Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як вибрати дзеркальний фотоапарат: 5 параметрів

Дата публікації: 12.09.2017 00:00
Дата оновлення: 15.12.2023 15:01

"Головне не фотоапарат, а фотограф", – кажуть "профі" з мильницею. Без сумнівів фотоапарат є лише інструментом у руках творця. Саме від інструменту залежить тонкість передачі реальності, можливість зловити кадр та відображення подробиць світу маестро. Саме дзеркалка визнана найкращим апаратом для отримання високоякісних фотографій у різних умовах знімання.

Розглядаючи дзеркальні фотоапарати кожного турбує, як вибрати ідеальний пристрій, який послужить не один рік. Ми допоможемо розібратися!

Как выбрать зеркалку?

5 основних переваг дзеркальних фотоапаратів


Щоб повністю усвідомити переваги цього апарату, необхідно розуміти принцип його роботи та конструкцію, хоча б на початковому рівні. Фотоапарат буває обладнаний різними типами видошукачів: оптичним, електронним та дзеркальним. У деяких моделях видошукач замінено РК-дисплеєм. У дзеркалках оптична схема обладнана відповідним видошукачем. Зображення проходить через дзеркало та об`єктив і лише потім потрапляє на видошукач.

Читайте також: FUJIFILM X-A10 – нова системна камера початкового рівня від компанії FUJIFILM

Гідність №1: Погляд у майбутнє


Дзеркало у видошукачі дає можливість бачити зображення, що відобразиться у матриці. Таким чином фотограф споглядає саме ту картинку, яка вийде на фото.

Гідність №2: Зручність у налаштуванні


Параметри знімання доступні прямо у видошукачі і творець фото з легкістю їх змінює. Так, і ці параметри можуть бути найіндивідуальнішими. Це дасть можливість знімати оригінальні фотографії. До того ж роботи, зроблені в автоматичному режимі, як правило, не задовольняють художників.

Перевага №3: Шедевральна якість знімків


Відобразити мить можна в будь-який час доби. Завдяки великій матриці, як у моделі CANON EOS 6D Body, оптика має високу чутливість. Тому і фотографії виходять якіснішими. Навіть роблячи зйомку в недостатньо світлому місці, результат все одно тішить око.

Перевага №4: Спійманий момент


Крута фотографія – це ще й посмішка удачі. Адже маестро повинен "Словити момент", завдовжки за секунду. Мистецтво фотографії чимось нагадує рулетку. Ось лише дзеркальна камера збільшує шанс на виграш. Все завдяки швидкому автофокусуванню.

достоинства зеркальных фотоаппаратов

Гідність №5 Ні межі досконалості


Додаткове обладнання дозволяє покращити якість фотографій та навіть змінити режим, стиль знімання. Можливість заміни об`єктиву та доповнення апаратури спалахом дозволяє створити ідеальні умови у неідеальному світі. З такими налаштуваннями ви ризикуєте отримати "плоскі", позбавлені знімки художньої цінності.

Перш ніж розпочати вибір, необхідно розвіяти міф у своїй голові, що правильний вибір дзеркалки забезпечить класні знімки. Цією гідністю не має жоден фотоапарат. Як сказав невідомий автор, – Купівля Nikon не робить вас фотографом. Вона робить вас власником Nikon».

Читайте також: NIKON D3400 – дзеркалка, яка завжди на зв`язку 

Недоліки дзеркальних фотокамер: 3 ложки дьогтю


Вивчаючи асортимент моделей для непрофесійної знімання споживач, як правило, зупиняється на компактній цифровій камері. Та й для професіонала-початківця такий варіант не підійде. І погляд падає на дзеркалку. Складність вибору полягає в тому, що необхідно визначити відповідну тушку, об`єктив, спалах, та й самого виробника загалом. У пошуках відповіді на питання "як вибрати дзеркальну фотокамеру", захочеться побачити ложку дьогтю в бочці медових характеристик. Недоліків не так багато, але вони є. І для об`єктивності статті представляємо цю трійцю.

1. Дороге задоволення


Саме ціна відлякує потенційних фотографів та змушує вибрати інше хобі. Але якщо пориви до мистецтва фото вже не зупинити, то без дзеркалки не обійтися! У такому разі початківець художник вибирає найбюджетнішу апаратуру, наприклад як NIKON D3300 AF-P 18-55 з одним стандартним об`єктивом у комплекті, іноді їх йде два. Для старту цілком розумна інвестиція. Навіть найдешевша дзеркальна камера дасть гарну школу та досвід. З професійним зростанням купуються дорожчі аксесуари та запчастини: спалах, потужний об`єктив, фільтри та інше. Та й сама тушка з часом помітно поступається новим технологіям.

2. Габаритність або "своя ноша не важка"


До великого розміру та ваги фотокамери довго доведеться звикати. У клатч чи барсетку його не покладеш. Та й у рюкзак небажано, якщо немає чохла. Дзеркалка потребує окремої сумки для зручнішого транспортування та захисту від зовнішніх пошкоджень. Але якщо вже душа прагне оригінальних фотографій, а світ навколо так і хлюпає ідеями – доведеться повозитися.

Недостатки зеркалки: некомпактность

3. Вірність виробнику


Об`єктив від Canon з "тілом" від Nikon ніколи не стануть ідеальною парою. Справа в тому, що запчастини різних брендів не поєднуються. Тому, якщо вибрали спочатку тушку від одного виробника, тобто 2 варіанти. 1-й – економний: доведеться підлаштовуватися, купуючи нові складові від відповідного бренду. Другий більш витратний, але безкомпромісний: перейти на іншу марку.

Читайте також: Новий 5D MARK IV – З 4K, WI-FI та сенсорний екран

Фотоапарат мрії: ТОП-5 параметрів під час вибору


Аматорські фото, творчі знімки, фото в темряві, і фото та відеозйомка, професійний ракурс… А навіщо вам потрібен фотоапарат? Від цільового призначення і залежатимуть характеристіки майбутнього інструмент.

Дзеркальний фотоапарат вибирають по п`яти основних параметрах:

  1. Тип;
  2. Розмір;
  3. Роздільна здатність матриці
  4. Чутливість
  5. Габаритність

Шлях до придбання бажаного фотоапарата:

  • Визначаємо тип камери, залежно від професійного рівня та фінансових можливостей.
  • Вибравши тип дзеркалки, далі рухатися набагато простіше. Загляньте в рейтинги дзеркалок необхідного рівня та асортимент вибору зменшиться до 5-10 позицій.
  • Серед вибраних фотоапаратів знаходимо інструмент із матрицею, яка задовольнить ваш творчий потенціал.
  • Враховуємо розмір приладу. Адже з ним ще гасати.

Перший параметр. Дзеркалку якого типу вибрати: від новачка до творця


Залежно від досвіду і творчі потреби дзеркалки ділять на 3 категорії: аматорські, напівпрофесійні та професійні.

1. Аматорські – мінімалізм

Зеркалка для начинающих

Фотокамери цього типу підходять новачкам творчого простору. У їхніх характеристиках лише за мінімумом: вага, ціна та функціонал. Але для першого дзеркального апарату – якраз. Кількість мегапікселів у таких камерах коливається від 16 до 24-х.

Переваги:

  • Вони задовольнять художників-початківців автоматичними режимами.
  • Можливість освоїти налаштування знімання самостійно.
  • Наявність вбудованої спалахи.
  • Компактність та легка вага.
  • Додатковий бонус для новачка – опція допомоги, передбачена системою.
  • Цей сегмент представляє найдоступнішу ціну на ринку.

Недоліки:

  • Матеріал корпусу зазвичай пластик. Що потребує більш дбайливого поводження.
  • Охоплення кадру видошукачем менше 100%

Читайте також: Новинки від Canon

2. Напівпрофесійні – золота середина

Выбор полупрофессиональной зеркалки

Якщо фотограф знаходить у своїх фотографіях творчу вишуканість – настав час переходити на напівпрофесійну техніку. Це наступний етап у розвитку художника, який вже навчився легко знаходити незвичайне у звичайних речах.
Немає сенсу шукати переваги напівпрофесійного фотоапарата у кількості мегапікселів. Тут воно таке саме, як і в аматорських. Режими знімання також не відрізняються. У чому тоді переваги техніки цього?

Фотографи вищого рівня потребують напівпрофесійної дзеркалки не заради престижу. У них з`являються нові вимоги до результатів знімання, з якими аматорська камера не справляється. Досвідчений митець дивиться на свої роботи вже з творчого ракурсу. Тому виникає потреба у професійному розвитку.

Раніше невідомі речі стають важливими. Щоб "смакувати" процесом знімання, доводиться змінювати інструментарій.

Читайте також: Як вибрати напівпрофесійний фотоапарат?

Нові можливості фотоапарата проміжного типу:

  • Ідеальна якість знімків у складних умовах. Навряд чи дуже помітна різниця між фотографіями аматорського та напівпрофі апарату, зробленими при ідеальному освітленні. Але коли йдеться про нічну зйомку, можливостей дзеркалки початкового рівня виявиться замало. Результат інструменту середнього рівня значно вищий.
  • Жага швидкості. Одна з основних переваг камер вищого класу – швидкодія. Причому воно помічається у багатьох функціях. Якщо для фотохудожника важлива серійна зйомка, то він буде у виграші. Справа в тому, що великий об`єм буферної пам`яті у напівпрофесійної камери збільшує довжину серії, залишаючи високу швидкість серійної знімання. Чого не скажеш про аматорські моделі: пам`ять заповнюється дуже швидко і швидкість падає вдвічі.

съемка на полупрофессиональную зеркалку

  • Точне відображення дійсності. Жодна камера початкового рівня не вимоглива до точностей, а для передачі найтонших граней кольорів і тіней необхідна точність автофокусування. У процесі творчої роботи професіонал потребує точності багатьох параметрів. Незадовільна глибина різкості, недостатність балансу білого та інші моменти змушують досвідченого фотографа поміняти аматорську апаратуру на напівпрофесійну, як мінімум.
  • Розширення меж можливостей. Дощ, сонце, сніг, пил – напівпрофесійна техніка готова працювати навіть у несприятливих умовах. Завдяки металевому каркасу та пило-вологозахисту, як у моделі NIKON D610 BodyЦей тип моделей відрізняється особливою міцністю. Це дозволяє піддатися музі, що наринула, і вирушити на зйомку в будь-яку пору року і доби. Апаратура середнього рівня дає змогу використовувати великі телеоб`єктиви.
  • Ручне фокусування для здійснення творчих ідей. На відміну від аматорської камери, напівпрофі оснащена великим видошукачем. Це дозволяє освоїти режим ручний фокусування. Якщо покупець із фотографією на "Ти", то варіант компонування кадру вже не підійде. Додаткові опції спрощують керування та доступ до налаштувань.
  • Напівпрофесійна камера близька до професійної. Але все ж таки тягне за собою деякі особливості аматорської. Цей варіант підійде для досвідчених спеціалістів проміжного рівня. А також для фотографів, які не готові заплатити понад 1000 доларів за професійну техніку.

3. Професійна дзеркалка: окрилена фантазія

профессиональная зеркалка

Гребінь фотомистецтва, техніка профі рівня дозволяє відкрити новий світ мистецтва. Надточність, різні параметри знімання, стовідсоткове охоплення кадру – параметри апаратури, призначені для професіоналів вищого рівня. Вони ширше розплющують очі і дозволяють художнику втілити весь напрацьований досвід у якісній зйомці.

Помістити такий фотоапарат у руки новачка все одно, що дати гранату в мавпи. Повна відсутність автоматичних налаштувань, бездоганна якість фотографій.

Техніка захищена від механічних пошкоджень міцним корпусом. А високий ресурс затвора, пило- та вологозахист дозволяють працювати у будь-яких погодних та температурних умовах.

Переваги технічних характеристик отримують противагу з високої ціни та не компактних розмірів, а дорога “тушка”, як NIKON D5 Body, цей тип вимагає чималих вкладень у супутню техніку відповідного рівня.

Другий параметр. Розмір матриці має значення


Характеристіки матрицы

Де з`являється зображення? Звісно, саме у матриці. Тому всі її характеристіки особливо важливі для фотографій. Вибираючи дзеркальну камеру слід вивчити параметри матриці. це мікросхема, яку становлять чутливі до світла фотодатчики. Також, як і в плівкових фотоапаратах, у дзеркалках зображення відображається за допомогою пучка світлових променів. Тільки замість плівки вона потрапляє в матрицю, де обробляється і відправляється на картку пам`яті.

Від розміру матриці залежить багато чого: розмір зображення, наявність шумів, різкість. Цей параметр визначає розмір фотодатчиків усередині мікросхеми та відстань між ними. Якщо розміри матриць відрізняються, а кількість пікселів при цьому однакова, то виходить, що відрізняється величина самих пікселів. Досвідченому художнику необхідна висока світлочутливість та пригніченість шумів. Тому він вибирає розмір більше. В результаті виходить найкраща кольоропередача. Глибину різкості при цьому можна регулювати і визначати центральний об`єкт знімання.

При виборі розміру матриці важливо враховувати кількість мегапікселів, які помістили туди. Якщо на певній площі розмістилося дуже багато пікселів, то це іноді негативно позначається на фото. Адже завдяки збільшенню кількості зменшився розмір кожного пікселя. Десятки Мп потрібні лише якщо планується широкоформатний друк, плакати як варіант.

Чим більший розмір матриці, тим краще. Але разом із цим показником збільшується і вартість техніки.

Читайте також: Сучасний фотоапарат: як вибрати потрібну модель

Третій параметр. Роздільна здатність матриці


Якісна Світлина залежить від ланцюжка важливих параметрів. І дозволу матриці не виключити. Адже від цього залежить деталізація картинки, широкоформатність та наявність шумів. З огляду на те, що матрицю складають піксельні датчики, деталізація зображення залежить від кількості пікселів. Чим більше, тим краще деталізація. У характеристику кількість пікселів вказується як “роздільна здатність 16 Мп”. Ця цифра виходить у результаті множення точок за шириною та за висотою.

“Шумные” фотографии

Йдеться не про нанотехнології зі світу фотографії, де на знімку дерева ще й шум листя видаватиме. Шум на зображенні – це зернистість, з якою знайомі власники плівкової апаратури. Це спотворення кольору представлені у вигляді дрібних точок. Такий дефект з`являється під час знімання у погано освітленому приміщенні. Галасливі місця люблять ховатися на тлі, ділянках поза фокусом, темними місцями фотографії. В результаті картинка втрачає природність.

Шуми безпосередньо пов`язані з роздільною здатністю матриці: що вище деталізація, то більше помітна “зернистість”. Невже доведеться поступитися у дозволі та забути про плавні переходи кольорів на знімку? У сучасних матрицях передбачено безкомпромісні характеристіки.

Одне можна стверджувати точно: якщо знімки не друкуватимуться у широкому форматі (Банери, Борди, плакати), то висока роздільна здатність і не потрібна. Цілком достатньо пропонованого мінімуму мегапікселів.

Читайте також: про фотоапарати, які точно вас здивують

Четвертий параметр. Чутливість матриці (ISO) для нічної знімання


Геніальність передачі миті на зображення залежить не тільки, та й не стільки від кількості мегапікселів. Щоб вибрати дзеркальний фотоапарат, важливо враховувати якість передачі кольорів з максимальним зменшенням шуму. Чим більше світла вловлює піксель, тим природнішим буде фото. А для цього важлива величина пікселя (що більше, тим більше світла ловить).

Для частих фотосесій у сутінках підходить апаратура з високою чутливістю.

Рівень чутливості залежить від розміру матриці. Для зменшення витримування ISO підвищують. Тримайте мінімальний рівень, якщо дозволяють характеристіки.

Светочувствительность для ночной съемки

П`ятий параметр. Габарити та вага


Важка вага та габаритність характерні для фотоапаратів високого рівня. У той же час, великий інструмент є не зручним пристосуванням для щоденного використання. З огляду на те, що фотограф ні на мить не бажає розлучатися з технікою. Для досвідченого майстра ідеальним рішенням є напівпрофесійний. Вага її нелегка – 700-800 г, у моделі CANON EOS 80D Body, але й не найважчий, як у професійних (до 1,6 кг). А рівень знімання близький до професійного.

Читайте також: Panasonic оновив 3 камери Lumix: посилені корпуси та покращений видошукач.

Подивитися ширше: як вибрати змінні об`єктиви


Набираючись досвіду в мистецтві фотографії, художник навряд чи задовольниться стандартною комплектацією. Згодом, перш за все з`являється необхідність придбання відповідного об`єктиву.

Яка модель підходить саме вам залежить від індивідуальних потреб.

Сменные объективы

Важливість сили світла


Для фотографів, які захоплюються полюванням, портретною зйомкою та нічною фотографією важливо враховувати світлосилу об`єктива. Для нічних мисливців та “портретистів” найкращим показником буде надсвітлосильний об`єктив із показником понад 1,4 – вони вважаються надсвітлосильними.

Фокусна відстань та сюжет знімання


выбор линзы для зеркального фотоаппарата

Головним роздільником об`єктивів на групи є фокусна відстань:

1. 14-35 мм – пейзажні лінзи. Для цього об`єктиву характерна глибока різкість. Його цінують за неординарну перспективу. Застосовується інструмент для знімання пейзажів, ландшафтів, інтер`єрів, людей.
2. 35-70 мм – універсальні об`єктиви. Ця категорія найпопулярніша, оскільки підходить для створення різноманітних шедеврів. Новачки воліють саме таке фокусне відстань.
3. 70-200 мм – підходять для знімання різних сюжетів: тварин, портрета, пейзажу, макро.
4. 135-300 мм – макрозйомка та віддалені ландшафти. Такий об`єктив актуальний для спортивних зйомок та великих тварин.
5. Від 300 мм – для фотополювання та інших видів віддаленої фотографії.

выбор сменного объектива

Щоб правильно підібрати об`єктив, необхідно визначитися зі специфікою сюжету. Сподіваючись на відстань, пам`ятайте, що ширококутні дзеркалки віддаляють задній план. А от телеоб`єктиви навпаки, наближають. Від перспективи залежить об`єм зображення.

Навряд чи об`єктив задовольнить усі потреби вмілого фотографа. Тому доводиться звертатися до додаткового постачання.

  • Насадки. Насамперед, потрібна теленасадка. Ця Штука дозволить змінювати фокусну відстань. Існують Також складні насадки, що дозволяють значно змінювати дальність фокусування.
  • Лінзи. Для хорошої якості макрознімання на об`єктив надягають лінзи. На ринку представлені пластикові та скляні лінзи. Фахівці більш схильні до вибору останніх. Вони передбачувано поводяться у різних погодних умовах. До того ж, на склі збирається менше пилу.
  • Додаткове фокусування. Для позитивної корекції зображення добре було б мати внутрішнє фокусування об`єктива. Особливо, якщо йдеться про макрозйомку.
  • Кріплення. При виборі об`єктива враховується методи кріплення насадок. Для точного центрування вибирайте різьблення. Таке кріплення полегшує і заміну фотофільтрів.

Читайте також: Як вибрати об`єктив для фотокамери?

Повнокадрові та кропнуті дзеркалки


зеркалка и кроп-фактор

Дзеркалку класифікують залежно від розміру матриці, а показник матриці зіставляється із величиною плівкового кадру 36Х24 мм. Є ще один важливий показник, який обчислюється зіставленням діагоналі того самого кадру (36Х24 мм) з діагоналлю матриці. В результаті виходить кроп-фактор. Число, що дорівнює 1, каже, що апарат повнокадровий. Якщо показник більший за 1, то матриця “урізана”. Так і визначається повнокадрова та кропнута фототехніка.

Найчастіше на ринку представлені представники останнього типу.

1. Кропнуті матриці зустрічаються в камерах аматорського та напівпрофесійного рівня. Така технологія "обрізання" матрицй дозволяє заощадити на виробництві. Кроп-фактор матриці коливається від 13 до 20. Найчастіше зустрічаються матриці із показником 1,5-1,6.
2. Відобразити реалістичну та повномасштабну картину світу художнику дозволить повнокадрове дзеркалка. Об`єм матриці у такого апарату 36Х24 мм і називається "плівковим". Такі параметри характерні для дорожчих інструментів професійного рівня. Об`єктив для камер також використовується з більшою площею.

Читайте також: Nikon D 7200 тепер з Wi-Fi

зеркальный фотоаппарат и аксессуары

Мистецтво відображення повсякденного життя фотографіях, передусім, вимагає техніки, а видіння. Фотоапарат у цій справі лише допоможе втілити фантазію маестро, але не формує її. Філософія підбору апаратури для новачків та професіоналів значно відрізняється. Перші можуть починати з дзеркалки аматорського рівня, і ми допомогли розібратися, як її вибрати. Досвідченим необхідно відштовхуватись від виробленого стилю, подивитися, які сюжети популярні в особистій фотоколекції.

Цікаво та доступно як вибрати фотоапарат розповідають у відео.

Коментарі
Залиште коментар