Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як почистити хутро в домашніх умовах: 5 найкращих порад

Дата публікації: 30.08.2022 10:50
Дата оновлення: 19.04.2023 12:00

Кожен сезон потрібно чистити хутряний одяг, щоб він залишався красивим. Але робити це потрібно акуратно, адже матеріал легко зіпсувати.

Як почистити хутро?

З цієї статті дізнаєтеся, як очистити хутро від різноманітних забруднень, і які засоби категорично не можна використовувати.

Як чистити натуральне хутро і не зіпсувати його

Чищення хутра в домашніх умовах може бути таким же ефективним, як і професійне. Все, що необхідно, — суворо дотримуватися правил.

Розчісувати хутро можна лише м'якою щіткою

Почистити хутряну річ можна двома методами:

  1. Сухим. Передбачає використання сипких сумішей з абсорбівними властивостями, наприклад, висівок, піску, круп, тальку. Їх акуратно втирають у забруднену область, після чого матеріал ретельно витрушують і вичісують.
  2. Вологим. Передбачає використання тканини або зволоженої губки. Діяти потрібно обережно, щоб не допустити намокання основи матеріалу.

Метод чищення хутра залежить від типу забруднення.

Читайте: Як прати пуховик в пральній машині: 5 правил

Як почистити хутро від жовтизни

Ворс світлих тонів з часом набуває жовтуватого відтінку. Особливо це видно на виробах білого кольору. Найефективніший метод чищення в такому разі — вологий. Ось кілька рецептів:

  1. Додайте 1 ст. л перекису водню до 200 мл води. Ватним спонжем, мочалкою або тканиною розподіліть рідину на поверхні речі. Після висихання розчешіть ворс.
  2. Зробіть розчин із 1 ч. л нашатирю на 200 мл води. Змочіть у ньому тканину й обережно протріть нею хутро.
  3. Збийте густу піну шампуню для тварин. На 200 мл теплої води знадобиться 1 ст. л мийного засобу. Нанесіть піну на хутро і через 10-15 хвилин обережно видаліть м'якою губкою.

Для сушіння хутряного одягу вибирайте приміщення, що добре провітрюється. В ідеалі — балкон. Але переконайтеся, що на річ не потрапляють сонячні промені.

Як почистити біле хутро

Складніше доглядати за виробами з білим ворсом. Він набагато частіше забруднюється і на ньому добре видно будь-які забруднення. Часто піддавати хутро вологому чищенню не рекомендується. Найкраще скористатися сухим методом. Для цього підійдуть манка, сода та крохмаль.

Чищення білого хутра

Речовину-абсорбент потрібно насипати на брудну область і ретельно розподілити між ворсинками. Це зручно робити м'якою щіточкою. Сипучу речовину слід залишити на ворсі приблизно на 20 хвилин. Після чого виріб потрібно добре струсити, щоб видалити частинки засобу для чищення. При необхідності повторюють процедуру.

Для більшої ефективності перед використанням абсорбент гріють на сухій сковороді.

Господині на замітку: Як вибілити тюль у домашніх умовах: 7 методів, які дають результат

Як чистити натуральне хутро темного кольору

Якщо ворс став тьмяним або змінив колір, значить, він потребує чищення. У цьому випадку також слід використовувати сухий метод, але з іншими абсорбентами:

  1. Для хутра з грубим ворсом (наприклад, нутрії або вола) підійдуть житні висівки.
  2. Виріб з ондатри або видри можна очистити за допомогою дрібної тирси. Але вона має бути з листяних порід деревини. Хвойна тирса містить смоли.
  3. Для чищення хутряного виробу з бобра чи крота підійде пісок.

Після очищення обов'язково добре витрусіть і розчешіть ворс.

Як позбутися плям

Один із найефективніших засобів для усунення плям — бензин. Його дуже рідко використовують у чистому вигляді. Рідину необхідно змішати з пральним порошком, який не містить ензимів, або з крохмалем. Має вийти густа кремоподібна субстанція. Її наносять на пляму і за кілька хвилин ретельно змивають за допомогою вологої губки.

Видаляти плями у такий спосіб можна тільки з речей темного кольору. На виробі з білим ворсом бензинова суміш залишить жовтизну. Зі світлого хутра забруднення усувають за допомогою спирту або ацетону, які змішують з содою або крохмалем.

Пізнавальна стаття: Як прати кросівки: особливості прання та сушіння 5 видів кросів

Як почистити шубу в домашніх умовах: особливості для різного хутра

Чищення хутра різних типів

У кожного виду хутра свої особливості, які необхідно враховувати при виборі засобу для чищення.

Мутон

Такий матеріал рекомендується чистити сухим методом. Оскільки ворс досить щільний, варто використовувати речовини із дрібними фракціями: крохмаль, тальк, манку.

У поодиноких випадках для усунення плям застосовують мильну піну. Наносити її потрібно дуже акуратно, тому що від сильного намокання мутон може деформуватися.

Каракуль

Цей тип хутра менш вибагливий у догляді. У нього короткий закручений ворс, який можна чистити, не дотримуючись напряму вовни.

Привести до ладу шубу з каракуля допоможе вологий метод. Підійде м'яка губка чи тканина, змочена у мильній воді. Для сильних локальних забруднень знадобиться ватний диск з невеликою кількістю бензинового або спиртового розчину.

Нутрія

Для такого хутра часто використовують тирсу з додаванням бензину. Їх розподіляють по ворсу, залишають на кілька хвилин, а потім змітають щіткою чи чистим віником. Після цього шубу потрібно повісити на балконі або в іншому приміщенні, що добре провітрюється, щоб позбутися запаху бензину.

Можна використовувати тирсу виключно листяних дерев.

Норка

Шуба з норки вимагає дбайливого поводження. Тому для самостійного чищення потрібно вибирати найщадніші методи:

  • абсорбенти з дрібними фракціями — соду, тальк або крохмаль;
  • слабкий мийний розчин із шампунем для тварин;
  • водний розчин з невеликою кількістю нашатирного та етилового спирту.

Протирати ворс можна лише у напрямку росту. Слідкуйте, щоб рідина не проникала глибоко у виріб.

До речі: Як користуватися гелем для прання: 3 простих правила

Писець

Найчастіша проблема хутра такого типу — пил, який забивається в підшерстя. Позбутися його можна за допомогою крохмалю, соди або тальку. Використовуючи м'яку щіточку, розподіліть абсорбент по поверхні виробу. Добре витрусіть його через 30 хвилин і акуратно розчешіть хутро.

Якщо шуба з песця має сторонній запах, як засіб для чищення потрібно використовувати соду. Усі маніпуляції проводити у тому порядку, що й у попередньому випадку.

Як почистити штучне хутро

Синтетичні матеріали також потребують спеціального догляду. Проте чистити їх набагато простіше, адже штучне хутро можна прати вручну або в машині.

При ручному пранні річ замочують у мильній воді на пів години. Потім, використовуючи м'яку щітку, чистять у напрямку ворсу. Завершують прання ополіскуванням з додаванням невеликої кількості оцту.

Чищення штучного хутра

Віджимати річ можна тільки шляхом здавлювання або притискання. У жодному разі не можна викручувати.

Для прання синтетичного матеріалу у машині встановлюють делікатний режим. Вода повинна бути не гарячішою за 40°C. Використовуйте м'який засіб, наприклад, для прання дитячих речей. Функцію віджиму та сушіння категорично заборонено використовувати.

Сушити виріб потрібно в горизонтальному положенні, злегка розчесавши ворс у напрямку «росту». Попередньо постеліть під річ товстий рушник.

Порівняння: Сушильна машина або пральна з сушінням — що краще: аналіз на 7 пунктів

Помилки при чищенні справжнього та штучного хутра

Щоб хутряні речі служили якомога довше і не втрачали привабливості, забезпечте їм належний догляд. У жодному разі не допускайте таких помилок:

Заборонено
Рекомендації
Прати у гарячій воді Допустима температура води — 40°C. Розчини для вологого чищення натурального матеріалу також повинні бути теплими
Використовувати агресивні засоби для чищення, у тому числі відбілювачі та засоби для виведення плям М'які гелі, рідке мило, шампунь для тварин, натуральні абсорбенти. Для видалення плям підійдуть слабкі розчини оцту, спиртів, перекису водню
Сильно терти матеріал Під час чищення одягу рухи повинні бути плавними, в одному напрямку, без сильного натиску
Віджимати вироби в пральній машині або вручну Видаляти залишки вологи можна тільки шляхом тиснення на виріб, який знаходиться в горизонтальному положенні
Сушити на сонці або біля обігрівальних приладів Для сушіння підійде будь-яке приміщення, що добре провітрюється, у тому числі балкон. Головне, щоб сонячні промені не потрапляли на хутро, і поряд не було приладу, що випромінює тепло
Сушіння у вертикальному положенні Виріб сушать тільки в горизонтальному положенні
Розчісувати хутро проти росту Ворс розчісують виключно в напрямку його росту, інакше можна пошкодити матеріал
Використовувати жорсткі щітки для чищення та вичісування Щітки повинні мати м’яку еластичну щетину
Розгладжувати ворс праскою Якщо на виробі з’явилися заломи, його слід повісити, акуратно розчесати та залишити на деякий час. При сильній деформації проведіть по хутру вологою тканиною, пригладжуючи 
Використовувати пилосос для видалення пилу з ворсу Позбутися пилу можна тільки шляхом легкого вибивання матеріалу та вичісування з абсорбентами

Тепер знаєте, як почистити хутро в домашніх умовах, не пошкодивши його. Усі необхідні засоби цілком доступні та обов'язково знайдуться у господарстві. Але, попри ефективність домашнього догляду, все ж таки варто пам'ятати, що приведення до ладу дорогої речі краще довірити хімчистці. Так будете впевнені, що хутро отримає безпечний та якісний догляд.

Стаття на вагу золота: Як чистити килими в домашніх умовах: 10 кращих порад

Коментарі
Залиште коментар
Е
31.08.2022 10:48

интересная, познавательная саттья