Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як прибрати водний камінь з лобового скла автомобіля — 7 підказок

Дата публікації: 04.04.2024 14:46
Дата оновлення: 05.04.2024 11:40

Помутніння лобового скла часто пов'язують із жирним нальотом, що утворюється під час потрапляння на нього дорожнього бруду: крапель нафтопродуктів, продуктів горіння палива та іншого. З ним намагаються боротися знежирювальними препаратами та збільшенням кількості води, що виливається з омивача. Однак це безрезультатно.

Водний камінь на склі

Водний камінь на авто: що це таке і звідки береться

Вапняний наліт — інша назва цього явища. По суті, відкладення на лобовому склі мало чим відрізняються від накипу, що утворюється в чайнику, бойлері або на стінах душової кабіни. Його поява пов'язана з якістю води, що потрапляє на автомобіль. Передусім тієї, яку водій заливає в бачок склоомивача. Саме тому проблема актуальніша для лобового, ніж для іншого скла.

Відкладення на поверхні скла викликає регулярне застосування так званої жорсткої води. Тобто такої, яка перенасичена солями кальцію та магнію. Вони містяться у відкритих джерелах: колодязях, водоймах, свердловинах, але зустрічаються також у водопровідній воді. Особливо, якщо проблема характерна для регіону (а таких в Україні більшість).

Спочатку наліт прозорий і схожий на подряпини від «двірників». Проте з часом видимість через вітрове скло стає все гірше й гірше. Особливо помітною та дратівливою ситуація стає вночі під час дощу. Щітки склоочисника, ковзаючи по водному каменю, не стирають краплі, а утворюють тонку плівку води, через яку світло фар зустрічних машин сліпить водія, що небезпечно. Крім цього, шорсткий наліт прискорює знос гумок склоочисника та перешкоджає повноцінному очищенню скла від опадів.

Водний камінь в'їдається в поверхню — чим далі, тим більше. У запущених випадках це може призвести до повної непридатності лобового скла. Це загрожує дорогою операцією з його заміни. Буває, що плями й патьоки вапняного нальоту шкодять склу дверей та навіть ЛФП автомобіля: воно також може стати тьмяним або потемнілим.

Читайте: Як вимірювати місткість акумулятора — 3 робочих методи

Чим прибрати водний камінь зі скла авто

Очистити лобове скло від водного каменю можна кількома методами. По-перше, за допомогою автохімії, спеціально розробленої для очищення прозорих поверхонь авто від усіх видів забруднень. По-друге, це народні способи, якими люди боролися з відкладеннями на склі багато років. Розглянемо їх у порівнянні.

Спеціальні засоби від водного каменю автомобіля

Це автохімія, яка розроблена саме для видалення стійких плям, зокрема, водного каменю, з поверхні скла та фарбованих панелей кузова. Деякі засоби підходять для роботи з машинами, на які нанесені захисні покриття. Перед використанням необхідно вивчити інструкцію.

Застосування спеціальних засобів проти водного каменю

Продаються в різному фасуванні у вигляді спреїв, гелів і пасти. Спрей у деяких випадках можна розбризкувати прямо на скло, в інших треба наносити на губку або ганчірку, як і гелеві засоби.

Плюси спеціальної хімії:

  • Якісне та ретельне видалення вапняного нальоту зі скла.
  • Усунення дрібних подряпин.
  • Безпека для скла, ЛФП і захисних покриттів.
  • Надання поверхні гідрофобних властивостей.
  • Збільшення терміну служби скла та фарби. 

Очищення лобового скла самостійно

Основними мінусами цих ефективних засобів можна вважати їхню високу ціну. Втім, вона не йде в жодне порівняння з вартістю нового скла або фарбування кузовних панелей.

Варто знати: Як обрати каністру для бензину — 6 ознак якості

Народні методи, щоб змити водний камінь на авто

Бувалі автомобілісти часто борються з водним каменем власними методами із застосуванням побутової хімії. Їхня вартість набагато нижча, ніж у спеціальних складів з автомагазинів. Ось основні з них:

Засіб від водного каменю автомобіля
Плюси та мінуси застосування
Синя глина

Засіб для видалення з кузова плям бітуму, смоли та інших відкладень,  що в'їлися. Недешевий варіант навіть порівняно зі спецавтохімією.

Дає абразивний ефект, тому застосовувати потрібно вкрай акуратно. У боротьбі з вапняним нальотом малоефективна

Побутові засоби для видалення водних відкладень (на кахлі, посуді тощо)

Спосіб застосування схожий з гелями та спреями, розробленими спеціально для авто. Вартість значно нижча.

Ефект присутній, але гірший. Не рекомендується застосовувати на ЛФП і пластмасі, тільки скло

Лимонна кислота

Дешевий і ефективний засіб середньої агресивності.

Можна застосовувати на пофарбованих і пластмасових поверхнях

Як бачимо, можна використовувати народні засоби, але очікувати від них чудодійних властивостей сенсу немає. Заощадити гроші на боротьбі з водним каменем допоможе профілактика цього явища.

На замітку: Чим промити систему охолодження в автомобілі — 8 кроків в інструкції

Профілактика вапняного нальоту

Головна причина появи водного каменю на поверхні авто — використання нефільтрованої води, яка містить велику кількість мінеральних солей. Особливо часто на фільтрації економлять власники недорогих придорожніх автомийок, включно з мийками самообслуговування. За перших ознак проблеми слід скоротити кількість звернень до таких закладів.

Самостійне миття на присадибній ділянці, поблизу відкритих водойм або з використанням води з будь-яких інших нефільтрованих джерел також загрожує появою вапняного нальоту. Слід максимально обмежити використання жорсткої води для миття. У водопровідну систему приватного будинку, наприклад, можна врізати фільтр. При цьому потрібно обов'язково проконсультуватися з фахівцями торгової організації, щоб врахувати хімічні особливості води в регіоні. За можливості — провести її аналіз.

Але навіть у цьому разі автомобіль після мийки необхідно ретельно витирати насухо, щоб запобігти висиханню крапель під прямими променями сонця. При цьому, за можливості, скло автомобіля, особливо лобове, як найуразливіше для водного каменю після мийки сумнівної якості, рекомендується промивати очищеною водою. Хоча б невеликою кількістю.

Мийка авто зі шланга

Дощова вода, особливо в поєднанні з брудом і пилом, присутніми на кузові або склі, теж сприяє виникненню водного каменю. Якщо автомобіль зберігається просто неба, у міру забруднення, його необхідно регулярно мити, дотримуючись усіх вищевказаних заходів. І витирати, особливо в перехідні періоди, коли на кузові часто утворюється конденсат.

Гідний список: Рейтинг 10 моторних олив — синтетичних і напівсинтетичних

Поради та рекомендації щодо догляду за склом

Підсумуємо рекомендації для водіїв, які бажають запобігти виникненню водного каменю та ефективно з ним боротися. Їм необхідно:

  1. Регулярно мити автомобіль — не рідше одного разу на два тижні.
  2. Використовувати для миття очищену (не жорстку) воду.
  3. Ретельно витирати ганчіркою з мікрофібри краплі води зі скла та пофарбованих поверхонь кузова.
  4. Після мийки бажано нанести на авто гідрофобний засіб: восковий або полімерний антидощ.
  5. У разі появи водного каменю для боротьби з ним використовувати спеціальні засоби автомобільної хімії.
  6. За необхідності проводити полірування кузова.
  7. Не використовувати абразивів під час видалення нальоту.

Правильний догляд за лобовим склом авто

Як бачимо, боротьба з вапняним нальотом на лобовому склі під силу будь-якому автомобілісту. Необхідно завчасно вживати можливих заходів щодо профілактики його появи. Проте якщо це таки трапиться, негайно починати боротьбу найефективнішими методами: спеціальними засобами, розробленими для поверхонь автомобіля. Тоді скло завжди радуватиме ідеальною прозорістю, а кузов авто — красивим глянцем заводського покриття.

Поміркуємо: Що краще обрати — планшет чи навігатор: 5 підказок

Коментарі
Залиште коментар
Категорії