Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

PocketBook InkPAD X: огляд шикарного 10,3-дюймового рідера

Дата публікації: 06.07.2021 14:05
Дата оновлення: 06.07.2021 14:05

Спочатку InkPAD X позиціювався виробником як нішевий продукт, розрахований на вузький сегмент споживачів. Однак неабиякий інтерес з боку покупців змусив переглянути маркетингову концепцію. 

 PocketBook InkPAD X: огляд можливостей 

Тепер «десятка» подається під соусом флагманської моделі. Що ж в ній такого цікавого крім великого дисплея? 

Кишеньковий рідер: PocketBook 628: огляд 7 особливостей і переваг моделі

Дизайн корпусу та розміри 

У цьому випадку розмір — головне. Більшість рідерів виготовляють у 6-дюймових корпусах. Це дозволяє магазинам, які реалізують електронні книги, запропонувати покупцям продукцію за доступними цінами. Крім того, рідер з класичною діагоналлю зручно носити у кишені. Щодо мобільності він привабливіше паперових книг. Однак такий формат накладає певні обмеження: незручно переглядати pdf-файли, комікси, документи з таблицями, заповненими дрібними шрифтами й т.ін. 

Проблему частково вирішує покупка 8-дюймого рідера, повністю — придбання 10-ки. Ось тільки зі збільшенням діагоналі читалка втрачає мобільність. Її вже не засунеш у кишеню куртки. Але тут доводиться вибирати щось одне: максимальну комфортність читання або мобільність. Можна сміливо стверджувати, що PocketBook 1040 InkPAD X — відмінний варіант для будинку, а також для людей, причетних до вузьких сфер діяльності — інженерів, що працюють з кресленнями, музикантів, що грають по нотах і т.ін. 

 pocketbook inkpad x metallic grey 1040 огляд і комплектація

Виробник зробив максимум можливого, щоб підстрахувати користувачів від зламу, пов'язаного з падінням покетбука: 

  1. Рифлена поверхня кришки корпуса забезпечує надійний хват. Пристрій не вислизне з рук. 
  2. Корпус складається не тільки з пластику: по периметру він окантований смужкою з магнієво-алюмінієвого сплаву — інноваційного матеріалу, який використовують при виготовленні преміальних ноутбуків, фотоапаратів та іншої дорогої цифрової техніки. Корпус у рідера міцний, зігнути його проблематично. 
  3. Мала вага (300 г) уменшить силу удару, якщо ви все ж упустите покетбук на підлогу. 
  4. Екран виготовлений за просунутою технологією, він не такий крихкий, як у молодших моделях. 

Покетбук зручно тримати у руках, він справляє враження дорогої речі. Габарити: 249×174×5 мм. 

Середньобюджетнік із флагманськими характеристиками: PocketBook 632 Touch HD 3: огляд і 9 ахових додатків

10,3-дюймовий екран — головна фішка PocketBook InkPAD X 

Величезний екран помітно розширює сферу використання рідера. Крім можливостей, про які вже згадувалося, можна читати електронні газети з багатополосною версткою. Виробник залишив дозвіл таке ж, як у 7,8-дюймового покетбука — 1872х1404. 

Замахнутися на більше не вдалося через відсутність більш високо піксельних варіантів серед 10-дюймових дисплеїв E-Ink. Однак і з цим дозволом дисплей радує якістю зображення. Ніякої зернистості не спостерігається. Щільність пікселів на пристойному рівні — 226 dpi.

 модель pocketbook inkpad x 1040 у порівнянні з друкованою книгою

Рідер дає можливість вибирати пригідне підсвічування: від білого до помаранчевого. Холодний білий фон бадьорить, допомагає зосередитися. Теплий жовтий та помаранчевий надають протилежну дію: під них добре засипати. У покетбуку існує автоналаштування підсвічування. Працює вона наступним чином: з кожною годиною фон набирає теплоту. Якщо вранці він холодний білий, то ввечері — теплий помаранчевий. 

Не підходить автоналаштування? Виставте яскравість і колірну температуру підсвічування для кожної години на свій розсуд. Зробити це можна у налаштуваннях підсвічування. Алгоритм регулювання колірної температури розроблено у компанії E-Ink. Інженерам вдалося підібрати комфортні для очей варіанти фону з урахуванням економної витрати заряду акумулятора. 

Екран називається не просто E Ink Carta, а E Ink Carta Mobius. Слово «mobius» в кінці означає, що у дисплея не скляне, а пластикове облицювання. З таким покриттям екран став ще надійніше. Удар молотка він, звичайно, не витримає, але перше ж падіння зі столу не стане фатальним. Людям, які часто носять покетбук у сумці, беруть на пляж і т.п., має сенс подумати про покупку чохла. 

Чисто кнопковий рідер: PocketBook 616 огляд: 5 фішок найбільш доступної моделі з підсвічуванням

Мультимедійні можливості 

Покетбук підтримує не тільки текстові, але аудіоформати: MP3, M4B, OGG. Можна слухати аудіокниги. У рідера відсутні власні динаміки, зате у комплекті є перехідник з Type-C на аудіоджек 3,5 мм. При наявності дротових навушників ви можете прослухати аудіокниги відразу після розпакування читалки. А якщо є Bluetooth-гарнітура, так і зовсім перехідник не знадобиться. Рідер здатний відкривати аудіокниги, упаковані у zip-архіви. Їх можна сортувати за автором, назвою, датою, довжиною. 

Наступна мультимедійна фішка моделі PocketBook InkPAD X 1040 — автономний музичний плеєр. Для проби у пам'ять пристрою записано кілька класичних композицій. Функціонал рідера дозволяє читати під музику. Реалізована настройка порядку відтворення треків. У плеєрі відбиваються обкладинки альбомів, також не забули про еквалайзер. 

функціонал pocketbook inkpad x

Бувають ситуації, коли читати незручно або зовсім нереально, оскільки руки зайняті, наприклад, управлінням автомобіля. У таких випадках можна скористатися озвученням книг. Ця можливість актуальна щодо більшості підтримуваних форматів, але існують і виключення, наприклад, DjVu. У покетбуків є кілька «дикторів», що озвучують книги на різних мовах. Російські тексти за замовчуванням обслуговують два голоси: Максима і Тетяни. Якість схожа з гуглівським озвученням. Альтернативні голосові пакети доступні для завантаження. 

При звуковому відтворенні текстів і програванні аудіокниг налаштовується швидкість та висота звучання. За аудіо можливостям покетбукам складно конкурувати зі смартфонами, але рідери хороші тим, що дозволяють зберігати й відтворювати текстові та звукові файли на одному пристрої. 

Вибираємо гаджет для читання: Планшет або електронна книга — що вибрати? 

Вбудована пам'ять PocketBook InkPAD X 

Для зберігання книг та іншого контенту на борту покетбука близько 32 вільних Гб. Власникам рідерів, які використовують InkPAD взагалі для читання, особливо не відволікаючись на аудіокниги, такого обсягу вистачає з головою. Бібліотека книг без ілюстрацій може перевищувати 15 тис. примірників. Якщо розбавляти її коміксами та pdf-файлами — гранична кількість примірників скоротиться приблизно на третину. 

Ще один приємний бонус — можливість користуватися хмарою PocketBook Cloud. У неї безплатно надається 2 Гб для зберігання текстових книг. Сервіс, підключений у рідерах, які офіційно продаються у країнах пострадянського простору. Якщо купили покетбук, завезений до України не зовсім легально або придбаний у ЄС, з доступом до фірмового хмарного сервісу можуть бути проблеми. Втім, виробник обіцяє допомогти розв'язати питання всім, хто звернеться.

завантажувати книги зі смартфона на PocketBook InkPAD X

Книги у PB Cloud можна завантажувати з рідера, смартфона або ПК. Література, придбана в офіційному магазині компанії, автоматично розміщується у хмарі. Багато хто тримає книги в інтернеті заради синхронізації: можна читати на різних пристроях з автоматичним запам'ятовуванням останньої сторінки. Вартість літератури по кишені звичайним користувачам: бестселери часто продаються по 50-100 грн. 

У покетбуків оперативна пам'ять стандартного розміру — 1 Гб. Рідерам, на відміну від планшетів, не властиві перегони за продуктивністю. Їх функціонал сконцентрований навколо однієї-єдиної задачі — читання, а для перегортання сторінок і обслуговування папероподібного дисплея великої пам'яті не треба. 

Ігри у покетбуках швидше для галочки, ресурсомісткими їх не назвеш. Звідси консервативність щодо обсягу оперативки та потужності процесора. Основне завдання модуля Wi-Fi — не читання вебсторінок, а завантаження книг. Сайти у браузері відкриваються досить бадьоро, але заглиблюватися у текст в такому форматі — заняття не з приємних, оскільки повільно промальовуються сторінки. 

Вибираємо читалку: Як вибрати електронну книгу — 8 порад щодо вибору рідера

Апаратна платформа і ПЗ 

Діагональ екрану, не поставила вимогу щодо кардинальних змін у програмному забезпеченні. Як і раніше заправляє балом ОС Linux, кардинально міняти залізо під Android виробник не став. Лінукс, у порівнянні з «зеленим роботом», не вимагає 4-ядерного процесора. Йому з головою вистачає 1-2 ядер. А ще він вкрай економно витрачає заряд батареї. При цьому налаштування покетбука відкриваються без пригальмовування. 

У нижній частині головного екрану — 3 ярлики для входу у бібліотеку, магазин, настройки. Решта програм згруповані у вікні, яке відкривається після тапа по значку Панелі додатків. Основні програми: 

  • Браузер з простими налаштуваннями. Можна переглядати вебсторінки, завантажувати файли. 
  • Інженерний калькулятор. 
  • Scribble — проста програма-малювалка. 
  • Галерея — менеджер для перегляду зображень. 
  • Музичний плеєр. 
  • Аудіокниги. 
  • Косинка, Судоку, шахи. 
  • RSS новини. 
  • Dropbox PocketBook — сервіс, який дозволяє швидко завантажити файли до рідера з хмари. У Дропбоксі доступна автоматична та ручна синхронізація. 
  • PocketBook Cloud — аналогічний, але більш просунутий сервіс. 
  • Книги по email — відправлення до покетбука читва електронною поштою. 

У апаратну платформу входять: 2-ядерний процесор, 1 Гб оперативної пам'яті та 32 Гб для зберігання книжок та іншого контенту. Нічого надприродного, проте стандартний набір заліза без проблем справляється з завданнями, для яких призначено покетбук. Завдяки грамотному підбору комплектувальників, рідер практично не гріється, економно витрачає заряд батареї. 

Особливості папероподібних екранів: Як працює електронна книга — технологія електронного чорнила (E-Ink): 3 цікавих пункту

Автономна робота та батарея 

Величезний екран не став вироком для автономності. Виробник не поскупився на місткість акумулятора, спорядивши покетбука батареєю на 2000 мАг. Її вистачає на 15 тисяч сторінок. Максимальний час роботи без підзарядки залежить не тільки від кількості прочитаних книг. Свою лепту вносять: підсвічування, активність в інтернеті та інші фактори. 

Якщо читати 2-3 години на день і зрідка використовувати Wi-Fi, батареї вистачить приблизно на місяць. Зарядка від ПК займає близько 4 години. Перший раз бажано заряджати акумулятор на повну котушку, залишивши покетбук підключеним 8-12 годин. Після цього батарея буде максимально тривалий час зберігати свою місткість. 

Щоб покетбук працював без підзарядки довше, у настройках повинно бути виставлено час блокування та вимикання рідера. Також варто зберегти його від морозу. Читалки не люблять негативних температур, після перебування на холоді можуть бути проблеми з екраном і акумулятором. 

Порівняння акумуляторів, що мають на ринку покетбуків:

Модель
Місткість акумулятора, мАг  Кількість сторінок без підзарядки
PocketBook Х 2000 15 000
PocketBook 740 Color 2900 8000
PocketBook 740 Pro 1900 15 000
PocketBook 628 1500 8000
PocketBook 606 800 8000

Тут можна відзначити дві закономірності: 

  1. Виробник в останні роки вирішив розширити асортимент продукції шляхом нових моделей з великими діагоналями. При цьому автономність нових конфігурацій забезпечують більш місткісні акумулятори. Час без підзарядки залишається на колишньому рівні. 
  2. Немає прямої пропорційності між місткостями батарей та автономністю. Це наочно видно з порівнянням двох 740-их покетбуків. Кольорова модель працює без підзарядки менше, не вважаючи на більш потужний акумулятор. 

Про актуальність планшетів: Для чого потрібен планшет: 4 сфери застосування

Основні та додаткові функції 

Перш за все покетбук заточений на читання. Виробник подбав про комфортне управління сторінками. Легким дотиком можна: 

  • перегортати, масштабувати сторінки; 
  • міняти яскравість екрану, регулювати колірну температуру. 

У нижній частині сторінки є значок для входу у настройки читання. Доступний вибір шрифтів, міжрядкових інтервалів, ширини полів, перенесень. Все це різноманіття актуально, якщо книга у форматі DOC, FB2 і т.п. У разі PDF або DjVu вийде хіба що з масштабом повправлятися. Для PDF ще передбачено режим компонування. 

 PocketBook InkPAD X заточений на читання

Функції, пов'язані з читанням: 

  • Взаємодія з друзями через соцмережі та пов'язаний з ними сервіс ReadRate. По ходу читання можна ділитися цитатами, додавати коментарі, залишати відгуки про прочитане і та інше. Реалізовано також зворотний зв'язок: у стрічці подій на покетбуку відбивається активність друзів у ReadRate. Сервіс ReadRate допомагає читачам вибирати нові літературні твори. На його сайті публікуються топи книжок з різних напрямків. 
  • Переклад слів. Словники відкриваються після тапа по центральній частині тексту. Точніше, відкривається меню читання, один з пунктів якого — словники. Вибираємо слово — висвічується переклад. Ще один спосіб скористатися словником — відкрити його через меню додатків і набрати слово за допомогою екранної клавіатури. 
  • Нотатки — функціонал на любителя, частіше їм користуються при вивченні навчальних посібників, технічної літератури. Можна виділяти частини тексту маркером, підкреслювати рядки, обводити формули, ставити на полях галочки. Щось зробили не так? Скористайтеся ластиком. Позначка зітреться, а текст книги залишиться. 

До додаткових функцій відносяться: прослуховування аудіокниг, озвучка текстів, програвання музичних композицій, ігри. 

Порівняння двох топових таблетів: Який планшет краще — Lenovo і Samsung: порівняння 9 характеристик

Плюси та мінуси Pocketbook InkPAD X

Сильних сторін у покетбука, природно, більше: 

1. Величезний екран 
Зручно читати тексти, написані великими та дрібними шрифтами. Використано пластикове покриття, більш стійке до механічних пошкоджень у порівнянні зі скляним. Настроюється підсвічування. Книжкова, альбомна орієнтація. 

2. Конкурентна ціна 
InkPAD X коштує дорожче покетбуків з діагоналями 6 і 8 дюймів, але якщо порівнювати з «десятками» ONYX, економія вимальовується істотна. 

3. Ергономічний корпус
Покетбук зручно тримати у руках, він тонкий та легкий. 

4. Наявність Type-C 
Симетричний роз'єм дає комфортне дротове з'єднання з ПК

5. «Всеїдність»
Покетбук — рекордсмен з читання текстових форматів, їх близько 20. 

6. Хмарна екосистема 
Яка передбачає синхронізацію книг на покетбуках і пристроях, що працюють під iOS і Android. Закладки та замітки теж синхронізуються. 

7. Шикарна автономність 
Зарядки рідера вистачає на 30-50 днів. 

8. Детальна документація 
Наявність навчальних роликів на офіційному сайті виробника. 

9. ReadRate
Сервіс забезпечує інтеграцію читання і спілкування між користувачами. 

10. Кнопкове і сенсорне управління 
Кілька способів завантаження книг на рідер 

11. По кабелю, Wi-Fi, електронкою. 

12. Добротна збірка 

13. Можливості аудіо 

плюси PocketBook InkPAD X

Парочка недоліків: 

1. Відсутність слота для MicroSD карток 
Якщо дивитися 740-ую лінійку покетбуків, у 2 з 3 моделей така можливість передбачена. Відповідно, можна зберігати вдвічі більше книг. Чому в InkPAD X не інтегровано слот MicroSD — не зрозуміло. Місця на межі поруч з Type-C задосить. Та й на ціні це б сильно не відбилося. 

2. Слабка ергономіка кнопок 
Вони вузькі та дуже витягнуті. Добре хоч у більшості випадків без них можна обходитися, користуючись сенсорним управлінням. 

Взагалі Pocketbook InkPAD X Metallic Grey 1040 вражає. Огляди та відгуки в інтернеті підтверджують попит моделі. Особливо рідер припав до душі тим, хто раніше не мав можливості комфортно читати дрібні символи на пристроях з меншою діагоналлю: музикантам, програмістам, інженерам. 

Цікава стаття: Що краще вибрати — ноутбук або планшет: 4 пункти для порівняння 

Коментарі
Залиште коментар
Категорії