Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Яблучний сік без соковичавлювача — 4 способи

Дата публікації: 23.06.2022 14:40
Дата оновлення: 19.04.2023 13:56

Миле діло похрумтіти з задоволенням яблучком, та ще й отримати заряд корисних вітамінів та мікроелементів. Однак не всякий сорт яблук може зберігатись довго. Навіть у зимових сортів обмежений термін. Саме тому є сенс запастися яблучним соком, зробленим своїми руками. Ви точно знатимете з чого він зроблений.

яблучний сік своїми руками

Як зробити яблучний сік без соковидавлювача

 

У період, коли яблук у достатку і вони досить недорого стоять, — самий момент діставати із засіків соковичавницю. А якщо її немає, тоді вдатися до альтернативних методів. Опишемо деякі з них.

Цікава стаття: Який із 2 типів сокодавилки краще: шнекова чи відцентрова?

За допомогою тертки

Найпростіше отримати яблучний фреш — натерти фрукти на тертці та вичавити суміш. Тільки потрібні саме соковиті тверді ґатунки. Інакше витрачено час даремно, бо метушні багато, а соку мало. Кожне яблуко потрібно оглянути та очистити ножем від червоточин та гнилизни. Натирати на дрібній тертці, тоді буде більше соку. Хід роботи інтуїтивно зрозумілий:

  • Фрукти вимити й розрізати на кілька частин, позбутися серцевини;
  • натерти яблучка і видавити м'якуш через марлю чи сито.

яблука на тертці

Якщо шкірка твердюща, її краще зрізати — тоді буде менше макухи в нектарі. Віджимати простіше через марлю, а практичніше в мішечку із синтетичної тканини типу тюль. Соку вдасться видавити більше, м’якуш буде сухішим, ніж, якби це робити через марлевий відріз.

За допомогою блендера

Без соковитискача можна обійтися, якщо в господарстві є блендер стаціонарного типу. Занурюваний не годиться, щоб зробити сік з яблук.

яблука у блендері

Аби полегшити роботу пристрою, яблучка розрізають на 2-3 сантиметрові часточки, видаляють серцевину і завантажують у чашу. Включають і чекають доки ножі переб'ють в однорідну масу. Потім віджимають гамуз.

Пізнавальна інформація: Як користуватися блендером: нюанси використання 2 видів подрібнювачів

На м'ясорубці

М'ясорубка рятує коли немає в будинку ані соковичавниці, ані блендера, а з терткою поратися не хочеться. Спочатку робимо з фруктами так само як у попередніх способах, а потім пропускаємо їх через електричний агрегат. У багатьох до них у комплекті йде насадка для томатів та ягід, вона не дає витікати соку. Це зручно та практично.

яблука через м'ясорубку

Отже, прокрутили, встановивши насадку для соку або фільтрувальний мішечок, потім повторно пропускаємо масу через сопла для отримання однорідності. Якщо насадки немає, фруктове пюре доведеться вичавлювати вручну.

На замітку: Як заточити ніж м'ясорубки самому: 4 перевірених способи

Як приготувати яблучний сік на зиму без соковитискача?

Два нижчеописаних способи дещо клопіткі, щоб був яблучний сік на зиму без сокодавилки. Натомість він довше зберігається. Напій чистий, без суспензії, з максимально збереженими вітамінами.

Дифузний метод

Тут мається на увазі нагрівання фруктів за допомогою води. Виходить смачний сік у домашніх умовах навіть без соковидавлювача. Він світлий, терпкуватий і добре вгамовує спрагу.

  1. Яблучка нарізають і складають у кілька банок. Першу заливають окропом, накривають і залишають на 6 годин, щоб охолола і настоялася.
  2. Після закінчення часу воду зливають в каструлю (краще емальовану) і нагрівають, аби була гаряча, але не доводять до кипіння. Орієнтовно має бути 60°С.
  3. Заливають цією водою другу банку і теж залишають на 6 годин, а в першу наливають окріп. Такий процес мають пройти усі приготовлені баночки.
  4. Тепер сік із банок зливають у велику каструлю та доводять до кипіння.
  5. Заливають у простерилізовані банки та закочують кришками.

Яблука у банках

Цей метод хороший тим, що соку виходить набагато більше, ніж на тертці, м'ясорубці чи блендері. А також служить чудовою альтернативою пакетованим магазинним сокам. І ви точно впевнені, що у вашому напої немає барвників та консервантів. Цей метод прекрасний усім, крім одного — клопітно і затратно за часом.

У соковарці

Для приготування соку без соковичавлювача використовують також соковарку. У ній видавлюють нектар під дією пари. Потім на смак додають цукор, кип'ятять, розливають по місткостях і герметично закривають кришками. Цей метод досить простий у використанні. Можна також зробити альтернативу соковарці з підручних засобів. Наприклад, взяти каструлю з кришкою, емальований таз, шматок тюлі чи марлевий відріз.

В тему: Як вибрати сушарку для фруктів?

Лайфхаки та хитрощі: 2 способи як освітлити сік

Якщо сік мутнуватий, бажано його освітлити. Це можна зробити швидко чи повільно:

Швидкий спосіб освітлення
Тривалий спосіб освітлення
  • Спочатку свіжовідтиснуту суміш проціджують через стерильну марлечку в 3-4 додавання.
  • Потім нагрівають до 70-80°С протягом 3-4 хвилин (бажано на водяній бані).
  • Ставлять у таз із холодною водою, швидко охолоджують і дають відстоятися протягом 2 годин.
  • Акуратно зливають сік за допомогою шланга, залишаючи осад.
  • Ще раз проводять теплову обробку

Цей спосіб якісніший, оскільки надалі сік вже не помутніє при тривалому зберіганні.

  • Свіжий сік нагрівають до кипіння (90°С).
  • Заливають у стерилізовані банки та закривають такими ж кришками.
  • Залишають терміном приблизно до 2-3 місяців.
  • Відкорковують місткості, зливають за допомогою шланга чистий сік, залишаючи на дні осад.
  • Проводять теплову обробку, заливають у стерильні банки та закривають кришками на тривале зберігання.

Для приготування соку потрібно використовувати такий посуд, який при дотику до фруктових соків не вступав би в реакцію і не окислювався. Емальовані каструлі найкраще підходять для такої мети. Ніж вибирайте гострий та зручний з нержавіючої сталі або з кератопластики. Терка теж має бути перевіреною, гострою.

Жмаки, що залишилися від приготування соку, викидати не варто. Їх можна використовувати для приготування компотів. А якщо макуха містить багато рідини, можна зробити з неї повидло. Також деякі не викидають і серцевини від яблук, використовуючи в компотах. Звичайно ж після проварювання, слід ретельно все процідити та підсолодити, якщо є бажання.

Ось і розібралися, як отримати сік без соковитискача. Як бачите, від різних хитрощів залежить кількість одержуваного соку. За допомогою терки, блендера та м'ясорубки найкраще для разового вживання, тобто кілька склянок фрешу. Залучивши метод нагрівання або соковарку, вийде багато соку, його можна використовувати для запасів на зиму.

Не нехтуйте правилами техніки безпеки. Краще шматочок яблука не дотерти на тертці та відкласти в макуху, ніж травмувати пальці. З пароваркою також обережно поводьтеся, щоб уникнути опіків.

Корисна річ для дому: Як вибрати скиборізку: 12 порад

Коментарі
Залиште коментар
Категорії