Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як пересадити кактус: 6 слушних порад

Дата публікації: 03.04.2024 12:32
Дата оновлення: 03.04.2024 13:53

Це невибаглива у догляді квітка. Швидко розростається, тому періодично потребує пересадки. У статті розповідаємо, як пересадити кактус, підібравши для нього правильний ґрунт і горщик, ділимося секретами розмноження за допомогою діток. 

кактус у горщику 

Коли пересаджують кактуси

Рекомендується пересаджувати кактуси кожні кілька років. Завдяки цьому рослина отримуватиме свіжий ґрунт — оновлене середовище для живлення і здорового росту. 

як пересадити кактус

Пересаджують в активний вегетаційний період, який припадає на весну або літо. Якщо робити це взимку, рослина може загинути. У холодну пору вона в стані спокою, тому не вистачає сил на відновлення після стресу, отриманого через пересадку в нову землю. 

Який ґрунт потрібен для пересадки кактуса

Підходить ґрунтова суміш, яка спеціально розроблена для кактусів і сукулентів з урахуванням їхніх особливостей. Такий ґрунт складається з дренованого середовища, органічних і неорганічних компонентів:

  1. Органічні добавки у вигляді глинистого ґрунту і соснової кори утримують вологу, водночас роблять суміш повітрянішою.
  2. Неорганічні добавки — краплистий пісок, перліт або пемза — допомагають ґрунту рівномірно просихати, запобігають перезволоженню. 

Суміш для кактусів і сукулентів зі специфічною формулою pH, вона імітує пустельне середовище. Такий ґрунт ідеальний для вирощування екзотичних рослин у домашніх умовах.

ґрунт для кактуса

Під час купівлі ґрунту для кактусів доцільно вивчити склад, зазначений на упаковці. Важливо, щоб там не було добавок, які надмірно утримують вологу, що провокує гниття кореневої системи. Якщо ґрунт із торф'яним мохом, гноєм, кокосовою койрою, компостом і торфом — такий краще не брати. 

Важливо, щоб у суміші для кактусів були корисні добавки, які впливають на здоров'я квітки. Вони описані в таблиці: 

Компонент
Властивості 
Гравій або пляжний пісок Покращує дренажні здібності ґрунту, перешкоджає його закисанню і розвитку цвілі
Перліт Створює повітряні кишені в ґрунті, покращуючи дренаж і аерацію
Соснова кора  Створює бактерицидну мікрофлору і забезпечує достатнє збереження вологи без перезволоження

Аналізуємо: Який чайник краще: електричний чи звичайний — порівняння 2 приладів для кухні

Який горщик підібрати для пересадки кактуса

Хоч кактуси й витривалі рослини, проте пересадка в новий ґрунт — це все-таки стрес для кореневої системи. Як би обережно це не робилося, все одно корінь рослини пошкоджується. 

горщик для кактуса

Потрібно створити ідеальні умови для життя кактуса, вибравши якісну суміш і горщик правильного розміру — не надто просторий, але й не малий:

  • Оптимальна ширина
    Горщик має бути на 2-3 см ширшим, ніж попередній, щоб корінню було достатньо місця для росту. Однак у надто великому застоюється вода, що провокує гниття коренів. Для молодих або дрібних кактусів обирають горщик, який перевищує розмір кореневої системи на 1-2 см з кожного боку.
  • Прийнятна висота
    Горщик має бути досить глибоким, щоб підтримувати вертикальний ріст. Для більшості різновидів підходить на 5-7 см більше висоти кореневої системи. Однак для глибоко кореневих потрібні вироби ще глибші.

Для кактусів підходять глиняні або теракотові горщики, оскільки вони пропускають повітря і вбирають надлишок вологи, що запобігає гниттю коренів. Ці вироби з поліпшеною повітропроникністю порівняно з пластиковими або керамічними кашпо з глазурованою поверхнею. Пластикові годяться тільки тоді, коли ретельно контролюється полив і забезпечується хороший дренаж. Вони легкі та довговічні, але сприяють застою води.

Важливо переконатися, що в горщику є дренажні отвори для видалення надлишкової вологи. Тільки так вийде запобігти проблемам з корінням. Якщо рослина велика, з важкою верхівкою, потрібен широкий і стійкий горщик для стабільності.

У скарбничку знань: Як смачно зварити булгур: 6 робочих способів

Як пересадити кактус, щоб не вколотися: покрокова інструкція 

Працювати потрібно в товстих захисних рукавичках, щоб пересадити кактус із великими голками. Якщо потрібно, використовувати кліщі або згорнуту валиком газету для обхвату «купола».

Крок 1: витягують кактус зі старого горщика

Акуратно трясуть горщик, щоб послабити ґрунт. Плавно тягнуть квітку за основу. Якщо рослина не піддається, протикають ґрунт навколо країв горщика дерев'яною паличкою або ложкою, щоб допомогти її вивільнити.

Крок 2: готують новий горщик

На дно посудини насипають шар дренажного матеріалу: керамзит, гальку або інше. Додають невеликий шар свіжого ґрунту для кактусів.

Крок 3: пересадка кактуса

Оглядають коріння, секатором або ножицями видаляють пошкоджені та гнилі відростки. Занадто довгі можна підрізати. Поміщають квітку в центр нового горщика і, утримуючи, додають новий ґрунт навколо. Дивляться, щоб вона стійко стояла. Паличкою або ложкою злегка утрамбовують ґрунт навколо.

Крок 4: поливають після пересадження

На цьому етапі багато хто сумнівається, чи потрібно поливати кактус після пересадки. Тут, на розсуд. Бажано почекати кілька днів, щоб дати можливість пошкодженому корінню зажити. Це знизить ризик гниття коренів.

Крок 5: доглядають за пересадженою квіткою

Ставлять кактус туди, де світло і сонячно, але не під прямі сонячні промені. Це особливо важливо в перші кілька днів після пересадки.

Пізнавальна стаття: Як солити червону рибу: 3 простих рецепти

Як пересадити діток кактуса

У міру зростання квітки з'являються маленькі дітки, які отримують поживні речовини від материнської рослини. Їх можна залишати на основній рослині, або ж пересаджувати для подальшого вирощування. Це ефективний метод розмноження кактуса, який простий у реалізації. 

Як пересаджувати дитинку кактуса в інший горщик

Пінцетом знімають дитинку з материнської рослини й дають підсохнути на повітрі декілька днів, щоб запобігти гниттю.

На дно маленького горщика викладають дренаж і додають ґрунтову суміш для кактусів. Підтримуючи рослину, поступово насипають і злегка утрамбовують ґрунт навколо, залишаючи простір від верхнього краю для зручності поливу. Розпилювачем для води поливають квітку і залишають у світлому місці, куди не потрапляють сонячні промені. Так малюк швидше вкорениться. 

Читайте: Як доглядати за ялинкою в горщику — 10 цінних порад

Догляд і полив після пересадки

Кактуси віддають перевагу посушливим умовам. Між поливами необхідно давати ґрунту повністю просихати. Для здорового балансу речовин у ґрунті слід періодично додавати у воду для поливу органічне добриво у співвідношенні пропорцій, описаних в інструкції, що на упаковці. Воно сприяє зростанню мікроорганізмів у ґрунті та покращує загальний стан рослини. 

догляд за кактусом

Місце для квітки має бути освітленим і добре вентильованим. Кактусам підходять південні, південно-західні та південно-східні розташування вікон. Стояти під прямими сонячними променями квітці на шкоду, можливі опіки. Краще розміщувати на столі біля комп'ютера. І це неспроста. Кактус поглинає і нейтралізує електромагнітні хвилі. 

Розповіли, як пересадити кактус в інший горщик, вибравши для рослини відповідний ґрунт і не пошкодивши голки. Процес не складний, якщо дотримуватися рекомендацій зі статті. 

Нехай ваша рослина швидко приживеться на новому місці та радує цвітінням, якщо це можливо. А ні — тоді своїм зовнішнім виглядом. 

На замітку: Як правильно вибрати кущоріз: 5 важливих моментів

Коментарі
Залиште коментар
Категорії