Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як поставити відеокарту вертикально: інструкція з 9 пунктів

Дата публікації: 20.03.2023 14:50
Дата оновлення: 27.03.2023 14:09

Краса вимагає жертв — не порожні слова. У багатьох ситуаціях дійсно доводиться вибирати між симпатичним дизайном та 100-відсотковою функціональністю. Розберемося, як поставити відеокарту з підсвічуванням боком і які будуть наслідки.

Встановлення відеокарти вертикально

Що потрібно для вертикального встановлення?

Перелік необхідних пристроїв залежить від ситуації:

  • На задній стінці корпусу є вертикальні слоти для відеокарти. Знадобиться райзер — подовжуючий шлейф для PCI-E роз'єму. У стандартному горизонтальному положенні відеокарта прямо стикується з материнкою, але тут вони розташовані паралельно, тому потрібен перехідник. Мінус такого варіанту — адаптер перебуватиме поряд з бічною стінкою корпусу, що завадить охолодженню.

 встановити відеокарту боком

  • Виробник корпусу не подумав, що покупець буде морочитися з питанням, як поставити відеокарту вертикально. Є лише горизонтальні заглушки. Для їх демонтажу знадобляться бокорізи, на наступному етапі — кронштейн та райзер. Додаткові комплектуючі можна придбати в одному наборі. Загинати гострі крайки після бокорізу зручно пасатижами.

встановити відеокарту вертикально

  • Задня планка материнки дивиться вгору. В цьому випадку не знадобиться жодних додаткових пристроїв. Відеокарта охолоджуватиметься у штатному режимі, проблем з продуктивністю не спостерігається. Однак такі корпуси коштують дорожче.

встановити відеокарту вертикально

Перевіряємо відеокарту: Як перевірити відеокарту: 5 інструментів для діагностики

Як встановити відеокарту вертикально: покрокова інструкція

Як говорилося вище, існують різні варіанти вертикальної установки. Наведемо інструкцію монтажу для корпусу, призначеного для горизонтально орієнтованої плати. У такій ситуації доведеться попрацювати, зате немає потреби купувати дорогий бокс.

Отже, покрокова інструкція, як встановити двослотову відеокарту вертикально:

  1. Виймаємо кабель живлення з системника.
  2. Від'єднуємо горизонтально встановлену плату. Відчіплюємо живлення. Відкручуємо фіксаційну панель та гвинти, що тримають графічний адаптер. Витягуємо плату.
  3. Викручуємо заглушки для слотів з тильного боку. Перед цим приміряйте кронштейн. Можливо, верхню або нижню заглушку можна залишити.
  4. Якщо є планки між заглушками, вирізаємо їх. З одного боку перекушуємо бокорізами, з іншого — відламуємо. Використовувати дремель небажано, оскільки металева тирса може стати причиною замикання після включення ПК.
  5. Загинаємо гострі частини, що залишилися після відкушування, плоскогубцями.
  6. З'єднуємо райзер із кріпленням. Якщо кронштейн поставляється у вигляді двох окремих частин — попередньо збираємо їх у єдину конструкцію за допомогою гвинтового з'єднання.
  7. З'єднуємо райзер з материнкою, прикручуємо кріплення до корпусу.
  8. Стикуємо відеокарту з кріпленням, фіксуємо гвинтами.
  9. Підключаємо до блока живлення.

покрокова вертикальна установка відеокарти

Горизонтальне підключення: Як під'єднати відеокарту до комп'ютера: інструкція для чайників у 3 розділах

Вертикальне встановлення відеокарти: за і проти

Використання продуктивного заліза в адаптерах призводить до необхідності використання спритного охолодження, що тягне за собою збільшення ваги графічних плат. При класичній установці на місце стикування з материнкою йде велике навантаження. Ще один привід розгорнути відеокарту — зробити корпус яскравішим і симпатичнішим.

У більшості випадків вищевикладені причини не є достатньою основою для вертикальної установки відеокарти, оскільки порушується штатна циркуляція повітря. Можуть бути й інші неприємні наслідки, про які йтиметься нижче, але почнемо все ж таки з докладного розгляду плюсів.

Вибираємо комп'ютерний бокс: Як вибрати корпус для ПК: 5 характеристик

Плюси

  1. Естетична складова. Якщо корпус системника з прозорою панеллю і відеокарта з RGB-підсвічуванням, то, розгорнувши її фронтально до скла, зможете милуватися яскравою ілюмінацією кулерів.
  2. Більш правильний розподіл навантаження від ваги відеокарти. Сучасний адаптер може важити понад 2 кг. Важка відеокарта з масивним радіатором дає солідне навантаження на слот материнки та роз'єм адаптера. Вертикальна установка нівелює цю небезпеку, але цей варіант не є єдиним способом розв'язання проблеми: для виключення провисання можна купити утримувач або використовувати іншу підпору.

Топчик корпусів: Найкращі корпуси для ПК: ТОП 15 моделей вартістю до $100

Мінуси

  • Відеоадаптер може закрити доступ до сусідніх слотів розширення. Такої проблеми, швидше за все, не буде, якщо маєте тонку графічну плату, але в цьому випадку виникає питання доцільності вертикальної установки. Тонка означає легка. Чи варто городити город у такій ситуації, кожен вирішує сам. Крім товщини відеокарти на можливість її безпроблемного впихання у вертикальному положенні впливає конструкція кронштейна, якщо без нього не обійтися.
  • Підвищення температури відеокарти. Близьке розташування до бічної стінки корпусу заважає циркуляції повітря. Температура адаптера через це може бути вищою на 5-10 градусів. Зайве нагрівання часом призводить до погіршення якості геймплею. У будь-якому випадку підвищення температури сприяє прискореному зносу заліза.
  • Кулер процесора може перешкодити нестандартному розташуванню відеокарти.
  • Додаткові витрати. Кронштейн із райзером коштують близько 2-3 тис. грн.
  • Кулерам краще працювати у горизонтальному положенні: менше шумлять, довше служать.
  • Якщо колгоспити корпус, не призначений для вертикального встановлення, ззаду, можливо, доведеться попрацювати бокорізами, що зведе нанівець естетичну складову тильного боку.

незручності при вертикальному встановленні відеокарти

Отримуємо інформацію про адаптер: Як дізнатися, яка відеокарта в ПК: 7 простих способів

Відеокарта вертикально чи горизонтально: порівняння способів

Якщо порівнювати кількість плюсів та мінусів, аргументів проти вертикального встановлення однозначно більше. Такий спосіб безальтернативний у разі кубічного або циліндричного корпусу. Ще один гідний варіант — бокс Vertical GPU-Ready. За такої конструкції корпусу не потрібно працювати бокорізами, оскільки між горизонтальними заглушками немає перегородок. Однак у стандартній комплектації райзера та кріплення не буде — доведеться купувати окремо.

Райзер — це додаткова ланка між відеокартою та материнкою. Якщо купите дешевий перехідник від незрозумілого виробника — можливе пригальмовування адаптера.

Єдиний безперечний аргумент на користь вертикальної установки — можливість милуватися красою підсвічування кулерів. З провисанням можна впоратися і без серйозних пертурбацій. Якщо головне — краса, і є навички роботи із залізом, тоді можна купувати додаткові комплектуючі. Хоча такий підхід навряд чи можна назвати практичним. Більшість користувачів не готові жертвувати продуктивністю заради естетики, любителі експериментувати завжди у меншості. Загалом кожен вирішує, ставити відеокарту горизонтально або вертикально, і пожинає плоди свого вибору.

На закінчення приклад зміни температури заліза після встановлення відеокарти боком:

Температура
Горизонтально Вертикально
Середня температура відеокарти 67 75
Відеокарта у гарячій точці 78 86
Процесор 55 48
Чипсет материнки 71 58
SSD 58 47

У даному разі температура відеокарти збільшилася на 8 градусів. Однак зміни в циркуляції повітря призвели до того, що процесор став холоднішим на 7, чипсет материнки — на 13, а SSD — на 11 градусів. Тобто, в завданнях, не пов'язаних із графікою, машинка почала працювати швидше. При тестуванні, щоправда, у разі вертикальної установки кулера крутилися швидше.

Зміна положення відеоадаптера на новомодний лад не завжди призводить до зменшення температури процесора, чипсету та вінчестера. Багато залежить від конструкції корпусу та його наповнення. Тестувалися наступні комплектуючі: бокс BeQuiet, відеокарта RTX 2080, процесор AMD Ryzen 7.

До питання про сумісність: Як підібрати сумісні материнську плату та відеокарту: гайд у 4 розділах

Коментарі
Залиште коментар
Категорії