Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як вибрати ноутбук для студента по 10 критеріям: кращі ноутбуки для навчання

Дата публікації: 11.04.2019 12:35
Дата оновлення: 11.04.2019 12:35

Хороший лептоп для навчання – не обов'язково найпростіший або, навпаки, топовий варіант. Все залежить від спеціальності, яку вибрав студент, і його переваг. У керівництві описані основні критерії підбору.

как выбрать ноутбук для студента

Особливості ноутбуків для студентів

При покупці портативного комп'ютера спершу слід визначитися з призначенням техніки. Від цього залежать і характеристики ноутбука, і його ціна.

Для навчання – читання, веб-серфінгу, набору документів, роботи з таблицями та презентаціями – вистачить бюджетної моделі з 2-ядерним ЦПУ і 4 Гб оператіви. Планшет теж підходить.

Студенту, який вчиться на графічного дизайнера, архітектора, краще купити більш серйозний апарат з FHD екраном, мінімум 4-ядерним процесором з підтримкою мультіпоточності, хорошим запасом ОЗП. Знадобиться і дискретна відеокарта.

Вибираємо клас ноутбука

Щоб було легше відповісти на питання, який ноутбук краще вибрати студенту, спершу знадобиться розібратися в класах.

Нетбук

Варіант для нескладної роботи. Веб-серфінг, офісні програми, відтворення потокового або завантаженого аудіо, відео – це він вміє.
виконанні нетбук - це той же ноутбук, але в зменшеному форматі: з 9-12 дюймовим екраном і не дуже швидким, за сучасними мірками, залізом. Головний плюс нетбуків – цінова доступність, низьке споживання енергії і компактні розміри.

трансформер One 10 S1002-1186

Цікаво: популярністю користуються трансформери начебто One 10 S1002-1186, оснащені екранами, які підтримують сенсорне введення. Легким рухом руки екранна область відключається від клавіатурного блоку, і нетбук перетворюється в планшет.

Тонкий ноутбук на низьковольтної платформі

Ці апарати відрізняє мала вага (до двох кіло) і високі показники автономності. Діагональ дисплея моделей такого класу починається від 13 дюймів. В такому форматі можна купити базову модель для навчання, на ЗРАЗОКE406MA-EB003T, робочу станцію, типу A1708 MacBook Pro Retina 13" , і потужний ігровий лептоп . Більшість таких моделей поставляються без дисковода і оснащуються SSD-накопичувачем.

бюджетный E406MA-EB003T

Бюджетний універсал

Недорогий варіант стандартних габаритів з FHD екраном 15,6 дюйма, процесором з 2-4 ядрами і ОЗП на 4-8 Гб. Девайс з подібними параметрами – хороший вибір для повсякденних завдань. Він підійде для навчання, розваг на зразок веб-серфінгу, перегляду потокового відео і простеньких ігор, які не вимагають дискретної ВІДЕОКАРТИ.IdeaPad 120S-14IAP якраз такий.

бюджетный универсал IdeaPad 120S-14IAP

Бізнес-ноутбук

Досить потужна машина для складних завдань. Такі ноутбуки оснащені дисплеями як мінімум з фуловим дозволом. Пристрої мають пристойне залізо, наприклад, у Swift 3 SF315-52 чотирьохядерний восьміпотоковий ЦП і 8-гігабайтна ОЗП. Це оптимальний варіант для студента програміста, графічного дизайнера або фотографа: обробляти фото, монтувати відео з таким лептопом можна.

Бизнес-ноутбук Swift 3 SF315-52

Геймерські (ігрові) ноутбуки

Топова категорія не тільки в ціновому сегменті, але і в плані технічних можливостей. Геймерський лептоп, наприклад, Legion Y530-15 не обов'язково використовувати тільки для ігор: висока продуктивність дає можливість комфортно працювати мало не з будь-якими важкими програмами. Всі моделі оснащуються ЦП і ГПУ, мають пристойним запасом ОЗП. Clevo X1070-17 як раз такий. Подібний варіант краще купити студенту, який вчиться на звукорежисера, кінооператора, графічного дизайнера, інженера.

мощные игровые лэптопы Legion Y530-15 и Clevo X1070-17

НА додаток: Рейтинг ноутбуків для ігор – 10 популярних моделей

Які основні характеристики ноутбука для студента?

Критерії вибору не відрізняються від параметрів підбору будь-якого іншого ноутбука в 2019 році.

Звертати увагу необхідно на:

Як вибрати екран

Щоб вирішити, ноут з яким дисплеєм потрібен для навчання, варто враховувати три параметра:

  • розмір по діагоналі;
  • дозвіл;
  • тип матриці.

Діагональ

Моделі з 17" екраном, як у X705MA-GC003, – оптимальний варіант для графіки, ігор, перегляду фільмів, створення презентацій і таблиць.

15" , як УAspire 5 A515-51G, – «золота середина». Різниця між 17-ти і 15-ти дюймовими дисплеями не дуже помітна при використанні, але моделі з меншою діагоналлю більше зручні в транспортуванні.

10-14 дюймові дисплеї підійдуть активному студенту. Варіант начебто Probook 430 G5 купити, щоб носити його з собою кожен день.

компактный 13,3” ноутбук с FHD екраном

Дозвіл монітора

На сьогодні мінімум – HD +. Такого показника достатньо для комфортної роботи з текстовими документами, офісними Програмами. Але КРАЩЕ -FHD. Для навчання ноутбуки з такими моніторами все ж комфортніше.

Поширені дозволу моніторів ноутбуків
WQHD (2K) Від 2560 x 1440 точок на дюйм.
Підійде для обробки фотографій, відеомонтажу та рендеринга.
QHD + (3K) 3200 x 1800 пікселів – для растрової і векторної графіки. Варто вибрати для студента дизайнера, архітектора.
UHD (4K) 3840 x 2160 пікселів. Найвища якість – універсальне рішення для професійних завдань і розваг, а й купити такий варіант – недешеве задоволення.

Типи матриць

Найбільш поширені панелі – це TN + film і IPS, а також їх аналоги і похідні.

TN film- хороша для ігор, оскільки її головна перевага – в спритно відгуку. Але ось в плані ширини кутів огляду, а також передачі кольору вона програє матриці-конкурентки.

IPS vs TN

IPS володіє природними, соковитими відтінками, найширшими – 178 градусів – кутами огляду, що робить її одним з найкращих варіантів для графічних завдань. Більшість екранів на цій матриці не можуть відгукуватися так швидко, як TN-моделі.

Читайте також: ТОП-10 кращих ноутбуків ACER: порівняння моделей

Який процесор вибрати для ноутбука

Вибір процесора залежить від завдань, які користувач покладає на комп'ютер. Виробник зараз вже не так важливий: якщо раніше Intel був крутіше в плані логіки, а AMD перевершував конкурента в графіку, то зараз показники майже зрівнялися.

Який процесор Intel краще для ноутбука

Якщо потрібна техніка, яка дозволить вийти в інтернет, працювати з текстовими редакторами і виконувати інші найпростіші завдання, то можна вибрати модель з Intel Pentium N 3710, наприклад, DELL Inspiron 3552. Якщо ж потрібен варіант для більш складних завдань, то варто звернути увагу на процесори рівня i3, як в IdeaPad 320S-13IKB, і i5, як у X510UA-BQ439T.

IdeaPad 320S-13IKB и X510UA-BQ439T

Тим, кому потрібна потужна система, підійде лептоп на i7. Одними з кращих варіантів по співвідношенню вартості і швидкодії ЦП є Pavilion і X510UF-BQ008.

Процесори AMD для ноутбуків

Ryzen 5 2500U – універсальний варіант, та ще й з пристойним інтегрованим графічним чіпом Vega 8, який цілком може конкурувати з ультрабюджетного дискретними GPU до 2 ГБ. Якраз такий процесор встановлений в IdeaPad 720S-13ARR. Купити такий ноутбук можна для навчання і розваг.

Ще один, трохи менш продуктивний, але актуальний варіант – Ryzen 3 2200U. З більшістю базових задач цей процесор справляється на 100%. Така модель коштує в Aspire 3 A315-41.

EliteBook 735 G5 с мощным ЦП от АМД

Якщо швидкодія – пріоритет, а ціна не так важлива, можна купити студенту лептоп з ЦП рівня Ryzen 7 2700U. Таким варіантом нагородили EliteBook 735 G5. Це повноцінна робоча станція, але в компактному форматі. Також у нього досить потужне, як для інтегрованого, графічне ядро – RX Vega 10.

В тему: Кращі бюджетні ноутбуки – 11 популярних моделей

Як вибрати відеокарту для ноутбука

Інтегрований графічний чіп майже в кожному процесорі, за винятком деяких моделей від АМД. Вибрати ноутбук з інтегрованою відеокартою можна, якщо студент – не фанат ігор, а його навчання не вимагає роботи з важким ПО. Однак для більш серйозних завдань, включаючи графічні програми, а також ігри, варто купити ноутбук з окремим GPU.

Яку дискретну відеокарту вибрати для ноутбука

Перш, ніж говорити про характеристики GPU, варто відзначити такий момент. При виборі діскреткі краще, але не обов'язково, вибирати максимально сумісні з процесором моделі. Для Intel – NVidia, для AMD – RADEON. Так система буде працювати стабільно.

Тепер про параметри. Важливо враховувати об'єм відеопам'яті. Від цього залежить вартість і продуктивність графічного процесора. Для завдань середнього рівня складності можна купити лептоп з діскреткой на два гігабайти, на ЗРАЗОКX512UF-EJ036. Пограти в не дуже вимогливі ігри без претензій на ультранастройкі з такою картою теж можна.

Оптимально на сьогоднішній момент – мінімум 4 Гб відеопам'яті. Тут і з графічними редакторами можна працювати в більш комфортному режимі, так і сучасні ігри запустяться на середніх налаштуваннях. Хороший приклад – IdeaPad 330-15.

IdeaPad 330-15 с GPU на 4 Гб от Nvidia и ThinkPad E480 c GPU 2 Гб от AMD

Як вибрати відеокарту для ігор

Для студента-геймера, який не претендує на ультранастройкі, можна купити пристрій з GPU від NVidia типу 1050 TI на 4 GB. У геймерських моделях типу Predator Helios 300 PH315-51 зовсім встановлена шестігігабайтная модель. У всі сучасні ігри можна грати комфортно, зі стабільно високим ФПС і на високих налаштуваннях. Для професійних завдань вище середнього рівня складності такої конфігурації теж вистачає цілком. Є й такі монстри, як Clevo X1070-15: в цьому ноутбуці стоїть восьмигігабайтна TX 1070.

Що стосується АМД, непоганим бюджетним варіантом стане ThinkPad E480 двухгігабайтной RX 550. Модель з чотиригігабайтного GPU рівня Radeon 530, як в Inspiron 5770, підійде для ігор на середніх налаштуваннях. А топовий GPU від цього виробника – восьмигігабайтний RX Vega – варто в Helios 500 PH517-61, потягне все.

Helios 300 PH315-51 с GPU на 6 Гб от Нвидиа и Helios 500 PH517-61 с GPU на 8 Гб от АМД

Який об'єм оперативної пам'яті вибрати для ноутбука

Чим більше об'єм, тим краще. Мінімум потрібно 24 Гб. Для запуску важких додатків потрібно в два рази більше. Якщо говорити про ігри з масштабним світом, ПО для 3D моделювання і звукорежисури, підійде ноутбук з 16 гігабайтами оперативної пам'яті.

Жорсткий диск (HDD) або твердотільний накопичувач (SSD)

Питання, яке сховище краще, виникає досить часто. Звичайні жорсткі дешевше, але гучні. З ССД лептопи працюю спритніше і без шуму. Втім, вартість твердотельніков з моменту їх появи зменшилася, хоча деякі варіанти все ще стоять дорожче класичних вінчестерів.
обов'язково дивитися в бік максимального об'єму. 128 Гб під системний диск досить. Або 256 Гб, якщо користувач в основному працює з документами і онлайн-програмами. А ось якщо хочеться швидкодії, але потрібно трохи заощадити і мати при цьому містке сховище для файлів, то підійде лептоп, де встановлений і SSD, і HDD. XPS 15 9550 якраз такий.

XPS 15 9550 с гибридным хранилищем (HDD+SDD)

Який корпус ноутбука вибрати

Вибираючи ноутбук для навчання по корпусу, варто враховувати можливість апгрейда. Якщо вона потрібна, тоді необхідно звернути увагу на моделі зі знімною батареєю, а також вільними слотами під ОЗП і накопичувач. Слід звертати увагу і на матеріал.

Підбірка: ТОП-10 кращих ноутбуків для роботи з відео

Матеріал корпусу ноутбука

Варіантів насправді не так багато. Пластикові – найбільш поширені. Такі корпусу бувають досить міцними. Також досить міцні варіанти з алюмінію. Краще, щоб була можливість помацати ноутбук перед покупкою: товщину матеріалу і люфти по-іншому не перевірити. А ось моделі з корпусом з вуглецевого волокна, на зразок Latitude E7440, дійсно суперкрепкая.

Також варто враховувати покриття корпусу. Глянсове виглядає красиво, але тільки на вітрині: такі корпусу збирають пил і сліди від пальців. Матові варіанти практичніше.

Яку фірму ноутбуків краще вибрати

У таблиці нижче представлені 4 виробника лептопів, які вважаються топовими, і приклади гідних моделей.

IdeaPad 320-15IKB и FX505GD-BQ140

Виробник
Приклад ноутбука
Lenovo IdeaPad 320-15IKB 2 ядра, 8 Гб оперативної пам'яті, дискретна картка на 2 Гб – і все за доступною ціною. Таких параметрів вистачить навіть для ігор на мінімальних настройках, не кажучи вже про повсякденні завдання.
Asus FX505GD-BQ140 геймерська чотирьохядерна восьміпотоковая модель з хорошим запасом ОЗП і, звичайно, дискретною відеокартою.
Dell XPS 13 9370 оптимальний варіант для графіки. 4К дисплей, потужний ЦП – Core i7-8550U і 8 гігабайт оперативної пам'яті.
Apple A1990 MacBook Pro 15" універсальна робоча станція. Потужний процесор, 16 Гб оперативної пам'яті, GPU на 4 Гб і хороший екран: девайс впорається мало не з будь-яким завданням.

XPS 13 9370 и A1990 MacBook Pro 15”

Цікаво: Що краще вибрати – ноутбук або планшет: 4 пункту для порівняння

Нескладно підібрати гідний лептоп, якщо визначити цільове призначення апарату. Для підготовки рефератів вистачить і самого простого девайса. А ось геймеру, майбутнього дизайнера або програмісту необхідно купити досить потужну машину з хорошим дисплеєм.

Коментарі
Залиште коментар
Категорії