Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Що краще: кондиціонер чи обігрівач? Порівняння за 8 пунктами

Дата публікації: 09.12.2022 15:32
Дата оновлення: 14.12.2022 12:57

Жителі багатоквартирних будинків не завжди можуть сподіватися на централізоване опалення. Іноді його включають пізно, вимикають рано, температура в радіаторах явно не відповідає потребам мешканців. Розв'язувати проблему допомагають обігрівачі або кондиціонери в режимі теплопостачання.

що краще гріє: кондиціонер чи обігрівач

Для обігріву, що краще: кондиціонер або обігрівач

У цьому розділі статті йдеться про ефективність обігріву. У разі кондиціонера під час вибору обладнання дивляться на термічні одиниці (BTU). Одна така одиниця відповідає кількості тепла, необхідного, щоб нагріти 1 фунт води на 1 градус. Якщо перевести на звичні вати, вийде співвідношення: 1000 БТО/год приблизно дорівнює 293 Вт. Для обігріву 15-20 «квадратів» потрібен кондиціонер на 7000 BTU. Його можна порівняти з обігрівачем на 2 кВт. Тепловентилятор такої потужності коштує у 20 разів дешевше. За енергоефективністю він, звичайно, поступиться, але різниця буде не у 20 разів.

обігрів кондиціонера у цифрових показниках

За співвідношенням ціна/потужність кондиціонер програє тепловентилятору, керамічному або інфрачервоному обігрівачу. І це не повинно викликати подиву, оскільки техніка для кондиціонування вигадана для охолодження приміщень, а обігрів — допоміжна функція. Кондиціонерами переважно топлять в Іспанії, Ізраїлі та інших теплих та багатих країнах. Влітку там без спліт-системи тяжко, а взимку за наявності повноцінного кондиціювання у квартирі досить комфортно.

Якщо порівнювати чисто за ефективністю, що краще: інверторний кондиціонер або обігрівач, то спліт-система краще. Однак вибір бажано робити на основі кількох критеріїв.

Вибираємо найкраще: Конвектори чи інфрачервоні обігрівачі: порівнюємо 5 параметрів

Швидкість нагрівання

Якщо порівнювати з тепловентилятором аналогічної потужності, кондиціонер прогріє кімнату в рази швидше при температурі 5-15 градусів. Для визначення енергоефективності режимі обігріву використовують показник СОР. Якщо він дорівнює 3, це означає, що агрегат з потужністю 1 кВт за годину зможе закачати в кімнату теплову потужність 3 кВт. Чим більше СОР, тим простіше кондиціонеру обійти обігрівач, в характеристиках якого вказані аналогічні кіловати. Підступ у тому, що при негативних температурах COP падає, відповідно зменшується швидкість нагрівання приміщення. У морози гріти житло кондиціонером у рази витратніше, холоди нівелюють його переваги перед обігрівачами.

Крім СОР у характеристиках техніки можна зустріти SCOP — нову одиницю енергоефективності, яка з'явилася 2013 року. Вона показує те саме, тільки вимірюють її коректніше: тести проводять при різних температурах (–7, +2, +7, +12), а потім обчислюють усереднене значення. У разі СОР брали лише +7 градусів.

Готуємось до переїзду: Як зняти кондиціонер зі стіни: 13 кроків самостійного демонтажу

Що економніше: обігрівач чи кондиціонер

Нагрівачі перетворюють енергію з електричної мережі на теплову. В результаті 1 кВт електроенергії дозволяє одержати максимум 1 кВт тепла. Кондиціонер працює за принципом теплового насоса, тому вихід теплової енергії виходить у рази більшим. Приблизне співвідношення між величинами показує SCOP. У 2013 році прийнято наступну градацію:

Клас енергоефективності
SCOP
A+++ >5,1
A++ >4,6
A+ >4,0
A >3,4
B >3,1
C >2,8
D <2,5

Тобто навіть кондиціонер з низькою енергоефективністю у 2-3 рази економніший за обігрівач аналогічної потужності при роботі в штатних умовах. Однак якщо порівнювати їхню роботу в діапазоні від –10 до –15 градусів, спліт-система навряд чи покаже більш винятковий результат.

Організації, які розробляють стандарти для кліматичної техніки, беруть до уваги свій клімат із зимами, для яких більш характерні плюсові температури. Для Києва середньозимові температури — близько 2-3 градусів морозу. При такому кліматі відповідь на питання, що більш економічне: кондиціонер або нагрівач, однозначно на користь 2-блочного агрегату. Спліт-система у 1,5-2 рази економніша взимку та у 2-5 разів краще, якщо брати весь опалювальний сезон.

Приводимо до тями спліт-систему: Чому кондиціонер не гріє: 10 причин

Безпека

На перший погляд, безпечніший кондиціонер. Внутрішній блок висить на стіні, нікого не чіпає. Дістатись до нього проблематично, чого не скажеш про нагрівач. Олійний радіатор, мобільний конвектор або інфрачервоний обігрівач на ніжці можна ненароком перевернути.

Другий аспект — екологічність. Для запилених приміщень або квартир з домашніми тваринами установка спліт-системи пов'язана з певними незручностями. Внутрішній блок ганяє повітря, а разом із ним і пил, шерсть домашніх тварин. З тепловентиляторами аналогічна ситуація, інші нагрівачі у цьому плані безпечніші. Крім того, кондиціонер без чищення за кілька років стане розсадником мікробів. Обігрівачі не вимагають догляду.

У результаті виходить, що з безпеки немає однозначного лідера.

Особливості інверторних агрегатів: Що таке інверторний кондиціонер і чим він відрізняється від звичайного: лікнеп з 6 розділів

Мобільність

Кондиціонери зазвичай не перевстановлюють. Вибирають оптимальне місце, монтують, а після закінчення терміну експлуатації замість старого на те ж місце вішають новий агрегат. Є окрема категорія мобільних кондиціонерів, але вони все одно прив'язані до вулиці повітропровідниками, до того ж як правило, вміють лише охолоджувати.

ефективність обігрівача у холоди

У випадку нагрівачів з мобільністю все набагато краще. Моделі на коліщатках чи ніжках без проблем можна переміщати кімнатами. Також є важкі керамічні панелі для стаціонарного встановлення. Деякі з них важать більше ніж 20 кг, тому їхнє мобільне використання проблематично. Такі нагрівачі використовують як аналоги радіаторів опалення.

Утеплюємося як можемо: Як нагріти кімнату без обігрівача: 9 хитриків

Строк служби

Тривалість експлуатації кондиціонерів залежить від виробника. Від 12-15 років працюють агрегати, що представляють відомі японські бренди: Daikin, Mitsubishi та Fujitsu. Років на 7 та більше безпроблемної експлуатації можуть розраховувати покупці спліт-систем NeoClima, Cooper&Hunter та інших моделей з Китаю. Достатньо скромний термін служби компенсують помірні ціни на техніку з КНР.

По обігрівачах така картина:

  1. масляні радіатори — від 5-7 років експлуатації;
  2. інфрачервоні обігрівачі — від 10 років;
  3. керамічні — від 20 років;
  4. тепловентилятори — від 3 років.

що економніше серед обігрівачів

Тепловентилятори виходять з ладу раніше за інших обігрівачів частково через наявність деталей, що рухаються. Проте бюджетні моделі тепловентиляторів виграють у ціні у порівнянні з приладами інших різновидів. Вони не мають датчиків і захисних механізмів, які запобігають деяким несправностям. У цьому вони поступаються кондиціонерам.

Простота догляду та експлуатації

Обігрівачі складного догляду не потребують, особливо це стосується моделей із закритими корпусами. Якщо у вас керамічна панель або масляний радіатор — достатньо періодично протирати пил зовні.

Кондиціонери у плані догляду більш примхливі. До заходів, що стосуються внутрішнього блоку, входить:

  1. Чищення фільтрів від пилу. Рекомендована періодичність — 2-4 рази на місяць.
  2. Заміна фільтрів на нові. Деякі виробники рекомендують виконувати процедуру 1 раз на квартал, але зазвичай достатньо міняти фільтраційні елементи 1 раз на рік.
  3. Повне чищення блоку зі зняттям корпусу. Періодичність — 1-4 рази на рік залежно від запиленості приміщення.

Зовнішній блок потрібно чистити 1 раз на 2 роки, якщо він встановлений на тихій вулиці у своєму будинку. Прилад, який працює на нижньому поверсі висотки у загазованому кварталі, потребує щорічного клінінгу.

чищення кондиціонера самотужки

Незалежно від того, чим ви грієтесь: кондиціонером або обігрівачем, процес керування приладом навряд чи завдасть якихось складнощів. У спліт-системі є кілька режимів та пульт, але в інструкції докладно розписано налаштування техніки. Що стосується складнощів, пов'язаних з доглядом, вони будуть навіть якщо включати агрегат тільки влітку на холод. Зимова експлуатація не стане причиною особливого клопоту, хіба що під зовнішнім блоком у мороз утворюватиметься невеликий льодовик.

Вартість

Найбюджетніше рішення — тепловентилятор. Ціни на таку техніку починаються десь з 500 грн.

Друге місце ділять масляні радіатори, ІЧ-обігрівачі, конвектори та керамічні панелі. Найбільш бюджетні моделі коштують близько 2000 грн.

Кондиціонери за ціною не можуть конкурувати з нагрівниками, оскільки вартість інверторних агрегатів стартує з $400. Цінники на японські бренди десь близько $1000. Однак порівняння з обігрівачами не можна назвати коректним, оскільки безкомпресорна техніка може видавати лише гаряче повітря, але не здатна охолоджувати приміщення влітку.

Що може кондиціонер: Функції та режими роботи кондиціонера — огляд 7 основних та 4 додаткових опцій кліматичної техніки

Кондиціонер та обігрівач: порівнюємо плюси

Один із варіантів, що дозволяють спростити вибір, полягає у підрахунку кількості плюсів.

Для спліт-системи це:

  • енергоефективність,
  • швидкість прогріву приміщення,
  • багатофункціональність,
  • строк служби.

Для обігрівачів:

  • простота управління,
  • мобільність,
  • простота догляду,
  • доступна ціна.

Порівняння за пунктами переваг обігрівача та кондиціонера показало нічийний результат. А що там з мінусами?

З терморегулятором веселіше: Як підключити терморегулятор до керамічного обігрівача: 4 кроки до контрольованого тепла

Недоліки пристроїв

Існує думка, що кондиціонери сушать повітря. З цим складно не погодитись, проте робота обігрівачів теж призводить до зменшення вологості у приміщенні. З проблемою сухості повітря в зимовий період можна боротися за допомогою зволожувача — ще одного різновиду кліматичної техніки.

Наступний недолік спліт-системи — шум, який можна порівняти з шелестом листя під подихом легкого вітерця. Втім, бюджетна модель може гудіти як тепловентилятор, включений на максимальну потужність. Обігрівачі без вентиляторів не шумлять, можуть трохи потріскувати при наборі температури.

Неприємний запах може йти від нагрівача з відкритою спіраллю. Якщо сморід йде від кондиціонера, то він несправний або потребує клінінга.

Насамкінець кілька слів про доцільність опалення приватного будинку одними кондиціонерами. Такий варіант можливий, але небажаний, якщо у будинку є маленькі діти, оскільки будуть протяги. Кондиціонер, який працює на тепло, — чудовий варіант для міжсезоння, але навряд чи варто його розглядати як альтернативу радіаторному опаленню. Україна — не Іспанія і не Ізраїль, у нас значно суворіші зими.

Ще одна дилема: Що краще — тепловентилятор або конвектор: 4 тези для роздумів

Коментарі
Залиште коментар
Категорії