Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Що краще вибрати – планшет чи навігатор: 5 підказок

Дата публікації: 06.10.2020 08:55
Дата оновлення: 06.10.2020 08:55

Щоб дістатися до місця з вітерцем, потрібно гарненько вивчити маршрут або використовувати карти. Всіх шляхів-доріг знати не можемо, тому на допомогу путівники – навігатори або планшети.

 выбор навигатора и планшета для авто

Мобілки не підходять, доведеться постійно відволікатися, щоб юзати екран. У статті розберемося, що краще – навігатор або планшет.

Характеристики GPS навігатора

GPS-навігатор створений виключно для показу карт і побудови навігації. Купуючи такий пристрій, водій отримує портативні карти потрібної країни або материка. Вибираючи навігатор, потрібно дізнатися, підключається він до всесвітньої мережі.

Якщо він вміє коннектітся до інтернету – юзер отримає свіжі карти і дані про завантаженість на дорогах. У тому випадку, якщо навігатор працює без інтернету, він може показувати неактуальні карти (проблема вирішується завантаженням нових) і не інформувати про аварії, пробках ремонті та інших перешкодах при водінні.

GPS навигатор для авто

У таблиці зібрані характеристики GPS Prestigio GeoVision 5055. Більшість навігаторів не відрізняються особливими параметрами від цієї моделі.

Параметр
Значення
Діагональ дисплея, дюйми 5.0
Тип матриці дисплея TN-TFT
Максимальна роздільна здатність дисплея, пікселів 480х272
Операційна система Windows CE
Вбудована/оперативна пам'ять 4 Гб і 128 Мб
Наявність вбудованого реєстратора немає
Програма навігації Navitel
Карти навігації Україна
Підтримка супутникових систем GPS
Підтримка карт пам'яті Micro SD
Інтерфейси mini USB, audio-jack 2.5 mm
Водонепроникний корпус Ні
Габарити, мм 132х92х10
Комплектація USB Кабель, стилус, автомобільний зарядний пристрій, кріплення, гарантійний талон, інструкція з експлуатації

Функціональність і ергономічність навігатора

У навігатора єдине призначення – отримувати поточні координати із супутників і будувати маршрути. Його функціональність зосереджена саме на цих двох аспектах. Для отримання необхідного маршруту потрібно виконати три дії.

  1. Включити навігатор.
  2. Ввести початок і кінець маршруту.
  3. Підтвердити його.

функциональность и эргономичность джипиэс навигатора

Більше ніяких рухів тіла – ні переключення програм, ні пошуку карт. Все вже готово до поїздки! Об'єм акумулятора в пристрої коливається в межах 700-2500 мАг. Переживати за скромні запаси енергії не варто – він використовується в якості цифрової карти, тому ресурсоємності вистачить на 4-5 годин шляху.

У комплекті з навігаторами майже завжди йдуть власники, які годяться для фіксації пристрою на решітці, торпеді або склі. Девайс постійно на виду, без шансів загубитися.
Однак в бочці меду своя ложка дьогтю, яка полягає в чотирьох недоліки:

  • відсутність конекту до інтернету, у більшості девайсів немає слота для sim-карт і конекту по Wi-Fi до мобільного роутера по типу Huawei E5576-320 3G/4G телефону в режимі модему;
  • коли справа доходить до пошуку місця розташування, навігатор працює трохи повільніше мобілки і планшета. Він робить це через GPS (тільки з супутника), а ось девайси з A-GPS ловлять коннект ще й з мобільних вишок, що прискорює пошук;
  • невисокий роздільна здатність (до 800х480 пікселів) і діагональ (до 7 дюймів) як у телефону 2015-18 років випуску. Пристрій доведеться ставити близько до водія;
  • відсутність мультимедійних можливостей – для тих, хто не любить відволікатися, це буде навіть плюсом.

Цікава стаття: Топ-10 способів, як прискорити роботу планшета

Характеристики планшета

Щоб орієнтуватися в характеристиках планшетів, порівняємо параметри двох пристроїв середньої цінової категорії з протиборчих таборів – Apple і Android.

характеристики планшета для авто

Дивимося на Apple iPad 10.2" Wi-Fi 32GB і Samsung Galaxy Tab S6 Lite 10.4.

Параметр
Пристрій
Apple iPad 10.2" Wi-Fi 32GB Samsung Galaxy Tab S6 Lite 10.4
Модель iPad 10.2 2019 Galaxy Tab S6 Lite P610
Операційна система iPad OS Android
Діагональ екрану, дюйми 10,2 10,4
Тип матриці Retina TFT
Дозвіл екрану, пікселів 2160х1620 2000x1200
Вбудована/оперативна пам'ять, Гб 32/3 64/4
бездротові інтерфейси (3G/4G) Ні, але в cellular-моделі, такі якMW6D2RK/A, можна вставити сім-карту і працювати через мобільний інтернет безпосередньо Ні
Інтерфейси Audio-jack 3.5 mm, Wi-Fi, Lightning bluetooth, Type-C, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Роз'єм 3.5 мм
Тилова/фронтальна камери, Мп 8/1,2 08.май
GPS модулі Ні (але є у cellular-моделей) Є
Автофокус Так Так
Спалах Ні Ні
Місткість акумулятора 32,4 Вт*ч 7040 мАг
Час роботи з одного заряду, годин До 10 До 12
Габарити, мм 250.6 x 174.1 x 7.5 244,5х154,5х7
Вага, грам 483 465
Рік випуску 2019 2020

Як видно з таблиці, планшети набагато більші і потужніші навігаторів. Причина – мультизадачність девайса. Адже крім роботи з «цифровою картою», він повинен вміти ще серфить в інтернеті і показувати відео. Ну а завдяки вбудованим камерам, їх можна ще використовувати в якості відеореєстратора. Правда, в цьому випадку, доведеться частіше заряджати девайс – постійно працююча камера «з'їдає» акумулятор.

Пригадується: Як скинути налаштування на планшеті – інструкція в 3 пунктах для 6 популярних брендів

Функціональність і ергономічність планшета

При виборі планшета потрібно враховувати те, що навігація – далеко не основне його призначення. Тому в комплекті поставки тут можна знайти хіба що зарядку, і в деяких випадках навушники або стилус. Всі додаткові фішки по типу власника, чохла і іншого закуповуються окремо.

функциональность и эргономичность планшета для авто

Сучасні гаджети не перегріватися при роботі із супутником. Більш того, їх потужностей вистачить ще на кілька паралельних дій.

Так як планшет мультізадачен, водій може включити фонову музику зі своєї аудіотеки або навіть відкрити в другому вікні фільм в якості звукового фону. Але чим більше функцій пристрій запускає одночасно, тим швидше сідає батарея. Якщо в режимі навігатора він може працювати 5-8 годин, то в тандемі з фоновою музикою час скоротиться на 1-2 години.

планшет з можливістю підключення сімки не потрібні в допомогу інші гаджети. Вони можуть бути автономними. Такі пристрої знаходять точне місце розташування через A-GPS аж до метра.

Деякі планшети мають на борту стандартні супутникові системи. Тоді для навігації досить завантажити карти потрібного регіону, і планшет вибудує оптимальний шлях. Ті моделі, які не мають ніякої навігації, можна сполучити з мобільником. На планшеті буде показано місце розташування телефону, який все одно знаходиться в одному авто, поруч з планшетом.

У цьому випадку сполучення робиться по Wi-Fi. Для цього потрібно зробити наступне:

  1. Запустити мобільний інтернет на телефоні.
  2. Включити режим модему і геолокацію на смартфоні (алгоритм налаштувань часто вказано в інструкції до девайсу).
  3. Підключити планшет до wi-fi мережі телефону.
  4. Включити зручний додаток навігації (Apple Maps, Google Maps і т.д.).

У більшості випадків, система знаходить місце розташування. Якщо цього не відбулося – завжди можна запустити карти на телефоні, а потім дублювати все, що відбувається на його екрані на планшет.

Завдяки регулярному Коннект з мережею, планшети отримують більш релевантну інформацію про трафік, включаючи поточні ремонти доріг, нові розв'язки, раптові пробки, ДТП і т.д.

В тему: планшет купити дитині: 5 параметрів вибору

Мета використання

При виборі пристрою для навігації потрібно враховувати де він буде використовуватися. Наприклад, 10-дюймовий планшет в 2-місному Mini Cooper займе левову частку торпеди, а ось маленький 5-дюймовий навігатор загубиться в кабіні вантажівки.

цели использования навигатора и планшета для авто

Крім цього, потрібно враховувати місцевість, де буде використовуватися девайс і рід діяльності водія. Для вантажівок підійдуть і навігатори, і планшети. Через те, що шофери подорожують на великі відстані між областями та країнами, вони часто потрапляють в місця, де немає інтернету. І тоді врятують тільки заздалегідь викачані карти і прямий коннект пристрої з супутниковими мережами.

Для прокладки маршруту по місту підійде планшет. Трафік в місті постійно змінюється і навіть кращі системи не зможуть передбачити випадкові аварії, несподівані ремонти доріг та інші неприємні «сюрпризи». Більш того, в містах і в більшості сіл уже давно з'явилася 3G зв'язок. Планшет зможе зловити найактуальніші дані для авто.

Пізнавальна стаття: Як перекинути фільми, фото і відео з iPad на комп'ютер і навпаки: 7 способів

Що краще вибрати?

Як вже було сказано вище, потрібно розуміти для чого буде використовуватися девайс.

  1. Якщо водій «растеряша» і часто забуває пристрій будинку або у відрядженні – слід вибрати навігатор.
  2. Шоферам, що їздять в місцях, де не «ловить» мережу, підійдуть як навігатори, так і планшети з вбудованим ДжіПіЕс.
  3. Тим, хто долає «міські джунглі», краще брати тільки планшети. Постійний коннект з інтернетом допоможе маневрувати в часто мінливому трафіку.

Лікнеп: Що краще вибрати – ноутбук або планшет: 4 пункту для порівняння

Коментарі
Залиште коментар
Категорії