Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як посіяти газон — 4 важливі етапи

Дата публікації: 11.08.2022 14:12
Дата оновлення: 11.08.2022 14:12

Навіть якщо ніколи не доводилося сіяти траву для газону, прочитавши цю статтю, — впораєтеся з цим завданням анітрохи не гірше за досвідченого садівника. Розповідаємо, як правильно підготувати ґрунт під посів, та про інші нюанси, завдяки яким вдасться виростити на ділянці смарагдовий газон. 

Приклад газону

Найкраще місце для газону: як вибрати?

Ділянка в низині — не найкраще місце. Через надлишок вологи коріння трави постійно підгниватиме. Тому вибирайте майданчики на сприятливих ділянках, які не затінені. Інакше, якщо світла буде недостатньо, газон виростає ріденьким, з залисинами.

А якщо хочеться доглянутий лужок під тінню дерев, тоді вибирайте трави, що добре ростуть при недостатньому сонячному освітленні: біла конюшина, вівсяниця та інші.

Коли вибрали зону для посадки, очистіть її від каменів, гілок та сміття. Видаліть бур'яни. Можете це зробити вручну, інструментом видалення бур'янів або скориставшись хімічними засобами. Якщо виберете останній варіант, перед тим, як посіяти газон, варто почекати 1-5 тижнів (залежно від концентрації засобу). За цей час «хімія» піде із ґрунту.

Буде корисно почитати: Як увімкнути дощувальник — 3 підказки 

Яку траву посадити: вибираємо насіння 

Добре, коли є можливість понюхати посівний матеріал при виборі. Запах свіжого сіна каже, що насіння не застоялося, не забродило, не заражене грибком. Насіння має бути розсипчастим. 

Насіння трави

Ознайомтеся з найпопулярнішими травами для газону:

Назва
Коли зійде після посіву Колір Максимальний зріст
Червона вівсяниця за 2 тижні насичений смарагдовий 30 см
М'ятлик за 3 тижні яскраво-зелений 25 см
Конюшина біла за півтора тижня листя смарагдове, білого кольору газону придають квіти 15 см
Райграс за тиждень зелено-білий матовий  50-100 см

У магазинах часто продаються готові суміші насіння. Але можете зібрати й свою. Найкраща комбінація виходить з м'ятлика та вівсяниці — з такого насіння виросте низький газон. 

Але це не єдина причина, чому поєднують ці трави:

  1. М'ятлик не любить тінь, а вівсяниця добре її виносить.
  2. Обидва види морозостійкі. 
  3. М'ятлик утворює щільний дерн, але росте дуже довго — 3-4 сезони. Майже рік він витрачає більше енергії не на зріст, а на вкорінення. Зате його розгалужене коріння в майбутньому не дозволить проростати бур'янам.
  4. Вівсяниця не така довговічна, але швидко сходить. Поки м'ятлик укорінюється і розвиває кореневу систему, вівсяниця активно росте, не залишаючи газон пустувати.

Важливо стежити за газоном із такої суміші трав і вчасно підсівати насіння: якщо почне пропадати один вид трави, ділянка поступово затягнеться іншою. 

Часто у магазинних сумішах зустрічається райграс. Його додають, щоб здешевити продукт. Трава такого виду росте високою, косити її потрібно щотижня. Великий недолік райграсу — невисока морозостійкість. Через це навесні на газоні можуть з'явитися залисини. Але якщо в посівному матеріалі були інші трави, їх сходи затягнуть порожні місця.

Якщо хочете кучерявий газон глибокого темно-зеленого кольору, посадіть конюшину. Її часто садять самостійно, оскільки конюшина швидко розростається і захоплює всю площу. Цвіте з травня до початку осені, при цьому не потребує великої кількості світла.

Щоб зупинити поширення конюшини на інші ділянки, удобріть їх азотом. Конюшина сама виробляє цей газ і росте там, де його не вистачає в ґрунті. 

Стаття в тему: Аератор для газону — що це таке: 4 шпаргалки як ним користуватися

Як посадити газон

Правильно підготовлений ґрунт — половина успіху для закладки газону. Читайте нижче, як це зробити та що ще потрібно, щоб насіння швидко і рівномірно проросло. 

Як вирівняти ділянку під газон

Щоб трава росла однорідно, без залисин, потрібно вирівняти поверхню. До того ж косити лужок зручніше, якщо ландшафт рівний. Тому засипте неглибокі ямки та розрівняйте горбки. 

Порада: високі плавні гірки та заглиблення прибирати не потрібно. Вони зроблять ландшафт цікавішим.

Садівник розрівнює землю

Для вирівнювання та очищення землі від бур'янів, листя та гілок скористайтесь лопатою, граблями, вилкою для прополювання або мотикою. Після видалення нерівностей витягніть граблями камінчики та затверділі грудки землі. Потім іншою стороною грабель загладьте поверхню.

Як підготувати ґрунт під газон

Щоб газон легко прижився і довгі роки ріс на ділянці, важливо сформувати для трави родючий шар товщиною від 7 до 15 см. Чим більше, тим краще: адже навіть у низькорослої трави глибоке коріння, яке вимагає поживного ґрунту.

Є два способи сформувати родючий шар:

  • Якщо земля на вашій ділянці складається не тільки з глини або піску, буде достатньо її скопати. Великі ділянки можна обробити сільськогосподарською технікою. 
  • Якщо ділянка глиниста або на ній занадто багато піску, покрийте майбутній газон чорноземом або піщаним ґрунтом. 

Привезену землю потрібно перевірити на наявність небажаного насіння. Для цього залиште її на 1-2 тижні й зачекайте, чи не проростуть бур'яни. Позбавтеся їх — тільки після цього можна сіяти газон. Після розпушення ґрунту пройдіться по ньому катком. Так руйнуються невеликі грудки та втрамбовується ґрунт.  

Підготовка ґрунту дозволяє створити здоровий шар для трави, але не потрібно одразу вносити добрива: вони розчиняться у землі й не принесуть користі. Додавайте мінерали вже після першого скошування — так трава буде рости краще. Не варто удобрювати ґрунт органікою: згодом вона перегниє, і газон просяде.

Буде корисно: Як вибрати мотоблок для своєї земельної ділянки?

Як правильно сіяти газон

Щоб посіяти насіння трави вручну, потрібно:

  1. На утрамбованій землі створити неглибокі борозни для насіння граблями.
  2. Перемішати зернятка і просіяти їх на ділянці. На 1 кв. м знадобиться 30 г насіння. Але купуйте з розрахунком 40 г на 1 кв.м — буде запас, якщо щось не зійде.
  3. Провести граблями, як уперше, лише перпендикулярно борознам. Так насіння перемішується із землею. Навіть якщо на ділянці живуть птахи чи мурахи, вони не розтягнуть зерна.
  4. Утрамбувати, щоб насіння не змило водою чи не здуло вітром.

Жінка сіє газон

Важливо: насіння не потрібно закопувати, тільки притискати його до ґрунту. Так воно отримуватиме необхідну кількість води та світла, щоб швидко прорости. 

Фінальний етап

Наприкінці полийте ґрунт. Вода повинна рівномірно розпорошуватися по всій площі. Після посадки поливайте щовечора, навіть якщо вже з'явилися паростки. 

Цікаво знати: Як правильно вибрати триммер для дачі, Або який краще: 5 критеріїв

Як посіяти газон без катка

Каток вирівнює поверхню і закріплює насіння в ґрунті. Ми знайшли чим замінити такий інвентар, не витрачаючись на дорогий пристрій. Багато господарів вже користуються цим хитриком.

Підготуйте велику бочку. Наповніть її водою, піском або чимось іншим, щоб було зручно катати місткість та трамбувати землю. Якщо бочка для вас занадто важка, використовуйте меншу ємність. Але доведеться витратити більше часу, щоб укатати всю ділянку. Бажано утрамбовувати посіви вздовж і впоперек. 

Є ще один старий англійський метод трамбування землі. Якщо ви залишали в дитинстві «слід трактора» на снігу, він вам уже знайомий. 

Чоловік працює з катком

Потрібно пройтися цим кроком по розпушеній землі — так ви спресуєте ґрунт під ногами. У куточках слідів залишаться невеликі грудочки: щоб вирівняти їх, використовуйте дошку або будь-який інший підручний інструмент. Просто проведіть по поверхні, згладжуючи нерівності. 

Коли сіяти газон

Головне правило — сійте після і до приморозків. Висаджуйте газон на початку весни, коли повітря прогрілося до +15℃ і не охолоджується нижче +2℃. Сіяти траву можна все літо.

Якщо не знаєте, як саджати газон перед початком зими, ось дві поради:

  • Щоб насіння спокійно пролежало до весни в ґрунті та не пошкодилося, захистіть ділянку від людей і тварин. 
  • Вибирайте ділянку без ухилу. Інакше насіння, що не закріпилося, може змитися частими опадами. 

Якщо газон запланований під деревом, краще сіяти траву, коли листя опаде і його можна буде прибрати. 

Насіння трави на землі

Візьміть за правила 3 ​​умовності, щоб без проблем виростити гарну галявинку:

  1. При посадці газону ретельно підходьте до вибору насіння. Купуйте те, яке легко знайти на ринку, щоб можна було підкупити та досіяти у будь-який час. 
  2. Не пропускайте трамбування. У щільній землі волога утримується довше, ніж у пухкій, а це важливо для насіння. 
  3. Не забувайте регулярно поливати газон — так він зійде швидше.

Тепер знаєте, як виростити гарний газон на своїй ділянці. Успіхів!

Читайте: Газонокосарка чи триммер — що краще: вибір на 1 мільйон

Коментарі
Залиште коментар
Категорії