Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як подбати про вихованців під час війни: 4 моменти, які не варто ігнорувати

Дата публікації: 30.03.2022 15:29
Дата оновлення: 30.03.2022 15:29

До 90% кинутих тварин гинуть під час війни. Вони не звикли до небезпек і не розуміють, як шукати собі їжу за межами будинку.

як подбати про вихованців під час війни

У них страх вулиці, паніка при стрільбі та вибухах. Щоб не допустити загибелі чотирилапого друга, розповідаємо, що робити з тваринами під час евакуації.

На замітку: Як знайти людину за номером мобільного телефону: 3 способи розв'язувати задачу

Збираємо тривожну валізку для вихованця

Ми відповідаємо за тих, кого приручили. Собака чи кішка звикла до нас, ми до них: радості, прикрості — все навпіл. Тому, перш ніж залишати будинок, потрібно підготувати тривожну валізку чотирилапому. Для гризунів, птахів та рептилій він теж на вагу золота. Беруть насамперед, без чого не обійтися.

Документи — для перетину кордону до країн Європи

  • Індикаційний мікрочип із 15-значним кодом тварини.
  • Ветпаспорт міжнародного зразка, в якому по-англійськи вказана інформація про вакцинацію та протипаразитарну обробку.
  • Довідка про племінну цінність або відсутність такої. Її оформлюють у кінологічних організаціях України.
  • Довідка про вакцинацію від вірусу сказу. Ветеринарне свідоцтво — воно ж форма 1-ВІТ — про стан здоров'я тварини. Його видають у державних ветклініках за 3 дні до перетину кордону.

На період війни пом'якшуються вимоги до документів на вихованців для ввезення до країн Європейського Союзу. Дозволено транспортувати домашніх тварин без документів, мікрочипу та вакцинації. Потрібно лише заповнити форму реєстрації, яку нададуть місцева влада за місцем прибуття або на своїх сайтах. У ній вказують інформацію про вакцинацію та стан здоров'я, а також контакти господаря.

Тест та щеплення від сказу проводяться після в'їзду, якщо звернутися до ветклініки за місцем перебування.

Для країн, які не входять до ЄС, перелік документів залишається чинним. Якщо немає необхідних документів та щеплень, тварину поміщають на тримісячний карантин із можливістю відвідувати вихованця раз на тиждень.

Читайте: Чому не надсилаються СМС з телефону: 7 кроків для розв'язання проблеми

Найнеобхідніше — щоб не забути

Переїзд найчастіше викликає стрес у домашніх вихованців. Вони панікують, у декого погіршується самопочуття. Щоб полегшити поїздку собі та чотирилапому, варто взяти:

  1. Переноску
    Застеліть її основу гігієнічною пелюшкою або будь-якою тканиною — на випадок, якщо тварина випорожниться, можна швидко замінити. Накрийте щільною тканиною — так Барсикам і Васькам буде спокійніше, якщо вони бояться шуму та яскравого світла. Наклейте наклейку, в якій вкажіть ім'я тварини та свої контакти.
  2. Повідець
    У господарів собак нашийник та повідець є, на прогулянку без нього ніяк. У котів ні, вони не покидають квартиру. Тому варто придбати шлеєю з повідцем. За шлейки зручніше утримувати кота, дістаючи з переноски, а повідець необхідний, коли доведеться відпускати пухнастика до туалету.
  3. Запаси води та корму
    Сухі гранули — як варіант, тварини їдять їх із задоволенням. Але одне-два пакування вологого корму не завадять, особливо у тому випадку, якщо кіт чи собака мало п'ють. Це допоможе відновити баланс рідини в організмі.
  4. Гігієнічні приладдя
    Для догляду та прибирання за твариною, щоб дати їй можливість сходити до туалету та прибрати за нею.

Аптечка

Бинт, пінцет, шприци, пластир, ножиці та захисний черевик — обов'язкові. Якщо тварина постійно приймає ліки, вони теж апріорі мають бути в аптечці. Крім цього варто купити препарати для надання першої допомоги при травмах та отруєнні:

Медичні препарати
Найменування
Для дезінфекції Хлоргексидин, перекис водню
Протибольові Анальгін
Проти діарейні Активоване вугілля, Ентерос гель
Ранозагоювальні Левоміколь

Порівняння: Що краще — валіза або сумка на колесах: 5 розділів на допомогу при виборі

Що робити з домашніми улюбленцями при повітряній тривозі

Коли звучить тривожна сирена, своїх підопічних беруть із собою в укриття. Гучні звуки лякають тварин, багато хто з них не любить перебувати серед незнайомих людей. У такі моменти намагайтеся полегшити їх переживання: собаку та кішку тримайте за повідець, але при цьому беріть на руки, якщо вони не тяжкі. Розмовляйте із ними. Перебувають у переносці — накривайте.

що робити з тваринами під час евакуації

Прийшли в безпечне місце, дайте собаці його улюблену іграшку, щоб розважився, напоїть — це трохи заспокоїть. Коти стресостійкі, знаходять собі розваги самі.

Для розуміння: Li-pol або li-ion — що краще: порівняння 2-х видів акумулятора

Що робити з тваринами під час евакуації: загальні правила перевезення та перетину кордонів

За тхорів, собак та котів турбуватися не варто. Прикордонники сусідніх країн під час війни впускають біженців із тваринами без документів на підставі дозволу Єврокомісії. Тепер ветеринарно-санітарний паспорт пред'являти не обов'язково, хоч і бажано. Є документи — добре, ні — заповнюєте папери на кордоні, тим самим зобов'язуючись легалізувати вихованця до ЄС за місцем облаштування. Це також стосується гризунів, рептилій, земноводних, безхребетних та декоративних видів ваших улюбленців.

Докладніше про те, як перетнути кордон з домашніми тваринами під час війни, у тому числі транзитом в іншу країну, читайте на офіційному ресурсі https://dpss.gov.ua/news/timchasova-procedura-shchodo-peremishchennya-domashnih-tvarin-do-yes-polshcha-pid-chas-trivannya-zbrojno-konfliktu.

Як надати допомогу кинутій тварині

Насамперед — нагодувати та напоїти. По можливості — дати притулок. Якщо немає їжі та даху, шукати притулки для тварин або волонтерів, які опікуватимуться бідолахами. Так, це важкий час. Так, складно виживати, тут хоч би самому собі дати раду. Так, яке б ви не ухвалили рішення — воно єдине вірне. Але. Своєю бездіяльністю ви занапастите безвинне життя, проявивши милосердя — знайдете друга, який буде безмежно відданий до кінця. Вибір за вами.

що робити з домашніми тваринами під час війни

У статті описали всілякі варіанти та способи вирішення, як подбати про вихованців під час війни. Сил нам і милосердя до братів наших менших.

Пізнавальна стаття: Як вибрати ліхтарик для походу: 3 види + 3 важливі характеристики

Коментарі
Залиште коментар