Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як правильно чистити взуття, щоб позбавитися 4 видів забруднень

Дата публікації: 26.04.2023 14:40
Дата оновлення: 26.04.2023 15:31

Зберігати кросівки, туфлі й чобітки в ідеальному стані досить складно, якщо врахувати, що безліч матеріалів вимагають спеціальних способів чищення. Тому в цій публікації описуємо, як правильно доглядати взуття, підбираючи необхідний засіб для чищення для того чи іншого покриття.

засіб для чищення взуття

Як почистити замшеве взуття

Замшеві туфлі славляться своєю м'яко-оксамитовою текстурою. Однак вони сприйнятливі до бруду, плям та потертостей, відчищати такі доводиться з обережністю. Щоб полегшити свою долю, замшу з метою профілактики потрібно обробляти спреєм, спеціально розробленим для цього матеріалу. Він створює захисний бар'єр, який відштовхує воду, плями та бруд, зберігаючи покриття чистим якомога довше. Періодично його потрібно наносити знову і знову, як це вимагає інструкція виробника. І регулярно чистити у суху щіткою з м'якою щетиною. Завжди у напрямку ворсу, щоб не пошкодити волокна.

протирати щіткою замшеві туфлі

Якщо ж замшеве взуття промокло, не варто сушити його на батареї, біля обігрівача або феном. Натомість бажано всередину напхати паперових рушників або газет, щоб увібралася волога і при цьому збереглася форма черевиків або туфель. Просушити краще на повітрі або в приміщенні, що добре провітрюється, де тінь.

  • Щоб прибрати цятки, використовують гумку або суху ворсисту тканину. На жирові плями наносять, не шкодуючи, кукурудзяний крохмаль або тальк і залишають на ніч. Потім скидають щіткою.
  • Якщо з'явилися розводи від води, тоді по поверхні потрібно пройтися вологою тканиною, а потім набити взуття папером, щоб воно вбирало вологу в міру висихання. Не можна занурювати замшу у воду або прати в машинці, інакше буде усадка матеріалу. Взуття втратить форму і знебарвиться.

Як відмити від бруду?

Якщо взуття сухе, позбавляються бруду, постукуючи парою один об одне або труть щіткою, щоб змахнути пил. Чистять в одному напрямку, щоб не зашкодити ворсу.

Стійкі плями виводять пароочисником. Потік сухої пари розм'якшує частинки, потім їх легше змісти. Якщо немає такого пристрою, тоді тримають замшеві туфлі над каструлею з окропом, контролюючи, щоб матеріал не наситився вологою. Після цього видаляють забруднення щіткою.

І не варто хвилюватися, якщо плями не зникають. Тоді змочують чисту тканину білим оцтом і акуратно промочують пляму. Потім просушують на повітрі та відновлюють ворс щіткою.

Як позбутися солі?

Білі сліди на замші завдають клопоту, але проблема вирішувана. Чоботи спочатку сушать, потім протирають мікрофібровою серветкою або щіточкою за стандартною схемою:

Щоб прибрати розводи, що в'їлися

Змішують у мисочці в рівних частинах воду та білий оцет. Такий розчин руйнує сольові залишки, не пошкоджуючи замші.

Тканину змочують і віджинають, серветка не повинна бути мокрою, лише в міру зволоженою.

Плями промазують, але не труть, вони розчиняться прямо на очах

Якщо плями настільки стійкі, що ніяк не піддаються Тоді повторно змочують серветку і продовжують процедуру доки зникнуть
Після чищення взуття просушують

На повітрі або в приміщенні, що провітрюється, далеко від джерел тепла.

І звичайно ж набивають усередині папером, щоб швидше просихало та тримало форму.

Потім начісують ворс і обробляють захисним спреєм, щоб сольові плями більше не з'являлися

Що робити, щоб прибрати ляпки від крему для взуття?

Для початку варто зіскребти залишки крему, якщо він все ще вологий або напівсухий. Потім рясно посипають пляму харчовою содою, крохмалем або тальком, щоб увібралися надлишки. Залишають щонайменше на годину, в ідеалі, на ніч. Потім щіткою струшують те, що залишилося.

Якщо плями не пішли, допомагає знов-таки білий оцет. Потрібно промокнути проблемні ділянки зволоженою серветкою. Просушити. Начесати ворс.

Що допомагає від плям?

Масляні чи жирові плями теж виводять крохмалем, чи тальком.  Так само як описано у розділі вище. Чорнильні та ті, що від фарби, прибирають ватним тампоном, змочивши його спиртом. Промочують проблемні місця акуратно, намагаючись не просочити замшу. Потім сушать і проходять по поверхні щіткою.

Читайте: Як зробити антисептик у домашніх умовах: 5 унікальних порад

Як чистити взуття з нубуку

Цей матеріал зовні схожий на замшу, проте він міцніший, оскільки виготовляється зі шкіри. На нубуку часто утворюються плями та потертості, тому не варто нехтувати обробкою водовідштовхувальним спреєм та щоденним чищенням. Сушать таке взуття також у приміщеннях, де гуляє протяг, набиваючи всередину більше паперу.

Туфлі з нубуку не миють і не стирають, інакше вони деформуються. Якщо довести до плачевного стану, простіше викинути або принести професійному шевцеві. Фахівець має досвід та інструменти, щоб відновити початковий вигляд такого взуття. Тим, кому не хочеться витрачатися, доведеться все робити самому на свій страх та ризик.

Як відмити від бруду туфлі з нубука

Спочатку варто спробувати почистити в суху: щіткою або гумкою. На ділянках, що важко піддаються, можна натискати та ерзаци по плямі вперед і назад, поки вона не зникне. А не допомагає, тоді долучити білий оцет, промочуючи зволоженою серветкою проблемне місце. Потім все стандартно: висушити, відновити ворс щіткою, обробити захисним засобом.

чистити черевики з нубуку

Як позбутися солі?

Промокле взуття набивають усередину папером і просушують. Пробують позбутися розводів м'якою щіточкою. Якщо не допомагає, тоді готують розчин оцту у співвідношенні з водою 1:1 і, промокнувши ганчірочку, намагаються вивести білясті плями. Повторюють маніпуляції доти, доки не пропадуть. Потім взуття сушать, обробляють захисним спреєм і продовжують носити.

Як прибрати з нубуку крем для взуття?

Буває так, що помиляються, зіпсувавши оксамитову текстуру нубуку. Прибравши надлишки, посипають крохмалем, харчовою содою або тальком і залишають наскільки можна надовго, щоб він зміг витягнути забруднення з волокон. Потім струшують те, що залишилося та оцінюють ситуацію. Не допомогло? Тоді на допомогу столовий оцет, а що з ним робити описано в розділах вище. По просушеному взутті проходять щіткою, щоб відновити ворсистість і носять як ні в чому не бувало.

Профілактика від плям

Ляпки, що легко виводяться, стирають гумкою. Кров'яні прибирають у комбінації соди та оцту. Їх змішують до утворення кашки, наносять на проблемну ділянку та залишають на пару годин. Потім протирають серветкою, зволоженою в оцті. Фарбу та чорнило змивають спиртом (іноді бензином).

До відома: Як почистити хутро в домашніх умовах: 5 кращих порад

Як почистити шкіряне взуття

Щоб шкіра не пересихала і не тріскалася, її потрібно регулярно натирати кремом, що підходить за кольором. Тоді вона буде м'якою, еластичною, із природно-глянцевим блиском.

Що допомагає від бруду?

Плями, що з'явилися, прибирають серветкою, змоченою в мильному розчині. Звичайно ж, бажано не перестаратися, щоб шкіра не наситилася вологою, інакше сушити доведеться довго. Добре, якщо є електрична сушарка для взуття. Вона дбайливо, але правильно прогріває зсередини. За ніч взуття висохне. Потім поверхнею потрібно пройтися кремом для взуття, щоб відновити блиск, і відполірувати, щоб стала глянсовою.

почистити та відполірувати шкіряні туфлі

Від солі

Кислі розчини прибирають сіль, що в'їлася. Спосіб, перевірений на будь-якому взутті, — оцет у рівному співвідношенні з водою.

Від маслянистих та жирових плям

Виручають сипучі: сода, тальк, крохмаль... Вони витягують смолянистість, позбавляючи шкіру плями. Зрештою залишається лише прокремити та відполірувати черевики.

У скарбничку знань: Як відіпрати  плісняву з тканини — 10 робочих хитриків

Як почистити лакове взуття

Туфлі з лакованої шкіри відрізняються глянсовою обробкою. Щоб зберегти блиск, потрібно регулярно протирати їх сухою мікрофіброю. Не варто забирати стійкі забруднення спиртом, начищати їх кремом. Інакше від глянсового покриття не залишиться і сліду, взуття знебарвиться.

Від бруду

Відмивають мильним розчином. Туфлі не намочують — тільки серветку і нею протирають поверхню. При необхідності її прополіскують і знову проходять, щоб прибрати залишки мила.
На радіаторах і обігрівачах таке взуття не сушать, роблять це в приміщенні, що добре провітрюється, набивши всередині папером.

Від подряпин

Подряпини на лакованих туфельках — як більмо в оці: одразу привертають увагу. Якщо вони незначні, можна відполірувати засобом для лакованої шкіри. З глибокими доведеться повозитись, прикупивши засіб для ремонту подряпин виробів із лакованої шкіри. Він спеціально розроблений для заповнення та маскування подряпин, буває різних кольорів, тому варто вибирати те, що відповідає взуттю. Після того, як засіб для ремонту висохне, наносять очищувач або кондиціонер для лакованої шкіри на чисту м'яку тканину і відполірують.

Пізнавальна стаття: Як очистити лоток для порошку в пральній машині: 5 пунктів до вашої інформації

Як почистити біле взуття

Білі туфельки перетворюють на святкове будь-яке вбрання. Але утримувати їх у чистоті дуже навіть клопітно, адже протирати після кожного носіння зволоженою ганчірочкою не завжди ефективно. Навіть мильний розчин іноді не допомагає. Відбілювачем, спиртом та абразивами користуватися не можна, вони знебарвлюють матеріал. Прати також не рекомендується, пошкоджується структура взуття. Проте вихід є. І для кожного виду він свій.

мити підошву кросівок

Замша

Проблемні місця на білих замшевих туфельках затирають білою гумкою. Ворс освіжають паром, потім щіточкою його підіймають.

Шкіра

Декілька крапель рідкого мила врятують взуття від чорноти. Протирають поверхню зволоженою тканиною. Очищають шви та щілини зубною щіткою або ватним тампоном, змоченим у розчині, що чистить. Просушують. Начищають білим кремом. Полірують.

Нубук

Новенькі туфлі з нубуку бажано перед першою прогулянкою обробити захисним спреєм світлих тонів. Це створить бар'єр проти бруду, плям та води, полегшивши чищення у майбутньому. Потім знадобиться лише суха щітка.

Якщо ж з'явиться стійка пляма, тоді знадобиться білий засіб для нубука. Намочивши їм серветку, промочують забруднену ділянку, намагаючись не натирати й просочувати нубук. Але спочатку тестують цей засіб на непомітній ділянці взуття, щоби переконатися, що він не знебарвлює.

Лак

Протирають вологою ганчірочкою. Найчастіше цього цілком достатньо. При необхідності на суху поверхню наносять кондиціонер для білої лакованої шкіри, щоб надати блиску і запобігти розтріскуванню.

Чим почистити білу підошву на взутті

Підошви білих туфель швидко забруднюються і жовтіють, але при правильному догляді можуть освіжитися. Відмиваючи з них бруд, добре очищають у теплій воді, де розчинений порошок або мило, круговими рухами проходячи по проблемних місцях шорсткою стороною губки або щіткою. Потім змочують у цьому милі губку з меланінової піни та проходяться повторно. Мікроабразивна текстура губки видаляє стійкі забруднення та плями, не пошкоджуючи підошви.

відчищати кросівки меланіновою губкою

Коли взуття просохне, за бажанням, можна скористатися білою фарбою або маркером для підошви спеціально призначеним для відновлення білизни.

Як чистити взуття всередині

Коли в туфлях з'явився запашок, мимоволі доведеться чистити їхню внутрішню частину.

  1. Для початку виймають устілки та шнурки — для доступу до всіх частин взуття.
  2. Пилососять, щоб видалити бруд, сміття або пил.
  3. У мисці змішують мийне з теплою водою, змочують зубну щітку і протирають внутрішню поверхню, стараючись у тих областях, де видно бруд або плями.
  4. Забирають залишки мила чистою вологою тканиною або губкою.
  5. Щоб позбавитися запаху, насипають всередину харчову соду або взуттєвий порошок, що поглинає запахи. І залишають у такому вигляді на кілька годин або на ніч, щоб увібралися запахи та волога.
  6. Устілки та шнурки простягають і сушать на свіжому повітрі.
  7. Після очищення взуття набивають папером і дають просохнути в кімнаті, що провітрюється.

сушити устілки на свіжому повітрі

Як бачите, незалежно від того, взуття із замші, нубука, шкіри або лаковане, очищають його одними й тими самими засобами. Агресивні хімікати можуть зашкодити покриттю, від них краще відмовитись. А ось водовідштовхувальний спрей є обов'язковим, щоб запобігти появі плям у майбутньому і зберегти первозданний вигляд при щоденному носінні. Якщо є сумніви щодо засобу для чищення, його дію перевіряють на невеликій ділянці взуття. І лише потім пускають у справу.

А й справді: Що краще порошок або гель для прання — 7 шпаргалок для особливого випадку

Коментарі
Залиште коментар
Категорії