Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Чому тече кондиціонер: 5 джерел проблеми та способи її вирішення

Дата публікації: 17.04.2023 10:55
Дата оновлення: 17.04.2023 11:09

Коли капає з кондиціонера, шпалерам, тинькуванню та меблям непереливки. Нам теж, особливо коли немає чіткого розуміння чому це відбувається. Зате ми точно знаємо, що усунення несправності влетить у копійчину. Чи не влетить? Будемо аналізувати!!

Звідки береться вода у кондиціонері?

Кондиціонер охолоджує повітря надто швидко. А там, де є різниця температур, неминуча поява конденсату. Виробники передбачили спеціальну систему для його виведення за межі приміщення. Тому у власників цього пристрою виникає тривога, якщо вони бачать калюжку в кімнаті.

Без паніки! Не завжди це означає ламання. У деяких випадках можна впоратися самостійно. Причиною цього може бути порушення техніки встановлення та інші фактори, з якими ми маємо розібратися.

ввімкнення та вимкнення кондиціонера

На замітку: Не капає конденсат з кондиціонера: 2 способи чищення дренажної трубки

Капає вода із внутрішнього блоку кондиціонера: поширені причини, чому так відбувається

  • Часто у дренажний отвір потрапляє сміття, залітають оси, інші комахи. Утворюється засмічення. Якщо не чистити, воно залежується, з'являється мул, потім закорковування. І ось саме після цього ми бачимо сумну картину: вода не виводиться на вулицю, а поступово стікає.
  • Буває, що течія відбувається через негерметичність дренажу. Або в піддоні, куди стікає вода, утворилася тріщина, яку важко помітити неозброєним оком. Це слабке місце спліт-системи.
  • Проблеми із внутрішнім блоком нерідкі. Наприклад, якщо неприємність із течією починається відразу після установки, це означає, що монтаж був з порушеннями. Можливо, у фахівця недостатньо досвіду. Не слід соромитись такої ситуації, навіть якщо робота у майстра вже була прийнята. Варто вимагати гарантію, а краще звертатись до фахівців фірмового сервісного центру. Вимоги до кваліфікації майстрів там вищі, вони мають справу лише з певним брендом техніки.

Є також не очевидні причини, що з кондиціонера почала стікати вода. Про них також слід знати.

Пізнавальна стаття: Де вішати кондиціонер у 1-кімнатній та 2-кімнатній квартирі

Засмічення або пошкодження дренажних трубок

Якби таке — капає внутрішній блок кондиціонера — відразу помітно.Іноді з нього ллється тонким струмком, іноді з'являються крапельки, і це не відразу звертають увагу.

Як почистити дренаж самотужки?

Якщо є впевненість, що розібраний кондиціонер зможете зібрати в точній послідовності навпаки, тоді є сенс братися за роботу. Щоб підстрахуватися, краще сфотографувати як було, а потім порівняти як стало.

  1. Вимикають кондиціонер із розетки та знімають кришку внутрішнього блоку.
  2. Виймають фільтри грубого очищування, добре промивають їх, можна навіть з рідким милом. Просушують.
  3. Знімають піддон, дотримуючись вказівок з інструкції виробника, і ретельно споліскують.
  4. Чистять дренажний отвір. Пилососом зручно продувати дренажну трубку. Або роблять це шприцом, зарядивши його рідиною для очищення кондиціонера.
  5. Щіткою чи пароочисником вичищають випарник.

прочищення випарника кондиціонера

Висохлі деталі непогано було б обробити хлоргексидином. Він добре знезаражує, знищує більшість мікроорганізмів, включаючи грибки. Далі слід те, що розібрали зібрати назад.

Неправильний монтаж

Проблема через неправильний нахил траси для дренажу. Ухил може бути занадто малий, щоб вода не капала з внутрішнього блоку кондиціонера. Рішення очевидне: заново встановити трубки, але цього разу вже у правильному положенні.

Витік фреону

 

Причина
Що робити?
Вальцювання труб виконано недобросовісно Оскільки зазвичай у таких випадках витік фреону відбувається протягом місяця, за перших ознак неправильної роботи пристрою раціонально звернутися до сервісу, щоб його заправили фреоном
Погано пропаяні з’єднання Повторно заправити кондиціонер, це може зробити сервісна служба. Якщо трубки несправні, їх замінять

Не всі власники кондиціонерів знають, що існує поняття нормативного витоку фреону. Вона становить 6-8% на рік. Несправністю не є.

Варто знати: Як зняти кондиціонер зі стіни: 13 кроків самостійного демонтажу

Засмічування фільтрів випарника

Одна з найчастіших причин, чому тече кондиціонер. Достатньо зняти верхню панель та зовні оцінити, в якому стані знаходяться фільтри. Брудні очищають вологою серветкою з м'якої тканини. Якщо кондиціонер працює регулярно, освіжати їх краще 1 раз на 1-1.5 місяці.

Пошкодження дренажного піддона

Така проблема трапляється при недбалій установці кліматичної техніки. Спочатку вона може бути непомітною. Тому протікання відбувається повільно, але вірно. Тоді без заміни піддона не обійтись.

Капає вода із зовнішнього блоку кондиціонера: коли бити на сполох?

Іноді підтікання зовнішнього блоку вважається само собою зрозуміле і вимагає втручання. З кондиціонера може капати, якщо він працює надто довго. Це стосується як вентиляції, так і обігріву. Але в будь-якому випадку, конденсат не повинен стікати всередині приміщення, тільки назовні, по дренажній трубці. Якщо це заважає сусідам, варто відсунути її трохи убік.

капає вода з кондиціонера

Якщо встановлений дренажний шланг і відбувається інтенсивне протікання, можливо, він забився. За нормального стану дренажної системи вода періодично капає. Якщо йде безперервний струмінь, тоді потрібна детальна діагностика, щоб з'ясувати причину і якнайшвидше її усунути. Інакше через постійну вогкість будуть розмножуватися комарі та мошки, які залітають усередину дренажного отвору. Звідси наслідки.

Читайте: Що таке інверторний кондиціонер і чим він відрізняється від звичайного: лікнеп з 6 розділів

Що робити насамперед, коли тече вода з кондиціонера?

Якщо було помічено підтікання, насамперед знеструмлюють кондиціонер, прочищають дренаж та фільтри. Якщо не допомогло, тоді звертаються до фахівців із сервісного центру. Туди — звідки викликали майстрів, щоб встановив кондер, або в сервісний центр виробника.

Майстри легко визначають, чи є у ламанні вина користувача. Прочищення всіх вузлів пристрою зазвичай роблять щорічно —  навесні, перед початком користування. Крім діагностики та профілактики перевіряється тиск фреону, тому мінімізуються ризики протікання кондиціонера.

Для роздумів: Чи варто купувати мобільний кондиціонер: 9 аргументів «за» та 2 «проти»

Коментарі
Залиште коментар
Категорії