Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Чому не працює зволожувач: 5 несправностей та їх усунення

Дата публікації: 05.03.2024 13:38
Дата оновлення: 05.03.2024 13:39

Зволожувачі з нагрівальними елементами йдуть у минуле. У наш час у топі продажів ультразвукові моделі та прилади, що забезпечують випаровування холодної пари. Однак вдосконалена конструкція не гарантує відсутність несправностей. Розберемося, чому не йде пара зі зволожувача повітря і як з цим боротися.

зволожувач не працює

Зволожувач повітря не включається: причини, чому не йде пара, в таблиці

Проблема
Усунення
Не надходить живлення Якщо відкинути очевидні причини, варто звернути увагу на блок живлення
Засмітився водяний фільтр чи мембрана Очистити засмічені елементи від відкладення солей
Підкачав датчик рівня води Перевірити ланцюжок поплавок-геркон-плата
Не справляється зволожувальний фільтр Замінити на новий
Мало залито води Заправити прилад як належить

Цікава стаття: Як зволожити повітря в кімнаті: 10 несподіваних лазівок

Не надходить живлення на генератор

У корпусі ультразвукового зволожувача 2 плати: живлення та генератора. Перша приймає 220 В і видає низьку напругу на генератор. При попаданні вогкості в корпус з часом відбувається окислення контактів або замикання на платі живлення. В результаті зволожувач повітря не хоче вмикатися.

ремонт зволожувача повітря

У такій ситуації міняють чи ремонтують плату. У разі ремонту потрібно знайти причину, купити радіодеталь і влютувати її замість згорілої. Може знадобитися заміна запобіжника. Не варто також скидати з рахунків очевидні причини: відсутність електрики в розетці або несправний шнур.

Засмічення водяного фільтра або ультразвукової мембрани

У конструкції деяких зволожувачів є водяний фільтр. За його закорковування зволожувальний агрегат починає гірше працювати, періодично вимикатися. Проблема вирішується заміною фільтра або його промиванням проточною водою.

Аналогічні симптоми бувають при засміченні ультразвукової мембрани. Якщо в бачок заливати не фільтровану водопровідну воду, на мембрані швидко утворюються відкладення. Після чищення проблема зникає. Очистити елементи, що засмітилися, допомагає оцет або розчин лимонної кислоти.

У пошуках компромісу: Мийка повітря або зволожувач: у чому відмінності між 2 девайсами

Несправність датчика рівня води

Чому може не працювати ультразвуковий зволожувач повітря? Розпорошення не розпочнеться, якщо електроніка не побачить у місткості воду. Про її наявність сигналізує геркон, що реагує на положення поплавця. Етапи пошуку причин:

  • Перевірка рухливості поплавця;
  • продзвонювання геркона мультиметром;
  • перевірка проводки від геркона, роз'єму на платі;
  • пошук пошкоджень на платі.

Ремонт зазвичай зводиться до припаювання контактів або заміни деталей, але іноді датчик поводиться неадекватно через банальний пил.

Рейтинг зволожувачів: ТОП 5 зволожувачів повітря 2023, з якими легше дихається

Відпрацював своє відволожувальний фільтр

У зволожувачах різних габаритів зустрічаються фільтри, що зволожують, зроблені, наприклад, з матеріалу на целюлозній або тканинній основі. Фільтр працює за капілярним принципом, вбирає воду, яку потім видуває вентилятор. Щоб ефективність роботи приладу не знижувалась згодом, розхідник необхідно змінювати. Періодичність заміни залежить від конструкції приладу, що може становити, наприклад, 3 місяці або 1 рік. Просунуті моделі через деякий час сигналізують індикацією про необхідність заміни фільтра.

Квітникарям на замітку: Догляд за орхідеями до і після цвітіння — 7 ключових моментів

Відкладення солей усередині зволожувача

У водопровідній воді міститься велика кількість солей магнію та кальцію. При проходженні через фільтр вода стає чистіша, але в будь-якому випадку в приладі з часом утворюються відкладення. Солі накопичуються на мембрані, в результаті зволожувач повітря не випускає пар.

забруднений піддон зволожувача

Щоб позбавитися нальоту, в місткість заливають розчин лимонки або столовий оцет. У першому випадку в літрі води розводять 2-3 столові ложки кислоти. Розм'якшені відкладення видаляють зубною щіткою. Після процедури ретельно промивають місткість.

Проблеми з вентилятором

Механізм розпилення рідко виходить з ладу. Частіше люди стикаються з дратівливим звуком від вентилятора. Це особливо неприємно, якщо зволожувач купили для дитячої. Щоб дістатися вентилятора, потрібно розкрити корпус. Для цього зазвичай потрібно злити воду, перевернути прилад та відкрутити кілька гвинтів. І не забуваємо заздалегідь відключити зволожувач від розетки.

 чищення вентилятора у зволожувачі

Причини шуму від вентилятора: скупчення пилу, проблеми з мастилом, відламалася рухома частина від корпусу вентилятора-равлика. Пил прибирають м'якою щіточкою, для змащення використовують спрей з ревіталізантом або солідол. У разі серйозної несправності змінюють вентилятор на новий.

Дефіцит чи надлишок води

При недоливі зволожувач, швидше за все, не запуститься. У просунутій моделі висвітиться відповідне повідомлення на дисплеї.

Щоб уникнути переливу, прочитайте в інструкції, скільки води треба заливати в місткість. Там буде інформація про правильну заправку приладу. Якщо заливати воду абияк, вона може просочитися у відсік з електронними компонентами, що призведе до несправності.

У деяких технологічних моделях під час заповнення місткості рівень води відображає індикація.

додати воду у зволожувач повітря

Щоб не довелося морочитися, чому зволожувач не запускається або працює, але погано, варто ознайомитися з рекомендаціями, які допоможуть продовжити термін експлуатації приладу:

  1. Заливайте в місткість воду, відфільтровану вдома або бутельовану.
  2. Не допускайте застою води у резервуарі.
  3. Вчасно змінюйте фільтри. Бажано використовувати розхідники, що рекомендуються виробником зволожувача.
  4. Прилад повинен стояти на горизонтальній поверхні. Не ставте його у кутку або під ліжком, забезпечте доступ повітря з усіх боків.
  5. Не залишайте пристрій наодинці з маленькими дітьми.
  6. Наприкінці сезону вимийте та продезінфікуйте зволожувач. Зберігайте далеко від прямих ультрафіолетових променів.

У разі складної несправності та відсутності навичок не намагайтеся ремонтувати самі — зверніться до фахівців.

Рекомендації з експлуатації: Як правильно користуватися зволожувачем повітря: 10+ порад з експлуатації

Коментарі
Залиште коментар
Категорії