Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як підібрати сумісні материнську плату і відеокарту: гайд із 4 розділів

Дата публікації: 09.03.2021 23:05
Дата оновлення: 22.11.2023 12:09

Щоб досягти найбільшої продуктивності від збору, необхідно, щоб всі елементи були максимально сумісні. Цей гайд розповість, як можна зрозуміти, який дискретний відеоадаптер підтримує системна плата. Він також містить поради, які допоможуть підібрати потрібний варіант.

совместимость видеокарты и материнской платы

Як підібрати відеокарту до материнської плати

При виборі відеоадаптера важливо впевнитись у його сумісності з материнкою. Так, має збігатися кількість та тип слотів. Деякі потужні карти займають два гнізда, а буває, що всі три. Але й інші нюанси.

Дізнайтесь: Що таке материнська плата в комп`ютері та на що вона впливає: 5 розділів

Сумісність материнської плати та відеокарти

Порти обох пристроїв мають збігатися. Нижче – короткий опис можливих роз`ємів.

AGP та PCI Express

АГП інтерфейс – застарілий варіант. Його впевнено замінив PCI Express. Словом, для сучасних продуктивних комп`ютерів – не варіант. Але й із PCI є нюанси.

Читайте також: Ігрові відеокарти для ПК: 5 критеріїв, як вибирати

слоты расширения для видеокарты на материнке

PCI Express 2.0 та 3.0

Перша версія роз`єму мала швидкість у 2,5 гігатранзакцій в секунду. У другій, що вийшла 2007 року, швидкість збільшилася вдвічі. Внаслідок зворотної сумісності старі відеокарти нормально працювали в нових материнських платах.

Які були новації, крім швидкості:

  1. оновлені механізми, створені для контролю швидкості з`єднань програмним чином;
  2. зміна системи живлення.

У PCI-SIG була створена специфікація, здатна забезпечити необхідне підживлення з урахуванням особливостей споживання енергії графічних адаптерів: діапазон підвищили до 225-300 Вт на пристрій. Для цього почали використовувати новий на той час 2x4-піновий роз`єм.

У 2010 році випустили 3-ю варіацію інтерфейсу з показником швидкості вісім гігатранзакцій. Такий прорив вдалося зробити шляхом нової схеми кодування, коли 128 біт інформації, яка проходить по шині, кодується 130 бітами. Девайси з підтримкою цієї версії стали доступні на ринку лише у 2012 році.

ASUS Radeon RX 560 2GB DDR5 AREZ EVO подключается в слот PCI-E x16 3.0

Четверта версія з`явилася у 2017 році. Вона стала ще швидше: цей роз`єм здатний здійснювати аж 16 гігатранзакцій за одну мить. Стандарт 5.0, затверджений через два роки, отримав пропускну здатність в 32 Гт/с. Така швидкість підходить для проєктів, які пов`язані з VR.

SLI та Crossfire

Створюючи топову геймерську систему, ставлять у пріоритет завдання досягти максимально можливої продуктивності під час роботи з 3D-проєктами. Це логічно, тому що сучасні ігри дуже вимогливі до ресурсів комп`ютера, і особливо до його графічної складової.

З цією метою дві компанії, що є лідерами – AMD та NVidia – розробили технології, які дозволяють об`єднати два і більше GPU у збірці. Це потрібно, щоб використовувати сумарну потужність відеокарт, під'єднавши їх паралельно. У АМД така технологія називається Crossfire, підтримується, наприклад, моделлю RX 560, а у Нвідіа – SLI, є у HP NVIDIA Quadro P620 2GB.

Можливість суттєвого збільшення графічної потужності відкриває нові горизонти. не тільки для геймерів, але й для тих, хто працює із тривимірною графікою.

Що потрібно врахувати під час вибору:

  • Має сенс об`єднувати лише топові GPU.
  • Материнка також має підтримувати такі технології.
  • Для паралельної стабільної роботи відеоадаптерів рекомендується набувати ідентичних моделей. В іншому випадку велика ймовірність того, що девайси конфліктуватимуть.

 ASUS GeForce RTX2080 8GB GDDR6 DUAL OC с поддержкой SLI

Порада: якщо користувач на 100% упевнений у тому, що він поставить другу відеокарту, тоді придбання моделей з підтримкою подібних технологій є необхідним рішенням. Якщо ж це не більше, ніж плани на майбутнє, то краще вже замінити старе ГПУ більш потужним, коли з`явиться така можливість, і не морочитися з нюансами зараз.

Стане нагоді:Яку материнську плату вибрати – 8 ключових критеріїв

Потужність процесора

Щоб збірка працювала стабільно, воно має бути збалансованою. Тільки грамотний підбір компонентів дозволить максимально насолодитися можливостями ПК.

Потужність ЦП обов`язково варто враховувати. Слабкий процесор не здатний розкрити потенціал GPU на 100%.

 процессоры AMD Ryzen 5 2400G и Intel Core i7-9700K для игровых сборок

Недосвідчені користувачі часто вважають, що потужний графічний адаптер – вирішення всіх проблем, але це не так. Так, встановивши продуктивний пристрій, користувач отримає хороший приріст швидкодії, але немає сенсу ставити, наприклад, модель рівня GTX 1080 у складання з двоядерним "камінням". Це не дає 100% гарантії позбавлення від фризів, і точно не факт, що комфортно пограти на ультрапресеті у всі новинки вдасться без проблем.

Порада: варто забувати, що не менш важливий і об`єм ОЗП, який повинен становити як мінімум 8 Гб для дизайну, відеомонтажу, а для геймерських моделей рекомендується не менше 16 Гб, тим більше якщо користувач налаштований грати на максималках.

Важливо враховувати не тільки кількість ядер (потрібно мінімум чотири), а й потоків, оскільки багато ігор, професійний софт оптимізовані під багатопоточні моделі.

Як дізнатися, в якому режимі працює відеокарта

Буває так, що GPU використовує меншу, ніж x16 ширину шини, і від цього страждає швидкодія.

тормозит видеокарта

Як можна усунути проблему
Крок 1 Переконайтеся, що відеокарта надійно закріплена у слоті.
Крок 2 Перевірити роз`єм відеокарти та слот на материнці на механічні ушкодження.
Крок 3 Звернути увагу на кількість ліній PCI Express, що підтримуються чипсетом материнської плати, і на конфігурацію слотів PCIE х16 на конкретній моделі. Можливо, пропускна здатність роз`єму плати нижча, ніж потрібно відеоадаптеру.
Крок 4 Перевірити, чи не ввімкнено помилку в налаштуваннях BIOS чи кількість каналів. Це можна переглянути в рядку "PEG Force X1" або "PCI-E Lanes".
Крок 5 У ноутбуках технологія PowerMizer, що підвищує енергоефективність, може змінювати кількість активних каналів PCI Express. Якщо її вимкнути, швидкодія збільшиться.
Крок 6 Однією з можливих причин зниження ширини шини може стати система керування її енергоспоживанням, інтегрована в ОС від Microsoft, починаючи з версії VISTA. Її можна вимкнути в панелі керування. Як це зробити:
1. Зайти до «Управління електроживленням».
2. Змінити додаткові налаштування електроживлення, відключивши опцію «Управління живленням стану зв`язку» (Link State Power Management).
Крок 7 Якщо необхідно переконатися в тому, чи активний режим SLI або Crossfire, то перевірку можна здійснити за допомогою однієї з безкоштовних програм: CPU Z або AMD Catalyst.

параметры видеокарты в CPU Z и AMD Catalyst

Добірка: 10 найкращих моделей недорогих ігрових відеокарт

Габарити

Щоб дізнатися, чи підійде ГПУ до материнки, і чи стане вона в корпус, необхідно переконатися у сумісності розмірних параметрів. Якщо системник більшого розміру, компактний девайс встановиться без проблем. А ось габаритне ГПУ із потужною системою охолодження ніяк не увійде до компактного корпусу.

Розміри GPU вказуються в характеристиках, крім того, максимальна довжина адаптера, що підтримується, позначається в специфікаціях корпусу.

Сумісність за габаритами стосується материнки та відеокарти. Якщо в збиранні коштує компактна плата, то і карту потрібно вибирати відповідну. Великі пристрої можуть прогнути «матір» або просто не увійдуть до неї.

Примітка: ширина компонента може залежати від кількості роз`ємів на ньому. На бюджетних найчастіше розташований один ряд.

Є компактні дискретки без охолодження або пасивним радіатором. Як правило, це малопотужні варіанти, які набувають як додаткове, якщо у вибраний процесор не вбудоване графічне ядро.

GIGABYTE GeForce RTX 2080 8GB GDDR6 XTREME Waterforce WB Aorus с водяным охлаждением

Цікаво: Gigabyte GeForce RTX 2080 SUPER GAMING OC WATERFORCE WB 8G оснащена рідинним охолодженням, доповненим радіатором.

Втім, є і досить продуктивні низькопрофільні екземпляри, компоненти з одним вентилятором, які в компактний корпус ставляться без проблем і забезпечують швидкісні показники.

Корисно: Сумісність процесора та материнської плати – як підібрати компоненти: гайд у 3 розділах

Підібрати відеоадаптер до материнки нескладно, головне відповідність контактів, габаритна сумісність. Щоб зібрати хороший PC, також потрібно мати на увазі об`єм RAM та параметри ЦПП.

Коментарі
Залиште коментар
a
03.07.2023 00:52

пойдет ли видеокарта 1660 ті 3 куллера на материнку Asus prime H510m-E

М
04.03.2023 14:58

Кто знает пойдёт ли rx 580 на бп 1stplayer 450 plus и материнке ASUS Prime H310M-R R2.0, буду благодарен если кто-то ответит

В
18.12.2023 13:29

Пойдет, но на слабых нагрузках, т.к. ей БП нужен не менее 500. Материнка потянет на таких же условиях.

Н
23.02.2023 09:42

А на метеринку Asus P8H77-m pro який тип пам'яті відеокарти підійде до моєї материнки?

С
26.10.2022 20:45

Какая не дорогая но хорошая материнка подойдет к 3060 на 12 гб ? На проце i5-10400f

Н
10.08.2022 10:35

Чи підійде відеокарта Arktek GeForce GTX 1050 Ti с материнкой ASRock A320M-DVS R4.0

Р
07.08.2022 23:23

ASUS Z97-K какой видюха подойдеть ? GTX 1060 2-4 гб или GTX 1650 ? Какую советуюте ?

П
29.11.2021 10:26

AMD Athlon(tm) 64 X2 Dual Core Processor 5200+ 2.7 GHz Мама - Gigabyte GA-M52L-S3P v1 Какой DDR видяха и ОЗУ пойдёт? То есть если я хочу поставить GeForce GT 1030 и 8Gb планку ОЗУ. И вообще, 4-х ядерный процессор эта материнка выдержит? Подскажите пожалуйста!

т
17.11.2021 10:34

А чи є різниця між відеокартою ddr2 і ddr3? Що воно взагали означає

С
17.11.2021 12:52

тут описано https://www.moyo.ua/ua/news/raznitsa-mezhdu-ddr2-i-ddr3.html

А
12.01.2021 15:29

Подскажите какую карту подобрать на материнку GA-Z68A-D3-B3 с процом Intel core i7 3770 + DDR3 16gb оперативы? Советуют 1060 6g...

F
19.11.2020 22:12

Погите пж подойдет ли видюха msi 1650 d6 gaming x на 4 гига к материнке msi b85m-g43 micro atx

V
25.10.2020 20:49

Имеем старый intel core 2 duo на сокете 775. Хорошо ли он справится с видео, фильмы, фото через видеокарты 1) gt 1030 и 2) gtx 1050 ti в разрешении 2к и FullHD? Пожалуйста, не могли бы подсказать?

В
06.12.2020 10:41

2к нет фулл хд пойдет и на 1030

Категорії