Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як захистити вікна від вибухової хвилі: 6 надійних способів

Дата публікації: 28.03.2022 12:04
Дата оновлення: 28.03.2022 12:04

При поглинанні вибухової хвилі склопакет пружинить і вгинається всередину. Якщо витримає — добре, а ні, вилетить.

Нижчеописані методи відмінно підходять для пластикових і дерев'яних вікон. Їх можна обклеювати з внутрішньої та зовнішньої сторони, якщо турбуєтеся, що уламки, розлітаючись, можуть когось зачепити.

Чим заклеїти вікна від вибуху

Щоб захиститися від уламків, віконні отвори обклеюють скотчем, ізострічкою, смужками паперу або тканини, щоб зменшити їхню вібрацію. Завдання — захистити вікна від вибухової хвилі й не дати розлетітися уламкам по кімнаті або зменшити площу ураження.

Потрібно клеїти нахлистом на раму, щоб уламки затрималися на закріпленому матеріалі. Клеїти простіше «хрест на в хрест» або «сніжинкою» з мінімальною відстанню між осередками, але надійніше — суцільно, щоб зміцнити поверхню. Так частіше під час вибуху скло не розлітається, а лише тріскається.

Читайте: Як заблокувати сайт: 5 варіантів дій

Скотч — як варіант захисту вікна

Скотч малярський (жовтий) легко рветься, швидко відклеюється. Він кволий, тому не надійний. Звичайний (прозорий) тягучий, відповідно, краще тримає. Робити великий хрест — не варіант, погано триматиме удар. 

як заклеїти скотчем вікно

Потрібно максимально захоплювати площу вікна скотчем з метою безпеки. Якщо скло вилітатиме, то не дрібними шматочками, а цілком або великими фрагментами.

Тканинні смужки — як альтернатива скотчу

Смужки з бавовняної тканини не поступаються скотчу за надійністю. Вони пройшли випробування нашими предками у минулих війнах та зарекомендували себе з кращого боку. Єдине, доведеться повозитися, щоб нарізати простирадла на смужки та зварити клейстер. Готують його так:

  • доводять до кипіння півлітра води;
  • пів склянки борошна розводять склянкою холодної води;
  • вливають суміш у киплячу воду, постійно помішуючи, і проварюють до появи перших бульбашок (приблизно пів хвилини);
  • остуджують варево і проціджують через марлю або ситечко, щоб не було грудочок.

В'язкий клейстер наносять на тканинні смужки малярським пензликом і клеять на вікна, захоплюючи раму. Застигаючи, він міцно кріпиться до поверхні. Віддерти його можна, якщо розмочити тканину водою.

Хто у скруті: Як відновити контакти Google на телефоні — 4 базові алгоритми

Газета — дешево, але сердито

Коли немає під рукою ні скотчу, ні тканини, папір — теж варіант, щоб заклеїти вікна від вибухової хвилі. Це поганий щит, швидше, для самозаспокоєння, але все ж таки краще, ніж нічого. Газета стане додатковою перешкодою, щоб прикрити собою тендітне скло. Яка не є, а все-таки безпека від дрібних уламків.

  1. Газету бажано нарізати на широкі смужки. Вони краще затримують шматочки скла
  2. Змочити брусок, провести ним по паперу та приклеїти до поверхні. Тут головне не перестаратися, оскільки розмоклий папір миттєво рветься. 

Єдиний плюс цього способу — легко зняти папір зі скла через непотрібність. Господині оцінять (після війни).

Як захистити вікна від ударної хвилі: додаткові заходи безпеки

Вікна краще не закривати на клямки, а закріплювати скотчем, щоб ударною хвилею не знесло рами. Для надійності між рамою і стулкою кладуть поролон або підпирають чимось м'яким: подушкою, скрученою ковдрою, матрацом — аби не розчинялися від протягу. При вибуху вікно відкривається, а не вилітає, уламки не розлітаються. Вазони та інші предмети з підвіконня краще прибрати.

Нижче описані три додаткові приклади захисту, які рекомендують військові, щоб хоч трохи захиститися і прикрити себе від уламків.

Мішки з піском — для поглинання удару

Щоб вікна не розбивалися, їх закладають мішками із піском (землею) із зовнішнього боку. Цей спосіб актуальний для приватних будинків та перших поверхів висоток. 

мішки на вікнах для поглинання ударів мін та снарядів

Якщо потрібно захиститися на висоті, будують барикади із наповнених мішків усередині приміщення. Такі зміцнення поглинають удари мін та снарядів, що розірвалися поблизу.

На замітку: Як записати телефонну розмову на айфон: 5 способів

Фанера для захисту скла

Фанера або дошка надійніша за клейку стрічку. Якщо поставити на вікно такий захист, скло не повилітає, оскільки дерево розсікає ударну хвилю. Погано лише те, що в приміщенні завжди буде темно (зате будете дотримуватися світломаскування). Або ж доведеться прибивати листи із прорізами, щоб у кімнату хоч трохи проникало світло.

Цей спосіб не вбереже від прямого влучення осколків, не збереже тепло в приміщенні, якщо вибите скло, але дірочки можна заліпити скотчем і пережити небезпеку без ризику поранитися битим склом.

Якщо є що приховувати: Як поставити пароль на папку: 3 методики та 6 програм-блокувальників

Книжки

Закласти вікно книгами — другий за надійністю спосіб уберегтися від уламків після мішків із піском. Книжки чудово розсіюють удар вибухової хвилі. Так що якщо в будинку багато друкованих видань, закладайте ними прорізи та не втрачайте нагоди убезпечити себе від наслідків вибуху.

Коли чуєте вибух, через секунди прийде повітряна ударна хвиля. Тримайтеся якомога далі від вікон, лоджій, дзеркал і скляних дверей. Негайно лягайте на підлогу і прикривайте голову руками. Щоб «не прилетіло», поставте собі за мету №1 захистити вікна та дзеркала від вибухової хвилі у себе вдома одним із доступних способів:

Як захистити вікна
Сильні та слабкі сторони цього способу
Скотч Частково укріплює скло. Частіше від удару воно тріскається, а якщо й розбивається, розкид осколків менше
Тканинні смужки Ефект захисту такий же як від липкої стрічки, тільки клеїти клопітніше
Папір Створює ілюзію захисту. Легко змивати зі скла
Мішки з піском Найнадійніший спосіб уберегти вікна від пошкоджень. Мішки важкі, добре глушать удари
Фанера Служить щитом для скла, пом'якшуючи силу вибуху. Не пропускає світло у приміщення
Книжки Створюють міцний бар'єр від уламків

Корисна стаття: Як правильно вибрати фільтр для питної води: який з 3 видів краще

Коментарі
Залиште коментар