Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як вибрати смартфон з хорошою камерою: поради+4 кращих камерофон

Дата публікації: 27.11.2018 11:05
Дата оновлення: 27.11.2018 11:05

Зробити шикарні знімки не гірше професійного фотоапарата цілком під силу телефонами з хорошою камерою. Але що користувачі вкладають в поняття «хорошою»? Зазвичай враховується тільки кількість пікселів, а на інші важливі параметри, наприклад, на тип автофокусу або діагональ матриці, мало хто звертає увагу. Так як же вибрати смартфон з хорошою камерою? Щоб дізнатися, чи варто вивчити цю статтю.

Може зацікавити: Кращі безрамкові смартфони – 10 крутих моделей.

 Камера смартфона

Яка камера вважається хорошою?

Наприклад, такі смарти, як Samsung S9 ZenFone 5Z, за рівнем зйомки цілком можуть позмагатися з повноцінними фото-, відеокамерою .

 Камерофоны Samsung S9 и Asus ZenFone 5Z

А все чому? Характеристики фотомодулів подібних девайсів відповідають званню «камерофонів», для яких важливий:

  • розмір матриці;
  • апертура;
  • система стабілізації картинки;
  • діафрагма і тип автофокусу.

Розібравшись з цими поняттями, можна дізнатися, як же вибрати справжній камерофон.

Читайте також: Як користуватися смартфоном: короткий мануал з 5 пунктів для новачків.

На що дивитися при виборі оптимальної камери в смарте?

Установки, перераховані вище, варто розглянути більш детально і визначитися з оптимальними показниками кожного.

Що таке апертура і навіщо вона потрібна?

Зустрівши таке визначення в характеристиках мобільного пристрою, не відразу можна зрозуміти, що поняття має відношення до якості камери. Апаратура – світлочутливість або просто «зіниця». При зйомці фото світлові промені йдуть через лінзу (уявімо, що це рогівка ока), проходить через апертуру (зіницю) і прямо падає на матрицю (Зоровий нерв). Діафрагма потрібна, щоб відміряти певну кількість світла. Чим більше вона розширюється, тим більше світла доводиться на матрицю фотомодуля.

Дана характеристика камери смарта вимірюється в f-стопах. Розмірний ряд складається з дрібних чисел, наприклад, f/1.4. Чим більше число праворуч, тим менше розкривається апертура. Для вGalaxy S9 + фотомодуль має показники 1.5 і 2.4, Фронталки – 1.7.

Як всі ці цифри можуть вплинути на знімок? Велика апертура пропускає на сенсор максимальну кількість світла, маленька – мінімальне. В умовах поганої освітленості потрібно максимальне розкриття шторок об'єктива, а ось при яскравому світлі навпаки, можна таким чином засвітити кадр. Малі величини апертури знадобляться любителям робити портрети і пейзажі, тому що це збільшує різкість знімка.

Размер апертуры (диафрагмы) камеры смартфона

Якою має бути діафрагма в камері нового смарта?

В останні роки навіть деякі телефони-бюджетники можуть похвалитися розмірами тилового фотомодуля в f/2.2. Якщо для вечірньої зйомки апаратами з камерами 2.4 або 2.6 доводиться вдаватися до програмних хитрощів, щоб домогтися яскравості фото, то агрегати з f/2.2 і менше зроблять хороший знімок без додаткових зусиль.

В середньому краще орієнтуватися на показники – f/1.8-1.6. вP20 Pro потрійним основним фотомодулем це значення дорівнює 1,6; 1,8; 2,4.

Цікаво дізнатися: Огляд смартфонів Huawei серії Y – параметри і зовнішній вигляд 12 моделей.

Камерофоны Huawei P20 Pro и Samsung Galaxy S9

Сама діафрагма і її показники не гарантують максимальну якість фото. Але в сукупності з іншими параметрами (про які йтиметься нижче), краще вибирати смарти, в яких камери не" щурятся», щоб в результаті отримати кадри досить освітлені і чіткі. Або можна звернути увагу на такі смарт, як S9 (наприклад, в кольорі Gold), який оснащений «розумною» зрушенням апертури від 2.4 до 1.5 залежно від погоди і освітлення.

Діагональ матриці

У мобільних агрегатах це фотоелемент або пластинка, на яку через оптику потрапляє зображення. Матриця накопичує дані про знімок і відправляє їх прямо на чіпсет смарта. Функція процесора в цій справі – оформити отриманий інфо в закінчене фото і зберегти в пам'яті девайса.

Ідеальна матриця – якомога більша. Її габарити міряють в відіконових дюймах. 1 відіконовий дюйм=17 мм. Діагональ матриці позначена дробом (як з апертурою). Чим менше друге число в дробу, тим крупніше матриця. А це означає – краще камера девайса.

Оптимальні розміри сенсора в цифрах і клас телефонів:

Бюджетний
1/3" (при дозволі камери не вище 12 Мп)
Середній 1 /2.9" або 1/2.8" (рідше 1/2.6" або 1/2.5")
Флагмани мінімум 1/2.8" , краще 1/2.5"

 Матрица камеры смартфона

Нюанс: Компанії-виробники дуже рідко вказують в специфікації смартов дану характеристику. Цей параметр можна зустріти в оглядах або описах мобільників в інтернет-магазинах.

Який тип автофокусу найкращий?

Технологія дозволяє Смарта (наприклад, ZenFone 4 Max) автоматично наводити різкість в процесі фотозйомки. Це дуже зручно, тому що користувачеві не потрібно переставати робити знімки: камера сама пристосується до обстановки і зробить налаштування для всіх кадрів.

Типи автофокусів:

  1. Контрастний. Найбільш простий спосіб наведення різкості. Він орієнтується на кількість світла прямо перед фотомодулем. Для зйомки кадрів в русі такий тип не підійде.
  2. Фазовий. Система ловить світло по всій площі сенсора фотомодуля, визначає, під яким кутом спрямовані промені в фотомодуль. Це практично інтелектуальний спосіб автофокусування. Дуже добре підходить для зйомок в денному Освітленні. Такий тип встановлений, наприклад, в моделі Asus 5Z 8/256 Гб.
  3. Лазерний. Смарт за допомогою спеціального лазера в частки секунди обчислює дистанцію до об'єктів зйомки, доповідає про це камері. Фотомодуль дуже швидко наводить різкість. Свою швидкість такої автофокус не втрачає ні при світлі, ні в темряві. Для фото з близької відстані або при недоліку освітлення лазерна автофокусування – те, що потрібно.

 Смартфон Asus ZenFone 5Z

При цьому дальність функціонування лазера не перевищує пару метрів, все, що знаходиться далі (наприклад, при зйомках загальних планів) смарт «бачить» за допомогою фазового автофокусу. Тому тут потрібно вибирати, виходячи з того, на який тип фото найбільше орієнтований користувач (портрети, пейзажі).

Функція оптичної стабілізації

OIS або амортизація для камери девайса. З такою системою фотомодуль не тремтить в руках користувача, а «плаває» в своїх кордонах, утримуючись магнітами. Тобто якщо під час зйомок смарт диригент, камера зрушиться мінімально, що не вплине на якість фото.

Навіщо потрібна оптична стабілізація:

  • Можна збільшувати витримку для фотомодуля. Камера отримує більше світла, встигає розглянути всі деталі картинки, так що якість знімків навіть при нічному освітленні – просто відмінне.
  • Робити чіткі фотки в русі. Наприклад, з такою стабілізацією виходять гідні кадри під час ходьби або їзди в транспорті.
  • Робити гарне відео. Навіть якщо під час зйомок міні-фільму тупотіти ногами, при цьому тримаючи в руках смарт, на записи це буде помітно мінімально, стабілізатор «згладить» нерівності.

Тому OIS – дуже корисна штука для камерофонів. Наприклад, в Galaxy S9 + REDоптична стабілізація в камері є. Фото виходять приголомшливо чіткими.

 Смартфон Samsung Galaxy S9+

Цікава стаття: Порівняння Samsung Galaxy S8 і Samsung Galaxy S9: 5 головних відмінностей.

Від вибору основного фотомодуля смарта пора переходити до не менш важливою камері – фронтальної.

Як вибрати якісну селф-камеру в смартфоні?

Найкращий варіант – подивитися реальні фото, зроблені Фронталки смарта. При цьому важливі знімки не тільки денні, а й нічні. Чому? Майже всі фотомодулі для Селфі при денному світлі видають хороші знімки, а ось з нічної фотозйомкою можуть впоратися тільки якісні Фронталки. Як приклад – смарт Huawei P20 Pro Purple. селф-камера має роздільна здатність 24 Мп, діафрагму f/2.0, фіксований фокус.

Критерії відбору гарною Фронталки ідентичні тим, що були описані для тилових фотомодулів. Додаткова порада – знайти смарт, в якому Фронталки має автофокус. Це дасть гарантію, що знімки вийдуть чіткими.

 Селфи-камера смартфона

Цікава фішка: Android-девайсах, у яких є опція розпізнавання особи, можна налаштувати розблокування екрану за допомогою Фронталки. Активація здійснюється в кілька етапів: Налаштування – Безпека – Smart Lock – Розпізнавання обличчя. Після налаштування можна буде розблокувати смарт без складних кодів і сканера відбитків, просто показавши селф-камері своє обличчя.

А ви знали: Дослідження: як виглядає смартфон українця.

Для прикладу – огляд і порівняння параметрів тиловий і фронтальної камери найпопулярніших камерофонів:

Модель
Основна камера Фронтальна камера
Мпікс Діафрагма Мпікс Діафрагма
Samsung S9 12 f/1.5, f/2.4 8 f/1.7
Samsung S9 + 12 + 12 f/1.5, f/2.4 8 f/1.7
Asus ZenFone 5Z 12 + 8 f/1.8 8 f/2.0
Huawei P20 Pro 40 + 20 + 8 f/1.6, f/1.8, f/2.4 24 f/2.0

На що не слід звертати увагу?

При виборі смарта з хорошим фотомодулем є як важливі параметри, які описані вище, так і другорядні. ПРО них піде мова далі.

Подвійні камери

здвоєні фотомодулем може похвалитися, наприклад, S9 + Titanium gray. Навіщо це потрібно і якими бувають подвійні камери?

 Смартфон с двойной камерой

Існує 3 варіанти використання подібної системи:

  1. Додаткова камера допомагає основний робити знімки в темний час доби.
  2. Допоміжний модуль розширює межі зйомки, тобто робить фото з майже панорамним кутом огляду.
  3. Два фотомодуля в смартах з double cameras для оптичного зуму (наближення без втрати якості). Ефект досягається при злагодженому і одночасному функціонуванні 2-х фотомодулів.

Даний параметр ніяк не впливає на те, хороша камера мобільного апарату чи ні. Швидше, це додаткова фішка, за рахунок якої виробники просувають свої пристрої в маси.

Мегапікселі: що потрібно знати?

Велика кількість Мпікс – не гарантія якості фото. Формула отримання хороших знімків – набагато складніше (основні компоненти відмінною камери вже розглянуті вище). Надлишок Мпікс для фотомодуля смарта може обернутися не чіткістю картинки, а, навпаки, розмитістю зображення.

Це не означає, що варто вибирати смарт з мінімальним дозволом камери. Оптимальні значення – від 10 Мпікс. Це означає лише те, що всі характеристики фотомодуля потрібно розглядати спільно. Який же телефон можна назвати: ось він – з хорошою камерою? Формула вибору фотомодуля проста: апертура + сенсор + автофокус + OIS + Мпікс=якісний кадр.

Висновки і поради: характеристики гарної камери смарта

Підсумувати все вищесказане можна наступним.

Який камерофон краще купити – ідеальні характеристики фотомодулів для смарта:

Установки
Бюджетники Середній клас Флагмани
Мегапікселі від 10 Мп, оптимально 12-13 Мп
Розмір діафрагми f/2.2, f/2.0 f/2.0, f/1.9, f/1.8, f/1.7, f/1.6.
Розмір матриці 1/3" 1/2.9" або 1/2.8" 1/2.8", краще 1/2.5"
Тип автофокусу фазовий; фазовий і лазерний
Функція оптичної стабілізації потрібна для зйомки на ходу або вночі

Всі інші параметри можна віднести до другорядних. Деякі і зовсім – просто маркетинговий хід бренду. на які телефони з хорошою камерою (і батареєю, і екраном, і іншими параметрами) варто звернути увагу? тільки на ті девайси, в яких враховані не тільки мегапікселі, а й інші складові фотомодулів, про які непідкованих користувачі можуть навіть не здогадуватися .

Коментарі
Залиште коментар
Категорії