Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як приготувати картоплю фрі в домашніх умовах: 7 крутих рецептів

Дата публікації: 22.06.2022 10:26
Дата оновлення: 19.04.2023 12:43

Іноді так і тягне похрумтіти ароматною картопляною соломкою. Але що робити, якщо ви поки не придбали фритюрницю, а купувати fast food немає настрою?

Ми зібрали рецепти та круті хитрики, як приготувати картоплю фрі в домашніх умовах. Навчимо, як смажити картоплю фрі будь-якими способами: на звичайній сковорідці та навіть у каструлі, в духовці та в мікрохвильовій печі

Як зробити картоплю фрі вдома

Також відкриємо тонкощі смаження напівфабрикату — картопляних брусочків просто з морозильника. Беріть на замітку, і у вас обов'язково вийде картопля, від якої буде важко відірватися.

Як зробити картоплю фрі вдома: лайфхаки

Приготування не потребує особливих навичок. Однак, щоб делікатес вийшов таким же смачненьким і ароматним, як у кафешках і ресторанах, важливо знати парочку секретів:

Для смаження вибирайте картоплю твердих сортів
Так вдасться досягти тієї знаменитої золотої хрусткої скоринки. Краще зупинити вибір на молодій картоплі. Звичайно, можна зробити фрі із замороженого напівфабрикату, але техніка приготування буде іншою. Про це напишемо нижче
Робіть шматочки невеликих розмірів, але не дуже тонкі Адже дрібну соломку легко пересмажити, а товсті бруски можуть не просмажитися і не будуть хрумтіти
Перед приготуванням вимийте нарізані скибочки та дайте їм настоятися у воді Так картопля звільниться від крохмалю. Брусочки розкладіть на серветки або рушник і добре висушіть. Вологі ні в якому разі не можна смажити
Готувати фрі рекомендують на рослинній очищеній олії Можна брати соняшникову або інші: з кукурудзи, арахісу, оливи. Важливо міняти олію для кожної нової порції 
Якщо готуєте в каструлі або сковорідці, перед смаженням олію доведіть до 175-1900C Зручно перевіряти нагрівання кулінарним термометром. Якщо такого немає, використовуйте бабусин метод: досить розігріте масло зашипить, коли в нього кинуть шматочок картоплі
Кладіть нарізані брусочки порціями — так, щоб олія їх покривала Розподіліть шматочки рівномірно, щоб кожен добре просмажився
Для приготування фрі достатньо витримати картопляні брусочки 5-8 хвилин Соломка повинна покритися рум'яною скоринкою. Слідкуйте, щоб шматочки не пересмажувалися
Підсмажені скибочки спочатку викладайте на кухонні одноразові рушники — так видаляють залишки жиру Після посоліть картоплю, додайте перець і приправи на смак. Можна посипати зеленню

Вживати краще відразу. Свіжа картопля фрі найсмачніша. Можна подавати її як самостійну страву, як гарнір або закуску.

Корисний рецепт: Як запекти яблука в мікрохвильовій печі: поради та 3 перевірених рецепти 

Інгредієнти

Насправді приготування картопляної соломки фрі не вимагає багато зусиль і складових. Незалежно від того, які кухонні прилади або інвентар використовуватимете для смаження цього апетитного делікатесу, підготуйте:

  • пару картоплин, сіль, перець;
  • а також олію рослинну, приправки, зелень.

Якщо хочете, щоб скибочки вийшли мегахрусткими, радимо підготувати додатково маринад (докладно про нього розповімо далі). 

Як зробити картоплю фрі без фритюрниці

Щоб приготувати ароматну та рум'яну картопляну соломку, необов'язково використовувати фритюрницю. Тим більше, що не на кожній кухні є така електрична помічниця.

Як посмажити смачну картоплю фрі без фритюрниці

Є багато хороших рецептів і порад, як посмажити картоплю фрі, використовуючи підручний посуд або кухонну техніку: сковорідки, каструлі, мультиварки, мікрохвильові печі, духовки.

Головне — перед приготуванням підготуйте інгредієнти та посуд, щоб усе було під рукою. Адже коли справа дійде до смаження, доведеться діяти швидко, щоб шматочки не перегорали й залишалися хрусткими.

Ось парочка класних та легких секретів, як зробити картоплю фрі вдома без фритюрниці, використовуючи перерахований інвентар. Повірте, страва не відрізнятиметься від ресторанноїя

Дуже смачно: Як приготувати млинці за 4 рецептами 

У каструлі

Для смаження за цим рецептом візьміть високу каструлю з товстим дном. Рекомендуємо чавунну або сталеву — у них картопля не пригорятиме.

Як робити покроково:

  1. Очистіть бульби та наріжте тонкою соломкою.
  2. Картопляні скибочки потримайте у холодній воді 10-20 хвилин, щоб видалити крохмаль.
  3. Висушіть шматочки паперовим рушником.
  4. Наповніть місткість олією (краще, щоб брусочки в ній буквально купалися) і підігрійте фритюр до 180 градусів.
  5. Шумівкою опустіть порцію соломки в жир. Смажимо, поки на картоплі не утворюється рум'яна скоринка.
  6. Діставши фрі з олії, не забудьте «знежирити» її на паперових серветках. Тільки потім викладайте на блюдо.

Картопля фрі в каструлі

Перець і сіль на смак. За бажанням додайте зелень, соус — і можна смакувати делікатес! 

На сковорідці

Дуже простий і швидкий спосіб, як зробити картоплю фрі на сковорідці:

  1. Соломку спочатку готуємо так само як для смаження в каструлі.  
  2. Можна попередньо замаринувати скибочки, щоб вони вийшли хрусткішими. Інгредієнти маринаду: 1 л води, 1 ч. л солі, 2 ч. л цукру. Занурте картопляну соломку в такий розчин на 20 хвилин.
  3. Замариновані брусочки промокніть серветками й відправте на пару хвилин у морозильник. 
  4. Увімкніть плиту, влийте в сковорідку рослинну олію і розігрійте до 175-190 градусів. Для фрі краще купувати високу круглу сковороду або жаровню. Посуд може бути керамічним, з чавуну, алюмінію, нержавіючої сталі, обов'язково з антипригарним або мармуровим покриттям.     
  5. Поступово викладіть в сковороду порцію соломки, щоб жир її повністю покрив. 
  6. Смажте до шести-семи хвилин. Коли шматочки зарум'яняться, швидко витягайте їх.

Картопля фрі на сковорідці

Далі за стандартною схемою: прибираємо надлишок жиру, солимо і додаємо приправи. 

Цікава стаття: Як вибрати мультипіч: 3 підказки 

У мультиварці

Якщо дуже захотілося картоплі, але фритюрниці немає під рукою, діставайте мультиварку. З нею теж все вийде на ура.

Ось як приготувати картоплю фрі в мультиварці:

  1. Нагрійте в чаші приладу приблизно літр олії. Встановіть режим: залежно від моделі це буде «Смаження», «Фритюр» або «Випікання». Так, у мультиварці Tefal, яка отримує чудові відгуки, доступні програми й для смаження, і для запікання. А в популярній мультипечі Gorenje для приготування фрі пропонується функція «Випікання».
  2. Засипте підготовлені скибочки в нагрітий жир, смажте, не закриваючи кришку до 20 хвилин, іноді помішуйте. Діставати час, коли картопляні шматочки покриються золотою скоринкою.
  3. Приготовлену в мультиварці соломку теж бажано позбавити зайвого жиру — запасіться одноразовими серветками.

Не забудьте посолити, перець на смак. Подавайте фрі з приправами та соусом. 

Готуємо з програмою «Мультикухар»

Якщо у вас мультиварка-скороварка з кнопкою «Мультикухар», наприклад, Tefal TURBO CUISINE, теж вдасться зробити апетитну хрустку картоплю. 

Рецепт майже такий же, як попередній:

  • Місткість наповнюєте олією та натискаєте кнопку «Мультикухар». Температуру вибираєте 160 градусів.  
  • Картопляні скибочки укладаєте в кошик для фритюру і занурюєте у чашу мультиварки, коли жир розігріється.

Тримайте картоплю близько 15 хвилин. Коли шматочки стануть рум'яними, витягайте. Заправляйте на смак.   

У мікрохвильовій печі

Завдяки цій електронній помічниці також навчилися смажити картоплю з апетитною скоринкою. Процес надзвичайно легкий та швидкий. Сама ж страва виходить, як то кажуть, bellissimo.

Картопля фрі в мікрохвильовій печі

У деталях про те, як зробити картоплю фрі в мікрохвильовій печі:

  1. На глибокій тарілці розташовуємо картопляні брусочки одним шаром. Посуд беремо відповідний для мікрохвильової печі.
  2. Усі скибочки картоплі добре поливаємо олією. Солимо, додаємо перчика і, якщо хочеться екзотичного смаку, приправок.
  3. Кладемо тарілку з картоплею в мікрохвильову піч і включаємо прилад на всю потужність. Таймер програмуємо на хвилин п'ять-сім.

Коли піч вимкнеться, перевіряємо, щоб шматочки були хрустко-принадними. 

Картопля фрі дієтична в мікрохвильовій печі

Робиться так само як у рецепті вище, тільки з меншою кількістю жиру. Рекомендується брати напівфабрикат — заморожену соломку. Але можна самостійно нарізати акуратні довгі шматочки.

Далі все просто: 

  1. Розподіліть соломку рівномірним шаром на спеціальному блюді, на якому можна готувати під мікрохвилями. 
  2. Буквально збризніть олією, посипте сіллю та перцем, помістіть у прилад. Якщо його потужність 700 Вт, для фрі вмикайте на максимум. 

Є й потужніші моделі: Kaiser M2500Em, яка працює на 2500 Вт, а Panasonic NN-GT261WZPE — 800 Вт. Для смаження фрі в такій печі краще налаштовувати середню потужність, щоб картопля не висушилася.

Смажені скибочки смачно подавати із соусом. 

Пропонуємо рецепт домашнього томатного соусу, який завжди виходить:

  1. Пару помідорів ошпарте та охолодіть водою. Видаліть шкірку, томати дрібно поріжте. 
  2. Подрібніть часник — три-чотири зубки. 
  3. Тонкими смужками наріжте стебло селери. 
  4. Просмажте помідорну масу близько п'яти хвилин на оливковій олії. 
  5.  Покладіть у сковорідку часник, селеру, сіль, перець. 
  6. Помішуючи, готуйте на вогні ще хвилин п'ять. 

Перед подачею дайте соусу трохи охолонути.  

На замітку: 7 корисних хитриків та порад для мікрохвильової печі, Або як стати кухонним джедаєм 

У духовці

Завдання із зірочкою: як приготувати картоплю фрі в духовці, щоб вона обсмажилася, а не запеклася? Однак це можливо, і рецепт — простий. До речі, скибочки виходять навіть дієтичними.

Покрокова інструкція:

  1. Шматочки картоплі нарізані соломкою занурюємо на пару хвилин у воду, після чого ретельно висушуємо.
  2. Застилаємо форму для запікання пергаментом.
  3. Включаємо духовку на 250 градусів.
  4. Брусочки картоплі змочуємо в олії та розкладаємо шаром, щоб не стикалися. 
  5. У духовку кладемо лист і витримуємо, поки картопляна соломка не покриється золотою скоринкою. Щоб картопля вийшла більш хрусткою та смачною, спробуйте посипати її кунжутом.

Картопля фрі з духовки

Викладаємо фрі на тарілку. Додайте солі, перцю, приправок та приступайте до трапези.

Як приготувати заморожену картоплю фрі

Для смаження у фритюрі краще вибирати свіжі картоплини. Але якщо вдома знайшлася лише заморожена соломка, теж вдасться приготувати бомбічний делікатес.  

Ловіть спосіб: так смажити можна в глибокій сковороді або невеликій каструлі:

  1. Щедро налийте в посуд олію та розігрійте. Занурте картоплю і смажте до рум'яної скоринки.
  2. Скибочки виймайте шумівкою. Викладіть спочатку на одноразові серветки, а потім на чисту тарілку. Перець, сіль, приправи, зелень, соус — додаєте все до свого смаку. 

Іноді виробник перед заморожуванням обробляє картопляні шматочки олією. Якщо купили такий напівфабрикат, робити фрі краще в електричній печі. 

Готується він надзвичайно швидко:

  • Скибочки занурте у форму і покладіть у духовку, заздалегідь розігрів її до 190-2100C. 
  • Залиште на 20-25 хвилин. 
  • Діставайте, коли брусочки зарум'яняться.

Якщо дотримуватися простих правил, вдома на кухні теж вдасться приготувати приголомшливу, запашну і спокусливо хрустку картоплю фрі, від якої за вуха не відтягнеш. Причому буде вона здоровішою й абсолютно такою, як ви любите. 

Також цікаво: Як очистити сковороду: 5 способів для різних покриттів

Коментарі
Залиште коментар
Категорії