Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як влаштовані кавоварки: принцип дії 6 кавоварок

Дата публікації: 05.04.2018 16:29
Дата оновлення: 19.04.2023 13:09

Насичений аромат гарячої кави пробуджує вранці, заряджаючи енергією на весь робочий день. Щоб не витрачати багато часу на його приготування, простіше використовувати незамінну «помічницю» – кавоварку. Асортимент такої техніки величезний: гейзерна, крапельна машина, апарати типу еспресо та ін Але перш, ніж вибирати для себе цю техніку, не завадило б розібратися, як працює кавоварка. Ці знання допоможуть не тільки визначитися з підходящою моделлю, а й правильно регулювати програми для кавового напою.

Пристрій кавоварки крапельного типу

Ця техніка – справжня знахідка для цінителів міцного американо. Серед усіх автоматичних кавоварок, машини крапельного типу мають найпростішу конструкцію та принцип роботи. Що ж таке краплинна кавоварка? Це електричний пристрій для приготування свіжозвареної кави, що складається з нагрівального тену, фільтрів та прозорої колби, компактно розміщених в одному корпусі. Яскравий приклад – кавоварка Maestro 401-MR.

Капельная кофеварка и схематическое изображение устройства техники

Колба найчастіше виконана з жароміцного скла. Пластикові аналоги можуть бути лише у «бюджетних» моделей. Від матеріалу виготовлення колби безпосередньо залежать смакові якості майбутнього напою, тому до її вибору варто підійти ґрунтовно. Чаша доповнена зручною ручкою та мірною шкалою. У разі поломки чи іншого дефекту цю частину кавоварки можна замінити.

Що ж знаходиться всередині корпусу техніки? Нижню частину пристрою займає нагрівальний елемент. У цій конструкції використовуються тени проточного типу, тобто вода, проходячи крізь деталь, не стикається зі стінками елемента. Потужність тенов варіюється між 650 Вт і 1200 Вт. Все залежить від розмірів кавоварки та виробника. Другий за значимістю показник – час приготування. З урахуванням потужності перша порція буде готова десь через 5 хвилин.

У верхній частині корпусу розташований водний резервуар та відсік для фільтра. Їх для даної техніки можна використовувати 4-х видів:

  • Нейлоновий – йде в комплекті з кавоваркою. Такого фільтра вистачає на 60 заварювань напою, після чого аксесуар доведеться міняти.
  • Паперовий – продається окремо. Ці фільтри одноразові та після кожного використання їх необхідно викидати. Головна перевага: низька ціна, а також відсутність сторонніх запахів та смаків у напої.
  • Залізний – підходить для багаторазового застосування, але надає кави характерного металевого смаку. Щоб цього уникнути, деталь потрібно якісно чистити.
  • «Золотий» – аксесуар за вартістю дорожчий за всі попередні. Довговічний, але, як і фільтр із металу, вимагає регулярного очищення.

Резервуар для води може бути різної ємності і найчастіше виконаний із міцного пластику. При його використанні головне — стежити, щоб об'єм рідини відповідав вказівній мітці всередині корпусу.

Читайте також: ТОП-8 кращих краплинних кавоварок

Принцип роботи краплинних кавоварок

Насичений американо готується в такій кавоварці методом перколяції. Вода, просочуючись через фільтр із кавовим порошком, окремими краплями виливається в колбу, наповнюючи її свіжим та ароматним напоєм.

Капельная кофеварка и 3 фильтра для техники

Щоб отримати порцію міцної кави, необхідно:

  • наповнити резервуар водою до зазначеної позначки;
  • засипати мірною ложкою потрібна кількість порошку у фільтр;
  • щільно накрити верхню частину корпусу кришкою;
  • натиснути кнопку увімкнення.

Что далі відбувається всередині кавоварки краплинного типу і який принцип її роботи? Після запуску техніки вода в резервуарі нагрівається до 90°З починає виштовхуватися вгору. Досягши піку, вона скапує у фільтр із порошком, проходить крізь нього і, насичена смаком та запахом кави, виливається у чашу. При цьому напій виходить без гущі, а весь осад накопичується на стінках фільтра.

Багато кавоварок оснащені додатковими функціями, наприклад:

  • підігрів підставки – висока температура в нижній частині приладу зберігає каву гарячою протягом декількох годин;
  • відстрочка старту – ця функція дозволяє вибрати час, через який техніка самостійно включиться для приготування напою;
  • антикапельна система – дуже зручна технологія, яка запобігає протоку кави на поверхню, якщо забрати колбу з підставки.

Крім того, у деяких моделей можна налаштовувати міцність напою та його об'єми.

Після закінчення роботи техніки важливо очистити фільтр (якщо він багаторазовий) і промити чашу.

Пристрій кавоварки типу «Френч-прес»

Френч-прес представляє собою скляну колбу-чайник з ручкою, яка доповнена ручним пресом і металевим фільтром.

Французский пресс с кофе и детализация устройства

Французький прес користується величезною популярністю у наших співвітчизників, щоправда, більше для заварювання чаю. Варто зазначити, що діаметр у всіх колб однаковий, вони відрізняються тільки по висоті. Так, що вищий резервуар, то він місткіший. Наприклад, френч-прес Bodum BRAZIL 10938-913 до літра рідини.

Абсолютно всі чаші виконані з удароміцного та жаростійкого скла. Корпус може бути доповнений металевим підсклянником або окремими елементами декору зі сталі, пластику. Кришка має отвір, куди вставлений прес, призначений для віджиму заварювання чи порошку кави. В основі цього поршня встановлено ситечко-фільтр, що щільно прилягає до стін колби в процесі віджиму.

Свою популярність цей заварник отримав за:

  • прийнятну вартість, яка набагато нижча за «бюджетні» кавоварки;
  • легкість обслуговування;
  • можливість самостійно регулювати кількість, міцність і температуру кави.

Крім того, невеликий прес абсолютно універсальний і підходить також для приготування інших напоїв: чаю, коктейлів, віджимання м'якоті фруктів для отримання чистого соку і т.д.

Принцип роботи кавоварок «Французький прес»

Щоб приготувати порцію ароматного кавового напою в скляному пресі, знадобиться електрочайник кип'ятіння води, мелена кава і ложка для помішування.

Французский пресс с кофе и детализация устройства

Процедура досить проста і включає 6 етапів:

1. Для початку необхідно закип'ятити воду.
2. Цілісні зерна кави потрібно змолоти на кавомолці.

Рада: ні в якому разі не варто використовувати кавомолку з металевими ножами – тільки кераміка. Метал псує зерна, і в результаті кава виходить не такою ароматною, як хотілося б.

3. Мелений порошок засипається у скляну ємність. Приблизні пропорції: 1 чайна ложка чашки напою.

4. Далі в ємність наливається окріп. Об'єм води беруться в залежності від кількості порцій.

5. Щоб напій мав насичений смак, відразу ж потрібно розмішати його ложкою і залишити заварюватися на 3-5 хвилин.

6. Тепер необхідно акуратно відокремити гущу від чистого напою. Для цього варто повільно натискати рукою на прес, щоб фільтр рухався по стінках колби рівномірно.

Якщо шукайте прилад для помелу кави, читайте: Як вибрати кавомолку в 3 кроки: гід для любителів кави

Після цього гарячу каву можна розливати по чашках і насолоджуватися її неповторним смаком.

Пристрій гейзерної кавоварки

Ще один пристрій для заварювання кави – гейзерна кавоварка. Зовні прилад нагадує старовинний чайник. Пристрій кавоварки досить простий. Корпус складається з трьох частин, матеріалом виготовлення яких може бути алюміній, кераміка або нержавіюча сталь. Частини з'єднуються між собою з допомогою різьблення, «накручуючись» друг на друга. Для зручного використання збоку є велика ручка.

Гейзерная кофеварка и схематическое изображение устройства прибора

Між двома чашами кавоварки розташований фільтр. У цей ситечко засипається мелена кава для отримання ароматного напою. Ще один фільтр у вигляді трубочки знаходиться у верхній частині. По ньому виштовхується нагору насичена кава вода. Верхня ємність обладнана також кришкою та носиком для розливу готового напою.

Кавоварки такого типу бувають електричними та звичайними, які ставляться на включену плиту. В останньому варіанті прилад замінює турку, хоча способи заварювання кави сильно відрізняються.

Важливий момент: об'єм кожної кавоварки розрахований на приготування певної кількості порцій кави. Наприклад, якщо прилад зроблений для 6 порцій, то зварити лише одну буде набагато складніше, якщо взагалі можливо.

Принцип роботи кавоварок гейзерного типу

Щоб оцінити «плюси» приготування кави у цьому приладі, необхідно розібратися, як він працює.

Процес включає 7 етапів:

  1. У нижню ємність заливається необхідну кількість холодної води. На стінці чаші обов'язково має бути позначка, перевищувати яку не варто (як і менше наливати).
  2. У спеціальну мисочку-фільтр засипається кава до країв. Сильно втрамбувати порошок не потрібно, інакше воді буде важко через нього просочитися. Для таких кавоварок застосовується кава середнього помелу.
  3. Далі потрібно встановити верхню частину приладу, перевіривши щільність з'єднання.
  4. Кавоварка ставиться на плиту модель) чи входить у розетку (електрична модель).
  5. При нагріванні приладу вода закипає, утворюючи пар.
  6. Він виштовхує гарячу воду нагору, через фільтр з кавою і трубочку, потрапляючи в ємність для готового напою.
  7. Дія повторюється до того часу, поки вся вода з нижньої чаші не перейде у верхню.

Гейзерная кофеварка в сборе и отдельные части прибора

Зрозуміти, що кава готова, можна за характерним «шипінням». Електричний прилад самостійно вимкнеться після завершення процесу.

Щоб щодня тішити себе неперевершеним смаком приготовленого в «гейзері» напою, варто дотримуватися кількох простих правил. Молоть кави краще перед процесом приготування. Воду потрібно використовувати очищену. І завжди потрібно перевіряти надійність з'єднання між верхньою та нижньою чашею.

Читайте також: ТОП-10 кращих гейзерних кавоварок для дому

Пристрій капсульної кавоварки

Капсульні кавоварки – найкращий вибір для тих, хто не хоче зайвий раз витрачати час на миття побутової техніки. Достатньо просто вийняти контейнер із відпрацьованими капсулами та прилад знову готовий до роботи.

Цікаво буде також почитати: ТОП-10 найкращих автоматичних кофемашин для дому: рейтинг від MOYO.UA

Капельные «бюджетные» кофеварки и схема устройства

Як же влаштовані кавоварки такого типу? Для початку правильним буде розглянути елементи приладу, які знаходяться зовні корпусу, адже саме на них акцентує увагу покупець при виборі:

  • Піддон для чашок із вбудованим каплісбірником – ця частина техніки у більшості моделей регульована, тобто можна самостійно встановити висоту піддону в залежності від розміру чашки. Що стосується краплізбірника, то він є ситечком на дні піддону і призначений для захисту робочої поверхні від забруднення краплями кава.
  • Ємність для відпрацьованих капсул – розташована в нижній частині обладнання. Висувається за принципом скриньки. У міні-моделях капсули потрібно виймати самостійно.
  • Резервуар для води – його об'єми можуть бути різними. Найчастіше деталь розташована позаду корпусу та виконана з міцного пластику.
  • Кнопки керування – їх зовнішній вигляд, кількість та призначення залежить від функціоналу приладу. Деякі моделі мають механічні кнопки для налаштування порцій та міцності напою, в інших цей процес здійснюється автоматично, натиснувши на певну клавішу.
  • Капучинатор – буває ручний і автоматичний (у" бюджетних" моделей цієї функції немає). У першому варіанті холодне молоко наливається в ємність, куди потрібно опустити трубку капучинатора. Після повороту спеціального важеля в капучинатор подається пар під певним тиском. Змішуючись з молоком, він перетворює рідину на пишну стійку піну. Автоматичний капучинатор робить ту ж процедуру, тільки для молока призначений окремий резервуар на корпусі приладу. Після натискання кнопки активується подача пари і готове пінне молоко витікає у підставку.

Оскільки вся основна робота з приготування кави відбувається всередині техніки, важливо розглянути з чого складається" начинка" капсульної кавоварки.

Під корпусом приладу знаходиться:

  • Бойлер – тут вода гріється до певної температури (85-90° С).
  • Помпа – створює в техніці великий тиск, за рахунок чого час приготування кави складає всього пару хвилин.
  • Блок керування – з його допомогою відбуваються всі робочі процеси машини. Складається з дротів і плат, з'єднаних між собою. Натиснувши на корпусі кнопку, користувач активує програмне забезпечення та запускає ту чи іншу функцію.
  • Капсульна система – забезпечує правильне розташування, прокол капсул і викид відпрацьованого матеріалу в спеціальний контейнер.
  • Дозатори води – налаштовані таким чином, що конкретна клавіша відповідає за свою кількість води для порції кави. Тобто користувач може регулювати об'єми рідини для великої та маленької чашки.

Змінні фільтри тут не використовуються. Вони розташовані в кожній капсулі, обрамляючи каву з обох боків. Сама капсула – це герметично упакована в харчовий пластик порція меленої кави, розрахована на одну чашку.

Принцип роботи капсульних кавоварок

Щоб отримати свою дозу бадьорого напою в капсульній кавоварці {105} перше, що варто зробити – наповнити водою резервуар, вставити капсулу в спеціальний блок і активувати роботу машини.

За ці кілька хвилин усередині пристрою відбуваються такі процеси:

  • голка проколює капсулу з обох сторін;
  • насос закачує воду і подає її в кавоварку;
  • проходячи повз нагрівального елемента (бойлера) рідина досягає температури 90°С;
  • під великим тиском (до 19 бар) гаряча вода потрапляє в капсулу і насичена кава виходить з іншого боку;
  • фільтруючий папір затримує гущу, запобігаючи її попаданню в чашку з напоєм;
  • готова кава виливається через трубку в приготовлену ємність.

2 капельные кофеварки

Якщо в пристрої такого типу передбачений капучинатор, то можна отримати не тільки міцний американо, але і ніжний латте.

А тепер пару слів про нюансах, які варто врахувати, вибираючи капсульну кавоварку за принципом роботи:

  • Потужність приладу. Цей параметр впливає на час приготування порції напою. Краще купувати моделі з потужністю 900 Вт та вище.
  • Розмір резервуара. Чим менша місткість цієї чаші, тим частіше доведеться доливати в неї воду.
  • Тиск. Те, під яким тиском помпи потрапляє вода в капсулу, впливає на міцність та смак напою. Цей показник повинен бути не нижче 15 бар.

Пристрій ріжкової кавоварки

Цей вид обладнання, мабуть – один з найскладніших пристроїв у лінійці техніки для приготування кави. Свою назву вона отримала за холдер (ріжок), до якого засипається порошок. З чого складається ця диво-машина? Для початку слід провести огляд зовнішніх параметрів приладу.

Рожковая кофеварка и изображение ее устройства

На корпусі пристрою вміщена:

  • Варкова група – серце техніки. Саме тут готується ароматний та насичений напій із кавових зерен.
  • Холдер – знімний ріжок, нагадує ситечко з ручкою. У цю компактну ємність засипається порошкова кава. Перед початком варіння його слід утрамбувати темпером (трампом), а ріжок встановити на місце.
  • Кнопки (увімкнення і протоки) – якщо з першою все зрозуміло, то друга призначена для активації протоки води. У деяких моделях ця функція автоматична, тобто можна заздалегідь налаштувати необхідні об'єми води на порцію, яка подаватиметься натисканням на кнопку.
  • Дисплей або світлова індикація – є далеко не у всіх моделей, але дуже полегшує експлуатацію техніки. На дисплеї можна контролювати всі робочі процеси, а індикатор сигналізує їх активації.
  • Важіль подачі пари – активує клапан, через який проходить пара. Найчастіше гаряча пара необхідна для роботи капучинатора (збивання молока) або підігріву чашок, якщо така функція моделі передбачена.
  • Капучинатор (ручний або автоматичний).
  • Манометр бойлера та помпи – ними оснащені не всі моделі. Крім того, прилади можуть бути поєднані в одному. Необхідні для контролю тиску в бойлері та варильній групі.
  • Резервуар для води – може бути розташований ззаду або збоку. У деяких моделей ця чаша прихована під корпусом. Краще, якщо резервуар буде знімним, це значно полегшує догляд.
  • Панель підігріву посуду – розташована вгорі кавоварки. Така функція є тільки у моделей дорожчих і призначена для підтримки оптимальної температури чашок.
  • Піддон для чашок – має сітчасту поверхню, під якою встановлений каплесборник.

Так, корпус цієї техніки має безліч важелів і краників, розібратися в призначенні яких з першого погляду здається неможливим, а сам процес керування нагадує складні гаджети. Якщо зовні прилад виглядає трохи заплутаним, що ж відбувається всередині?

Отже, під корпусом приладу захований:

  • Нагрівальний котел (бойлер) – бувають сталеві та мідні. У цій ємності за допомогою тену нагрівається вода для кави та утворюється пара. У дорогих моделей найчастіше встановлені 2 окремі бойлери, щоб гаряча пара під тиском не збільшувала температуру рідини для кавового напою.
  • Насос – качає воду в бойлер і переносить її під тиском у варильну групу. Деякі моделі не мають цієї деталі і називаються «Безпомпові ріжковими кавоварками».

У чому різниця – зазначено в таблиці:

Тип кавоварки
Тиск, бар Час приготування Принцип роботи
Помпова 15 0,5 хвилини Вода (95° С) під тиском проходить через холдер з кавою, насичуючи його смаком
Парова (безпомопова) 2 -4 2 хвилини Окроп (100° С), перетворений на пару, проходить крізь каву.
  • Клапан подачі пари – він відкривається при натисканні відповідної кнопки.
  • Трубки, якими проходить гаряча вода і пар.

Крім того, всередині можуть бути встановлені додаткові датчики, наприклад дозатор води на порцію напою. Його робота регулюється користувачем через панель керування.

Читайте також: ТОП-9 кращих ріжкових кавоварок для дому

Принцип роботи кавоварок ріжкового типу

Щоб приготувати філіжанку кави, всередині у техніки відбувається ціла «революція». Після того, як ємність заповнена водою, компресор починає закачувати її в бойлер, де рідина нагрівається до температури трохи нижче від точки КИПІННЯ (95°С). Тепер машина готова до роботи, що сигналізує світловий індикатор на панелі.

Рожковая кофеварка и процесс утрамбовки кофе в холдер

Подальший принцип роботи кавоварки еспресо

  • холдер наповнюється кавою (приблизно 7 г на 35 мл напою) і вставляється назад у роз'єм;
  • на панелі керування вибирається вид напою, наприклад, еспресо, і натискається кнопка приготування;
  • всередині корпусу активується поршень, швидкість руху якого нагнітає тиск близько 1500 кПа (це втричі більше, ніж тиск у пляшці шампанського);
  • вода під таким тиском закачується в нижній бойлер, проходить трубками і потрапляє в холдер з меленою кавою, а звідси – в чашку.

Ознака гарного еспресо – стійка пінка на його поверхні. У ній містяться олії та білки. Крім того, пінка просякнута бульбашками газу, які і дають цей неймовірний аромат кави. Чим щільніша пінка — тим довше напій залишається гарячим.

Пристрій кавоварки типу «Автомат»

Кавоварки такого виду готують кавовий напій лише одним натисканням кнопки. При цьому смак і аромат кави буде не гіршим, ніж у професійних баристів. Секрет криється у максимальній автоматизації всіх процесів. Але щоби зрозуміти ці дії, починати потрібно з простого — влаштування кофемашин.

Устройство автоматической кофемашины

Автоматичні кавоварки складаються з корпусу, на якому розміщені:

  1. Кнопки керування – з їх допомогою здійснюється активація необхідної дії. Можливості такого апарату налічують близько 10-15 функцій, від помелу зерен до вибору напою, його міцності, порції, відкидання гущі. Кожен процес відповідає окрема кнопка.
  2. Капучинатор – у даного типу машин він автоматичний. Це означає, що спеціальна трубка всмоктує молоко з ємності і за допомогою гарячої пари спінює його. Готова пінка виливається у чашку. У деякого обладнання можна навіть налаштувати густоту цієї пінки.
  3. Ємність для зерен — найчастіше це прозорий резервуар із міцного пластику, де знаходяться не мелені кавові зерна.
  4. Дисплей – є не у всіх кофемашин. Наявність екрану значно полегшує контроль за процесами. Якщо сенсорний дисплей, він також допомагає швидко активувати потрібний режим.
  5. Відсік для відходів – ємність, де збирається відпрацьована гуща після заварювання порції напою.
  6. Регульована група – тут відбувається формування кавової таблетки та приготування напою за допомогою гарячої води.

Всередині корпусу розташована помпа, водний резервуар, бойлер, теплообмінник і трубки, якими гаряча вода надходить у роздавальну групу. Усі деталі мають призначення, ідентичне з ріжковою кавоваркою та вже були описані вище. Крім того, апаратура обладнана додатковими функціями: кавомолкою, панеллю для підігріву посуду, автоматичним очищенням накипу та ін.

У такій кавомашині можна приготувати напій під будь-який смак. Яскравий приклад, кафемашина Saeco Lirika. Тут і ніжний моккіато, повітряний латте із стійкою пінкою або насичений еспресо. Все, що для цього потрібно просто натиснути певну кнопку на панелі.

Принцип роботи кавоварок типу «Автомат»

Які ж процеси здійснюються всередині техніки під час приготування порції кави? Після ввімкнення обладнання воно самостійно перевіряє справність всіх елементів: кнопки на панелі керування починають по черзі блимати яскравим світлом. Якщо тест пройшов успішно, кавоварка сигналізує зеленою лампочкою про готовність до роботи.

Далі відбувається таке:

  • вода з резервуару заповнює систему і нагрівається до 95° С;
  • користувач вибирає на панелі керування вид кавового напою;
  • техніка відміряє необхідну кількість зерен для зазначеної порції;
  • зерна надходять у кавомолку, де ножі перетворюють їх у порошок;
  • всередині помпи нагнітається неймовірний тиск;
  • мелена кава пересипається в бункер і пресується;
  • таблетку з кавового порошку ошпарює окріп, що потрапляє в цей же бункер під тиском 15 бар;
  • готовий кавовий напій через трубку виливається в чашку чи склянку;
  • відпрацьована гуща відразу автоматично викидається технікою в ємність для відходів.

Все, порція ароматної кави готова. Після виконання зазначеного ланцюжка кофемашина зупиняється. Далі користувач може вимкнути техніку або знову запустити роботу.

Приготовление кофе в автоматической кофеварке

Коротко про головне

Знаючи принцип роботи кавової машини, користувачеві простіше визначитися з потрібною йому моделлю. Наприклад, капсульні апарати відносно недорогі і асортименти напоїв у них досить великий. Але самі капсули коштують недешево, до того ж для кожної машини вони різні.

Якщо брати ріжкові кавоварки, то насиченість та смакові якості готового напою безпосередньо залежатимуть від пристрою приладу. Наявність помпи робить каву смачнішою та насиченою, але додає вартості апарату. Якщо цей момент важливий, варто звернути свій погляд на дешевий френч-прес або" гейзер".

Прочитавши статтю, а також орієнтуючись на особисті уподобання та бюджет, придбати найкращий варіант кавоварки для дому чи офісу не складе проблем.

Коментарі
Залиште коментар
Категорії