Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Паперова книга або електронна - що краще? 5 головних відмінностей

Дата публікації: 12.09.2017 13:08
Дата оновлення: 05.06.2023 14:53

З появою електронних книг друкованої продукції потихеньку згасає – лише справжні естети та ортодоксальні читачі не зраджують" живої книги". За прогнозами сучасників, електронні ресурси мають витіснити поліграфію, яка все ще тримає свою аудиторію. У матеріалі з'ясуємо, чим погані та хороші електронні книги, і чому багато хто все ще віддає перевагу звичним друкованим аналогам. Витративши п'ять хвилин часу, ми зрештою з'ясуємо, яким ресурсам варто віддавати перевагу.

Читайте також: AIRBOOK CITY BASE – електронна книга з безпечним екраном

Доступність


Електронні пристрої гарні своєю зручністю та доступністю. Остання перевага пов'язана з непомірною ціною на друковані книги – судячи з усього, вона не збирається опускатися, точніше зростає від сезону до сезону. НАПРИКЛАД, роман Л. ТОЛСТОГО" Анна Кареніна" У книгарнях коштує близько 200 грн, А електронний варіант можна завантажити абсолютно безкоштовно. Зважаючи на Те, що на прочитання роману йде 3-4 дні, фінансові витрати на нетлінні шедеври в друкованому варіанті можуть прирівнятися до середньої зарплати нашого співвітчизника. У той же час, придбання електронного ресурсу окупиться в 1-2 місяці.

Электронные и печатные книги

Повсюдність звичної книжки можна віднести до розряду переваг – її читають у ванній або на пляжі. У цьому плані вона краща, ніж електронна, адже не так боїться води та перегрівання на сонці.

Це цікаво: американських вчених показало, що більшість читачів одержують естетичне задоволення від книги. В основному приваблює яскрава обкладинка, запах паперу і друкованого тексту. З цієї причини паперова книга стає окрасою бібліотеки, або навіть самого інтер'єру.

Доступність сприйняття – теж вагомий параметр. Якщо ваші руки зайняті написанням курсової або готуванням на кухні, отримуйте інформацію в режимі аудіо або відео – з деякими моделями електронних книг це можна собі дозволити. Відтворювати аудіо та відеоматеріали, може, наприклад, PocketBook 840.

Увага! Щоб пристрій не засмутив вас швидкою розрядкою та нездатністю підтримувати деякі формати документів – врахуйте ці нюанси під час його вибору.

Порада: Зверніть увагу на формати файлів, що приймаються, зазвичай книги завантажуються у форматі Pdf. Буде ще оптимальнішим, якщо пристрій прочитає й інші документи: doc, docx, FB2, pdf та інші. ДО таким відноситься модель PocketBook 625, яка містить 100 000 сторінок.

Читайте також: Рідер PocketBook Sense – вихід на новий рівень

Безпека


Вплив книг на зір та людське здоров'я – ще один важливий чинник. Оскільки електронні книги оснащені неяскравими рідкокристалічними екранами з ефектом антивідблиску, вони нічим не гірше звичайних: під час читання вони не шкодять зору. Тут оцифровані та паперові книги рівні, єдина застереження – не читайте при поганому освітленні.

Цифровые книги

При покупці фахівці радять звертати увагу на дисплей електронного товариша та купувати механізми з E-Ink екраном, який, на відміну від LED-дисплея, не має негативного впливу на зір. ДО таких моделей відноситься AirBook City Light вона компактна і не займає багато місця у сумці або рюкзаку.

Також важливо враховувати специфічний запах книг, який у деяких людей викликає чхання, а книжковий пил може спровокувати алергію. У такому разі краще користуватися електронними носіями.

Порада: роздільна здатність екрану електронної книги – 600-800 пікселів, а екран – 6 дюймів. До таких апаратів відноситься модель PocketBook Touch

Важливо! тривале читання не позначилося як сну, робіть короткі перерви кожні 10-15 хвилин.

Полиграфические издания

Зручність


Розглянемо, які книги краще: електронні чи паперові, і чим звичайні відрізняються від оцифрованих із практичної точки зору.

Як відомо, під час довгої дороги чи подорожі одним із найкращих супутників людини стає книга. Якщо подорож довге, доведеться запастися кількома друкованими книгами, які займатимуть чимало місця та не обтяжать дорожній рюкзак.

Электронная книга в процессе использования

Зручність електронного девайсу не переоцінити. Зараз ми зробимо невелику витримку з його переваг:

  • Компактність. відміну від друкованих, електронні ресурси не займають багато місця. Їхній єдиний недолік – постійну потребу в підзарядці – вирішують портативні акумулятори. Павербанк поповнить енергоресурс пристрою у транспорті чи лісі.
  • Варіативність. електронну книгу, можна підібрати потрібний розмір, колір та додаткові параметри. Оригінальний чохол до певної міри не поступиться стильною друкованою обкладинкою паперової книги!
  • Вдале сегментування за аудиторіям. людей з поганим зором електронні носії ідеальні – на них можна збільшити шрифт та яскравість.
  • Оптимальність. вже говорили про вражаючу ємність пристроїв, але чому б не сказати ще раз – ця перевага за багатьма параметрами є ключовою. Оскільки девайси оснащені великим об'ємом пам'яті, в них можна закачати одночасно десятки книг, які не обтяжують ні дорожню валізу, ні дамську сумочку.

Порада: великий об'єм пам'яті для електричних пристроїв не обов'язково, як показала практика для читачів, буде достатньо навіть 2 гігабайт.

  • Ергономічність. Як би смішно не звучало, але власники електронної книги зазначають, що на перегортання цифрових сторінок витрачається значно менше часу, ніж на перевертання паперових листів, які треба гортати двома руками.
  • Незалежність від світлового дня. відміну від паперових, електронні пристрої залишаються читаними навіть у темряві! Якщо ваша техніка не оснащена підсвічуванням – ситуацію виправить ліхтарик PocketBook. З ним можна читати в темному поїзді або глибокої ночі, коли не хочеться будити сплячу родину. Так, наприклад, для людей із поганим зором більше підійдуть електронні носії, на яких можна збільшити шрифт та яскравість.

Цікаво знати: Найкращі додатки для читання на Android

Устройства для чтения с фонариком

Екологічність


Як відомо, виготовлення поліграфічної продукції використовують деревину. Щоб захистити природні ресурси, люди починають користуватися електронними книгами – читалки не вимагають постійного підключення до інтернету, достатньо завантажити документ із текстом.

Якщо ви ще не визначили, що краще: електронні або звичайні (друковані) книги пропонуємо розглянути їх параметри в порівняльній таблиці.

Види книг/якості
Друковані Електронні
Позитивні + Не потребують підзарядки. – Закачувати книги можна безкоштовно.
+ Індивідуальні властивості: обкладинка, розмір аркушів, ілюстрації та інші. - Можливість читати у повній темряві.
+ Краще запам'ятовується інформація. - Займають трохи місця.
+ Можливість колекціонувати рідкісні видання. - Зручні у використанні (на окремих сторінках можна розмістити закладки та позначки).
- Не псують зір.
Негативні + Для виготовлення паперової продукції вирубують дерева. - Потребують періодичної підзарядки від електричного ресурсу.
ДЕЯКІ Книги написані дрібним шрифтом, який не можна збільшити. – Ремонт пристрою чимало коштує.
+ Дорогі. - Спливаюча реклама та оповіщення відволікають читача від тексту.
+ Важкі та займають багато місця.
+ У темряві текст залишається не видно.

Суб'єктивні фактори


  • Для багатьох паперові книги краще електронних через свою індивідуальність. Поціновувачі книг відзначають, що шелест сторінок, що перевертаються, і запах друку, разом з ароматною чашкою чаю, створюють відмінну композицію. Їм подобається торкатися шорсткої поверхні та гладкої обкладинки, а щодо старих підручників, словників або мемуарів – то думка естетів щодо цього однозначна: такі цінні джерела знань повинні бути тільки паперовими!
  • Паперові книги читаються швидше, адже в електронних ресурсах людина відволікається на додаткові фактори (реклама, кольорові картинки, оповіщення тощо).
  • До використання електронних носіїв треба звикнути: наприклад, якщо стерти з них пам'яті файл (нещодавно завантажену за гроші книгу чи науковий документ), його не відновиш.

Интерфейс электронных носителей информации

Незважаючи на ці особливості, електронні книги є і будуть у нашому житті – сучасні люди віддають перевагу прогресу. Вони переконані, що зручніше користуватися компактним і сучасним пристроєм гарнітуроючим тягати з собою кілька пошарпаних книг, та ще й аудіоплеєр.

Звичайно, як і електронні ресурси, паперові книги мають свої переваги та недоліки: вибирати пристрій для зчитування інформації потрібно виходячи з особистих уподобань та можливостей – якщо ви любите потримати в руках справжню поліграфічну книгу, не відмовляйте собі в задоволенні!

Дивіться відео: ЩО КРАЩЕ: Електронні книги чи паперові?

Коментарі
Залиште коментар
Категорії