Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Які бувають моноблоки: 5 основних типів, плюси і мінуси

Дата публікації: 19.02.2020 12:07
Дата оновлення: 19.02.2020 12:07

Моноблок - вибір для тих, хто любить мінімалізм і при цьому хоче мати комп'ютер з великим екраном, а не ноутбук. Компактні моноблоки займають менше місця, ніж інша техніка, а по потужності не поступаються стаціонарним ПК. Які бувають моноблоки, і в чому їх головні відмінності – далі в статті.

моноблоки iMac

Конструкція моноблоків

Конструкція моноблоків – монітор, де системні плати, жорсткий диск і кулер знаходяться або всередині, або в підставці. За товщиною гаджет практично ідентичний звичайному екрану – деталі роблять настільки маленькими, що пристрої товщі середньостатистичних дисплеїв всього на кілька сантиметрів.

У більшість моноблоків вмонтовані акустичні системи, яких вистачить для роботи в офісі і перегляду фільмів вдома. Основною перевагою моноблока вважається його компактність і відсутність десятків проводів, так як система вже вмонтована в пристрій.

Також моноблоки відрізняються хорошим підбором типів матриць: в більшості моделей використовуються IPS-матриці, які правильно передають колір і захищають очі від втоми.

Читайте також: Що краще вибрати: моноблок або ноутбук – порівняння 2 видів техніки

Чим відрізняється моноблок від звичайного комп'ютера

отличие моноблока от компьютера

Моноблок являє собою суміш ноутбука і комп'ютера – він компактний, але при цьому працює виключно від мережі. Решта відмінностей моноблока від ПК зібрані в таблиці нижче.

Характеристика
Моноблок ПК
Компактність Присутній, потрібно тільки місце для екрану. Потрібно шукати місце для системного блоку, екрану і комплектуючих.
Залізо Доведеться задовольнятися тим, що є, так як замінити його вкрай складно. У деяких моделей є можливість встановити іншу материнку і внутрішній жорсткий диск, але потрібно ретельно підбирати параметри. Легко замінити іншим і додати компоненти для підвищення продуктивності.
Ремонтопридатність Для ремонту «начинки» потрібно викликати майстра, так як деталі щільно прилягають один до одного. Можна самостійно замінити поламану деталь.
Кількість роз'ємів Обмежується базовими елементами: шнуром електромережі, 2-3 USB і/або Lightning-виходами, кардрідером, аудіовиходом, HDMI і Ethernet роз'ємами. Кількість портів залежить від моделі, призначення і ціни. Як і у моноблока, все залежить від вартості і типу центрального процесора
Наявність сенсорного екрану Зустрічається часто Практично не зустрічається
Можливість роботи з «Важкими» програмами та іграми Не завжди ідеальна через компактного розміру апаратної складової – вентиляторів. При роботі з «важкими» додатками моноблок може трохи перегріватися і вимагати підключення додаткових систем охолодження. Залежить від потужності «заліза» і якості системи охолодження. Але у ПК навіть «рідні» вентилятори самостійно справляються з більшістю завдань.

В цілому, моноблок являє їх себе щось середнє між комп'ютером і телевізором. Він порівняємо по потужності з середнім комп'ютером, практично не займає місця, однак працює виключно від мережі. Схема установки може бути різною: опора може складатися з однієї великої підставки, двох вертикальних ніжок або ж поєднувати ці 2 типу.

Може стати нагоді:Як можна поєднати системний блок і телевізор – 6 варіантів підключення

Типи моноблоків

чем отличаются моноблоки друг от друга

Центри з мультимедійними можливостями діляться на кілька видів, і щоб вибрати один з них, доведеться зрозуміти, для чого купується пристрій.

Для будинку

Прості моноблоки, як ASUS V241FAK-BA049D, використовуються в якості домашнього мультимедійного центру: у них великий екран (22-25 дюймів), комбінований аудіовихід, а об'ємів ОЗП і ПЗУ (оперативної та звичайної пам'яті) вистачає на більшість домашніх активностей, таких, як інтернет-серфінг або перегляд фільмів в Full HD.

Для роботи

Моноблоки можуть позмагатися за характеристиками з ПК: у них гарне роздільна здатність екрана (до 5К), великий дисплей до 27 дюймів, як у APPLE A1418 iMac 21.5, потужний процесор і сучасні роз'єми. На пристроях можна працювати з зображеннями і монтувати відео.

Буде цікаво: Який купити системний блок комп'ютера для ПК – 5 критеріїв вибору

Моноблоки з компонентами нетбуків

У пристрої залізо таке ж, що і у нетбуків, тому чекати від них величезної потужності не варто. Гаджети підкуповують ціною до 7-10 тисяч гривень, що навіть дешевше деяких нетбуків. Такий моноблок підійде для роботи з офісними програмами і серфінгу інтернету.

Моноблоки з компонентами ноутбуків

Пристрої можуть зрівнятися за потужністю з хорошим ноутбуком або навіть ПК середньої потужності. Найчастіше в гаджети встановлюють такі ж деталі, як в лептопи останнього покоління. Вони Можуть працювати з 4К ГРАФІКОЮ, віртуальною реальністю, мають до 1 ТБ ПЗУ І до 32 ГБ ОПЕРАТИВНОЇ ПАМ'ЯТІ, як APPLE A1862 iMac 27" Pro Retina 5K.

Корисно: Що таке комп'ютер-моноблок: огляд 6 характеристик

Сенсорний екран

 сенсорные моноблоки

Ще один тип моноблоків, які можна виділити в окрему підкатегорію – пристрої з сенсорним екраном. Є 3 види сенсорів, які використовуються в таких гаджетах:

  1. Поверхнево-ємнісні КЛАСИЧНІ датчики, що реагують на дотики і руху по екрану. Якщо на моноблоці зазначено, що він створений за технологією Multitouch, як ARTLINE Business F22 v03, значить, що девайс працює з цими датчиками. Принцип дії наступний: як тільки людина стосується екрану, спрацьовують датчики, і далі моноблок програмно розраховує координати натискань, передаючи інформацію в реальному часі.
  2. Резистивні - використовуються на моноблоках, чиє залізо взято у нетбуків. Принцип дії схожий на той, який був у перших сенсорних телефонах: між двома струмопровідними плівками варто пластинка з нано-отворами, і при тапе на екран плівки стосуються, після чого проходить слабкий струм. Електроніка розраховує позицію торкання і передає сигнал системі.
  3. Ємнісні - рідкісне явище в моноблоках, так як частіше використовуються в мобільних телефонах. Але процес не стоїть на місці, і цілком можливо, що через 5-10 років він стане основним видом сенсорних моноблоків.

В тему: Що краще – моноблок Apple або MacBook: 2 кроки до розуміння

Плюси моноблоків

моноблоки iMac

ДО переваг моноблоків можна віднести такі параметри:

  • компактність;
  • не потрібно підключати монітор, так як він вже є;
  • велика діагональ екрану;
  • економічність – споживають енергію менше, ніж ПК.

Завдяки цим параметрам їх часто використовують, як заміну повноцінного комп'ютера.

Ми писали: підключити до моноблоку телевізор або монітор: 4 простих способи

Мінуси моноблоків

Не варто забувати, що в будь-якій техніці є недоліки. І у моноблоків вони такі:

  1. «Залізо» вмонтовано – при поломці потрібно викликати ремонтників.
  2. Найчастіше моноблок менш продуктивний, ніж ПК, так як в більшості випадків в девайсе використовується апаратна система ноутбуків.
  3. Неможливість «проапгрейдить» моноблок, так як місце всередині пристрою розписано помілліметрово. Вихід – підключення зовнішніх жорстких дисків та інших комплектуючих за допомогою роз'ємів.

Ринок моноблоків тільки розвивається, але цифри продажів зростають щорічно. Цілком можливо, що через кілька років в офісах і звичайних будинках відмовляться від габаритних ПК і замінять їх компактними моніторами з мультимедійними можливостями.

Коментарі
Залиште коментар
Категорії