Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Не капає конденсат з кондиціонера: 2 способи чищення дренажної трубки

Дата публікації: 21.03.2023 14:30
Дата оновлення: 27.03.2023 14:26

Обслуговування кондиціонерів за викликом коштує недешево. Багато речей, пов'язаних з чищенням та профілактикою, можна робити самостійно. Розберемося, що робити, якщо з робочого кондиціонера через трубку не капає вода.

не капає вода з кондиціонера

Коли конденсат не має капати?

Основний варіант: взимку під час роботи на обігрів. У цьому випадку у внутрішньому блоці не утворюється конденсат, і дренажний вихід на вулицю залишається сухим. Однак при такому способі експлуатації кліматичної техніки розслаблятися не варто, оскільки вода утворюється в зовнішньому блоці. Там теж є піддон та трубка, які можуть замерзати. Такі проблеми можуть призвести до пошкодження комплектуючих кондиціонера. Щоб уникнути їх, купують підігрівач дренажу — частину зимового комплекту.

Для регіонів, де температура повітря може падати нижче -20, виробники випускають інверторні кондиціонери, розраховані на експлуатацію в сильний мороз. У комплектацію такої техніки входять обігрівачі піддона та картера, додаткові хладонові контури. У них реалізовано режим відтавання та плавний пуск компресора, регулюється обертання вентиляторів. Агрегати, обладнані з урахуванням зимової експлуатації, не завдають клопоту. Єдиний негативний момент — під зовнішнім блоком у морозні дні утворюється гірка льоду.

У будь-якому випадку при обігріві приміщення з трубки внутрішнього блоку конденсат не капає, з кондиціонерами таке відбувається тільки під час роботи на охолодження.

Перед включенням кондиціонера взимку перегляньте які обмеження прописані в інструкції. Приклад мінімальних температур для 2 інверторних моделей:

 
Мінімальна температура для охолодження Мінімальна температура для обігріву
Cooper&Hunter Cozy CH-S09FTXK-NG -15 -15
Neoclima Therminator 3.2 NS/NU-12EHXIW1 0 -15

Влітку вода не капатиме, якщо:

  • Кондиціонер працює в режимі вентилятора. Конденсат не утворюється.
  • Різниця між температурами на вулиці та пульті до 4-7 градусів. Утворюється незначна кількість конденсату, вода висихає у дренажній системі.
  • Агрегат лише почав працювати після тривалого простою. Ще не заповнився лоток.

Трохи про інвертори: Що таке інверторний кондиціонер і чим він відрізняється від звичайного: лікнеп з 6 розділів

Чому не капає з трубки кондиціонера: можливі причини

  1. Засмічення часом трапляється через несприятливий мікроклімат усередині приміщення. Кондиціонер захищений від пилу та інших забруднень фільтрами, але вони не рятують на 100%. Якщо внутрішній блок встановлено на кухні, у дренажний лоток і далі може потрапляти жир. За наявності домашніх вихованців — шерсть тварин. Засніт зсередини відбувається не швидко. Якщо трубка забилася в перші роки експлуатації — причина не в цьому.
  2. Засмічення зовні. Основна причина — оси. Комахи влітку у пошуках води злітаються до трубки. Водопоєм справа часом не обмежується: оси будують собі тимчасовий притулок, заліплюючи стік. Також з боку вулиці дренаж може забиватися пухом тополі, якщо поруч ростуть високі дерева.
  3. Поява грибка або інших мікроорганізмів у трубці, чи дренажному піддоні.

Взимку насамперед варто грішити на холод. Чому не капає вода з трубки кондиціонера під час роботи в мороз у режимі охолодження? Дренаж замерз, лід, що утворився, заважає стоку. Щоб уникнути перемерзання, монтують нагрівальні елементи або організовують відведення конденсату в каналізацію всередині приміщення.

З кондиціонера не капає вода: технології чищення дренажу

Якщо кондиціонер працює на холод, але суха дренажна трубка, можливі 2 варіанти: заткнення або трубка відійшла від внутрішнього блоку.

У 99% випадків доводиться мати справу з першим варіантом. Причини, які призводять до відсутності дренажу, описані в першому розділі статті. Проблема усувається чищенням трубки.

Рекомендації щодо демонтажу: Як зняти кондиціонер зі стіни: 13 кроків самостійного демонтажу

Чищення з боку вулиці

Основна перевага такого варіанта — не потрібно знімати кришку з кондиціонера. Недолік — на пробку, що утворилася, доводиться впливати з боку, в яку вона повинна вийти. Для мешканців багатоповерхівок такий спосіб проблематичний через труднощі з доступом до дренажу. Варіант для ледачих — злегка постукати палицею по трубці. Можливо, засмічення від цього вивалиться.

Якщо кондиціонер висить на 1 поверсі — до трубки дістатися нескладно. Для прочищення підійде, наприклад, шматок кабелю, діаметр якого у 2 рази менше дренажного отвору. Якщо засмічення знаходиться в межах видимості, можна розколупати його дротом. Щоб не пошкодити трубочку, треба діяти обережно. Ще один варіант — потягнути пробку насосом.

Цікава стаття: Чому кондиціонер не гріє: 10 причин

Чищення з боку квартири

Насамперед потрібно зняти кришку кондиціонера та дістатися дренажного лотка. Наступний крок — прибрати з нього воду, наприклад, за допомогою шланги. Після цього можна братися до чищення. Тут можна особливо не соромитися, сміливо виштовхуючи пробку до виходу. Для цього використовуйте 2-3-жильний електричний або жорсткіший телевізійний кабель. Довжина інструменту має бути більшою за протяжність дренажу. Металевий трос або дріт — не найкращий варіант, оскільки можна пошкодити трубку.

з кондиціонера не капає вода

Якщо, не зважаючи на всі зусилля, з кондиціонера ні в яку не капає вода — викличте майстри або спробуйте крайній засіб — використання агресивної хімії, наприклад, гранул розчинних «Крот».

що робити, якщо з кондиціонера не капає вода

Разом з чищенням дренажу можна зробити профілактику: поганяти пил у доступних місцях, упорядкувати фільтри та т.і. Також можливий зворотний підхід: включити в профілактичні роботи чищення трубки. Пройтися нею, поки вона остаточно не забилася простіше, ніж пробивати засмічення.

Можливості спліт-систем: Функції та режими роботи кондиціонера — огляд 7 основних та 4 додаткових опцій кліматичної техніки

Розморожування трубки

Якщо на виході утворився лід, є 2 варіанти розв'язання проблеми:

  1. Розморозити трубку, наприклад, будівельним феном з подальшою модернізацією кондиціонера для роботи в морози.
  2. Залишити питання відкритим до весни. У цьому випадку не можна буде включати агрегат на охолодження, доки на вулиці не встановиться плюсова температура. З приходом тепла крига розтане, а далі можна буде вирішувати що робити.

На закінчення кілька слів про ситуацію, коли кондиціонер не капає і не охолоджує. В такому разі відсутність течі перестає бути основним симптомом. Якщо спліт-система відмовляється генерувати холод улітку, це може бути пов'язано з безліччю причин, наприклад, з витіканням фреону.

Рекомендації з монтажу: Де вішати кондиціонер у 1-кімнатній та 2-кімнатній квартирі

Коментарі
Залиште коментар
Категорії