Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Що краще порошок або гель для прання — 7 шпаргалок для особливого випадку

Дата публікації: 11.11.2022 13:36
Дата оновлення: 23.03.2023 17:08

Ми добре з вами знаємо, що у складі прального порошку, крім «запаху чистоти» домінують ПАВи, віддушки, компоненти, що відбілюють, фосфати й полікарбоксилати, які уповільнюють появу накипу в пральні. Для прання одягу вони незамінні. Погано лише те, що при недостатньому полосканні залишають розводи на тканині. А гель повністю розчиняється у воді, добре змивається, тому куди ефективніше себе проявляє. 

Засоби для прання

Інша справа, що порошок бюджетніше за вартістю. Ми звикли ним користуватися не тільки для прання. Тому виникає логічне питання: що економніше — порошок чи гель для прання. Проаналізуємо.

Гель для прання проти порошку: порівнюємо різні аспекти

При виборі мийного дивляться на склад засобу, його витрату, якість прання, безпеку для здоров'я та ціну. Зупинимося докладніше кожному з них.

Порошок добре поводиться, якщо його розчиняють у гарячій воді. А гель однаково ефективний і в холодній, і в теплій. Порошок використовується як для ручного, так і для прання. А гель краще працює в пральній машинці.

порошок, капсули або гель для прання

У плані зберігання порошок проблематичний: зволожився, затвердів, розсипався … З гелем такої проблеми немає, якщо щільно закрутити кришку. Також погано і те, що порошкові гранули не так швидко та якісно розчиняються у воді, як гелі. Через це одяг стає жорсткішим або липким на дотик, залишаються білі смуги. Від гелю після прання не залишається сліду. Тільки легкий, ненав'язливий запах. Чому так відбувається? А вся справа в особливостях цих засобів.

Склад

За призначенням пральний порошок і гель не відрізняються. Різниця — у складі. За очищення тканини від забруднень відповідають поверхнево-активні речовини — вони й в гелях, і в порошках. Один із ключових компонентів у складі пральних засобів — лаурилсульфат натрію. У рідких засобах ця хімічна речовина має більш щадний ефект через меншу кількість.

краще прати порошком

Особлива роль належить комплексоутворювачам, які пом'якшують воду. І ензимам, що видаляють з речей плями. У рідких гелях переважають рослинні екстракти та ароматичні речовини. Також є деякі компоненти з вузькоспрямованою дією.

Спірною складовою у пральних порошках та гелях є фосфати. Вони пом'якшують воду, осаджуючи солі твердості. У той самий час фосфати — сильні забруднювачі екології. Результат їхнього впливу видно у квітучих водоймах, у яких від прозорої води не залишилося й сліду. У деяких країнах не можна додавати фосфати до пральних засобів. У зв'язку з цим кількість цих речовин у складі порошку суворо регулюється.

У гелях для білого присутні оптичні відбілювачі й засоби для виведення плям. Наприклад — діоксид титану. Він залишається на тканині в мінімальній кількості, надаючи білій білизні ледь помітний блакитний відблиск.

краще для пральної машини гель

Приємний аромат у чистих речах з'являється завдяки ароматам у складі засобів. Добре, коли склад аромату детально розписаний на етикетці. Так простіше зорієнтуватися, який із компонентів може викликати на шкірі подразнення.

Корисна інформація: Як випрати плісняву з тканини: 10 робочих лайфхаків

Витрата та економічність

Витрата пральної суміші залежить від завантаження машинки та забруднення речей. Адже при зменшенні кількості порошку або гелю плями на речах можуть погано видалятися. Тоді доведеться повторити прання, відповідно, витрата мийних збільшиться.

дозування за інструкцією гелю для прання

Якщо переборщити з пральним порошком, тоді на одязі будуть помітні білі смуги, що залишилися від суміші. Важливо дотримуватись розумного дозування, порівнюючи пропорцію з таблицею, вказаною на звороті спакування. З капсулами таких проблем не виникає. Усередині них міститься концентрований розчин, води немає. Одного саше вистачає на одне прання. Це дуже економно, якщо барабан машини завантажити під зав'язку.

Якість прання

Додаткова обробка нейтралізаторами дозволить позбутися плям і заощадити час та воду на полоскання. А кондиціонери надають одягу свіжості та м'якості.

Якщо доводиться займатися пранням у твердій воді, стане в пригоді пом'якшувач для білизни (приполіфосфат натрію). Тоді вдасться заощадити коштами до 25%, та й речі він не зашкодить.

Читайте: Як очистити лоток для порошку в пральній машині: 5 пунктів до вашого відома

Безпека

Що безпечніше для пральної машини — гель чи порошок — логічніше розглядати з практичної сторони. Частини порошку, що не розчинилися, часто впливають на працездатність гранул. Вони осідають на барабані, особливо якщо прати при низьких температурах. Через погане полоскання часто доводиться запускати повторний цикл. А це і перевитрата електроенергії/води, і підвищений знос техніки.

Якщо використовувати пральний порошок у гарячій воді, відкладення з'являються не так швидко. Засіб розчиняється якісніше. Завдяки цьому хімічні речовини легше змиваються і не такі згубні.

вплив на шкіру мийних засобів

У плані впливу на здоров'я гелі у виграші, оскільки створюють ледь вловну пилову хмаринку, яка при вдиханні потрапляє в дихальну систему. Її кількість настільки мізерна, що зовсім не критична для здоров'я. Щоправда, алергікам при роботі з ним треба бути насторожі. На думку експертів, гелева структура змивається зі шкіри легше, на відміну від порошку, крупинки якого потрапляють у пори та викликають почервоніння.

Інструкція: Як випрати ковдру: 6 золотих правил

Вартість

Пральний порошок за ціною вигідніше, ніж гель. Чи економніше — тут, звісно, ​​питання. Найчастіше витрата порошку в рази більша, ніж гелю. Ним звикли прати, не дотримуючись дозувань, прописаних виробником. Часто використовують під час прибирання. Тому оптимальний варіант — коли в запасі є обидва засоби.

Плюси та мінуси порошків

Щоб зрозуміти, що краще — порошок або гель для прання, зупинимося на перевагах і недоліках кожного із засобів:

Плюси
Мінуси
Підходить для прання при різній температурі Агресивно впливає на структуру тканини
Відпирає застарілі плями Частинки порошкового пишу часто потрапляють у дихальні шляхи
Доступна вартість Незручно зберігати відкриту пачку: може зволожитися або розсипатися
Ефективно працює при замочуванні білизни Погано виполіскується

Плюси та мінуси рідких засобів для прання

У таких мийних переважають натуральні компоненти. Що з цього вийшло, порівняння в таблиці:

Переваги
Недоліки
Зручно зберігати при щільно закритій тарі, не проллється Немає у складі фосфатів, через це ефективність прання в жорсткій воді знижується
Легко розчиняється в холодній воді Оптимально працює в теплій воді
Ефективно виводить масляні плями Зі старими плямами не справляється
Гіпоалергенний  
Бережно впливає на білизну  
Безпечний склад  

Суміш продається в пакуванні різного літражу. У середньому, великої тари з гелем вистачає від 50 до 100 праннів.  

Чим краще прати: підказки для особливих випадків

Гель для прання добре проявляється за кімнатної температури води — 30-40 градусів. Застосовується для освіження повсякденного одягу. Підходить для прання речей із вовни, синтетики та делікатних тканин. Він м'якше порошку впливає на тканину.

А сухі порошкоподібні гранули розкривають свої властивості найкраще при 90 градусах. Для прання бавовни та льону їм немає рівних. Особливо, якщо потрібно позбутися плям.

Для довідки: Як користуватися гелем для прання: 3 простих правила

Машинне прання

Білі, кольорові та чорні речі сортують та перуть окремо. Це дає можливість захистити чорні джинси від білого нальоту або від темних смуг на світлому одязі. Для кольорового чи білого використовують різні засоби. До складу порошку для прання білого може входити відбілювач. У гелі для догляду за темними та кольоровими тканинами найчастіше присутні компоненти для збереження відтінку.

сортування білизни

У пральній машинці є функція для вибору режиму прання та віджиму. А також у лотку поділ для мийного засобу та кондиціонера. Речі із щільної важкої тканини не варто прати разом із речами з тонкого матеріалу, бо наслідки засмучують.

Ручне прання

Для ручного прання необхідно вибирати засоби з відповідними позначками. У складі порошку для ручного прання менш агресивні компоненти. Перед початком прання необхідно переконатись, що порошок у воді розчинився, потім опустити речі у пінний розчин. Гранули порошку концентровані, тому при попаданні на тканину, вони її роз'їдають.

Прання вручну

У такому разі хорошим рішенням стає гель для прання. Він без залишку розчиняється у теплій воді. Швидко. І дбайливіше діє на тканину.

Прання в холодній воді

Має щадний ефект. Якщо прати у гарячій воді, одяг може розтягнутися або підскочити. До того ж зберігається окрас тканини, вона не линяє. Та й у плані економічності є резон: витрата електроенергії зводиться до мінімуму, отже, рахунок за електрику буде меншим. Тому якщо немає плям, що в'їлися, можна прати одяг у холодній воді, не використовуючи агресивні пральні засоби.

Делікатні речі

Буде правильним використовувати мішечок або сітку, які оберігають одяг від пошкоджень та деформації. Ефективним засобом у делікатному пранні є рідка речовина, що миє, — гель, в якому немає фосфатів, хлору та ензимів. А якщо застосовувати порошок, потрібно, щоб він повністю розчинився у воді.

Кольорова білизна

Ми з вами знаємо, що згодом кольоровий одяг втрачає своє забарвлення. Причина — у неправильному пранні, тому слід дотримуватися рекомендацій від виробників мийних засобів та одягу, коли доводиться випрати кольорове:

  1. Перш за все вивчити інформацію на етикетці.
  2. Сортувати речі за кольорами, не змішувати світлі з темними.
  3. Новий одяг перуть у холодній воді, вивернувши навиворіт.
  4. Дотримуватись режиму прання та температури, не перевантажувати пральну машинку.
  5. Кольорові речі не прати у гарячій воді, щоб не линяли.
  6. На сильно забруднені місця попередньо нанести засіб для виведення плям. Або замочити, потім прати.
  7. Після прання відразу діставати речі з барабана, щоб не залежувалися. Інакше можуть пріти та линяти.
  8. Вдумливо підбирати засіб для прання для конкретних цілей.

Кольорову білизну краще сушити у затінку та на протязі. Так вона менше вигорятиме і швидше сохнутиме.

Прання білих речей

Після частого прання біле набуває жовтуватого і сірого відтінку. Тому якщо на ньому плями, слід замочити білизну в тепленькому розчині з відбілювачем, обробити брудні ділянки засобом для виведення плям. 

Прання білої білизни

Темні речі

Для прання темного краще користуватися рідкими мийними засобами. Вони сприяють збереженню відтінку. Найчастіше використовують гелі для делікатних тканин або універсальний засіб і прати у ледь теплій воді. Розводів на тканині не буде. Гаряча вода допоможе в тому випадку, коли речі сильно забруднені.

Порошок або гель для прання: підсумки в порівняльній таблиці

Показник
Порошок Гель
Інтенсивні забруднення Так Ні
Щоденне прання Ні Так
Плями жиру, поту, крові Ні Так
Прання вручну (до 40 градусів) Ні Так
Попереднє замочування в гарячій воді Так Ні
Прання в жорсткій воді Так Ні
Гіпоалергенність Ні Так
Зручність зберігання Ні Так

Для ефективності прання краще користуватися вузькоспеціалізованими засобами. Вони призначені до виконання конкретно поставлених завдань:

  • для делікатних тканин;
  • для кольорового, чорного та білого;
  • для спортивного одягу.

Щоб пральні засоби краще вимивалися, можна використовувати ополіскувачі. Грамотне поєднання побутової хімії дозволить речам довше зберігати привабливий вигляд. Обов'язково для зберігання мийних треба вибирати місце, до якого немає доступу в дітей.

До слова: Як прати махрові рушники: три постулати

Коментарі
Залиште коментар