Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як почистити дренаж кондиціонера: 3 причини засмічення та способи їх усунення

Дата публікації: 03.05.2023 10:43
Дата оновлення: 03.05.2023 10:58

Розібратись із засміченням можна різними способами. Спочатку бажано визначити, в якій частині трубки утворилася пробка. Після цього простіше зрозуміти, як почистити дренажну трубку кондиціонера, що забилася, з якого боку зайти.

як почистити дренаж спліт-системи

Забився дренаж кондиціонера: перші ознаки

Коли кондиціонер охолоджує приміщення, у надрах внутрішнього блоку утворюється конденсат. Спочатку він потрапляє у лоток, встановлений у нижній частині корпусу, потім через трубку виходить на двір. Якщо дренаж засмічений — конденсат не виводиться, накопичується спочатку в резервуарі, а потім, коли він переповнюється, внутрішній блок починає підтікати.

Закорковування відбувається не відразу. На початковому етапі лоток не переповнюється, вода частково відводиться, частково випаровується. Разом з нею в резервуарі є пил, а якщо кондиціонер поряд з кухнею — багатий букет органічних сполук. В результаті можуть утворюватися пліснява, грибкова чорнота та неприємний запах. Сморід від кондиціонера — перша ознака дренажу, що забився. Також засмічення можна визначити сухою трубкою зовні приміщення. Якщо спліт-система працює в літню спеку тривалий час, обов'язково повинен капати конденсат. Ще один наслідок застоювання води у піддоні — почорніння фільтрів.

Типовий привід для чищення дренажу: Чому тече кондиціонер: 5 джерел проблеми та способи її вирішення

Чому засмічується дренажна система?

Основні причини засмічення у разі самопливного дренажу:

  1. Дренажна система засмічена через відсутність технічного обслуговування. У резервуар потрапило багато пилу, при його змішуванні з водою утворилася тягуча маса, що стала причиною пробки.
  2. Комахи. Оси люблять пити воду з дренажу. Згодом це призводить до затикання виходу з трубки продуктами життєдіяльності комах. Дренаж кондиціонера, який забився через ос, прочистити складніше, якщо квартира розташована високо над землею і дотягтися до засмічення з вікна або з балкона важко.
  3. Під час облаштування дренажу монтажники не виставили кут нахилу. Вгору вода сама не потече, а якщо трубка йде на одному рівні, вона регулярно забиватиметься.

При підведенні дренажу до зливної каналізації квартири встановлюють насос. Проблеми з відведенням конденсату можуть виникнути, якщо:

  • Помпа зламалася, наприклад, через перекачування сильно засміченої води. Своєчасна профілактика допомагає підстрахуватися з цього приводу.
  • Встановили насос недостатньої потужності. При виборі характеристик помпи враховують продуктивність кондиціонера (від неї залежить кількість конденсату), висоту підйому води та діаметр дренажної трубки.
  • Проблема з датчиком помпи, який подає сигнал кондиціонеру про стан справ з відкачуванням води. Зазвичай датчик фіксує 3 стани: резервуар порожній, потрібно відкачати воду, лоток переповнений. При переповненні йде сигнал на відключення спліт-системи.
  • Не надходить живлення на насос через поганий контакт.

Окрема тема — замерзання зливу конденсату. У деяких ситуаціях кондиціонери включають на охолодження не лише влітку, а й узимку. Таке буває, наприклад, при підтримці в серверній якоїсь компанії температури в районі 15 градусів. У разі непродуманої дренажної системи конденсат у зовнішній частині трубки замерзає та утворюється непрохідна крижана пробка. Щоб цього не сталося, використовують кабель, що гріє, для зовнішнього або внутрішнього монтажу. Зовнішні обігрівачі не зменшують робочий діаметр трубки, вони прості в установці та саморегульовані.

перемерзлий злив у кондиціонері

При роботі на обігрів взимку крижаної пробки в трубці, що йде з кімнати, не буде в жодному разі, навіть без нагрівального кабелю. Замерзнути може зовнішній блок, але це інша історія.

Технології чищення: Не капає конденсат з кондиціонера: 2 способи чищення дренажної трубки

Як прочистити дренаж кондиціонера своїми руками: покрокова інструкція для самостійного усунення засмічення

Дренаж кондиціонера можна почистити як із квартири, так і з вулиці. Почнемо з першого варіанта. Насамперед потрібно відключити спліт-систему від розетки та дістатися до піддона. Далі — 3 простих кроки.

Примушуємо працювати на тепло: Чому кондиціонер не гріє: 10 причин

Крок 1

Часткове розбирання. Відкриваємо кришку кондиціонера та виймаємо фільтр. Змиваємо з нього пил теплою водою, обробляємо антибактеріальним засобом, ще раз обполіскуємо та ставимо на сушіння. Знімаємо кришку кондиціонера.

Про переваги інверторних моделей: Що таке інверторний кондиціонер і чим він відрізняється від звичайного: лікнеп з 6 розділів

Крок 2

Забираємо воду з лотка, наприклад, за допомогою спринцівки. Від'єднуємо його, якщо він знімається. Виконуємо очищення піддона від забруднень.

Крок 3

Чищення дренажу. Забрати засор можна двома способами:

  • Механічний вплив. Використовуємо 2-3-жильний електричний або телевізійний кабель. Проштовхуємо його в дренажний отвір, поки він не з'явиться на вулиці.
  • Видавлювання пробки повітрям. Дуємо в отвір спринцівкою, парогенератором, пилососом з функцією видування, компресором або ручним насосом.

Якщо ці способи не допомогли, можна спробувати агресивну хімію, наприклад, засіб для чищення каналізації «Кріт». При такому виборі потрібно берегти руки від впливу засобу для чищення.

промивання внутрішніх деталей кондиціонера

Тепер розглянемо варіант чищення з вулиці. Він найбільш актуальний для приватного сектора та закорковування дренажу через ос. Якщо комахи дісталися високо розташованого кондиціонера та дістати руками до трубки проблематично, можна злегка постукати по ній палицею. Іноді це допомагає позбутися засмічення. Але повернемося до питання, чим прочистити з вулиці дренаж кондиціонера, встановленого у приватному одноповерховому будинку. У цьому випадку можна увімкнути пилосос на всмоктування, збільшивши діаметр трубки шляхом намотування якоїсь ганчірки. Альтернативні способи — боротьба із засміченням за допомогою кабелю або короткого дроту. Довгий може пошкодити пластикову трубку.

Вибираємо місце для кондиціонера: Де вішати кондиціонер у 1-кімнатній та 2-кімнатній квартирі

Як часто потрібно чистити дренажну систему?

Якщо трубка наглухо забилася, це завжди не вчасно. Доводиться деякий час обходитися без кондиціювання, морочитися з прочищенням. Щоб уникнути цих клопотів, має сенс періодично проводити профілактику.

Періодичність чищення залежить від багатьох факторів, тому визначається залежно від ситуації. Багато залежить від місця встановлення та інтенсивності експлуатації кондиціонера. Одна й та модель в одному місці працює без чищення дренажу протягом декількох років, а в іншому трубка засмічується кожні пів року. Чинники, що впливають на періодичність обслуговування дренажної системи:

  • Невелика висота установки зовнішнього блоку може погіршити ситуацію. Якщо кондиціонер працює у великому місті — при розташуванні біля проїжджої частини вулиці більший вплив смогу.
  • Призначення приміщення. Дренаж кухонної спліт-системи засмічується швидше, ніж тій, що встановлена ​​в житловій кімнаті.
  • Інтенсивність експлуатації кліматичного обладнання.
  • Запиленість приміщення.

Також помітну роль грають чинники, що впливають на швидкість стоку конденсату. У самопливних системах це нахил трубки, за наявності насоса — співвідношення потужності помпи та продуктивності кондиціонера.

У цілому періодичність профілактичних робіт виглядає так:

Що потрібно робити?
Як часто
Чищення фільтрів Кожен місяць
Комплексне миття внутрішнього блоку та промивання дренажу Кожні 3-12 місяців
Клінінг зовнішнього блоку 1 раз на 1-2 роки

У комплексне миття входить чищення турбіни вентилятора, пил з якою з часом потрапляє в піддон.

Профілактика дренажу відрізняється від його пробивання, при таких роботах особливо напружуватися не потрібно. Як періодично прочищати дренажну трубку кондиціонера? Достатньо з боку внутрішнього блоку залити в неї літровою спринцівкою розведений у воді засіб для миття посуду. Після цього можна промити дренаж водою та провести антисептичну обробку, заливши в отвір склянку хлоргексидину.

Насамкінець питання: чи варто виконувати профілактику кондиціонера самостійно, чи має сенс запросити фахівця? Кожен з варіантів має плюси та мінуси. Звернувшись до сервісної організації, ви заощаджуєте час і уникаєте ризику щось зламати, розбираючи спліт-систему. Мінуси такого підходу: по-перше, на профілактику регулярно йдуть суттєві суми; по-друге, можливо, недбале ставлення з боку запрошеного спеціаліста. Адже йдеться не про несправність, тому судити про результат виконаної роботи складніше. Можна вибрати компромісний варіант: вперше запросити спеціаліста та запам'ятати, що і як він робить, а потім виконувати профілактику самостійно.

Перевозимо кондиціонер на нове місце: Як зняти кондиціонер зі стіни: 13 кроків самостійного демонтажу

Коментарі
Залиште коментар
Категорії