Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як вибрати електролобзик для дому: 5 правил і порад

Дата публікації: 30.11.2018 11:45
Дата оновлення: 20.02.2023 13:19

Електролобзик для випилювання рівних та фігурних виробів із деревини, металу, каменю, пластику, керамічних матеріалів. У домашньому побуті такий інструмент виступає чудовим помічником у ремонті (обрізання плитки, гіпсокартону та ін), а за наявності додаткового оснащення може легко замінити болгарку, паркетку, склоріз.

Якщо потрібна саме болгарка, читайте: Як вибрати болгарку правильно?

 Как выбрать электролобзик?

Щоб агрегат не підвів у складній ситуації, потрібно вибирати електролобзик для будинку, з усією увагою переглядаючи його параметри. Що означає кожна цифра в характеристиках приладу та який краще вибрати електролобзик для побутових потреб, описано далі у статті.

Загальні відомості про електролобзики

Щоб користуватися електролобзиком (наприклад, таким, як Makita JV0600K), не потрібні особливі знання або навички. Цей прилад відрізняється простою конструкцією, а працює від одного натискання кнопки. Найближче познайомитися з інструментом можна, розібравшись у його пристрої та принципі дії.

Пристрій електролобзика

Незалежно від моделі, електричний лобзик має:

  • Ручку. Розташована горизонтально, допомагає утримувати інструмент під час роботи.
  • Мотор. Забезпечує безпосередній рух пилки. Має різну потужність. Від цієї величини залежить перелік матеріалів, які виявляться лобзиком «по плечу».
  • Пилка. Для кожного матеріалу вона різна, з унікальною конструкцією зубів. Може бути виготовлена з різних видів сталі, мати додаткове напилення для жорсткості. Відповідає за акуратність та точність зрізу, а також правильність кутів при розпилюванні.
  • Опорна плита. Утримує пилку в заданому положенні. Можна міняти кут нахилу. Деякі моделі мають шкалу градації кутів.

Крім цих основних елементів, прилад також оснащують додатковим функціоналом, покликаним полегшувати роботу майстра. Але про це – пізніше.

Устройство электролобзика

Принцип роботи

Як тільки майстер натискає пускову кнопку, зубці на лезі починають пиляти заготовлену сировину. Пила в інструменті встановлена таким чином, що зріз матеріалу відбувається при русі вгору. Вона утримується міцними затискачами і не вислизає зі зрізу. Направляючим у процесі виступає опорний ролик, він і приймає він більшу частину навантаження. Така платформа вдавлюється в матеріал, гарантуючи 100% точність розпилювання.

У моделях, де передбачений маятниковий хід (наприклад, Bosch GST 90 E), рух леза відбувається не тільки вгору/вниз, але й (незначно) вправо-вліво. Діапазон коливання маятника регулюється перемикачем.

Важливо! Без активації маятникового ходу лобзик працює повільніше, але зріз виходить ідеальним. При включенні маятника час роботи скорочується, тоді як її якість падає.

Види електричних лобзиків

Компактні домашні електролобзики поділяються на такі категорії:

1. За типом живлення:

  • акумуляторні - зручні завдяки своїй мобільності, але потребують регулярної підзарядки.
  • від мережі - є" прихильність" до розетки, зате живлення подається безперебійно.

2. За формою ручки:

  • скобоподібні - найпоширеніший тип, під час роботи інструмент тримається однією рукою;
  • грибоподібні - ручка передбачає утримання агрегату двома руками, гарантуючи тим самим максимально гладкий рівний зріз, без задирок.

Використовуючи грибоподібні електролобзики (приклад - FSPE 110 HD) важливо забезпечити попередню та якісну фіксацію оброблюваного матеріалу, так само, як і при роботі з дрилем.

Можливо, вас також зацікавить: Нетрадиційне використання дриля: 4 цікавих лайфхака

Скобовидный и грибовидный электролобзик

Параметри вибору електролобзика

При покупці такого інструменту для будинку можна повністю довіритися думці консультантів, пояснивши їм свої запити, а можна зробити вибір, порівнявши кілька моделей з відповідними характеристиками. Щоб вважати себе гуру в питаннях вибору електролобзика, потрібно спочатку докладно вивчити і розібратися в основних умовах агрегату.

Розібратися в інших електроінструментах допоможе стаття: Як вибрати електрорубанок?

Споживана потужність

Це найважливіший показник, який впливає на якість роботи, асортимент матеріалів для розпилювання та ціну інструменту. Для нечастого домашнього використання цілком достатньо потужності від 350 до 700 Вт. Варто врахувати, що чим потужніший прилад, тим він габаритніший і важчий.

Інструменти із заявленою потужністю легко пиляють дерево, металеві вироби, сталь, а також кераміку, оргскло, оргаліт, гіпсокартон та інші будівельні матеріали. Весь перелік можливої сировини для роботи (з їх основними параметрами) вказано в інструкції.

Максимальна частота ходів штока

Величина визначає швидкість, з якою лезо пили зробить зріз на матеріалі: що більше пила зробить рухів, то швидше буде виконано робота. Цей показник знаходиться в межах від 2500 до 3200 ходів за 60 секунд. Побутові електролобзики можна вибирати і з мінімальними показниками.

Багато виробників оснащують свої інструменти можливістю регулювати частоту ходу штока. Це зручно, адже для кожного матеріалу потрібна своя швидкість роботи. Так, роблячи зріз на товстому металі, потрібно вибрати мінімальну швидкість; при розпилюванні дерева, навпаки, включаються найшвидші обороти, щоб уникнути нерівностей зрізу.
Регулювати швидкість можна за допомогою важеля перемикання або натискним способом. Другий варіант ідеальний для любителів вирізати лобзиком неординарні фігури чи орнамент.

Глибина пропила

Характеристика взаємопов'язана з показником потужності інструменту і відрізнятиметься залежно від матеріалу. Лобзики для домашнього використання можуть розпиляти дерево максимальною товщиною до 50 мм та алюмінію до 10 мм. Товщина інших виробів вказана у технічних параметрах агрегату.

Тип живлення

Як вже було сказано вище, електролобзик може працювати від акумулятора або розетки зі стандартною напругою 220 В. Вибираючи для себе акумуляторну модель, не зайвим буде відразу ж подумати і про придбання додаткової батареї. Найпопулярніші – на 18 В і 10,8 В.

Додаткові функції

«Прокачаний» електролобзик коштує в рази дорожче звичайної моделі, але чи потрібні всі ці навороти для домашнього використання? Перш ніж викласти зайву сотню гривень, варто не раз подумати, де застосовуватиметься цей додатковий функціонал.
Кожен бренд намагається оснастити свою продукцію особливими можливостями, ось лише кілька прикладів:

  • Підошва з ухилом. модернізація підошви розширює спектр завдань лобзика. У агрегатів із середнього цінового діапазону вибирається всього два положення – 0° та 45°, у професійних варіантів асортимент ширший. Кут налаштовується простим поворотом чи спеціальним ключем.
  • Патрубок для автоматичного відведення або здува отриманої стружки. з'єднатися з пилососом. Без такого елементу роботу доведеться зупиняти щоразу, коли накопичиться велика кількість тирси. Подібні зупинки затягують час і можуть викривляти зріз.
  • Підсвічування. Також впливає якість роботи. Забезпечує ідеально рівні лінії на зрізі, оскільки діє безпосередньо на робочу зону.
  • Лазер. Він служить покажчиком при розпилюванні, виступаючи гарною альтернативою звичайною розмітки лінією.

Більш дорогі та продуктивні агрегати можуть «похвалитися» вбудованою антивібрацією, глушниками звуку та іншими засобами захисту.
Розбираючись, як вибрати електролобзик для дому, варто обов'язково почитати відгуки, глянути відеоогляди, зайти на офіційні сторінки виробників. Така класифікація інформації в ході вибору точно зіграє «на руку».

Читайте також: Як вибрати електролобзик для різних робіт

 Лазер и поворотная платформа в электролобзиках

Огляд кращих виробників: яку фірму вибрати

Якщо орієнтуватися на бренди, то вибирати варто тільки ті, що у всіх" на слуху". Це стосується і електролобзиків. На ринку найкращі моделі представлені 5-ма виробниками. Хто вони і в чому їх фішки, розповість таблиця:

Виробник
Особливості його електролобзиків
Bosch Побутові електролобзики бренду оформлені в зелений корпус. Мають безліч позитивних відгуків від споживачів за якість складання та тривалий термін експлуатації. Всі моделі мають систему SDS, призначену для оперативної заміни пилки без використання додаткових інструментів. Чотириступінчасте регулювання маятникового ходу дозволяє налаштовувати параметри пиляння. Є також вбудовані технології придушення вібрації та електроніка, що стабілізує.
Makita В асортименті компанії є бюджетні моделі та преміум-варіанти для професіоналів. Всі лобзики бренду мають регулятори швидкості, видалення сміття з місця пропилу, зручні ручки з гумовими накладками.
Metabo Лобзики бренду мають унікальну форму рукоятки, оснащені регулятором частоти ходу пильного полотна, великим вибором режимів маятникового ходу та можливістю швидкої заміни комплектуючих (з ключем та без ключа).
Skil Моделі бренду – легкі, компактні, споживають мінімум електроенергії, оснащені сталевою підошвою. Є можливість регулювати кут із кроком 15°С. Передбачена функція обдування зони зрізу та можливість підключення до пилососу.
Дніпро-М Підвищену зносостійкість інструменту забезпечують шестірні редуктора, виконані з легованої сталі. Двигун має тришарове покриття термостійким лаком, що захищає його від пошкоджень і продовжує термін експлуатації більш ніж на 50%. Продовжує список переваг електролобзиків бренду каучукова втулка підшипника, що сприяє зменшенню вібрації, а при заклинюванні захищає корпус від пошкоджень. Кнопка вмикання має захист від перепадів мережі.

Універсальні поради покупцям

Якщо майстер не належить до фанатів певного бренду, має сенс врахувати і кілька інших порад, як вибрати електролобзик для домашнього використання. Їх всього 3:

  1. Оглянути шток. Через рясні навантаження на цю деталь інструменту, вона ламається найчастіше. Більшість недорогих моделей обладнано тонким штоком-пластиною, товщиною 3-4 мм та шириною до 12 мм. Така пластина дуже тендітна, тому для частого використання (хоч і вдома) – не варіант. Краще підібрати інструмент із круглим або квадратним штоком. Якщо є можливість, варто обов'язково перевірити шток на люфти. Мінімальні коливання мають бути обов'язковими, але сильний люфт – це проблема: він призведе до відхилення від лінії зрізу.
  2. Як кріпиться пилка. леза за допомогою ключа збільшує час роботи, а тому краще вибирати моделі, де пилка кріпиться затискачами або болтами.
  3. Чи можна відрегулювати швидкість.КОРИСНА Опція, що дозволяє працювати з будь-яким матеріалом. Зручно, коли важіль регулювання" лежить під пальцем" і можна змінювати темпи роботи прямо в її процесі.

Обов'язково пам'ятати про потужність. На що впливає цей показник, описано вище.

Можливо, вас також зацікавлять статті про інші інструменти, наприклад: Як вибрати перфоратор: 5 порад для правильного вибору

У результаті

Правильно обраний електролобзик заощадить витрати часу і сил. З таким інструментом майстру будь-які гори по плечу. Щоб не потрапити в халепу, визначаючи, який електролобзик краще купити для будинку, варто спочатку хоча б приблизно визначити список робіт під агрегат. Ну, а далі, вже відштовхуючись від цієї інформації, переглядати моделі з відповідними параметрами.


Коментарі
Залиште коментар
Категорії