Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як обладнати укриття, будинок або квартиру під час війни: 3 акценти на безпеці під час бомбардування

Дата публікації: 29.03.2022 09:38
Дата оновлення: 29.03.2022 09:38

Будь-яка будівля витримує уламки. Важливо лише відійти від вікон, сховатися у ванній, передпокої чи коридорі під час обстрілу. Вікна доцільно заклеїти, закласти, забити — це пом'якшує силу ударної хвилі від вибуху і мінімізує розліт осколків скла.

Як обладнати укриття будинку

Високоповерхові новобудови витримують навіть потужні прямі влучення. Панельні будівлі не такі надійні: від осколкових прильотів укриють, пряме попадання крилатої ракети загрожує тим, що секція може скластися. Що стосується хрущовок із цегляними стінами — теж є небезпека складання, тому що пустотні плити перекриття не витримують попадання снаряда. Падаючи, вони руйнують плиту перекриття нижче, і так за інерцією. Старі будинки та будівлі царських часів з товстими стінами як сховища не надійні. Від близьких вибухів вони можуть розвалитися, оскільки вони не розраховані на серйозні удари.

Читайте, як обладнати укриття, виходячи із ситуації, в якій опинилися, щоб безпечно пережити обстріли.

Корисна стаття: Як правильно вибрати охоронну сигналізацію: 11 рекомендацій яка краще

Де можна сховатися в будинку чи квартирі від обстрілу

Безпечніше — у коридорі, ванній та там, де знаходяться ліфти, сходові клітини. Якщо підхожого притулку немає, значить у приміщенні за двома стінами.

  1. Перша поглинає силу вибуху.
  2. На другу падають уламки. Люди, що ховаються за нею, виживають у 90% випадків.

У приватному будинку часто немає подвійних стін, тому в одній із кімнат, де менше вікон, будують барикаду з мішків із землею та ховаються в ній під час обстрілу.

Звичайно ж, доцільно сховатися — коли повітряна тривога — у бомбосховищі, метро, ​​у паркінгу, підземному переході чи підвалі. Останній повинен бути обладнаний двома та більше виходами, розташованими по периметрах. Адже при попаданні снарядів будівля може скластися: завалить одні двері, другі стане порятунком.

Коли сирена застала зненацька, безпечне місце не знайти, краще сховатися в косяках або дверях опорних стін. Їх визначають за товщиною:

Цегляний будинок
Тримальні стіни від 30 см
Панельний Товщина таких стінок від 14 см
Монолітний Несні — від 20 см

У разі бомбардування не забудьте відключити електрику та газ. Заздалегідь подбайте, щоб у будинку були запаси води чи вогнегасник. Якщо виникне пожежа, хоча б спробуєте загасити її самотужки.

На замітку: Світлодіодні лампи — як вибрати за 7 характеристиками

Що обов'язково має бути в укритті

Оскільки підвал може засипати уламками, доцільно тримати поруч лом, лопати, сокиру. Обов'язково залишити запас води та сумку з продуктами. З собою брати сірники, свічки, документи. І звичайно ж взяти туристичний пальник або примус (спиртівку) із запасом палива, щоб кип'ятити воду при необхідності.

Найнеобхідніше з собою в укритті

В побуті практичніше користуватися кружками та мисками, вони не б'ються. У них можна запарити сублімати, заварити чай. Запас їжі краще готувати без солоностей та копченостей. Вони викликають спрагу. В екстремальних умовах припадуть до речі:

  • льодяники — для економії води;
  • шоколад — для неспання;
  • галетне печиво — воно швидко втамовує голод.

Якщо в підвалі нема на чому сидіти, беріть з собою табуретку (розкладна — практичніше). А ще краще, щоб не перевтомлювати спину — організувати спальне місце — зняти двері з петель або занести піддон. На нього покласти матрац, ковдру, покривало, подушечку. Під рукою бажано, щоб були необхідні ліки — заспокійливі, від тиску, серцеві. У стресовій ситуації без них не обійтись.

Важливо організувати туалет — цебро з кришкою. Головне своєчасно його спустошувати, коли це безпечно.

Тепер ви знаєте як облаштувати свій житловий притулок та пережити обстріли. Дотримуйтесь інструкцій, зберігайте ноги в теплі, а голову в холоді.

До слова: Вибір чавунного посуду: 10 нюансів, які бажано знати

Коментарі
Залиште коментар
Категорії