Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Що таке графічний планшет: 3 види пристрою + поради щодо вибору

Дата публікації: 28.11.2018 11:25
Дата оновлення: 28.11.2018 11:25

Технології розвиваються: постійно з'являється щось новеньке, і хоча така штука, як графічний планшет – не останнє слово техніки, багатьом досі цікаво, що це таке, для чого і кому потрібен такий девайс. Відповіді на ці запитання можна відшукати в статті. Також тут знайдуться поради, які допоможуть вибрати правильний варіант.

графічні планшети

Графічний планшет: що це таке

Дигітайзер або графічний планшет – девайс із сенсорним екраном, призначений для роботи з графікою. Пристрій створений для введення малюнків, виконаних від руки, в ПК або лептоп. Синхронізується дигітайзер з комп'ютером через USB або блютуз. Такий інструмент – відмінна підмога дизайнерам, фотографам і художникам.

 робота з графічним планшетом

Більшість моделей графічних планшетів підтримують мультитач, а тому ними можна керувати пальцями. Втім, будь-який такий гаджет комплектується пером-стилусом, який зовні схожий на товстий олівець. Малюнок виконується на сенсорній області планшета і в реальному часі показується на моніторі ноутбука або ж комп'ютера. Крім безпосередньо малювання, стилусом можна «чіпляти» об'єкти, натискати на клавіші інтерфейсу софту. Простіше кажучи, використовувати як маніпулятор.

Типи планшетів

Графічні планшети бувають різними. Умовно такі гаджети ділять на три типи, кожен з яких створений для певних цілей. Щоб зрозуміти, який варіант краще вибрати, треба розібратися в видах девайсів і зрозуміти, для чого вони використовуються.

І про інші планшети: Планшет чи електронна книга – що вибрати? Огляд 2 пристроїв для читання

Настільний графічний планшет 
Настільні графічні планшетники належать до напівпрофесійних пристроїв. Вони підходять як для введення текстових заміток, так і для малювання. За розміром такі пристрої збігаються з форматом аркушів А4/А5. Але є і мініатюрні гаджети на зразок One by Wacom small – цей оснащений форматом А6. Подібний тип вважається одним із кращих варіантів для початківців.

One by Wacom small

Інтерактивний графічний планшет

Моделі типу Wacom Intuos Pro S належать до пристроїв професійного плану. Вони мають високий показник роздільної здатності, а також зазвичай оснащуються високочутливим стилусом. Розмір апарату може варіюватися аж до А3. Як правило, виведення картинки здійснюється на тому ж екрані, за допомогою якого вона і вводиться. Широко застосовуються в роботі дизайнерів, фотографів, художників, архітекторів-проєктувальників.

Cintiq22HD

Планшети для підпису

Найпростіший і найдоступніший варіант, призначений для введення інформації. Це так званий цифровий блокнот, який дозволяє ставити підпис на електронних документах. Невеликі замітки, стенограми девайсу теж по плечу, а ось для малювання він не підходить.

Тим, хто працює з графікою: 10 кращих моніторів з роздільною здатністю 4К

Виробники графічних планшетів: огляд фірм
Що собою являє графічний планшетний ПК, якими бувають такі пристрої, ми вже розібралися. Тепер настав час поговорити про компанії, які їх створюють. Багато фірм випускають подібні інструменти для роботи з графікою. У цьому розділі – огляд двох найпопулярніших:

  1. Wacom;
  2. Genius.

Ваком – один з лідерів на ринку, який відомий якісними пристроями з приємними характеристиками, серед яких і новачки, і профі можуть вибрати відповідний варіант. Приклади двох привабливих варіантів можна відшукати в таблиці нижче.

 графічний планшет Pro M (PTH-660-R)

Модель
Головні характеристики
Intuos Pro M (PTH-660-R) Клас – професійний;
Розмір – А5;
Підтримка мультитач;
8192 рівнів натиску;
Підключення до ПК: через USB або Bluetooth.
Cintiq Pro touch 16 FHD Клас – професійний монітор-планшет;
Розмір – 15,6";
Підтримка мультитач;
8192 рівнів натиску;
Підключення до ПК: через USB-C.

Читайте також: 13 моделей Apple iPad – історія розвитку найпопулярнішого планшета

Genius

Основна ТМ тайванської корпорації KEY Systems, яка є відомим виробником комп'ютерної периферії, також не залишилася осторонь і представила на ринку планшети для графіки власного виробництва. Фірма створює недорогі пристрої, які підійдуть для креслення, малювання, створення рукописних заміток, а також редагування зображень. Апарати цієї марки – компактні й недорогі. Обрати модель від цього виробника – правильне рішення для початківців дизайнерів, художників.

графічні планшети EasyPen I405X 4

Примітка: EasyPen I405X 4"x 5.5" і MousePen i608X 6"х 8" – одні з найпопулярніших представників планшетів графічного типу, що випускаються цією маркою.

Як вибрати графічний планшет: особливості та параметри вибору

Графічний планшет: як вибрати правильно, щоб не тільки за призначенням підходив, але і мав усі необхідні функції? Про це і піде мова в розділі. Щоб вирішити, який варіант найкраще підійде, варто враховувати кілька моментів.

 Wacom Intuos Pro L (PTH-860-R)

Розмір робочої поверхні

Як правило, збігається з «паперовими» форматами:

  • А6 близький до фото 10х15. Це досить зручно, коли потрібно редагувати знімки. Intuos S Bluetooth – якраз такий.
  • А5, як Wacom Intuos M Bluetooth, має більшу точність. Такий розмір привертає як профі, так і любителів, але навіть при цьому для художників-професіоналів рівня точності недостатньо.

Wacom Intuos Pro Paper M

  • А4 – «альбомний аркуш», який відмінно підійде, щоб накидати чернетку малюнка, проєкту. Таким розмір має Pro L (PTH-860-R).
  • А3 – для завдань професійного характеру на зразок планів або ж креслень. Архітектори та дизайнери оцінять можливості девайсів, проте на таку «іграшку» доведеться пристойно витратитися.

Роздільна здатність екрану

2000-2500 lpi – середній показник, характерний для напівпрофесійних графічних планшетів. Любителям же вистачить варіанту з роздільною здатністю до 2 тисяч lpi, а ось профі краще вибрати щось крутіше – від 5 тис. lpi, адже в професійному використанні потрібна висока деталізація.

 Wacom Intuos S Bluetooth Pistachio

Стане в пригоді: ТОП-10 кращих ноутбуків для роботи з відео

Співвідношення сторін

Робоча область графічного планшета може бути як квадратною, так і прямокутною – широкоформатною. Під час вибору слід пам'ятати про особливості монітора, з яким девайс буде взаємодіяти: співвідношення сторін і у головного дисплея, і у робочої поверхні планшета повинні збігатися.

Особливості стилуса

Якість і комфорт роботи з гаджетом багато в чому залежать від стилуса. Залежно від типу наконечника можна виділити три основні типи пера:

  1. Класичні – зроблені з м'якого пластику. Вважаються зручними для художників. Є такі ж варіанти, але з пружним стриженем. Вони більш гнучкі.
  2. Жорсткі – ефект виходить як від малювання твердим простим олівцем.
  3. Підпружинені – маленька пружинка всередині наконечника забезпечує м'якість.

Крім описаних вище, є й інші, менш поширені види наконечників, наприклад, пероподібний або повстяний «під фломастер».
На наявність або відсутність акумулятора в ручці також важливо звернути увагу. Відсутність дротів – це зручно, проте перо з інтегрованою батареєю важче, і тут вже доводиться вибирати. Вірніше, доводилося: Ваком, втім, позбавляє від цієї проблеми: вона розробила технологію електромагнітного резонансу. В цьому випадку сітка під пером здатна сама приймати та випромінювати сигнал. Цей сигнал і служить, крім передачі даних про силу натискання, тип наконечника і т.д. на ПК, ще й живленням для стилуса. Таким чином перо для такого планшета не потребує ні в дротового підключення, ні акумулятора.

 Art Black PT S

Сила натискання, точніше, кількість її рівнів, також має значення:

  • 512 – прийнятний показник для любителів;
  • 1024 – оптимальний варіант для середнього рівня;
  • від 2048 – для професійних апаратів. До речі, у Wacom Intuos S Black – якраз такий показник, при цьому коштує він недорого.

Приміткау профтехніки існує ще й параметр кута нахилу стилуса, при якому він може передавати зображення (може складати до 65 градусів).

Швидкість відгуку

Показник, який дозволяє визначити, скільки цяток за одиницю часу зможе відобразити пристрій. Параметр 100-200 RPS (пікселів за секунду) – оптимальний мінімум, але чим він вищий, тим краще.

Wacom Bamboo Pen & Touch

Додаткові функції й оснащення

  • Додаткові клавіші – спрощують роботу. За допомогою таких контролерів можна змінювати масштаб зображення, регулювати слід пера, отримувати швидкий доступ до інструментів і т.д.
  • Змінні стрижні для стилуса на випадок зношування – теж круто.
  • Також в комплекті можуть йти й насадки для потовщення поверхні або софт для зручності роботи з графікою.

Навіщо купувати графічний планшет і для яких цілей він потрібний

В будь-якій роботі важливий комфорт, і в деяких випадках графічний планшет просто незамінний. Багато хто недооцінює його можливості й користь від придбання, поки немає досвіду використання, але варто раз спробувати – і розлучатися з ним вже не захочеться.

 Монітор-планшет Wacom Cintiq Pro touch 16 FHD

Отже, для чого потрібен графічний планшет, для чого його використовують? За допомогою цього гаджета можна:

  • Обробляти фотографії;
  • Малювати;
  • Робити замітки;
  • Ставити від руки підпис на важливих електронних документах;
  • Створювати дизайнерські, архітектурні проєкти, креслити – загалом, робити всю ту роботу, де високий рівень деталізації принципово важливий.

Під час вирішення будь-яких подібних завдань такий гаджет стане незамінним допоміжним інструментом.

Дивіться також: 3 популярні види матриць: IPS, PLS і TN – який монітор кращий

Графічний планшет – класний гаджет, який стане в пригоді художникам, а також веб-дизайнерам, фотографам і архітекторам. Це пристрій підходить для креслення, малювання та обробки фотографій. Деякі моделі коштують недешево, але якщо графічний планшет потрібен для початківця – тоді можна вибрати недорогий варіант. Також є спеціальні моделі, призначені лише для підпису. Вони підійдуть різним комерційним організаціям, банкам і держструктурам. Головне – звертати увагу на характеристики, щоб підшукати відповідний варіант.

Коментарі
Залиште коментар
Категорії