Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як доглядати за газоном — 4 сезонні відмінності та поради для ідеальної галявини

Дата публікації: 30.09.2022 11:21
Дата оновлення: 26.10.2022 18:10

Регулярний та правильний полив, постійна стрижка та добриво з поживними речовинами — запорука гарної та пишної галявини. Якщо дотримуватися вимог догляду за різними видами рослин, враховувати сезонність, правильно і своєчасно косити траву, тоді вийде виростити ідеальний газон. Потрібно лише діяти за правилами.

Доглядаємо газон: особливості з урахуванням сезону

Пишна трава — заслуга дбайливого садівника. Якщо приділяти галявині достатньо уваги, результат не забариться.

гарний здоровий газон

При цьому важливо враховувати сезонні умови. Нижче є основні правила, дотримання яких допоможе виростити густий газон.

Весна: догляд за газоном після зими

З настанням тепла час діставати граблі та позбавлятися гілок та листя, які нападали за зиму. Листя, що залишилося з минулої осені, блокує доступ повітря до землі, їх варто позбутися відразу. Прибирання сміття звільняє простір для удобрення ґрунту та внесення гербіцидів.

очистити газон від листя

З потеплінням зростання трави активізується, тому бажано косити тільки суху поросль. Щоб газон буяв зеленню на весні, допоможуть добрива і підсів і на залисинах.

З потеплінням підвищується температура ґрунту. Це призводить до дружнього зростання трави, тому важливо стежити за регулярністю стрижки. У травні використовувати газонокосарку доведеться частіше, ніж у квітні.

Підготувати галявину до літа допоможе аерація — насичення рослин киснем за допомогою розпушення землі, щоб вода, поживні речовини та повітря вільно надходили до коріння. Це покращить якість трави, зробить газон яскравим, насиченим та густим. Проводити обробку потрібно, коли ґрунт вологий, але не мокрий. Простіше це робити граблями з широко розставленими зубами, але аераційна машина краще справляється із завданням. Слушний час для аераційного догляду за газоном навесні — середина та кінець квітня.

Корисно знати: Як правильно вибрати газонокосарку

Як доглядати газон влітку

У спеку личинки та жуки активно харчуються кореневою системою трави, тому на уражених ділянках зелень в’яне, з'являються коричневі плями. Личинки помітні, якщо підняти верхній шар ґрунту. Вони виглядають як білі с-подібні плями. Позбутися шкідників допоможуть хімічні пестициди.

Коли тепло, зростання трави прискорюється, догляд за газоном влітку обов'язково має включати стрижку 2-3 рази на місяць. Важливо видаляти трохи більш як 1/3 трав'яних полотен. Для зручності рекомендується використовувати газонокосарку для регулювання висоти скосу.

стригти газон потрібно регулярно

Поради, як досягти зеленого, пишного та здорового газону в літній час:

  1. Встановити висоту ножа косарки на 7-8 см
    Така висота трави оптимальна для проникнення сонця та повітря у ґрунт.
  2. Поливати газон рясно, але не часто
    Убогий і частий полив сприяє появі дрібних коренів. Трава зростатиме повільно і чахнутиме.

Цікава стаття: ТОП-10 газонокосарок: чесний огляд

Осінь: як підготувати газон до зими

Осінній догляд за газоном поділяють на 4 етапи: полив, скошування, удобрювання, аерація. Усі роботи проводяться до настання заморозків — у вересні та жовтні. Оскільки восени часті дощі, поливу буде достатньо раз на 5 днів. Слідкуйте, щоб на галявинці не утворювалися калюжі.

Косити траву восени потрібно доти, доки не перестане рости. Для ефективної підготовки до зими рекомендується зменшити висоту останнього скосу.

прибирання газону

Важливим етапом догляду за газоном є аерація. Завдяки їй коренева система буде здоровою у суху та дощову погоду.

Трави в холод засинають на зиму і накопичують енергію в корінні, щоб використовувати її навесні. Тому перед настанням морозу потрібно застосувати добрива для підживлення. І звичайно ж перед приходом зими потрібно очистити газон від листя та сміття, щоб галявина отримувала багато сонця та повітря. Можна використовувати косарку для мульчування, щоб подрібнити листя та удобрити ґрунт органічними речовинами.

На тему: Як вибрати тример для трави

Що робити з галявиною взимку

Коли газон покритий снігом, трави перебувають у стані спокою. Краще не ходити ділянкою зайвий раз і не топтати його, інакше навесні з'являться прогалини на покрівлі.

Як поливати газон

Важливо враховувати час і частоту поливу, щоб галявка отримувала вологу планомірно і своєчасно. Якщо поливати коли темно — це створить сприятливе середовище для розвитку хвороб. А при слабкому поливі вода не дістане до потрібної глибини коріння та рослинам буде мало вологи в спеку.

газонну траву регулярно поливати

Декілька правил правильного поливу:

  1. Найкращий час — до 10 години ранку або з 4 до 6 години вечора
    Вранці температура нижче, вода поглинається ґрунтом, не встигнувши випаруватися. Увечері траві потрібно час висохнути до ночі. Чим пізніше полив, тим більша ймовірність появи хвороб.
  2. Кількість води така, щоб ґрунт зволожився на 15-20 см

Як часто поливати газон залежить від пори року. Детальніше дивіться у таблиці:

Пора року
Частота поливу
Зима не вимагає поливу
Весна один раз на 7-10 діб
Літо один раз на 2-3 дні
Осінь раз на тиждень до настання жовтня, потім припинити полив

Важливо дотримуватись регулярності та поливати, коли це необхідно. В іншому випадку трава почне в'янути та жовтіти.

Як правильно косити газон

Стрижка газону допомагає рослинам рости швидше. Але неправильне скошування може призвести до проблем. Щоб їх уникнути, важливо дотримуватися кількох правил:

  • Встановити газонокосарку на найвищий рівень. Оптимальна висота скошування — 3-4 см.
  • Стригти лише сухий газон. Це зробить його рівним та акуратним. До того ж волога трава засмічує косарку і може вириватися під час скошування.
  • Змінювати напрямок скосу при кожній стрижці, інакше покрив почне рости в один бік.
  • Стригти гострими лезами. Погано заточена газонокосарка приминатиме траву, а не зрізатиме її.

Як підстригати газон без помилок

Поширеними помилками вважаються занадто короткий скіс, ущільнення ґрунту та несвоєчасне заточування лез газонокосарки. Щоб цього не допустити, дійте від зворотного:

  1. Не зрізайте більше однієї третини довжини трави за косовицю. Якщо графік стрижки порушено, не варто намагатися зрізати більше. В іншому випадку рослини не отримуватимуть достатньо вітамінів.
  2. Не варто надто тиснути на газонокосарку. Вона ущільнює ґрунт і приминає рослини.
  3. Регулярно заточуйте леза агрегату, що косить. Ті, що затупилися, вже не ріжуть, а мнуть або висмикують зелений покрив.

Корисно знати: Газонокосарка або тример — що краще

Як удобрювати газон

Місцевість, тип газону та пора року — головні критерії у виборі поживних елементів. Добрива слід додавати у період активного зростання газону. Регулярний графік допоможе виростити ідеальну траву, незалежно від пори року. Найкраще справляються із завданням добрива з уповільненим вивільненням органіки та мінералів. Вони поступово розщеплюють поживні речовини. При їх використанні можна підгодовувати газон не раз на 4 тижні, а раз на 6-8 тижнів, залежно від графіка поливу.

удобрювати газон у різну пору року

Для нанесення рідких добрив зручніше використовувати обприскувач. Добрива у гранулах варто засипати, починаючи по периметру двору, а потім середину, працюючи в одному напрямку. Після цього засипати їх повторно, тільки тепер перпендикулярно першого шару. Така перехресна схема допомагає уникнути перевитрати добрив.

Прополювання та аерація

Одна з причин прополоти або розпушувати землю — повільне зростання трави. Якщо газон росте погано навіть при регулярному поливанні та правильному догляді, можливо, кореневій системі не вистачає кисню.

Аерацію слід проводити після того, як перші заморозки знищать бур'яни, але до того, як замерзне земля. Восени такий догляд допоможе рослинам пережити зиму, а навесні — насититися вітамінами та виглядати здоровими.

Корисно знати: Аератор для газону — що це таке: 4 шпаргалки як ним користуватися

Як прибрати залисини на газоні

Латати оголені ділянки краще до настання зими. Це потрібно робити, коли прохолодно. Під час догляду за газоном ранньої осені необхідно:

  • видалити відмерлі рослини,
  • прополоти ґрунт,
  • додати компост,
  • посіяти насіння та рівномірно розподілити по залисинах на ділянці.

Потрібно використовувати граблі з довгими зубами, щоб поглибити насіння в ґрунт приблизно на 1.5 см. На завершення посипати ділянку скошеною травою (мульчею) від пересихання, адже газону важлива волога. Необхідно поливати його щодня, якщо немає дощів, поки насіння не проросте до 2-3 см у висоту.

Незалежно від пори року, правильний розподіл завдань та дотримання правил догляду допоможуть газону розкрити свій густий і пишний потенціал. Сусіди точно не пройдуть повз!

Важливо: Як посіяти газон — 4 важливі етапи

Коментарі
Залиште коментар
Категорії