Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як користуватися крапельною кавоваркою з послідовністю у 4 етапи

Дата публікації: 05.05.2023 10:58
Дата оновлення: 05.05.2023 12:09

У краплинній кавоварці готується напій не більше п'яти хвилин. І досить просто з нею впоратися. Щоб розвіяти сумніви, цей огляд вам допоможе. У ньому покрокове керівництво та багато чого корисного для розуміння у кавоварінні.

як користуватися крапельною кавоваркою

Конструкція приладу

Суть приготування в апараті крапельного типу полягає у закипанні води та утворенні пари. З резервуара після нагрівання рідина підіймається по трубкам у вигляді пари до відсіку, де знаходиться фільтр з вже засипаними зернами. Крапельки потрапляють на кавові крупинки та розкривають свій смак, потім через сіточку, що фільтрує, готовий напій поступово перетікає в кавник.

Конструкція приладу нехитра і складається з п'яти складових:

  • Резервуар для води: у нього заливають рідину, щоб приготувати каву.
  • Елемент нагрівання знаходиться під резервуаром з водою і знизу поступово доводить рідину до кипіння, щоб утворилася пара.
  • Трубки — через них парова хмара спрямовується до місткості з фільтрацією та кавою. Димка виплескується разом із водою прямо на помел, починаючи процес заварювання.
  • У відсіку для зерен передбачений фільтр — він пропускає рідину через себе, не даючи частинкам кавового порошку проникнути у готовий напій.
  • Резервуар для напою — колба з носиком для переливання в чашку. При покупці варто звернути увагу на місткість. Від цього залежить скільки чашок вийде з одного приготування.

Деякі крапельні кавоварки також оснащені підігрівом кавника. У підставці передбачений нагрівальний елемент, який працює, поки пристрій увімкнено в мережу. Актуально для тих, хто хоче отримати гарячий напій через час після заварювання.

як влаштована краплинна кавоварка

Корисна стаття: Як влаштовані кавоварки: принцип дії 6 кофемашин

Як підготувати нову краплинну кавоварку до використання

Насамперед необхідно вимити всі знімні деталі пристрою: фільтр, колбу для кави. Простіше це зробити м'якою губкою і в теплій воді з мийним засобом. Усередині та зовні кавоварку також варто протерти, щоб усунути можливі забруднення. Занурювати прилад у воду не варто, тому що дроти можуть намокнути та замкнути, а кавоварка зовсім не працюватиме.

Знімні елементи повинні просохнути та потім доцільно зібрати пристрій і запустити холостий цикл заварювання. Для цього наливають у відсік воду і натискають перемикач включення — як в електрочайнику.

Коли вода вся до решти перейде з бака в кавник, замінити її на чисту, додати каву у фільтраційний відділ і починати приготування.

як розібрати та помити краплинну кавоварку

На замітку: Як правильно доглядати за кавомашиною: 8 основних правил

Як варити каву в краплинній кавоварці

Для початку розберемося з основною складовою для кавоваріння:

Вода

Фільтрована краще з двох причин:

  • домішки в хлорованій спотворюють смак;
  • сіточка частіше забруднюється, доведеться її частіше прочищати чи міняти
Кава

Беруть середній помел (як на еспресо). Занадто дрібний порошок (як для турки) проскакуватиме через сітку і потраплятиме в напій, а великий розкриє менше смаку.

Зручніше використовувати прилади із вбудованою кавомолкою, як у Russell Hobbs 25610-56. Тоді можна купувати каву в зернах, пристрій подрібнить її у кращому вигляді

Пропорції варто вибирати до смаку, який подобається. Стандартно — 2 столові ложки кави на 200 мл води. Якщо хочеться отримати більш насичений смак, необхідно зменшити рідину. Для слабкішого напою збільшити обсяг.

яку каву вибрати для краплинної кавоварки

Тепер розберемося докладніше, як користуватися крапельною кавоваркою за чотири кроки.

Підготовка води

У відсік наливають воду стільки, скільки потрібно. У більшості приладів нанесено мірні мітки на резервуарі. Співвідношення виходить чітко вивіреним. Якщо заливати щойно закипілу воду, пароутворення в кавоварці прискориться, смак вийде більш насиченим.

Для загального розуміння: Як вибрати каву для кавоварки: 5 основних порад

Встановлення фільтра

Найчастіше лише одна кришка прикриває місткість із фільтром та бак для води. Її відкривають і встановлюють фільтр. Зробити це найпростіше, адже він повністю повторює форму місткості. При встановленні варто враховувати тип фільтра. Є два різновиди:

  1. Одноразовий — паперовий. Його не потрібно очищати та просушувати. Достатньо загнути гофровані краї паперу в протилежні сторони та встановити фільтр у відсік. Після використання викинути.
  2. Багаторазовий виглядає як сітка з пластиковими бортиками, найчастіше конусної форми. Такий встановлений в Ardesto FCM-D17WG та багатьох інших. Після кожного використання фільтр необхідно очищати, просушувати, стежити, щоб він не забивався.

З точки зору економії, одноразові фільтри менш практичні, але багаторазові при неправильному догляді можуть забитися. Це впливає на насиченість напою та смак. Їм теж потрібна заміна раз на 3-6 місяців.

Приготування кави

Насипають необхідну кількість меленого порошку у фільтр, запускають процес заварювання. Достатньо натиснути одну кнопку включення. У більш функціональних моделях можна встановити таймер і вибрати допопціонал, наприклад, температуру води. Поруч із кожною кнопкою є значок, тому заплутатися не вийде.

Далі потрібно дочекатися, коли вся вода з резервуара, наситивши помел, просочиться в колбу. У більшості кавоварок цей процес займає 3-5 хвилин.

як правильно варити каву в краплинній кавоварці

Якщо хочеться кави з особливим смаковим акцентом, враховують той факт, що арабіка надає кислинку, а робуста — гіркоти. Найбільш популярне пропорційне співвідношення — 80% арабіки та 20% робусти.

Детальний інструктаж: Як приготувати капучино в кавомашині — 5 найважливіших підказок

Подання

Розливають напій по чашках та п'ють. У пристроях з підігрівом колби не варто залишати каву надовго, інакше вона згіркне.

Хитрики, як користуватися кавоваркою крапельного типу

Вибираючи пристрій, оцінюють його функціонал, який спрощує експлуатацію і максимально автоматизує приготування кави.

  • Протикапельна система влаштована таким чином, що можна взяти графин під час приготування будь-якої миті. Процес заварювання не зупиняється, але при цьому напій не проливається, а затримується у системі. Це зручно, коли каву готують на 3-5 персон.
  • Таймер показує, через скільки напій буде готовий.
  • Автоматичне вимкнення — з цією функцією неможливо забути вимкнути пристрій. Через деякий час не активності живлення відключиться самостійно. Це запобігає перегріву та згорянню пристрою, в той момент, коли рідина в контейнері закінчилася.

Крапельна кавоварка хороша тим, що в ній можна зробити будь-який кавовий напій. Наприклад, для американо знадобиться 7-11 г кави та 30-400 мл води. Пропорції залежить від того, якій насиченості напій хочеться отримати.

смачний американо у краплинній кавоварці

Якщо в спекотний літній день захотілося айс кави, можна покласти шматочки льоду прямо в резервуар для готового напою. Перед цим перевірити, чи функція обігріву вимкнена.

Користуватися крапельною кавоваркою простіше простого. Варто поекспериментувати з пропорціями, сортами зерен, щоб визначитись із рецептом, який сподобається. І звичайно ж важливо регулярно робити комплексну чистку і стежити за зміною фільтрів. Тоді напій виходитиме смачним, а сам прилад працювати бездоганно.

Ще трохи смачних рецептів: Як зробити лате в кавомашині: 2 варіанти приготування

Коментарі
Залиште коментар
Категорії