Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

NFC в смартфоні: що це і як працює – 3 головні секрети технології

Дата публікації: 19.11.2018 08:27
Дата оновлення: 07.02.2023 17:27

Індустрія мобільної техніки постійно розвивається, пропонуючи цікаві програми для полегшення життя користувача. Однією з таких «приємностей» є NFC. Абревіатура знайома і багато хто бачив її у своїх налаштуваннях меню, але що таке насправді  – цей модуль NFC в смартфоні та чи є від нього реальна користь? Усі секрети технології розкрито у статті.

Можливо, вас також зацікавить: Як користуватися смартфоном: короткий мануал із 5 пунктів для новачків

 Технология NFC

Що таке NFC?

NFC (у перекладі з англійської ця абревіатура розшифровується як комунікація ближнього поля) – технологія, яка поєднує між собою кілька пристроїв для бездротової передачі даних. Інтерфейс безкоштовний і використовується в більшості сучасних смартфонів та планшетів.

Перевірити свій гаджет на наявність безконтактної технології NFC нескладно, достатньо виконати всього три дії:

  1. Активувати на смартфоні Wi-Fi.
  2. Зайти до Google Play.
  3. Завантажити програму Do I have NFC.

Якщо пристрій підтримує таку опцію, на екрані великими синіми літерами висвітиться слово NFC, інакше напис буде червоний.

Проверка телефона на наличие NFC

Крім цього, є і простіші способи. Наприклад, можна переглянути цю інформацію в налаштуваннях або пошукати логотип у синіх барвах з характерним написом. Він може бути на задній кришці телефону або на акумуляторі.

Хороша новина для власників «яблучних» девайсів – NFC є на всіх пристроях, починаючи з iPhone 6.

Читайте також: ТОП-10 преміум-смартфонів до 10000 грн: рейтинг іміджевих гаджетів

Застосування технології на практиці

Чим корисна опція і де її можна застосовувати? Перший і найпопулярніший спосіб – обмін даними. Як користуватися технологією NFC у такому разі? Просто прикласти девайси один до одного задньою панеллю, при цьому екран повинен бути розблокованим + увімкнена функція Android Beam (заздалегідь завантажується). Швидкість передачі у такому разі – близько 424 Кбіт/с і гарантується повний захист від витоків даних. З'єднання відбувається за 0,1 секунди.

Програма NFC активна за замовчуванням: щоб переконатися в цьому, можна зайти в розділ меню «Підключені пристрої». За допомогою технології передаються будь-які файли: фотографії, відео, програми та інше.

Можливо, вам буде цікаво: Android та IOS: 6 опцій, запозичених один у одного

Передача данных через NFC

Друга функція сервісу – безконтактна оплата. Такий метод розрахунку за покупки доступний у магазинах, де є відповідний термінал. Щоб активувати функцію, необхідно спочатку завантажити на смартфон додаток з віртуального магазину (GooglePlay/AppStore) або спеціальну опцію банку, якщо така є.

Далі по черзі:

  • запустити додаток;
  • вибрати банківську картку та вписати розрахунковий рахунок;
  • покласти на цей «гаманець» гроші.

У момент безпосередньої оплати необхідно знову відкрити встановлений додаток, ввести шифр, визначитися з картою (якщо їх кілька) і піднести девайс з терміналу. Маніпуляція дуже зручна, адже немає потреби носити з собою «банківський» пластик, що унеможливлює його втрату.

Крім розрахунку в магазинах, через NFC можна також оплачувати проїзд у метро, іншому транспорті, користуватися різноманітними бонусними картками, подарунковими сертифікатами та інше. Щоб ці можливості стали реальними, необхідно просто внести шифри карток у платіжний додаток.

До речі: платіж, зроблений за технологією NFC, обробляється набагато швидше, ніж під час використання стандартної банківської картки.

 Бесконтактная оплата с помощью NFC

Ще одна опція NFC – читання міток TecTiles. Технологія бачить позначки, випущені різними виробниками. Найчастіше під позначкою маються на увазі значки, наліпки, браслети, брелоки або інші мініатрибути, всередині яких вбудований чип NFC. Вони наклеюються або кріпляться в інший спосіб на потрібний предмет і запрограмовані лише одну певну команду.

Процес синхронізації відбувається ідентично з попередніми. Опцію використовують в автомобілі, для керування технологією «Розумний дім» та ін. Наприклад, провівши кілька маніпуляцій у програмі, можна одним рухом увімкнути обігрівання у всій квартирі, просто провівши мобільним телефоном над міткою.

Можливо, вас зацікавить: Як перевірити телефон на прослуховування: 7 ознак, що телефон прослуховують, і 3 програми захисту

 Метки NFC

Переваги та недоліки NFC
Для найкращого сприйняття плюсів і мінусів цієї сучасної технології, не зайвим буде зробити порівняльну таблицю переваг та недоліків. Такий наочний приклад покаже, чого більше і чи варто віддавати перевагу смартфонам з наявністю NFC.

Плюси технології NFC
Недоліки технології NFC
Миттєва синхронізація з міткою або іншим пристроєм Невеликий радіус роботи, що приносить деякий дискомфорт під час використання
Зручність використання «Заточення» технології під певні девайси конкретного бренду
Безпека (можна застосовувати й у людних місцях, не боячись витоку даних)  
Універсальність (технологія сумісна навіть з безконтактними пристроями або вимкненим телефоном)  
З її допомогою швидше налаштовується Bluetooth і Wi-Fi  
Широкий діапазон використання  
Витрачає мінімум енергії на роботу  

Читайте також: ТОП-10 корисних програм для смартфона – рейтинг кращих програм для Android і IOS 2017

Що робити, якщо пристрій не підтримує NFC?

Якщо у вас бюджетний смартфон і покупка нового гаджета з NFC – тільки в проєкті, не біда: до моменту обновки можна користуватися альтернативними засобами, що виконують ті ж функції. На ринку присутні 3 «замінники» NFC:

  1. Зовнішня антена. Її купують в інтернеті або спеціалізованих магазинах. Під час придбання важливо врахувати, що такий аксесуар підійде тільки для смартфонів зі знімною кришкою, в яких сімка встановлюється під акумулятором. Роз'єм антени ставиться замість сім-карти. Такий девайс допоможе швидко передавати файли, здійснювати платіжні операції та керувати іншими пристроями.
  2. Карта з NFC. Підходить тільки для оплати в магазинах. Замовляється у мобільного оператора. Має формат від nano до стандартної та «прив'язується» до банківської картки.
  3. Мітки. Як уже було сказано вище, налаштовуються лише на певну команду, тобто одна мітка – одна дія. Оформлені у крутому дизайні та поєднуються зі стилем власника (наприклад, кулон-мітка).

Устройства с функцией NFC

Ті ж, хто вже є щасливим власником смартфонів з NFC (наприклад, Samsung Galaxy J7), але досі не використовував технологію, можуть розпочати просто зараз. Сміливо впроваджуйте її для вирішення своїх потреб, відкривайте нові можливості та автоматизуйте своє життя. Технологія має величезний потенціал, варто тільки вникнути в нюанси й проявити фантазію.

Коментарі
Залиште коментар
Категорії