Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Історія появи і розвитку електронної книги: 3 етапи

Дата публікації: 12.09.2017 11:27
Дата оновлення: 15.12.2023 09:39

Електронна книга — невеликий за розміром пристрій, створений для зберігання та відображення оцифрованої інформації. Назва електронної книги походить від англійського слова "digital book", що в перекладі може означати "читалка", "цифрова книга" або "електронний папір". Хоча зовні пристрій і виглядає як планшет і телефон, приймати дзвінки або надсилати повідомлення він не може. Далі в матеріалі розглянемо, що це таке, для чого вона потрібна і як з`явилася електронна книга.

З чого все почалося


У 1971-му році вигадав і створив електронну книгу американський письменник та основоположник цифрових книг Майкл Стерн Харт. Першою текстовою інформацією на електронному носії заведено вважати історичний документ "Декларацію незалежності США". А сталося оцифрування документа зовсім випадково: У студентські роки Майка мала можливість скористатися великим комп`ютером Xerox Sigma V, не гаючи часу він вирішив за допомогою електроніки розширити межі важливого паперу.

Букридеры

Поради: з E-Ink Pear дисплеєм залишаються навіть під час прямого попадання сонячних променів на екран. До таких моделей відносять PocketBook 631 та PocketBook 625 Basic.

Після переноска ще кількох книг на електронні носії Майкл Харт почав працювати над уже відомим проєктом "Гутенберг". Головною метою учасників ініціативної програми було створення електронної бібліотеки та розширення її можливостей. Хороший старт проєкту дав бажані результати: в базі універсальної електронної бібліотеки було оцифровано безліч книг, деякі з них були занесені самим М.М. Хартом (2005 року електронний ресурс містив у собі понад 17 000 електронних матеріалів).

Цікаво знати: Найкращі додатки для читання на Android 

Перші прототипи


Пристрій для відображення текстової інформації першою вигадала та винайшла американська комп`ютерна компанія DEC. Вже в 1996 році публіці був представлений перший електронний механізм "DEC Lectrice", що в перекладі з французької означає "читач". Зовні пристрій виглядав як мініатюрний планшетний пристрій із залізним корпусом і кнопковою панеллю.

Дисплей электронной книги тогда и теперь

Через високу собівартість перша вузькоспеціалізована електронна книга не заслужила ажіотажу в аудиторії і не була передана на масове виробництво. Інакше кажучи, механізм не виправдав надій виробника. Через кілька років першою моделлю електронної книги, випуск якої поставили на потік, стали девайси з LCD-екраном – їх виробництвом одночасно взялися за NuvoMedia Softbook Press. Ще трохи – і ті ж компанії стали виготовляти книги з кольоровими, рідкокристалічними екранами.

Порада: Для любителів почитати в нічний час доби більше підійдуть електронні пристрої з LCD дисплеєм, наприклад модель AirBook City LED. Такі книги не потребують додаткового підсвічування та можуть регулювати яскравість екрана.

Читайте також: Рідер PocketBook Sense – вихід на новий рівень

До 2007 року механізми не мали великої популярності серед читачів, проте після появи технології “електронного паперу” ситуація на ринку різко змінилася. Завдяки даній технології текст на дисплеї став більшим. читабельним і не таким яскравим.

Розвиток технології


У структурі електронних книг використовують процесори ARM, спочатку деталь була призначена для смартфонів та планшетів. Операційні системи пристроїв працюють на основі ядра Linux. Головний екран електронних книг влаштований таким чином, що увага користувача буде сконцентрована лише на читанні. Крім того, за допомогою сучасних носіїв інформації можна не лише читати текст, а й дивитися фотографії, завантажувати та слухати музику і навіть грати у прості ігри.

Интерфейс электронных книг POCKETBOOK

Дисплеї сучасних букридерів бувають двох типів: E-Ink Pear та LED-дисплей. Між собою вони відрізняються колірним відображенням та яскравістю. Сторінки на E-Ink Pear екрані мають жовтуватий відтінок, подібні до газетного формату. А картинка на LED-дисплеї відображається яскравіше і на білий фон. Для любителів не тільки почитати, а й погортати картинки або подивитися відео на букридері більше підійдуть пристрої з технологією LED.

Порада: апарат виключно за параметрами пам`яті не варто, за бажання її можна збільшити за допомогою microSD. Як правило, книги не займають багато ПАМ`ЯТІ – кілька творінь вмістять НАВІТЬ 2 В ГБ. Приклад хорошої читалки з невеликою пам'яттю -AirBook City Base

Сучасна електронна книга


Ми вже розібралися, що це таке, дізналися історію її створення і для чого девайс потрібен. Далі в таблиці розглянемо за і проти цього нововведення.

За

Проти
+ Можливість самостійно налаштовувати колір, яскравість та інші параметри пристрою. – Нові моделі пристроїв чимало коштують.
+ Компактний та не займає багато місця. - Побачити кольорове зображення можна не на кожному приладі, більшість електронних книг чорно-білі.
+ Один механізм містить сотні книг, за бажанням пам`ять пристрою можна розширити. - Маленьким дітям букридери не підходять, вони не утримують інтересу до тексту та розсіюють увагу.
+ За допомогою електронних маркерів та інших інструментів можна відзначати важливі фрази та залишати закладку на сторінці, що зупинилася. - Негативно впливають на сон та провокують втому.
+ Для людей з особливими потребами у продажу є пристрої зі шрифтом Брайля.  

Интерфейс электронного носителя информации

Читайте також: AIRBOOK CITY BASE – електронна книга з безпечним екраном

У сучасному світі електронний пристрій для зберігання великого обсягу інформації набуло популярності серед любителів літератури. Електронна книга дає можливість користувачеві завжди мати під рукою важливу та необхідну інформацію. Освоїти букридер може кожен, простий інтерфейс і нескладний процес закачування документів не вимагатиме багато часу і трудових ресурсів. До вибору пристрою краще поставитися усвідомленою, звернувши увагу на колір, розмір, можливості та інші параметри. І пам`ятайте, краще один раз купити якісну книгу від перевіреного виробника, аніж витрачається на нескінченні ремонти.

Як вибрати електронну книгу?

Коментарі
Залиште коментар
Категорії