Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як випрати ковдру: 6 золотих правил

Дата публікації: 31.10.2022 11:38
Дата оновлення: 03.10.2023 13:14

Скільки його не витрушуй, бруд нікуди не подінеться. А хочеться вкриватися чистим, щоб пахло, залишалося пишним і не збивалося в грудки.

прання ковдри

Тому розберемося, як випрати ковдру, зберігши будь-який наповнювач у пристойному вигляді. Заодно з'ясуємо, чи це можна зробити в пральній машині без ризику зіпсувати набивку.

Чи можна прати ковдри у пральній машині?

Найпростіше вивчити тканинний ярличок, пришитий до текстильного виробу. На ньому знаками показано рекомендації щодо догляду. Більшість ковдр, за винятком виробів з наповнювачем з вати, можна і потрібно прати. Адже будь-яка набивка, накопичуючи пил, бруд і частинки епітелію, потребує очищення. Головне, робити це грамотно, вибираючи режим «Ручне прання».

прати ковдру в пральній машині

Це ощадливий варіант. Температуру краще виставляти 30-40°C, щоб у теплій воді добре розчинявся пральний порошок і розкривав властивості ополіскувача, що надає аромату виробу. Оптимальні 700 обертів на хвилину на віджимі, якщо пралка здатна вичавлювати максимум на тисячі. Навіть якщо потужніше, вище, ніж 700 оборотів за хвилину ставити не варто, тому що йде навантаження на агрегат та й ковдра може взятися грудками.

Рекомендовано прати його в машинці за умови, якщо вона розрахована на завантаження 7 кг і більше. Інакше буде перевантаження, яке загрожує ламанням пристрою. Та і якість прання буде не на висоті.

До слова: Як прати махрові рушники: 3 постулати

Як прати ковдри: головні правила

На зміну колись популярним, ватяним ковдрам, прийшли легкі та м'які вироби з найрізноманітнішими видами наповнювачів, кожен з яких потребує спеціального догляду. Ось кілька правил, які допоможуть зрозуміти, як і на якому режимі прати ковдру, не пошкодивши те, що вона має всередині.

На замітку: Як очистити лоток для порошку в пральній машині: 5 пунктів до вашої інформації

Як випрати ватяну ковдру

Ніяк. Волокна бавовни гігроскопічні, а вплив води миттєво перетворить вату на грудки, що щільно збилися. Надалі така ковдра стане непридатною для використання. Єдиний варіант зробити її чистою — відвезти до хімчистки. На спеціалізованому підприємстві всі забруднення буде видалено без застосування води.

випрати ватяну ковдру

Випрати ватну ковдру, що сильно забруднилася, якщо хімчистка недоступна — завдання із зірочкою. Адже це робити не можна, хіба що обробити окремі ділянки мильним розчином, розбавивши подрібнене господарське мило з пральним порошком у теплій воді. Це робиться просто:

  • ковдру витрушують та розстилають на поверхні;
  • дозовано втирають губкою або щіткою мильну піну, щоб надмірно не зволожувати наповнювач;
  • дають їй попрацювати з пів години та видаляють залишки мильного розчину чистою вологою ганчіркою.

Як прати пухову ковдру

Якщо проігнорувати поради, викладені нижче, пухова ковдра після прання вже ніколи не буде колишньою. Варто тільки її випрати неправильно, як з ковдри полізе нещадно пух. Що ще гірше — наповнювач зіб'ється в грудки, розбити які практично неможливо. Під час прання важливо дотримуватися низки вимог:

  1. перевагу надати рідкому засобу для прання, адже він швидко розчиняється і на відміну від порошку, не містить частинок, які застряють між волокнами та погано вимиваються;
  2. використовувати режим «Ручне прання». У ньому не виконується віджимання, а барабан прокручується повільніше, здійснюючи більш щадний вплив на речі, що перуться;
  3. температура повинна бути не вище 30°C — цього цілком достатньо, щоб вивести всі забруднення. До того ж витрати на електроенергію при пранні в даному температурному режимі вчетверо менше, ніж якщо прати при 60°C;
  4. полоскання — не менше 3 разів, щоб виполоскати весь порошок, залишки якого можуть негативно позначитися на властивостях та якості пуху.

Як випрати ковдру з синтепону

Цей наповнювач складається з ниток синтетичного полімеру, а його структура досить стійка до різних видів впливу. Будь-які вироби із синтепону не тільки можна, але й потрібно час від часу прати в автоматичній пральній машині або вручну.

Оптимальним вибором буде делікатний режим. При делікатному пранні барабан обертається інтенсивніше, на відміну від ручного режиму, що нітрохи не зашкодить синтепоновій ковдрі. Температура води не повинна перевищувати 40° C, а прати варто гелеподібним мийним засобом, який швидше розчиняється і вимивається краще, ніж порошок. Полоскання варто повторити 2-3 рази для повного вимивання мийного засобу. Крім того, таку ковдру можна віджати на високих оборотах. Ця процедура йому не зашкодить.

Як випрати вовняну ковдру

Ковдри з наповнювачем з овечої чи верблюжої вовни неймовірно теплі. І вибагливі. Перш ніж випрати вовняну ковдру, доведеться ознайомитися із вказівками на ярличку. Якщо прання допустиме, рекомендують використовувати:

  • теплу воду (30°C) — за вищих температур ковдра може зменшитися у розмірах;
  • рідкий мийний засіб краще розчиняється і швидше проникає у волокна, очищаючи їх. До того ж простіше вимивається ніж порошок;
  • щадний режим тим і добрий, що підходить для вовняних виробів.

Віджимання виробів з вовни протипоказане. Вона примхлива: розтягується або зменшується за будь-якої інтенсивної механічної дії. Вода має стекти самопливом.

До скарбнички знань: Як прати кросівки: особливості прання та сушіння 5 видів кросів

Як випрати ковдру з холлофайбера

Холофайбер не вбирає вологу і практично не мажеться. Він, як і синтепон, відмінно переносить машинне прання та віджимання. Для прання краще використовувати гелі, вони краще виполіскуються. Температура прання не має перевищувати 30 градусів. Цього достатньо для розчинення порошку та усунення забруднень. Оптимальний режим для прання — делікатний. Таке прання досить щадне.

випрати ковдру рідким гелем

Як прати бамбукову ковдру

Бамбуковий наповнювач не викликає алергії. Він підійде для тих, у кого ослаблений імунітет. Це безпечний і довговічний матеріал, а головне, невибагливий у догляді: стійкий до зношування, тому йому нашкодить ні машинне, ні прання руками. Варто використовувати режим на низьких обертах, що вбереже ковдру від зайвого тертя.

Температура води до 40°C. Рідкі мийні або порошок для дитячих речей оптимальні. Вони глибоко проникають у волокна і добре справляються з будь-якими забрудненнями. Крім того, не вимагають численних виполіскувань. А це явна економія на воді та електриці.

Як правильно сушити ковдри: таблиця

Кожен наповнювач має свої нюанси, які важливо враховувати при сушінні, щоб ковдра не деформувалася:

Матеріал, використаний як наповнювач
Особливості сушіння
Вата Сушать, розправляючи, на горизонтальній поверхні
Пух Допускається сушіння в машині з використанням спеціальних кульок, які допоможуть уникнути утворення грудок
Синтепон Можна сушити на мотузці або сушарці для білизни
Шерсть Сушать на горизонтальній поверхні, щоб уникнути розриву та деформації гігроскопічних волокон
Холофайбер Сушать на мотузці, де добре провітрюється
Бамбукове волокно Подібно до вовняних і пухових, сушать, розклавши на горизонтальній поверхні

Будь-які ковдри слід сушити далеко від нагрівальних приладів, у тіні на свіжому повітрі. Ще краще — на протягу.

сушіння ковдр на свіжому повітрі

Хитрики: Як відбілити тюль у домашніх умовах: 7 методів, які дають результат

Лайфхаки та поради з прання ковдр

Один з найпопулярніших прийомів при пранні ковдр — м'ячики для прання пуховиків. Або тенісні, або для гольфу. Їх поміщають у барабан разом із виробом, щоб запобігти збиванню наповнювача в грудки. Найкращий вибір засобу, що миє, — гелі з нейтральним запахом, орієнтовані на чутливу шкіру. Вони зазвичай належать до категорії безфосфатних і є безпечними, оскільки не викликають алергії. Такі засоби не дратують нав'язливим запахом.

випрати ковдру з холофайбера та синтепону

Прання ковдр, звичайно ж, затратне за часом та ресурсами. Однак ті, що з холофайбера, синтепону та бамбука, не вибагливі. Їх вийде добре відіпрати навіть вручну. Нагородою за працю стане чиста ковдра, що пахне свіжістю, яка подарує комфортне тепло і солодкий сон.

Читайте: Як очистити гумку в пральній машині: 5 хаків

Коментарі
Залиште коментар