Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Де вішати кондиціонер у 1-кімнатній та 2-кімнатній квартирі

Дата публікації: 12.12.2022 16:39
Дата оновлення: 12.12.2022 16:59

Щоб був оптимальний мікроклімат у приміщенні потрібно вибрати кліматичну техніку відповідної потужності, не помилитися з місцем встановлення та виконати грамотний монтаж.

як вибрати місце для кондиціонера

Вибрати охоче допоможуть у магазині, покупцеві залишається лише безпомилково вказати місце монтажу. Мати чітке розуміння, як правильно розмістити блоки кондиціонера, дуже важливо, оскільки перевстановлення кліматичного обладнання — складний та дорогий захід.

Як правильно вибрати місце для кондиціонера: загальні правила

Незалежно від специфіки приміщення, необхідно дотримуватись таких правил:

  1. Дотримано обмежень на довжину транспортування холодоагенту та на різницю у висоті встановлення блоків спліт-системи.
  2. Відсутні перешкоди, що обмежують розподіл по кімнаті повітряного потоку.
  3. Є можливість забезпечити відведення конденсату. Дренаж може бути самопливним чи примусовим. У другому випадку встановлюють помпу для відведення конденсату.
  4. Відсутність прямих сонячних променів.
  5. Витримано відстань до стелі та меблів, встановлених знизу. До телевізора та іншої електротехніки не менше 1 метра, інакше може збоїти електроніка кондиціонера.
  6. Є можливість санітарного чищення та сервісного обслуговування.

Демонтаж без втрати фреону: Як зняти кондиціонер зі стіни: 13 кроків самостійного демонтажу

Де вішати кондиціонер у квартирі

З багатоповерхівок часом відкриваються розкішні види, але жити в такому будинку не завжди зручно. Верхні поверхи висоток не потрапляють під захист крон дерев, а на верхівці ще й жар йде від даху. Для забезпечення комфорту встановлюють спліт-системи. Якщо вішати кондиціонери будь-де, це може стати причиною частих застуд. Тривалий вплив потоку холодного повітря на розпалене після вулиці тіло легко відправить на лікарняне ліжко.

Розбираємось з нагріванням: Чому кондиціонер не гріє: 10 причин

В однокімнатній

Кухня «однушки» зазвичай не може похвалитися великою квадратурою. Особливо це стосується хрущівок. У приміщенні 3х3 не завжди є сенс вішати кондиціонер. Інша справа — спальня. Влітку в спеку спліт-система зробить відпочинок значно комфортнішим, ніж вентилятор або просте провітрювання. Тому питання, де в спальній кімнаті краще встановити кондиціонер, дуже актуальне. Критерії місця монтажу у порядку пріоритетності:

  • не дме на ліжко,
  • близько до зовнішньої стіни будинку,
  • не дме у напрямку дверей.

Останній критерій найменш важливий. Дехто не вважатиме незручністю, якщо на вході до спальні його зустрічатиме струмінь холодного повітря. При виборі місця встановлення враховуйте не лише пряме попадання дихання спліт-системи, але й відбите від стіни.

Принципи вибору місця монтажу на кухні такі самі, тільки в ній інші локації, які не повинні сильно обдуватися. Це зони готування та приймання їжі.

вішати кондиціонер у вітальні

Є ще варіант встановлення у передпокої. Він добрий тим, що дозволяє кондиціонувати й спальню, і кухню. Однак такий план реалізувати вдається не завжди, оскільки для цього може бути замало квадратури передпокою. Також збільшиться довжина трас, що ведуть до зовнішнього блоку. Хоча сама по собі ідея гарна: зачинили двері на кухню — холодне повітря йде до спальні, і навпаки.

Цікава стаття: Як підключати теплу підлогу: 3 технології

У двокімнатній

У двокімнатній квартирі принцип той самий. Головне, щоб кондиціонер не дмухав на людей, які відпочивають чи займаються своїми справами на одному місці. Якщо вирішили обмежитися одним внутрішнім блоком з міркувань економії, спочатку розгляньте варіант спальні. Ще один підхід — встановлення потужного агрегату в найбільшій кімнаті. У цьому випадку решта приміщень отримує непряме охолодження.

Варіант з одним кондиціонером у передпокої теж має право на життя, особливо якщо не має прохідної кімнати. Тільки врахуйте, що багато продавців кліматичної техніки в принципі заперечують такий підхід, оскільки прагнуть реалізувати якнайбільше спліт-систем, не заморочуючись складним встановленням.

Визначтеся, скільки внутрішніх блоків впишуться до вашого бюджету, а потім вирішуйте, де краще встановити у двокімнатній квартирі самотній кондиціонер або пару-трійку спліт-систем. Варіанти, що передбачають монтаж більше одного агрегату, дозволяють забезпечити оптимальний мікроклімат у різних кімнатах, але обходяться дорожче як на етапі купівлі та встановлення, так і в процесі подальшої експлуатації.

Про переваги інверторів: Що таке інверторний кондиціонер і чим він відрізняється від звичайного: лікнеп з 6 розділів

Де в кімнаті краще встановити кондиціонер

Залежно від призначення приміщення місце встановлення може бути наступним:

 
Зовнішня стіна Простінок Над дверним отвором За м'якими меблями
Спальня + + + -
Вітальня + + + +
Кухня + + + -

При виборі місця монтажу по можливості знайдіть 2-3 варіанти, а потім зупиніться на оптимальному.

Встановлюємо мобільний агрегат: Як встановити мобільний кондиціонер, уникнувши 6 типових помилок

В спальні

Післяобідній чи нічний сон під кондиціонером — типові причини застуди. Прохолодне повітря не повинне попадати на ліжко, особливо на ту частину, яка розташована ближче до узголів'я. Також кондиціонер не можна встановлювати в спальні там, де нижче стоїть шафа для одягу. Відстань до верхньої частини корпусу меблів повинна бути не менше 70 см. В іншому випадку холодне повітря частково потраплятиме на кришку шафи та відбиватиметься вгору. Датчик спліт-системи дасть сигнал про достатнє охолодження приміщення, та агрегат відключиться раніше часу. Тобто він працюватиме у неправильному режимі.

 у кімнаті краще встановити кондиціонер осторонь ліжка

У спальні кондиціонер зазвичай встановлюють на стіні, де немає вікна. На ній простіше вибрати відповідне місце, оскільки простір під стелею не зайнятий світлопрозорою конструкцією та шторами. Також не варто скидати з рахунків розташування над дверима. Не забувайте, що чим ближче до зовнішньої стіни встановлено внутрішній блок, тим менша відстань до зовнішнього блоку. Короткими трасами апарату простіше ганяти фреон. Крім того, на невеликій дистанції легше облаштувати дренаж.

Підключаємо радіатор: Як підключити батарею опалення: 3 схеми та 5 порад новачкові

У вітальні

Після розгляду варіантів зі спальнею простіше розібратися, де вішати новий кондиціонер у вітальні. У кімнаті, в якій заведено проводити дозвілля, зазвичай встановлені м'які меблі. Люди відпочивають після роботи за переглядом телевізора чи PlayStation. Там, де вони сидять, не повинно бути потоку холодного повітря. Вибір місця монтажу також обмежують високі меблі. Це може бути, наприклад, стінка. Над нею спліт-систему вішати не можна. Причина вказана у попередньому розділі статті.

краще розмістити кондиціонер над м'якими меблями

До відповідних місць монтажу часто належать місце над м'якими меблями. Якщо відстань від неї до протилежної стіни близько 3-4 метрів, це слушний варіант. Якщо менше — дискомфорт доставлятиме відбите повітря.

Налаштовуємо обігрів: Як підключити терморегулятор до керамічного обігрівача: 4 кроки до контрольованого тепла

На кухні

Встановлення на кухні себе виправдає, якщо в сім'ї люблять готувати, печуть торти на замовлення тощо. Техніку, здатну охолоджувати, зазвичай вішають, коли вистачає квадратури. Якщо в приміщенні ніде розвернутися, наявність спліт-системи навряд чи доречна, оскільки вона не повинна обдувати місце готування та приймання їжі. У кухні площею від 12-15 «квадратів» досягти цього можна. Перешкодити може тільки кухонний гарнітур, що складається з безлічі шафок.

правильно розмістити кондиціонер на кухні

На питання, де краще розмістити кухонний кондиціонер, зазвичай не так багато правильних відповідей. Все-таки кухня в будь-якому випадку відноситься до добре мебльованих приміщень. У ній шафки, витяжка, стіл зі стільцями та інше. Витяжка, до речі, обов'язково має бути присутньою, інакше на тривалу експлуатацію спліт-системи розраховувати не доводиться. У будь-якому випадку чистити внутрішній блок готуйтеся вдвічі частіше, ніж у житлових кімнатах.

Як правильно розмістити зовнішній блок кондиціонера

Для встановлення кліматичного обладнання в кімнаті жодних погоджень не потрібно. З вуличним блоком інша ситуація. Якщо багатоквартирний будинок належить до «культурної» спадщини, його фасад не можна псувати кондиціонерами. У кращому разі дозволять повісити зовнішній блок на бік будинку, що виходить на подвір'я.

Невдалим варіантом буде місце поряд з кронами дерев, оскільки у цьому випадку у внутрішній блок може потрапляти осіннє листя. Мінімальна відстань від антен — 3 метри. Людям, які живуть на першому поверсі, варто убезпечити кондиціонер ґратами, інакше його можуть зняти злодії. В окремих випадках агрегат захищають козирком від бурульок з даху.

не можна встановлювати кондиціонер без ґрат

Зовнішній блок іноді вішають на балконі чи лоджії. Переваги такого варіанту: легкий доступ до агрегату, відсутність погоджень. Нестача — влітку обладнання виділяє тепло, а на балконі й так спекотно.

Де не можна встановлювати кондиціонер

Якщо йдеться про внутрішній блок, обмеження стосуються місць, з яких дутиме на сплячого, того, що сидить за телевізором або обідає. Де ще не можна встановлювати кондиціонер? Над котлом або іншим опалювальним приладом, у локаціях, від яких не може безперешкодно розходитися потік повітря. Також під заборону потрапляють місця, які не відповідають правилам монтажу.

Насамкінець варто згадати варіант, що дозволяє заощадити на встановленні двох кондиціонерів у квартирі. Дешевше вийде монтаж просунутої мульти-спліт системи, що складається з одного зовнішнього та двох внутрішніх блоків. У кожній кімнаті можна буде встановлювати свою температуру. Окрім економії на закупівлі обладнання та обслуговування, до плюсів належить скромніший вигляд фасаду. Житлом, обвішаним кліматичним обладнанням, можуть зацікавитися злодії.

Підключаємо водонагрівач: Як правильно підключити водонагрівач до водопроводу: 5 порад від експерта

Коментарі
Залиште коментар
Категорії