Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як перемикати відеокарту на ноутбуці: 3 простих і ефективних способи

Дата публікації: 09.01.2021 17:15
Дата оновлення: 03.10.2023 12:28

У ноутбуках може стояти 2 відеокарти: інтегрована (для повсякденних завдань) та дискретна – для відеомонтажу та сучасних ігор. Інтегровані GPU слабші в порівнянні з дискретними, зате витрачають менше енергії. Тому якщо не потрібно запускати важкі утиліти, то і про перемикання можна не замислюватися. Однак, якщо потрібно працювати з іграми або графічними редакторами, то знання, як переключити відеокарти на лептопі, знадобиться. І ця стаття — саме про це.

как переключить видеокарту в ноутбуке

За що відповідає відеоадаптер на ноутбуці?

GPU відповідає за графічні показники ноутбука чи комп`ютера. Йдеться не лише про виведення зображення на екран та його якість. Від об`єму відеопам`яті, підтримки різних технологій та кодеків залежить сумісність системи з вимогливим до GPU. програмами та іграми.

Відеоадаптери поділяються на два основні типи:

1. Вбудовані - відеочіп інтегрований безпосередньо в процесор або впаяний в материнську плату. Пристрої такого типу не відрізняються високими показниками продуктивності. Для офісних завдань або перегляду фільмів онлайн такий варіант підійде, але для сучасних ігор, роботи з графікою його недостатньо.

интегрированный GPU от Интел и дискретная видеокарта Radeon RX 580

2. Дискретний відеоадаптер окремий девайс, що, крім функцій інтегрованого чіпа, значно розширює функціональні можливості ПК. ІЗ запуском та роботою у професійному графічному софті, проходженням сучасних ігор проблем у цьому випадку не виникає.

Дивіться також: ТОП-10 найкращих ноутбуків ACER: порівняння моделей

Як перемикатися між відеокартами на ноутбуці

Найчастіше система сама перемикається між 2 картами в залежності від навантаження та вимог для виконання конкретного завдання. Але так відбувається не завжди. А тому нижче йтиметься про 3 способи, які допоможуть зробити це самому.

Як переключити відеокарту в Біосі

Зміна одного активного відеочіпа на інший, як правило, виконується в розділі БІОСа, який називається Peripherals, або в гілках Config, Advanced. Тут все залежить від моделі пристрою та версії BIOS.

Важливо: Настройки для зміни відеочіпа можуть бути різними. Іноді досить просто натиснути" Disabled" ("Відключено"), але в деяких випадках потрібно перетягнути карту, яку потрібно використовувати зараз, на першу позицію у списку.

Метод підходить як для ПК, і для лептопів. Ця опція є майже у всіх BIOS, але є винятки. Щоб дізнатися, чи підтримує система функцію, потрібно натиснути F2 під час завантаження ОС.

переключение видеокарт в Биосе и диспетчере устройств

Як змінити відеокарту на ноутбуці через диспетчер пристроїв

Коли в налаштуваннях відображено два адаптери, наприклад, Radeon як дискретний та Intel як інтегрований, потрібно лише натиснути на один із них правою кнопкою та вибрати «Вимкнути».

Після цього дисплей лептопа вимкнеться, а користувачеві знадобиться перезавантажити систему. Попри простоту методу, його не варто використати, якщо немає досвіду. Висока можливість відключити або включити «щось не те» і тим самим порушити системну роботу.

Цікаво: найкращих моделей недорогих ігрових відеокарт

Перемикання відеокарт ноутбука спеціальними програмами

Такі програми стануть у нагоді для зручнішого та безпечнішого перемикання Дискреток. НИЖЧЕ варіанти для моделей від AMD і NVidia.

Як вибрати основну відеокарту на ноутбуці
Як перейти на дискретну відеокарту в ноутбуці Catalyst
Пункт девайсів NVIDIA в ПЗ позначений як" Параметри 3D". Для запуску утиліти потрібно натиснути в будь-якому вільному місці робочого столу правою кнопкою миші та вибрати Панель керування NVIDIA. Або як варіант, знайти значок у треї. ПЗ Catalyst, розроблена для карт Radeon/AMD з процесором Intel, теж підійде для перемикання картки між інтегрованим та дискретним відеоадаптером.
Виберіть пункт «Керування параметрами 3D». Необхідно знайти у системному треї відповідний значок і клацнути по ньому.
Натиснути на" Програмні налаштування" Вибрати пункт «Переключені графічні адаптери» у розділі «Живлення».
Додати потрібний *.exe файл (для цього потрібно вказати шлях), вибравши параметр" Додати". Вказати шлях до файлу, який повинен запускатись на іншій відеокарті (пункт «Інші програми»).

Для пристроїв під контролем AMD ще утиліта AMD VISION. У ній можна переключити відеокарту так:

  • вибрати" Продуктивність";
  • потім – Dual Graphics;
  • клацнути по «Вимкнути», зберегти зміни.

Читайте також: Що краще, ноутбук або комп`ютер (ПК): 5 порад, як вибрати техніку для своїх потреб

Робота з двома адаптерами одночасно

Трапляється, що навіть дискретного відеоадаптера недостатньо для того, щоб пограти на більш високих налаштуваннях графіки або попрацювати з тяжкою графічною утилітою. В такому випадку з`єднання потужностей вбудованого і дискретного GPU може виручити.

Для одночасного використання інтегрованої та дискретної відеокарт необхідно:

  • зайти до BIOS (розширений режим);
  • перейти на вкладку" Додатково";
  • клацнути по «Конфігурації системного агента»;
  • у Параметрах графіки увімкнути функцію IGPU. Тут є можливість вказати основний монітор і пам`ять, яка виділяється на інтегрований відеочіп.
  • Зберегти зміни.

Дізнайтесь: Що робити, якщо не включається планшет – 2 можливі проблеми та 3 способи їх вирішення

Що робити, якщо не виходить перемикатися між відеокартами

Якщо йдеться про зв`язку «споріднених» компонентів — виробник вбудованого та окремого GPU один і той же — здебільшого проблема вирішується встановленням софту Catalyst та свіжими драйверами для обох відеокарт. Як було зазначено вище, з Catalyst можна перемикатися між картками самостійно. Також утиліта може перемикатися автоматично залежно від навантаження.

Зв`язування дискретного та інтегрованого GPU різних фірм також вимагає встановлення вищезазначеного ПЗ. Але щоб карти перемикалися автоматично, потрібно ще поставити спеціальні драйвера.

Інструкція: Що робити, якщо ноутбук перегрівається – 5 причин перегрівання і варіанти рішення

Власники ноутбуків можуть перемикатися між відеокартами, встановленими у пристрої, декількома методами: класичними засобами, вшитими в ОС, та за допомогою окремих програм, розроблених спеціально для GPU від різних виробників. Вибрати можна що завгодно. Головне пам`ятати: тим, хто не впевнений у знаннях про начинку лептопів, краще обійтись без самодіяльності та звернутись із питанням перемикання в сервісний центр.

Коментарі
Залиште коментар
B
08.03.2024 14:06

Привет всем,у меня ноутбук dell latitude 3540(end on life)на нем стоит видеокарта intel hd family и дискретная amd r9 m265x,при отключении встроенной пишет что нету драйвера на amd и все тупит,но когда включаю встройку все норм и игры запускаются на дискретной(отключал через диспетчер устройств так как в биосе нет опции выбор графики).В основном за рабочий стол и не особо мощные программы отвечает встройка, а дискретная за игры и программы требующие большую производительность,но мне надо чтобы за все отвечала дискретная,в амд каталист нету опции перключаемые графические адаптеры(такую опцию надо искать по инструкциям из интернета но у меня такого нет).Как это исправить?помогите,на прошлом ноуте была та же проблемма при отключении встройки через диспетчер задач,но там был биос с возможностью выбора графики,а тут нет,помогите.

R
11.08.2023 23:34

HP Victus в bios нет вообще рахдела с выбором видеокарты

А
25.06.2023 12:48

Підкажіть, як перемикати відео карти на лептопі Yoga Pro 7 14IRH8?

О
27.06.2023 16:30

Найбільш оптимальний і безпечний варіант через Біос.

Категорії