Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як вибрати хороший роутер – 8 головних критеріїв

Дата публікації: 31.03.2019 08:55
Дата оновлення: 20.02.2023 12:22

Кращий роутер – це не лише бездротова роздача інтернету на кілька пристроїв у межах квартири. Це ще й апарат, покликаний захистити чутливі дані, що передаються мережею. До того ж, він повинен забезпечити сигналу стабільність і належну швидкість.

Щоб вибрати саме такий, потрібно знати, на що дивитися при покупці. Детальний посібник підкаже нюанси вибору класного маршрутизатора додому і в офіс, розповість, які критерії — першочергові, а які речі не такі принципові.

как выбрать хороший маршрутизатор

Технічні характеристики

При підборі роутераСПОЧАТКУ потрібно визначити мету його придбання. Для Невеликого офісу або квартири діють одні вимоги, для великого приміщення, де девайсів, що підключаються, досить багато — інші.

Вмінням передавати дані по вай-фай і витримувати велика кількість підключень володіють всі маршрутизатори, але щоб підібрати апарат правильно, необхідно бути уважним до його характеристик.

Важливо визначити, наскільки швидкої та стабільної роботи можна буде очікувати від пристрою, знати його радіус дії, рівень шифрування сигналу (за потреби), а також додаткові можливості. Також необхідно брати до уваги стандарти Wi-Fi. Це допоможе зрозуміти, на що здатна та чи інша модель. Не завадить подивитися, скільки діапазонів бездротової передачі інформації підтримує пристрій: це впливає на якість роботи апарата, а також на його ціну.

Для будь-якого приміщення не вибирався роутер, важливий критерій – кількість портів, оскільки провідне підключення маршрутизаторів використовується досить часто. Краще купувати модель з більшою кількістю входів, ніж необхідно зараз, щоб уникнути дефіциту вільних роз'ємів у майбутньому.

роутер для разных устройств

Підтримка необхідних протоколів і стандартів з'єднання впливає як швидкість обміну інформацією, і якість взаємодії з підключеними девайсами, отже це теж слід врахувати.

Які ще є критерії вибору:

  • тип LANів – впливає на швидкість, з якою апарат здатний передавати дані за допомогою проводового з'єднання;
  • наявність і кількість вбудованих USB портів – якщо такий є, до роутера можна приєднувати периферійні девайси на КШТАЛТпринтерів, флешок і т. д.;
  • виробник і відгуки – навіть моделі з однаковими характеристиками можуть працювати по-різному: товари відомих брендів, що зібрали хороші відгуки користувачів, як правило, працюють стабільніше і служать довше, ніж моделі-ноунейми;
  • кількість антен та їх тип – впливає на прохідність сигналу Wi-Fi.

Це про основні функції. Але є ще ряд можливостей, які можуть бути дуже корисними:

1. Інтегрований фаєрвол – забезпечує додатковий захист інформації, перешкоджаючи стороннім підключенням без відома користувача.

2. Батьківський контроль – дозволяє блокувати доступ до сайтів. Ця функція корисна у використанні не тільки, коли йдеться про дітей. Блокування Різних сайтів, соціальних мереж також активно застосовується керівництвом в офісах для мінімізації факторів, які відволікають працівників від робочого процесу.

TL-WR840N V2

Цікаво: TL-WR840N V2 можливість призначити допустиму швидкість для кожного підключеного пристрою.

3. Віддалений доступ до редагування параметрів дає можливість розподілити швидкість прийому, а також передачі даних для конкретних користувачів, виходячи з виконуваних ними завдань. Це дозволяє оптимізувати ресурс мережі.

Відгуки про пристрій

Те, як відгукуються про пристрої їх власники, не варто скидати з рахунків. Часто саме з урахуванням відгуків формуються рейтинги та топ-добірки товарів.

Однак потрібно розуміти, що у кожного користувача індивідуальні вимоги до продуктивності та параметрів. Також можуть відрізнятися умови, в яких використовуватиметься девайс. Тут враховується маса факторів: від кількості обладнання, що підключається до площі приміщення, його планування, товщини стін і т. д. Відповідно те, що для одного користувача може здатися недостатнім, іншому вистачить з головою. Со швидкістю – та сама тема. Чим швидше роутер зможе передавати інформацію, тим краще. Однак важливо враховувати, що навіть найпотужніший маршрутизатор не зможе забезпечувати швидшу передачу даних, ніж встановив провайдер мережі.

 быстрый Archer C20 AC750 Dual Band V4

Кількість додаткових можливостей пристрою також впливає на вартість та відгуки. Комусь вони необхідні, тоді як хтось і не буде ними користуватися. У цьому випадку можна отримати два протилежні відгуки: кому функції потрібні — той порадіє, а той, кому вони виявилися ні до чого, засмутиться, що переплатив.

Краще відфільтрувати у пошуку товар з цікавими характеристиками. Так можна швидше вибрати з безлічі пропозицій оптимальний за співвідношенням ціна-характеристики варіант.

Рада: якщо потрібен класний роутер, який забезпечує швидкість інфообміну як по вай-фай, так і по проводах, то цей Арчер підійде.

Втім, якщо покупцю сподобалося пристрій або він не може визначитися з вибором маршрутизатора (наприклад, йому припали до душі два варіанти), то звернутися до відгуків – відмінне рішення. Особливо корисні ті повідомлення власників, які розповідають про досвід використання та поведінку роутера через якийсь час, наприклад, три місяці, півроку чи рік. Так можна дізнатися, чого очікувати від апарата у майбутньому.

Читайте також: ТОП-10 кращих Wi-Fi роутерів TP-LINK

Підтримувані протоколи

Цей критерій багато в чому впливає швидкість з'єднання, яку зможе забезпечити маршрутизатор. Таблиця допоможе розібратися з тим, який варіант кращий.

TD-W8901N может работать как роутер и как модем

Протокол
Особливості роутера
xDSL Підключення до мережі провайдера реалізується за однією з технологій сімейства xDSL, наприклад ADSL. Гранична швидкість передачі за стандартом ADSL2+ дорівнює 24 Мбіт/с.
3G/4G Wi-Fi роутери засновані на технології EVDO-ІО і забезпечують максимальну швидкість 14 Мбіт/с.
Ethernet Для підключення до мережі використовується кручена пара. Популярне сучасне рішення, завдяки якому показник граничної швидкості обміну даними дорівнює: 100 Мбіт/с при підключенні за стандартом Fast Ethernet і 1 Гбіт/с при підключенні Gigabit Ethernet.
Цікаво:, крім цього протоколу, підтримує ще й ADSL2+.
SFP Підключення відбувається по оптоволоконному кабелю, що забезпечує швидкість до 1 Гбіт/с.
EPON/GEPON/GPON Такі Wi-Fi роутери підключаються до МЕРЕЖІ PON. Використовуються для підключення приватного сектора, наприклад сіл та котеджів. Технологія здатна забезпечити швидкість до 1 Гбіт/с, а 10GEPON – до 10 Гбіт/с.
DOCSIS Такі маршрутизатори підключаються через ТВ кабель. Технологія EuroDOCSIS 2.0 забезпечує швидкість прийому 50 Мбіт/с, а передачі – 27 Мбіт/с.


DSL-2640U

Більшість сучасних вай-фай апаратів – універсальні. Зазвичай, вони сумісні з кількома протоколами. такий.

Кількість і тип LAN-портів

Цей параметр визначає кількість девайсів, які одночасно зможуть працювати з роутером за допомогою кабельного з'єднання. Тут діє одне просте правило – портів не буває багато.

Чотири LAN оптимальний мінімум, але в деяких компактних моделях може бути два-три або взагалі один порт. Здавалося б, що користь у цих роз'ємах, якщо є альтернативний варіант у вигляді бездротового підключення. Але:

1. Чи не в все системники інтегрований вай-фай, і якщо адаптера немає, то підключення через кабель – єдиний вихід.

RT-AC58U с 4 портами

2. Крім того, ПК, смарт-телевізори, мультимедійні девайси, ігрові консолі рекомендується підключати таким методом, навіть якщо вони підтримують Wi-Fi. Таким чином, знижується ймовірність того, що сигнал погіршиться, а прийом/передача інформації сповільниться. Відповідно підвищується рівень стабільності роботи підключених пристроїв. Втім, тут багато залежить від моделі роутера, потужності антен і товщини стін, розташування меблів і т. д.

Цікаво: бувають апарати з 8 входами {71}}.

Крім кількості портів слід враховувати їх тип, який впливає швидкість роботи. Популярних всього два:

  1. Fast Ethernet – забезпечує швидкість до 100 Мбіт/с.
  2. Gigabit Ethernet – дозволяє маршрутизатору передавати до 1 Гбіт/с.

Цікаво: Як налаштувати site-to-site PPTP VPN-підключення на роутері TP-Link в 3 етапи

восьмипортовый ARCHER-C5400X

Wi-Fi шифрування і стандарти

Збереження, що передається таким Спосіб інформації — важливий аспект вибору хорошого роутера. Нижче три варіанти, згідно з якими маршрутизатори можуть захищати інформацію.

1. WEP – перший варіант шифрування, у 2004 році був оголошений застарілим.

2. WPS – не може гарантувати високий рівень захисту, оскільки не запитує пароль.

Примечание: в теорії для підключення до точки доступу потрібно восьмизначний код, але практично іноді досить чотирьох символів.

3. WPA/WPA2 – оптимальний варіант, який добре захищає дані за рахунок AES шифрування. Пароль може займати 8-63 біти.

Також при підборі роутера слід звертати увагу на те, за яким стандартом вай-фая він функціонує. Для мережі 802.11 є лише п'ять варіантів, які різняться за швидкістю.

Стандарт
Особливості роботи
11а 54 Мб/с в діапазоні 5 ГГц.
11b покращена версія попереднього варіанту для підтримки 5,5 та 11 Мб/с.
11g 54 Мб/с у діапазоні 2,4 ГГц.
11n діапазон 2,4-2,5 ГГц – 150 Мб/с;
діапазон 5 ГГц – 600 Мб/с максимум.
11 ас сучасний стандарт IEEE забезпечує до 6,77 Гб/с для девайсів, що мають 8 антен.

 роутер AC10U работает по стандарту 802.11 ас

Потрібно враховувати, що дані показують швидкість з'єднання, а не граничну пропускну здатність одного каналу. Крім того, значення заявлені за ідеальних умов. Це означає, що на практиці показники часто нижчі. Однак для повсякденних завдань Реактивність зовсім не обов'язкова. Також варто відзначити, що 11ac в основному застосовується для підключення до провайдера, але більшість гаджетів з ним сумісні.

Більше нові стандарти мають сумісність із старішими. Так, якщо лептоп підтримує тільки 11b, він все одно може працювати з роутером 11n.

Але показники швидкості будуть рівними тим, що видає пристрій, який працює за більш старим стандартом. Потрібно врахувати, що в цьому випадку в такому режимі працюватиме вся точка доступу, а значить, і всі інші приєднані до неї пристрої.

Мультичастотність DualBand 2.4/5GHz

Роутер може відправляти та отримувати інфо по вай-фай у кількох частотах:

  • 2,4 ГГц – одна з найпоширеніших, а тому часто перевантажується, що стає причиною повільнішої роботи. Головний плюс такої частоти в тому, що вона підтримується більшістю девайсів.
  • 5 ГГц більше швидкий варіант, який часто застосовується провайдерами, якщо немає можливості підключити інтернет через кабель.

 двухдиапазонный RT-AC66U

Важливо: деякі апарати мультичастотні. Вони коштують дорожче, проте забезпечують більш стабільний сигнал.

  • Є маршрутизатори, які можуть працювати інших частотах, типу 3 ГГц чи 900 МГц. Але зазвичай варіанти для квартир та офісів з ними не сумісні.

Інструкція: Як налаштувати роутер ASUS як VPN сервер у 5 кроків?

Кількість і тип антен

Щоб вибрати «правильний» апарат, не завадить враховувати, скільки в нього антен і які вони: зовнішні чи внутрішні.

Кількість антен і показник їх потужності впливає на швидкість інфообміну та прохідність сигналу. Наприклад, для роутера з однією антеною, що підтримує 802.11n, показник становить 150 Мбіт/с, а з двома – в двічі вище. Кожна антена додає півтори сотні мегабіт до швидкості. А у випадку з 802.11ac приріст ще більше — 433 Мбіт/с.

Варто пам'ятати: вище вказані максимальні показники. Крім того, пристрій не зможе працювати швидше за швидкість, яку встановив ПРОВАЙДЕР. У більшості випадків моделей з двома АБОчотирма зовнішніми антенами достатньо.

GT-AC5300 с 8 антеннами

Зовнішні антени можуть бути знімними чи ні. Перший варіант підходить для апгрейду в майбутньому: є можливість замінити заводські антени на потужніші і тим самим посилити прохідність сигналу крізь перешкоди, а можна відразу витратитися на 8-Антений Варіант на кшталт GT-AC5300. Є також моделі із внутрішніми антенами. Як і у випадку із зовнішніми, їх показники потужності залежать від коефіцієнта посилення сигналу.

Наявність USB-порту

Наявність USB роз'єму або навіть кількох багато в чому розширює можливості девайсу. З його допомогою можна:

  • підключити флеш-накопичувач та/або 3G-модем;
  • підключити зовнішній вінчестер, який може виконувати функції «хмари» або використовувати Майстер завантажень, завдяки якому можна завантажувати файли при вимкненому ПК.

Роутери з вбудованим юсб інших рівних характеристик не коштують набагато дорожче за ті пристрої, які не оснащені таким портом. Чи потрібний USB вхід або краще обійтися без нього – вирішувати користувачеві. В принципі, для квартири чи будинку це — необов'язкова умова, а ось в офісі маршрутизатор з таким роз'ємом стане в нагоді.

 роутер с юсб AC9

Дізнайтесь: Як відкрити порти на роутері: інструкція і 3 способи вирішення можливих проблем

Зовнішній вигляд

  • Звісно, зовнішність ніяк не впливає якість роботи девайса, тому основну роль при виборі тут грають особисті переваги. Однак можна дати пару рекомендацій щодо корпусу:
  • Матовий або глянсовий. На глянцевому куди помітніші відбитки пальців та пил, подряпини, потертості. Матовий варіант стійкіший до зовнішніх впливів, принаймні візуально.
  • Закруглений або прямокутний – багато залежить від місця розташування і того, як маршрутизатор буде виглядати.
  • Вертикальний або горизонтальний спосіб кріплення. Перший варіант краще, якщо в будинку мало місця або маленькі діти.
  • Підсвічування – є у всіх, але кількість індикаторів різна. Рівень сигналу, порушення роботи та інші зміни відображаються світлодіодами, що дозволяє оперативно відреагувати при необхідності.

Цікаво: RT-AC5300 не тільки незвичайним дизайном, але і супершвидкістю, а також здатністю забезпечити широке покриття.

 RT-AC5300

  • Кнопки: для швидкого настроювання роутера, скидання параметрів до заводських і т.д. У деяких моделях органи керування реалізовані стандартними клавішами, але є й такі, дістатися яких непросто: може знадобитися щось на зразок скріпки.

Рада: зазвичай на нижній кришці корпусу розташована наклейка, де виробник вказує IP пристрої, точну назву моделі та інші дані. Здирати її не потрібно: інформація може стати в нагоді при зміні параметрів маршрутизатора.

Виробник

Щоб правильно підібрати роутер, який ще й прослужить довго, необхідно придивлятися до апаратів, які випускають перевірені виробники. Нижче – чотири круті фірми, які створюють класні маршрутизатори.

1. - компанія, яка з 2005 року займає своє місце під сонцем на міжнародній арені. Поставляє якісний продукт та має досвід у виробництві понад 20 років. Роутери від TP-Link виділяються набором різноманітних додаткових функцій, наприклад, Гостьовий режим, Батьківський контроль.

2. Asus у компанії уважно стежать за розвитком технологій і успішно впроваджують новинки у свої продукти. Завдяки фірмовому софту девайси цієї марки легко та швидко налаштовуються. Є й інші цікаві фішки, наприклад утиліта AirPlayer, яка передбачена в моделях з USB. Вона призначена для трансляції контенту із підключеного до роутера зовнішнього накопичувача. Крім іншого, варто відзначити високий рівень захисту від сторонніх підключень.

роутер Asus RT-AC88U
Альт: роутер Asus RT-AC88U

3. D-Link оптимальний варіант для тих, кому потрібен недорогий девайс, який здатний забезпечити якісне та безпечне підключення. Висока швидкість та можливість її розподілу по пристроях усередині мережі, а також інші корисні опції роблять використання роутерів фірми комфортним.

 роутер D-Link DIR-879

4. Tenda - бренд з двадцятирічним стажем. Три причини звернути увагу на її продукцію: простота використання, гідна продуктивність та надійний захист підключення.

 роутер TENDA F300

НА тему: WiFi-роутери TENDA: ТОП-8 маршрутизаторів і модельний ряд виробника

Правильно вибрати вай-фай обладнання – нескладна справа, особливо якщо знати, на які характеристики звертати увагу, а також розуміти, які параметри важливі для конкретного випадку. Наприклад, для офісу або великого будинку, де до мережі підключена купа пристроїв, краще взяти варіант дорожчий і потужніший: дводіапазонний, хоча б з чотирма антена і мінімум Чотирма LAN-входами. А ось для квартири, де живе пара чоловік і немає систем розумного будинку, підійде і однодіапазонна модель, яка передає три сотні мегабіт інформації за секунду по Wi-Fi. Додаткові можливості та зовнішність — вже інша розмова: це залежить від конкретних потреб та побажань покупця.

Коментарі
Залиште коментар
Категорії