Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як вибрати акустичну систему: 3 критерії

Дата публікації: 15.08.2018 15:12
Дата оновлення: 20.02.2023 12:03

Всі колонки різні: і зовні, і за ціною, і за якістю. Отже, як меломанам, так і просто тим, хто хоче підвищити гучність смартфона або комп'ютера, доводиться нелегко. Визначити, яка акустика хороша, яка не підійде, допоможе ця стаття.

акустические системы

У трьох розділах зібрані найважливіші критерії, які допоможуть вибрати відповідний варіант для будинку та вулиці. Серед них – типи систем, їх призначення, а також технічні характеристики та функції, що впливають на зручність. Все це допоможе купити шикарні стовпчики на будь-який смак.

Типи акустичних систем

Всі акустичні системи можна умовно поділити на три види:

  • портативні;
  • стереофонічні;
  • багатокомпонентні.

Портативна акустика це компактні колонки, які легко переносити. Така акустика ділиться на моно-(одноканальні) і стерео-(двоканальні) активного типу. Таким колонкам не потрібне додаткове посилення звуку. Портативні системи оснащені універсальними інтерфейсами для дротового або бездротового підключення різних пристроїв, таких як смартфон абоПЛАНШЕТ.

портативные колонки

Стереосистеми формату 2.0" класичний" варіант. Він є стереопарою, яка розподіляє звук по двох каналах – лівому і правому. Основних видів стереосистем два:

  • активна – з інтегрованою системою посилення;
  • пасивна – коли стереопара не є самостійною одиницею, а служить доповненням до підсилювача потужності.

стереофонические системы 2.0

Багатокомпонентні акустичні системи – мультиканальні комплекти. Такий набір є стереопарою, доповненою однією або декількома колонками.

Читайте також: ТОП-10 кращих виробників акустичних систем

Багатоканальна акустика буває декількох форматів:

  • 2.1 стереопара + сабвуфер, який найчастіше оснащений підсилювачем. Втім, бувають і пасивні варіанти.
  • 5.1- СИСТЕМИ, що складаються з двох фронтальних і двох тилових колонок, мовної (центральної) колонки та саба. Подібні комплекти популярні серед кіноманів та геймерів. Така комплектація – не межа.

акустика 2.1

  • 7.1 – такі системи часто використовуються не тільки в квартирі, будинку, а й у невеликих кінозалах. По суті це розширена версія системи 5.1. Вона має три фронтальні колонки замість звичних двох, і чотирма тиловими.
  • Також є мультиканальні АС формату 7.2, які відрізняються від попереднього набору додатковим сабвуфером.

акустическая система 5.1

Формати понад 5.1 менш популярні, оскільки Чим більше компонентів АС, тим вище її вартість, але це не єдина причина. Не кожен бажаючий має таку площу будинку або квартири, в якій другий сабвуфер, як і додаткові «фронт»/«тил», були б необхідні для повного занурення.

Вибирати акустику потрібно ретельно. Важливо враховувати планування та квадратуру приміщення, брати до уваги мету покупки, враховувати характеристики і лише потім – приємні бонуси у вигляді зручних функцій.

НА тему: Активні і пасивні колонки – у чому різниця: 3 критерії вибору

Характеристики АС

Базові характеристики акустичних систем, як правило, вказані виробником на упаковці, але для деяких користувачів це просто числа. Цей розділ розповість, що до чого. Отже, які параметри колонок мають важливе значення при виборі?

Потужність – це один з головних показників, який впливає на надійність апаратури. Те, що ця характеристика впливає на гучність, — лише непряма правда. Те, як голосно здатна звучати акустика, залежить від чутливості.

Насправді потужність – це скоріше показник витривалості. Загальноприйнятим стандартом вимірювання є децибел (db чи дБ). Втім, зустрічається і значення у ВАТ. Яка потужність колонок потрібна? Єдина відповідь — що більше, то краще, адже вона дає звучанню якість. Так, що вище цей параметр, то приємніше звучать колонки. Наприклад, S550 Encore є мегапотужними – 540 Вт.

супермощная акустическая система 5.1 S550 Encore

Підбираючи колонки, варто враховувати і діапазон частот. Він вказується у герцах-кілогерцях. Людина здатна чути звуки у частотному діапазоні від 20 герц до 20 кілогерц. Такі Характеристики ідеальні для вимогливих меломанів, але якщо йдеться про АС, які служать «приставкою» до аматорського домашнього кінотеатру, то діапазону 100-20 тисяч герц буде достатньо.

Опір чи імпеданс теж важлива штука. Який опір краще вибрати? Тут усе просто. Чим вище показник опору, тим комфортніше працює підсилювач і тим безпечніше викручувати гучність ручку на максимум. Деякі виробники враховують можливі відмінності показників між системою посилення та пасивною акустикою, залишаючи значний запас для коректної взаємодії девайсів. Якщо йдеться про комплекти активного типу, цей показник розраховується при проектуванні АС.

Рада: якщо хочеться круту стереосистему, то T-60X підійде. Колонки в Корпусі мають пристойну потужність, широкі частотні межі, вміють підключатися без проводів. З ними навіть караоке-вечірку можна влаштувати.

Матеріал корпусу впливає як на вартість АС, а й у якість звучання. Основні матеріали – це пластик та дерево. Стереосистеми або мультиканальні комплекти, при виготовленні яких використовується пластик, мають меншу вагу та коштують дешевше. У чому тоді каверза? А в тому, що недоліком цього матеріалу є частотні спотворення, які особливо помітні на високому рівні гучності.

отличная стереосистема в деревянном корпусе T-60X

Якщо не хочеться неприємного деренчання на високій гучності, краще вибрати колонки з дерев'яним корпусом. Як варіант, можна подивитися систему з комбінованих матеріалів, де сателіти пластикові, а дерев'яний сабвуфер. Вартість подібних комплектів, як правило, пропорційна якості звучання.

На якість також впливає акустичне оформлення апаратури. Так, відкриті колонки дають просторовий, чистий і теплий звук, проте, про басах, що «беруть за душу», доведеться забути. Акустика закритого типу –" золотий стандарт" для любителів щільного басу. АС із фазоінвертором — відчутна віддача низьких частот, глибокий бас і при цьому (з огляду на складність розрахунків) адекватний цінник.

Спаде: Чим монітори відрізняються від колонок – головні відмінності 2 видів акустики

Додаткові корисні функції

Сучасні акустичні системи можуть багато. Існують повністю автономні мультимедіацентри та варіанти з мінімальним набором необхідних для комфортного використання функцій. Є моделі з пультом ДИСТАНЦІЙНОГО керування і без, дротові і Бездротові. Докладніша інформація — у таблиці.

компактная акустика Yamaha WX-030 с блютуз и вай-фай модулями

Корисні функції
Бездротові модулі Wi-Fi іBluetooth Дозволяють швидко підключити до системи смартфон, планшет, лептоп без зайвих проводів. Наприклад. уWX-030є обидва модулі.
FM-тюнер, як уMS-2050 Приємний бонус для тих, у кого є улюблені радіостанції.
Кардрідер і USB-інтерфейс Завдяки підтримці карт пам'яті і можливості підключення флеш-накопичувачів можна швидко і зручно скласти або оновити плейлист, відтворити його через систему, або ж переставити карту пам'яті зі смартфона в АС, щоб заощадити заряд батареї. У M-105R це є.
Можливість підключення навушників, як уM-880. Підключаючи навушники через активну систему, можна «розкачати» навіть серйозні студійні моделі.
AUX Дає можливість підключити додаткові пристрої або навіть музичні інструменти. Наприклад, з SP-HF800A репетицію вдома – простіше простого.
Підключення мікрофона + караоке Зручно, навіть якщо система не підтримує функцію караоке. Любителі розважатися знайдуть, про що заспівати під Мінус. А якщо і караоке – потрібна річ, тоді можна придбати щось на КШТАЛТSW-G 2.1 1250 For Game.

крутая стационарная компьютерная система Genius SP-HF800A

Дивіться також: Топ-10 найпопулярніших стереофонічних акустичних систем

Призначення колонок

Мета придбання акустичної системи важливо визначити заздалегідь. Тільки так можна отримати оптимальний баланс ціна-якість, і при цьому ще довго радіти покупці.

Для смартфона або планшета, як і для вулиці, найкраще підійде портативна колонка з можливістю бездротового підключення гаджетів і високим показником автономності, особливо якщо йдеться про використання на відкритому повітрі. Наприклад, Boombox від JBL тішити господаря музикою цілодобово. А ще вона дуже потужна – 60 ватів звуку це чимало для портативної системи.

При виборі портативної колонки, крім показника автономності, важливо враховувати таке:

1. Місце використання. Немає сенсу купувати недешевого «монстра» вагою 2-3 кг, який при цьому має значні габарити, якщо користувач планує урізноманітнити за допомогою улюбленої музики велопрогулянку або катання на скейті.

классные колонки для улицы

2. Потужність – девайси потужністю від півтора ват практично ідентичні по звуку вбудованим в смартфон динамікам. Апарати солідніші — з показником від 15 ватів і вище — дають ширше поле для діяльності. Цього більше чим достатньо не тільки для кімнати, але і для веселощів на пікніку. Зручні моделі із ручкою для транспортування. Така є і у вищезгаданої колонки від JBL у TREMOR - потужної переносної стереосистеми.

3. Моно чи стерео. Моделі з одним динаміком доступні, однак, об'ємного звуку або щільних низьких в цьому випадку не варто очікувати. Стерео – куди цікавіше, але і тут багато залежить від кількості смуг (числа випромінювачів, які відтворюють частоти певного діапазону).

Цікаво: Топ-10 найпопулярніших портативних колонок

Для комп'ютера чи ноутбука вибрати акустичну систему неважко. Якщо йдеться про інтернет-серфінг, перегляд відеороликів на Youtube, музики чи кіноновинок без претензії на кінотеатр, то стандартної системи формату 2.0 достатньо. Варто зазначити, що в цьому випадку потрібні колонки з USB підключенням і міні-джеком. Якщо портів мало, можна купити бездротовий варіант: блютуз не занадто садить батарею лептопа, зайві дроти не заважають – краса.

Якщо йдеться про геймінгу і кіноманії, то оптимальних варіантів тут два. Це комплект 2.1 – універсальне та економічне рішення для більшості повсякденних завдань, яке влаштує і меломанів у тому числі. Для повного атмосферика краще вибрати комп'ютерні колонки типу 5.1.

 домашние кинотеатры

Для телевізора або домашнього кінотеатру колонки не складніше, але в цьому випадку потрібно враховувати площу приміщення, чутливість, кількість каналів та габарити системи. У цьому випадку краще підбирати моделі 5.1, 7.1 або 7.2. Повне занурення в сюжет фільму чи ігри, неймовірні емоції гарантовані.

Примітка: 5.1 –" класичний" варіант для приміщень середнього розміру. Для великої квадратури можна купити більшу комплектацію.

Любителям переносних систем: Огляд портативної колонки Sony SRS-XB31

Вибрати акустичну систему нескладно, якщо знати, на що звертати увагу при покупці і точно знати, для чого потрібні колонки. Якщо хочеться додати атмосфери під час відпочинку на пляжі або пікніку, то портативна стереоколонка – найкращий варіант. А переносна моноколоночка стане в нагоді тим, хто не любить навушники, але любить розфарбувати музикою свою прогулянку.

Для домашньої системи компактність стоїть на другому місці. На першому – формат. Для невеликих кімнат, підзвучки фільму або гри, створення музичного фону можна вибрати недорогий комплект типу 2.0 або 2.1, якщо дуже хочеться додати низів. А ось багатоканальні системи типу 5.1 та вище годяться для великих кімнат. З їх допомогою можна легко влаштувати домашній кінотеатр. Не варто забувати і про технічні параметри. Від них залежить якість звучання, комфорт користувача та, зрозуміло, вартість.

Коментарі
Залиште коментар