Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Не холодить кондиціонер — що робити: розбір 8 несправностей

Дата публікації: 03.05.2023 10:59
Дата оновлення: 03.05.2023 11:55

Розібратися з несправностями іноді допомагають коди помилок, які люб'язно висвічуються на дисплеї або пульті. Однак у ситуації, коли кондиціонер вмикається, але не хоче холодити, агрегат не завжди дає підказку.

кондиціонер не працює на холод

Чому не охолоджує кондиціонер: таблиця

Що трапилося?
Що робити?
Замало фреону

Нормально заправити систему.

Можливо, усунути причину витоку

Не працює компресор Перевірити живлення, конденсатор, компресор
Відсутній запуск через датчики

Переконатися у можливості функціонування кондиціонера на холод при температурних умовах, які склалися.

Перевірити працездатність датчиків

Засор зовнішнього блоку Чищення, миття
Засор капілярного трубопроводу Продування, промивання або заміна ділянки, що забилася
Засор фільтрів Мийка
Несправність вентилятора

Прибрати забруднення або лід у разі потреби.

Перевірити живлення, конденсатор, вентилятор

Несправний 4-ходовий клапан Замінити на новий

Порівняння відомих брендів: Кондиціонери Zanussi або Cooper&Hunter: огляд та порівняння 5 параметрів

Нестача фреону

У системі має бути нормальна кількість фреону. Проблеми частіше виникають з його недоліком. При недбалому монтажі можливе порушення герметичності та вихід газу, після чого кондиціонер погано холодить або не працює зовсім. Намагатися експлуатувати агрегат з дефіцитом фреону не варто, оскільки це загрожує серйозними несправностями. Може, наприклад, зламатися компресор.

не холодить кондиціонер через нестачу фреону

Нестачу фреону можна визначити візуально, зробивши огляд вентилів зовнішнього блоку. Якщо на одному з них паморозь чи лід — варто запросити спеціаліста для уточнення діагнозу та ремонту. Перед перевіркою потрібно 15 хвилин поганяти агрегат, виставивши пультом мінімальну температуру.

Цікава стаття: Чому кондиціонер не гріє: 10 причин

Несправність компресора

При несправному серці спліт-системи кондиціонер однозначно не охолоджуватиме. Однак відсутність запуску компресора не завжди є причиною дорогого ремонту. Якщо пощастить, доведеться, наприклад, замінити пусковий конденсатор. При такій несправності вентилятор на вулиці крутиться, з-під корпусу періодично чути нездоровий звук, що гуде.

не йде холод від кондиціонера через несправність компресора

Якщо перевірка мультиметром показує, що конденсатор згорів, замініть його на новий. Найгірші справи при справному конденсаторі. В цьому випадку можливе заклинювання компресора. При заклинюванні ремонт не завжди доцільний, при обмотці, що згоріла, теж мало приємного.

Несправність датчиків

Щоб звести до мінімуму ризики серйозних несправностей, виробники встановлюють у кондиціонери датчики, які стежать за температурою на вулиці та всередині приміщення, а також за роботою деяких критично важливих вузлів агрегату. При спробі включити спліт-систему на охолодження взимку при мінусовій температурі або плюсовій, коли в приміщенні +10, плата може не дати стартанути компресору. При блокуванні роботи датчиком агрегат зазвичай не працює лише в одному режимі: охолодження або обігріву. Якщо кондиціонер дме теплом, але не холодить чи перестав холодити — подивіться у техдокументації, які у нього робочі температури.

Вибираємо кліматичну техніку: Бризер, кондиціонер або рекуператор — що краще вибрати: 3 ключові характеристики

Засор зовнішнього блоку

Починаючи профілактичні роботи, не можна забувати про зовнішній блок. На легені домівників його стан не впливає, але зовнішня частина кондиціонера, забита тополиним пухом, пилом та іншими забрудненнями, згодом стає причиною несправностей. У найкращому разі від виходу з ладу врятує захист від перегріву, у гіршому — вийде з ладу конденсатор чи компресор. Щоб уникнути перегріву, не можна встановлювати зовнішній блок на заскленому балконі. Щороку чи через рік цю частину спліт-системи потрібно мити.

Про чищення спліт-системи: Як почистити кондиціонер: 11 простих кроків

Засор капілярного трубопроводу перешкоджає штатній циркуляції холодоагенту

За такої несправності кондиціонер працює інтенсивно, але не охолоджує. Компресор майже не вимикається. Може обмерзати трубка, що йде до випарника. Якщо трубопровід частково засмітився, його можна продути під тиском. Проблема сильного засмічення вирішується за допомогою розчинника чи спирту. В особливо тяжких випадках змінюють капілярну трубку на нову.

Про енергоспоживання: Як дізнатися, скільки споживає кондиціонер електроенергії за годину: 4 розділи

Засор фільтрів

Фільтрувальні елементи обов'язково присутні у будь-якому внутрішньому блоці. Якщо вони сильно забруднилися, кондиціонер не може нормально охолоджувати приміщення, збільшується ймовірність несправностей, трапляються збої в дренажній системі. Запилені фільтри — великий мінус не лише для техніки, а й для здоров'я домівників.

зняти та вимити фільтри

При неналежному догляді елементи, що фільтрують, не стільки збирають пил, скільки поширюють його по квартирі. Догляд за ними не потребує особливих навичок та виклику фахівців. Щоб убезпечити себе від неприємностей, достатньо раз на місяць мити їх під проточною водою, після чого повітря у квартирі однозначно стане чистішим.

Несправність вентилятора

Без обдування зовнішнього блоку компресор швидко вимкнеться через перегрівання. Для усунення несправності корисно знати, чому може не охолоджувати вентилятор кондиціонера. Можливі причини:

  1. Відсутність напруги. Під кришкою кондиціонера виробники розміщують електричну схему, де не складно знайти клему вентилятора. Її можна перевірити тестером. Аналогічним способом перевіряють надходження живлення до компресора.
  2. Несправний конденсатор. Без нього електромоторчик не запуститься.
  3. Несправність двигуна вентилятора.
  4. На лопатях великі забруднення чи лід.

зламався вентилятор кондиціонера

Виявити суто механічну несправність можна, спробувавши покрутити лопаті вручну. Вони мають обертатися без особливих зусиль.

Проблеми з чотириходовим клапаном

Електромагнітний регулятор, що з'єднує 4 магістральні трубки, — частина конструкції, яка потрібна для перемикання з літнього режиму на зимовий (з холоду на тепло) і назад. У конструкції є циліндрична частина з рухомим внутрішнім елементом. При несправності 4-ходового клапана можливе обмерзання одного з вентилів зовнішнього блоку.

несправність клапана в кондиціонері

Якщо він «залип» у положенні «зима», спліт-система не зможе охолоджувати приміщення. Несправність зазвичай усувають шляхом заміни 4-ходового клапана на новий. Якщо кондиціонер використовують лише влітку, можна обійтися без регулятора, зафіксувавши трубки в положенні, коли йде охолодження приміщення.

Помилки експлуатації, при яких кондиціонер не холодить

По-перше, спроба запустити спліт-систему на холод при температурі всередині приміщення або за вікном, яка не підходить для кондиціювання. Приклади:

  • За вікном –5, конструкцією кондиціонера не передбачено охолодження за мінусової температури.
  • На пульті виставили +25, а в кімнаті +23.

По-друге, замість охолодження вибрано режим обігріву або вентиляції.

Що робити, якщо справний кондиціонер не охолоджує як слід? Можливі причини:

  • Бракує потужності на велику кубатуру.
  • Пройшло дуже мало часу після включення. Прохолода зазвичай відчувається через 20-25 хвилин від початку роботи.
  • Не зачинили вікна, двері.
  • Неправильне встановлення внутрішнього блоку або високої шафи. Потік холодного повітря відбивається від меблів, частково повертається, і датчик показує, що у кімнаті вже холодно.

За статистикою, на помилки користувачів припадає приблизно половина випадків відсутності штатної роботи кондиціонера на холод. У всіх більш-менш відомих торгових марок налагоджено заводський контроль якості продукції, частка фабричних дефектів не перевищує 5%. Близько 80% несправностей трапляються через недбалий монтаж або ігнорування правил експлуатації, тільки 40% користувачів регулярно роблять профілактику обладнання.

Гріємось кондиціонером: Як включити та налаштувати кондиціонер на тепло: 2 простих способи

Коментарі
Залиште коментар
Категорії