Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Чим відрізняється нетбук від ноутбука: 8 пунктів, про які ви не знали

Дата публікації: 22.02.2021 00:00
Дата оновлення: 24.11.2023 13:22

Ноутбуки, ультрабуки, нетбуки – всі ці портативні пристрої допомагають робити роботу та розваги зручнішими. Обиватель може і не знати різниці між ними, але під час вибору особистого комп`ютера дуже важливо підібрати пристрій, який повністю відповідатиме потребам. Сьогодні ми розглянемо, що таке нетбук і які його відмінності від ноутбука?

Портативність


Відмінність нетбука від ноутбука полягає в його значно менших розмірах дисплея, товщини корпусу, а також вазі. Якщо діагональ стандартного ноутбука може досягати 20 дюймів та повноцінно замінювати монітор, наприклад, моноблок, то у нетбука цей параметр дорівнює 12 дюймів максимум. Це дозволяє зробити пристрій більш легким та компактним. Однак невеликий екран не дозволить насолодитися деталізованим зображенням, тому дивитися фільми, грати та працювати з таблицями на ньому не зовсім зручно.

Сучасні моделі мають настільки тонкий корпус, що він, нетбук, міститься в будь-якій сумці та навіть кишені. Така особливість хороша для мандрівників, адже нетбук зручно використовувати у кафе, транспорті та інших місцях. Він створений для тих, кому потрібно швидко надрукувати повідомлення, прочитати статтю, переглянути файли навіть в екстремальних ситуаціях.

нетбук – портативный ноутбук

Цікаво почитати: Як вибрати нетбук

Технічні характеристики або "залізна начинка"


У виборі особистого ПК розмір має значення, але не таке вагоме, як технічні параметри пристроїв. Останнє покоління лептопів відомих брендів так само може похвалитися ультратонким та мобільним корпусом. У чому різниця між залізом ноутбука та нетбука:

  • Потужність процесора. Портативні комп`ютери конструюються з урахуванням того, що пристрій призначений не для повноцінної, а для додаткової роботи. Тому розробники більше розвиваються у зменшенні розмірів, ніж оснащення гаджета сучасними технологіями. Найчастіше модельний ряд нетбуків має процесор Intel Atom, який є одним із найслабших на ринку. Перевага такого обладнання в низькому споживанні енергії, а недоліком вважається неможливість роботи з важкими програмами.

Деякі компактні лептопи брендів Apple, Lenovo, та Asus працюють і на більш потужному "залізі" – Core m3 та i3, але коштують вони дорожче.

  • Відеокарта. Графічні можливості нетбука обмежені, оскільки у пристроях стоїть контролер низької якості. Програми та ігри нового зразка не запускатимуться на малобюджетних пристроях, а на дорожчих робота буде не настільки швидкою та стабільною, як на ігрових ноутбуках. Нетбуки не підійдуть геймерам та графічним дизайнерам, фотографам та редакторам, які працюють зі складними програмами.

нетбуки как дополнение к основному ПК

  • Розмір жорсткого диска. У портативних ноутбуків набагато менша місткість жорсткого диска і працює він не так швидко. SSD-накопичувачі в нетбуках мають менше ніж 700 ГБ, а стандартні особисті ПК можуть мати до 4 Тб. Така місткість диска потрібна для тих, хто працює з великою кількістю файлів, качає різні програми, дивиться багато аудіо- та відеоконтенту. Для доповнення до офісної роботи або використання пристрою для спілкування в соціальних мережах вистачить і 200 ГБ, які є в кожному нетбуку.
  • Об`єм оперативної пам`яті. ОЗП на сучасних моделях ноутбуків, наприклад, Asus Dell, досягає 4 Гб, чого достатньо для роботи. Нетбуки ж не замінюють комп`ютер і не заповнюють потреби у потужному "залізі". Створені для швидкого зв`язку, вони більше нагадують функціональний планшет з клавіатурою. Тому якщо потрібно працювати з великою кількістю файлів і відкритих одночасно програм, краще вибирати найбільший об`єм ОП. Для простого використання без особливих навантажень можна обійтися і 2 ГБ оперативної пам`яті.

Читайте також: Asus Zenbook 3 – новий лідер серед ультрабуків

Клавіатура ноутбука та нетбука


Чим більше пристрій, тим більше дисплей та клавіші. Звичайні ноутбуки мають функціональну клавіатуру, схожу на ту, що має стаціонарний пристрій, а моделі з дисплеєм більш як 20 дюймів оснащені ще й спеціальними ігровими клавішами.

Що стосується нетбуків, то через невеликий розмір корпусу клавіатура неповна, позбавлена деяких "гарячих" клавіш, додаткової цифрової розкладки та кнопок керування пристроєм. Самі клавіші невеликого розміру і між ними не збережена відстань для зручного друку великих текстів. Якщо вибір між ноутбуком чи нетбуком стоїть перед офісним працівником, то останній гаджет поступається першому.

клавиатура у нетбука и ноутбука

Читайте також: Чим відрізняється ноутбук від ультрабука – 5 основних параметрів

Різниця програмного забезпечення ноутбука та нетбука


Технічні параметри нетбуків слабші, тому стандартні операційні системи та програми не підходять для їх повноцінної роботи. Для плавного та продуктивного використання пристрою на ньому за замовчуванням встановлюють ОС Linux, яка "важить" менше та більш оптимізована для малопотужних ПК.

Нестача системи у складності роботи, а також обмеженість маркету додатків. Для нових моделей нетбуків встановлюється спеціально урізана ОС Windows. У ноутбуках такої проблеми немає – на них можна встановити будь-яку зручну для користувача систему програмного забезпечення і вона справно працюватиме.

операционная система на нетбуке

Читайте також: ТОП-10 найкращих ноутбуків ASUS: докладний огляд моделей 2017

Ціна


Цінова політика на переносні ПК з великим дисплеєм та компактні лептопи з тонким корпусом відрізняється: продуктивний нетбук із середніми характеристиками обійдеться дешевше за малобюджетний ноутбук. Для комфортної роботи або швидкого пошуку інформації в інтернеті під час подорожей нетбук є гарним співвідношенням ціни та потужності та "заліза". Цей гаджет підійде тим, кому потрібний пристрій більше, ніж планшет, але менше, ніж комп`ютер з доступним цінником.

Що краще: нетбук чи ноутбук?


Для повноцінної роботи на одному місці (будинок чи офіс), а також для кіновечорів та ігор більше підходять ноутбуки. У них потужніші технічні характеристики, більше діагональ дисплея, а також кращі графічні адаптери, контролери та відеокарти. Навіть якщо модель малобюджетна з часом її покращують і ставлять сучаснішу начинку. Ємності АКБ вистачає на завершення робочих процесів у разі різкого збою напруги та втрати електроживлення, а так пристрій використовується від електромережі.

Нетбуки завоювали популярність не через "залізо", а через малогабаритність. Маленький Тонкий корпус вагою до 1,5 КГ зручно скрізь носити із собою у сумці, портфелі та у великій кишені. Він незамінний під час термінового виїзду кудись, подорожі та пристрої для зв`язку поза домом. Нетбук зручно використовувати у місцях без покриття електромережі, адже заряду батарейки вистачає до 10 годин інтенсивної роботи. Недолік такого ПК У тому, що навіть за бажання його не можна поліпшити (корпус не розбирається, деталі впаяні). Не порадує користувачів відсутність оптичного приводу для перегляду файлів на дисках та меншої кількості USB-портів.

разница между ноутбуком и нетбуком

Читайте також: 10 ноутбуків із найпотужнішою батареєю: як вибрати найкращий?

Щоб визначитися, що краще – нетбук чи ноутбук, враховуються індивідуальні потреби покупця. Для геймерів, дизайнерів, програмістів та гіків нетбука буде недостатньо, а для мандрівників та недосвідчених користувачів без вимог до "заліза" пристрій підійде. Портативний міні-гаджет реалізується за доступною ціною, що також відіграє роль при покупці.

Дізнайтесь більше про нетбуків з відео

Коментарі
Залиште коментар
Категорії