Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як прибрати биті пікселі на фотоапараті 4 способами

Дата публікації: 05.04.2024 10:57
Дата оновлення: 05.04.2024 11:55

Розберемося, як усунути всі биті пікселі на фотоапараті без сторонньої допомоги або шляхом звернення в сервіс.

як перевірити та прибрати биті пікселі

Що таке биті пікселі?

Фотоматриця камери складається з окремих мікроскопічних світлочутливих елементів — пікселів. Оскільки їх на сенсорі мільйони та виробничі технології недосконалі — перше тестування датчиків обов'язково проводять на заводі. Якщо виявили незначну кількість неробочих (битих) пікселів, це відзначають у профілі матриці. В результаті фотоапарат під час роботи ігнорує «мертві» точки, орієнтуючись на сигнали з навколишніх елементів. У процесі експлуатації камери з'являються нові биті пікселі. За певних параметрів знімання вони псують знімки або відео.

Цікава стаття: Яка матриця фотоапарата краща: 3 технології та 5 актуальних типорозмірів

Як перевірити фотоапарат на биті та гарячі пікселі

Крім битих пікселів, на матриці можуть бути ще й гарячі точки. На якість фотографій вони впливають однаково, тільки в першому випадку на малюнку присутні білі, сірі або чорні вкраплення, а в другому сині, червоні або іншого кольору.

Як перевірити матрицю фотоапарата на неробочі биті пікселі та гарячі точки, що некоректно функціонують? Для перевірки роботи сенсора:

  • Вимкніть шумозаглушення та інші програмні опції, що впливають на обробку кадрів.
  • Закрийте об'єктив кришкою, видошукач теж.
  • Вимкніть автофокус.
  • Виставте ISO 100, а витримка нехай буде 15 секунд.
  • Не полінуйтеся зробити декілька знімків. Через карту пам'яті перекиньте результати на ноутбук. Підрахуйте кількість точок, що виділяються. Чим їх більше — тим актуальнішими є відновлювальні заходи.

Порівняння топових брендів: Який фотоапарат кращий: Sony чи Nikon — порівняння за 5 критеріями

Як виправити биті пікселі на фотоапараті

Існує 2 основних варіанти:

Підхід до проблеми
Суть методу Переваги Недоліки
Робота з фотокамерою Мапінг за допомогою виклику відповідної функції з меню налаштування фотоапарата або професійна процедура у сервісі Аматорський мапінг — швидка і нескладна процедура. Після неї, швидше за все, не доведеться морочитися з постобробкою Належний ефект настає не завжди
Робота з фотографіями Використання комп'ютерного ПЗ Завжди є можливість довести знімки до пуття. Все в руках фотографа При великій кількості знімків процедура забирає багато часу

Крута камера: Sony Alpha A6400 — огляд 5 критеріїв, що визначають якість

Використання вбудованої функції «мапінгу пікселів»

У налаштуваннях багатьох камер є запуск зміни профілю матриці для запобігання появі дефектів на фотографіях. Перед процедурою необхідно:

  • Простежити, щоб фотоапарат був повністю заряджений. Процес мапінгу досить енергомісткий. Раптова зупинка налаштування профілю може призвести до небажаних наслідків.
  • Закрити кришками об'єктив та видошукач. У фотокамеру не повинне попадати світло.

Виберіть у налаштуваннях відповідний пункт меню. Наприклад, у випадку моделі Nikon D780 натисніть Pixel Mapping, що означає зіставлення пікселів. Підтвердьте дію, натиснувши на старт. Вимкніть камеру після завершення зміни профілю.
Якщо гаряча матриця, мапінг може не запуститися.

виправити биті пікселі на фотоапараті

Забираємо зайве: Як очистити кеш Телеграм — 4 методи

Програми для редагування зображень

Перше, що спадає на думку, — використання Фотошопу. Інструмент «Ластка» дає змогу розібратися з дефектним пікселем у виділеній області. Для цього використовують подібний фрагмент зображення. «Ластка» гармонізує освітленість, затіненість і текстуру з навколишнім фоном.

перевірити матрицю фотоапарата на биті пікселі

Аналогічні інструменти є також в інших графічних редакторах, наприклад, Capture One, GIMP і навіть у стандартному додатку Paint в Windows.

Для обробки відео з метою видалення артефактів використовують інші програмні інструменти, наприклад Davinci Resolve Fusion з плагіном Dead Pixel Fixer. Додаток нівелює негативний вплив як битих, так і гарячих пікселів на матриці фотоапарата, залишаючи без роботи співробітників сервісних центрів.

перевірити фотоапарат на биті пікселі

Професійний ремонт

Якщо запуск мапінгу в налаштуваннях камери не виправив матрицю, можна звернутися до сервісного центру. Фототехніку, на яку не минув термін гарантії, лагодять безплатно. Щоб розв'язати проблему, фахівці можуть:

  1. Виконати професійний мапінг з використанням спеціального ліцензійного ПЗ.
  2. Замінити матрицю.
  3. Запропонувати новий фотоапарат замість старого.

Якщо камера не на гарантії, послуга обійдеться недешево. Фахівці з фототехніки просять за мапінг $50-100. Заміна сенсора коштує $200-400.

гарячі пікселі на матриці фотоапарата

Тимчасові рішення (зміни композиції, кадрування)

Підлаштовувати композицію під биті пікселі або змінювати параметри фільмування з урахуванням дефектів матриці — сумнівне заняття. Простіше розв'язати проблему на етапі постобробки за допомогою згаданого вище програмного забезпечення, прибравши крапки, що виділяються на знімках. Якщо вони розташовані на самому краю, можна обрізати фотографії в процесі кадрування.

Біті пікселі стають проблемою, коли фотограф знімає у форматі JPEG. Тим, хто працює в RAW, зазвичай не доводиться морочитися з питанням, як виправити биті пікселі на фотоапараті. При конвертуванні в JPEG програма видаляє артефакти автоматично. Якщо якісь точки залишилися, можна прибрати їх вручну за допомогою фоторедактора.

На закінчення варто згадати функцію шумозаглушення на тривалих витримках у дзеркальних та бездзеркальних фотоапаратах. При її активації камера робить 2 знімки — звичайний і із закритим затвором з тими ж параметрами фільмування. Допоміжний знімок фотоапарат використовує для видалення битих пікселів з основного. Мінус такого варіанту — тривалість знімання збільшується вдвічі.

Повнокадрова камера: Огляд Sony A7 III — 3 основні параметри

Коментарі
Залиште коментар