Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як вибрати професійний фотоапарат: 11 кроків до успіху

Дата публікації: 03.10.2017 00:00
Дата оновлення: 03.10.2017 00:00

Професійні фотоапарати славляться хорошими характеристиками і, відповідно, дорожнечею. Тому при придбанні конкретної варіації, щоб не помилитися, потрібно враховувати ряд особливостей.

 професійні фотоапарати

Вибір професійних фотоапаратів залежить від того, які цілі переслідуються. Ринок рясніє марками і моделями, які містять набір опцій. Тому, як вибрати фотоапарат для професійної зйомки і що взяти до уваги, ми розповімо далі.

Ми також писали про « ТОП-6 найкращих фірм виробників фотоапаратів - рейтинг 2017 ».  

Особливості професійних фотоапаратів


Така техніка розділяється на кілька видів. Виділяють наступні варіанти:

  1. дзеркальні;
  2. плівкові;
  3. беззеркальние;
  4. цифрові.

Найчастіше використовуються останні - DSLR. Кожна з моделей, пропонованих брендами, відрізняється деяким діапазоном можливостей, якими і визначається якість знімків. Розділити такі пристрої можна на три категорії: для професіоналів, початківців фотографів і досвідчених користувачів, які в цій справі вже не новачки, але ще й не фахівці. Виходячи з цього, техніка ділиться на універсальну, системну і дзеркальну .

 типи фотокамер

Перші називаються ще «мильницями» і включають найнеобхідніші опції, додатково оснащуються GPS і Wi-Fi, це компактні камери . Другі забезпечують якісне зображення при збільшенні або наближенні. Треті фотоапарати працюють за принципом перенаправлення світла від об'єктива до матриці і відрізняються дорожнечею. Але при цьому гарантовано високу якість знімків. Про них і піде мова далі.  

Оптика


Перед тим, як вибрати професійні фотоапарати, потрібно розглянути найважливіші характеристики. Перша - оптика. Це система, яка складається з набору лінз. Деякі фотоапарати припускають установку дзеркал. Використання таких елементів призводить до того, що помилки і відхилення від норми взаємно компенсуються. Ці пристосування включаються в єдину систему всередині оправи об'єктива, який або йде в комплекті з гаджетом, або купується окремо.

 об'єктиви фотокамер

Оптикою і визначається якість одержуваної картинки. Така система має низку параметрів, які обов'язково враховуються при виборі відповідної моделі. Головна характеристика в цьому випадку - фокусна відстань, показник якого вимірюється в міліметрах. Об'єктиви зі значенням 50 відносяться до середнього класу, тобто кут огляду і не великий, і не маленький. Пристрої з показником, що варіюється в межах 70-200, забезпечують портретну зйомку, наприклад, Canon EF .   

Модельний ряд об'єктивів розділяється на категорії. Оптика буває:

  1. Ширококутної . Такі варіанти припускають оптику зі значенням фокусної відстані в діапазоні 24-35 мм. Ці моделі незамінні в інтер'єрної, архітектурної та пейзажної фотографії.
  2. Надширококутної. У повнокадрових модифікаціях цей показник починається в межах 7-24 мм. Це відмінний варіант для весільної, репортажної і інтер'єрної зйомки.
  3. Стандартної . Дані варіації ще зустрічаються під назвою «нормальні». Значення в цьому випадку варіюється в межах 45-55 мм. Такий показник гарантує найбільш природну перспективу для людського ока.
  4. У вигляді телеб'ектівов . Ці моделі припускають значення фокусної відстані в діапазоні 85-300 мм. Найкраще підходять для спортивних змагань і репортажів. До того ж підвищена світлосила дозволяє фотографувати навіть при поганому освітленні.  

 Телефотооб'єктиви

Звертати потрібна увага і на кроп-фактор. Від цього параметра залежить кут огляду на фотоапаратах, які відрізняються зменшеним розміром матриці по відношенню до повної картини. Цей параметр впливає на те, як зміниться поле зору при використанні оптики з кадровим вікном меншого розміру. Наприклад, в моделях Canon показник дорівнює 1.6, Nikon, Sony, Pentax і Samsung відрізняються значенням 1.5, а у Olympus і Panasonic воно дорівнює 2.

Буде цікаво дізнатися « Новинки від CANON ».

Дозвіл


З огляду на, що пристрої поділяються на аматорські, напівпрофесійні і професійні, то варіюється і дозвіл. Для останніх фотоапаратів значення знаходиться в межах 16-36 МП. Багато хто помилково вважає, що від цього критерію залежить і якість одержуваних знімків. Цей фактор просто визначає кількість пікселів в матриці. Таким показником визначається ще й розмір рамки.

Потрібно сказати, що з ростом показника підвищується і гучність на високих значеннях світлосили ISO. Іншими словами, чим більше таких елементів, тим вище цифровий шум. А це навпаки призводить до зниження якості і погіршує деталізацію. Деякі виробники оснащують фотоапарати спеціальними системами шумозаглушення, що дозволяє усунути проблему.

Цей параметр незначний, про що вже давно пояснили професіонали. Фотоапарати з показником вище 10 МП - відмінно. Кількість пікселів важливо за умови кадрування та друку в великому форматі, коли на перший план виходить максимально точна деталізація. Але і в такому випадку 18 МП буде досить, наприклад, як у фотоапараті CANON EOS 700D 18-55 DC III .

 Фотокамера CANON EOS 700D 18-55 DC III

Навіщо тоді потрібен цей параметр? Вся справа в тому, що зображення на папері відрізняється від того, що користувач бачить на дисплеї камери. Людина розрізняє гранично малу точку в розмірі 0.08 мм, якщо відстань не більше ніж 25 см. У такому випадку показник повинен дорівнювати 300 пікселів на дюйм. Але знімки на дисплеї виглядають реалістично, хоч значення і становить приблизно 0.25 мм. Тому реалістичність зображення зберігається і при великих значеннях.

Дозвіл камери представлено в кількох варіантах. це:

  • HD. До цієї категорії відносяться моделі, вирішення яких перевищує 720х576 пікселів. Такий стандарт пред'являє мінімальні вимоги до розв'язання 1280х720. Але одночасно до параметрів високої точності включаються і менш поширені варіації. Це може бути, наприклад, 1920х1440.
  • DCI 4K. В цьому випадку показник дорівнює 4096х2160.
  • Full HD . Це, по суті, той же HD, тільки з великим значенням. Показник дорівнює 1920х1080. 
  • 4K . Це означає, що пристрої мають здатністю 4000 пікселів по горизонталі.

Це істотно розширює можливості для користувача за вибором найбільш підходящого фотоапарата.

підтримка RAW


Практично всі моделі пристроїв оснащуються опцією, яка дозволяє зберігати зображення у форматі RAW, наприклад, в NIKON D7100 . Такий режим називається «сирим». Для чого потрібна така функція, враховуючи, що багато софти і додатки не відкривають подібні фото, та й розмір у порівнянні з JPEG істотно більше? 

 RAW Формат

При зйомці на матрицю потрапляє світло, в результаті чого відбувається перетворення світлового сигналу в оцифрований. Іншими словами, виходять нулі і одиниці у величезній кількості. При звичайному форматі спочатку фотоапаратом обробляється отримане зображення, тільки потім стискається і зберігається. Якщо редагувати і обробляти подібне зображення, то істотно втрачається якість знімка. Тобто формат JPEG передбачає запис тієї інформації, якої достатньо для перегляду на моніторі. Коли трапляються збої в автоматиці або кадр затемнюється або засвічується, то навіть за допомогою застосування графічного редактора виправити ситуацію не вийде.

При використанні формату RAW усунути огріхи виходить швидко і легко. Ще перед зйомкою на камері задається більшість параметрів, що спрощує отримання якісного зображення. В SONY Alpha a68, як і в більшості пристроїв, налаштовується:

  1. рівень балансу білого;
  2. стиль знімка;
  3. показник насиченості;
  4. рівень контрасту і різкості.

Тому дана опція впливає на вибір фотокамери для професійного фотографа. Такий формат забезпечує і більш високу деталізацію. Це обумовлено використанням більш грубих алгоритмів обробки. Оптичне недосконалість також виправляється за допомогою цієї опції. 

 Вибір камери для професійного фотографа

Рекомендуємо « Panasonic оновив три камери Lumix: посилені корпусу і поліпшені видошукачі ».

Спортивна зйомка (скорострільність)


Подібний режим підходить для фотографування багатьох речей в русі. наприклад:

  • рухомих об'єктів;
  • спортивних змагань;
  • дитячих ігор;
  • репортажів;
  • скороминущого виразу обличчя.

 Режим серійної зйомки

Якщо перевести фотоапарат в такий режим, то знімки робляться до моменту поки палець залишається на кнопці спуску затвора. Запис зображень обмежується об'ємом флеш-накопичувачів. Наприклад, пристрій CANON EOS 700D забезпечує 7 кадрів в секунду, в той час як CANON EOS 5D Mark III Body - 18. В середньому діапазон варіюється в межах 2,5-10.

Така опція підвищує можливість зловити вдалий момент в русі, а в ряді випадків представляється шанс налаштувати частоту або швидкість цього параметра. Правильна установка в такому режимі дозволить не забивати карту пам'яті зайвими знімками.

Ця опція стає доступною за допомогою вибору відповідного пункту в меню або кнопки. В даному випадку залежить від виробника і моделі фотоапарата. При виборі конкретного випадку потрібно звертати увагу на максимальну тривалість серії і швидкість. 

У першому випадку показник визначає час роботи фотоапарата і кількість кадрів за цей період. Другий параметр дозволить не упустити потрібний момент, дозволяючи налаштуватися під відповідні умови. Чим швидше здійснюється зйомка, тим більша ймовірність зловити вдалий кадр. Залежить ця функція ще й від місця зберігання знімків. Якщо це здійснюється на буферну, а не на знімний носій, то швидкість буде вище.

 Карти пам'яті для професійних фотоапаратів

Світлочутливість і рівень шуму


Якщо освітлення погане, то витримка стає довгою і з'являється ймовірність, що зображення змаститься. В такому випадку зростає рівень світлочутливості. Такий показник вимірюється в ISO, а параметри виставляються в настройках або автоматично. Для дзеркалок це значення варіюється в діапазоні від 100 до 6400-56000. У деяких фотоапаратах світлочутливість залежить від об'єктива.

Такий параметр впливає на якість знімка в першу чергу. Цей фактор визначається безпосередньо кількістю датчиків-пікселів. Тобто такі елементи генерують заряд, коли впливає світлова складова електромагнітного випромінювання. Їх розмірами визначається і кількість, яка потрапляє на нього. Відповідно, чим вище параметр, тим якісніше, природніше і чистіше відтінки, зменшуються і цифрові шуми.

 світлочутливість фотокамер

Такий параметр безпосередньо залежить від розміру фотодатчика. Високі значення гарантують гарні знімки при відкритій діафрагмі або з короткою витримкою. Простіше кажучи, якщо рівень освітлення поганий, в результаті виникають цифрові шуми.

Що стосується таких дефектів, то вони є аналогом плівкової зернистості. Людина, яка знімає давно, знає, про що йдеться. Це кольорові спотворення, що нагадують точки. В результаті знімок стає неприродним. Такий дефект особливо проглядається на об'єктах, які не перебувають у фокусі. Це безпосередньо залежить від розміру сенсора, тобто фотодатчика і кількості мегапікселів.

Буде цікаво « FUJIFILM X-A3 - беззеркалка для Селфі ».

Нічна і пейзажна зйомка


Більшість фотоапаратів передбачає нічну і пейзажну зйомку, зокрема SONY Alpha A58 . У першому випадку зображення вийдуть якісними, якщо камера відпрацьовує довгі витримки. Оптимальний показник - від десяти секунд до кількох хвилин. Професійні камери дозволяють налаштовувати цей параметр на максимум. Деякі фотоапарати не вимагають тримати кнопку протягом усього часу, досить просто натискання для відкриття і закриття затвора. Ще однією умовою нічної зйомки є нерухомість камери. Тому в ряді випадків потрібне придбання штатива.   

При зйомці природи якість визначається більше параметрами оптики. Традиційно для таких завдань використовуються ширококутні системи. Наприклад, Nikon AF-S . Це пов'язано з тим, що дані моделі дозволяють «впихнути» в кадр максимум картини. Але вибір відповідного фотоапарата визначається ще й метою використання. Навіть варіанти з фокусною відстанню 50 мм підійдуть, якщо правильно визначитися зі сферою застосування.

 Нічна і пейзажна зйомка

кількість мегапікселів


Розмір матриці безпосередньо визначає і кількість пікселів. Зі збільшенням першого значення підвищується і крупність друге. Чим більше буде пікселів у фотоапарата, тим менше проявляються шуми, вище світлочутливість і передача кольорів.

Раніше вважалися хорошими моделі з показником 5 МП. Вже давно виробництво камер переступило таку позначку. На ринку зустрічаються різні фотоапарати, що дозволяє підібрати варіант відповідно до своїх побажань. Кількість мегапікселів у дзеркалок варіюється в межах 16-51.

Моделі з показником 24 МП найбільш поширені і популярні. Це середнє значення. Камери з показником 51 МП - найбільш потужні. Наприклад, CANON EOS 5DS R Body . Але недолік таких фотоапаратів полягає в дорожнечі.

 Зображення з камери 51 МП

Від кількості цих точок залежить максимальний розмір фотографії, який можна буде потім роздрукувати, не втративши якості. Наприклад, якщо потрібен знімок 10х15, то показник повинен дорівнювати 1180х1770. Це всього лише 2 МП.

Але якщо розглядати глобально, то цей параметр перестає бути принципово важливим навіть в мильниці. Це пов'язано з тим, що з'являється проблема нарощування деталізації одержуваного зображення. Але і залишати поза увагою такий параметр теж не варто. Практична користь від кількості є тільки в разі роздрукування великих плакатів або постерів. Іншими словами, показник мегапікселів встановлює обмеження на розмір знімка.

Загальні правила вибору фотоапарата


Якщо розглядати в загальному, то потрібно звертати увагу ще на ряд чинників. це:

  • функціонал;
  • наявність поворотного дисплея ;
  • швидкодія;
  • точність автофокусу;
  • зручність і ергономіка техніки.

Професійні фотоапарати відрізняються комфортом. Такі пристрої, як правило, оснащуються спеціальними кнопками, що забезпечують швидкий доступ до головних налаштувань. Більший розмір оптичного видошукача сприяє використанню ручного фокусування. Потужний функціонал фотоапарата - гарантія якості і досягнення навіть найскладніших цілей. Це також можливість творчого зростання для користувача. Професійні дзеркалки, мають повнокадрову матрицю - вершина айсберга. На ринку представлені і моделі з пило-, волого- і ударозащітой.    

 Моделі з пило-, волого- і ударозащітой

Читайте також" ТОП-10 бюджетних фотокамер"

Вибір професійної фотокамери під певні цілі


Один з головних чинників при покупці - визначення цілей для яких буде використовуватися техніка. Вибір фотокамери для професійної зйомки ускладнюється широким асортиментом моделей. Якщо потрібен варіант тільки для збереження пам'ятних подій, подорожей, то підійде і недорогий пристрій, яке забезпечує хорошу якість зображення. В такому випадку раціонально придбати NIKON D3300, що має необхідний функціонал.

 NIKON D3300

Якщо в планах бажання зайнятися фотографією професійно, то потрібно розглядати моделі з додатковими опціями. Це, наприклад, режим макрозйомки. Така опція є у NIKON D5500 або CANON EOS 6D Body .

Більшість фотоапаратів, що відносяться до середньої і високої цінової категорії, оснащуються ще і функцією відеозйомки. Потрібно відзначити і «інтелектуальну начинку». Тобто техніка реагує на посмішки, підморгування. Додатково в фотоапаратах встановлюються і фільтри, що забезпечують різну художню обробку.

Ми вже писали про « NIKON D3400 - дзеркальна камера, яка завжди на зв'язку ».

Про професійній зйомці


Купити камеру - півсправи. Потрібно знати, як працювати з професійним фотоапаратом. В іншому випадку немає сенсу купувати дорогу модель.

Вибирати такий тип актуально тільки в разі, якщо від пристрою потрібен сталий розвиток і стійке якість зображення і управління на 100%. Для новачків придбання професійного варіанту не цілком виправдано. В цьому випадку грає роль і ціна камери, оптики і додаткової спалаху

У більшості автоматичні настройки відсутні через те, що мається на увазі, що користувач добре ознайомлений з технічною стороною і сам задає потенціал, який закладається в кожен фотоапарат при виробництві. Професійна зйомка вимагає певних навичок і вмінь. 

 професійна зйомка

Що ще врахувати


При покупці має значення і виробник. Найбільш популярні бренди - CANON і Nikon . Також можна віддати перевагу варіаціям простіше - Olympus або Sony . Ці пристрої виділяються серед аналогів за рахунок ряду параметрів, зокрема, високого ступеня надійності, потужних характеристик, підвищеного ресурсу.  

Пам'ятайте - немає сенсу купувати професійну «тушку», якщо використовувати неякісні оптичні системи, які не збігаються з можливостями обраної варіації.
 
Дивіться відео «Nikon School: Вибір першої дзеркальної камери Nikon для початківця фотографа».

Коментарі
Залиште коментар