Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Що краще — валіза чи сумка на колесах: 5 розділів в допомогу при виборі

Дата публікації: 07.07.2021 11:22
Дата оновлення: 20.02.2023 10:37

Спрощуємо завдання вибору дорожнього «супутника». Розглянемо основні плюси та мінуси кожного, щоб точно знати, що краще: валіза чи сумка на колесах. 

Валіза чи дорожня чи сумка на колесах

Приділимо увагу місткості та зручності користування виробами. Читайте і робіть висновки, який варіант краще взяти в поїздку. 

Для подорожей по місцю: Як вибрати електросамокат: 5 розумних підказок 

Плюси та мінуси валіз 

Чим цей вид сховища для багажу приваблює мандрівників: 
 
1. Жорсткий каркас 
Пластикові варіанти, як Lumen 20", мають міцний ударостійкий корпус, якому не страшні ні волога, ні фізичний вплив, ні падіння з невеликої висоти. Усередині подібного сховища можна спокійно перевозити тендітні аксесуари, не переживаючи за їх збереження. Речі при акуратному укладанні не помнуться, вміст не деформується. Є також тканинні моделі, як XC Tryal 52L, які трохи легше пластикових, але також мають досить жорстку основу.

2. Привабливий зовнішній вигляд 
Виробники випускають моделі в різних відтінках корпусу, зі всілякими принтами. Є однотонні варіанти в класичному чорному або синьому забарвленні. Зовнішня поверхня пластикових валізок може бути не тільки гладкою, але і рифленою, з плавними виступами, що надає моделям оригінальний зовнішній вигляд. До того ж валізу з незвичайним дизайном легше відшукати серед іншого багажу, наприклад, на стрічці в аеропорту. 

3. Можливість закріплення речей всередині 
Залежно від обраної моделі, усередині можуть бути компресійні ремені, внутрішні кишеньки на блискавці та без неї. Все це допомагає скласти й надійно утримувати одяг і аксесуари всередині. Навіть при неповному заповненні валізи речі не будуть бовтатися, а залишаться акуратно лежати на своїх місцях. 

4. Додатковий функціонал 
У валізах може бути передбачена можливість збільшення внутрішнього обсягу. Це дозволяє залишити місце для сувенірів та іншого, коли повертаєшся з відпочинку або відрядження, і не брати з собою додатковий багаж. Корисний буде замок TSA (є в Wenger Pegasus), який на кордоні можуть відкрити / закрити митники, не ламаючи останній і не розшукуючи власника речей. Лоток з карткою, куди вписуються ПІБ, дозволить легко ідентифікувати господаря багажу. Моделі на коліщатках і з висувною ручкою зручно везти за собою, регулюючи висоту останньої по своєму зросту.

Пластикова та тканинна валіза

Попри міцність, довговічність і функціональність валіз, без мінусів не обійшлося: 

  • Вага: навіть порожня валізка малого розміру буде важити не менше 2,5 кг, а велика — 4-6 і більше кілограмів. При повному заповненні, подібна поклажа досить важка. Правда, щоб не тягати багаж в руках, у валізах є 2 або 4 коліщатка, завдяки яким його можна котити по поверхні, мінімізуючи навантаження на руки. 
  • Розміри: збільшити обсяг внутрішнього сховища іноді можна, а ось зменшити габарити ніяк не вийде. Хоч порожній, хоч повний, чемодан ніяк чи не скласти, доведеться нести в руках або котити. 
  • Ручки: зазвичай це одна звичайна і на додаток телескопічна збоку. У будь-якому випадку валізу потрібно нести в руці, повісити на плече або закинути її за спину не вийде. 

Що стосується пластикових варіантів, їх поверхня дряпається, стирається, що впливає на естетичність зовнішнього вигляду. Для захисту зовнішньої частини багажу передбачена можливість використання знімних чохлів, як Compatto Mendini S. 

Можна користуватися в будь-якому місті: Як платити смартфоном: 3 системи оплати  

Переваги та недоліки дорожніх сумок 

Запакувати речі в поїздку можна у валізу на коліщатках або без них. Цей виріб для переміщення поклажі має кілька плюсів і мінусів: 

Переваги 
Недоліки 
Сумка, як і чемодан, може мати коліщатка і складну ручку для зручності транспортування. Припустимо, така як Tucano TUGO M  У виробах без щільної основи велика ймовірність деформації або пошкодження речей під час транспортування 
Може мати довгий ремінець, щоб носити через плече, звільняючи руки. Варіант — COMPATTO XL  У дорожніх моделях, якщо і передбачений замок, то маленький навісний 
Якщо всередині немає речей, то легкі тканинні варіанти можна компактно скласти для зручності зберігання і перевезення  Внутрішнє наповнення сумки на колесах зазвичай обмежується тільки утримують ремінцями 
Моделі, виготовлені з матеріалу зі спец просоченням, стійко переносять вплив вологи, легко очищаються від забруднень Додаткові кишеньки та відділення частіше розташовуються зовні. З одного боку це зручно, коли потрібно швидко дістати якусь річ, а з іншого, більш вразливо для крадіжки 
За вагою навіть великі тканинні моделі на коліщатках приблизно такі ж, як валізи малого розміру 
Ціна дорожньої сумочки частіше менше, ніж валізи

Перш ніж вирішити для себе, що все-таки краще: дорожня сумка або валіза, розгляньмо додаткові аспекти, що впливають на вибір вироби. 

Що більш містке? 

Це залежить не тільки від виду обраного виробу, а й від його розміру. Зрозуміло, що в маленький чемоданчик поміститься менше речей, ніж у велику сумку.  

При приблизно рівних габаритах з сумкою, валіза дозволяє акуратно і рівномірно розташувати поклажу всередині, скористатися внутрішніми кишеньками для сортування дрібниць. Всередині може мати перегородку, як у Wenger Lyne, щоб відокремити, наприклад, дорослі речі від дитячих, якщо планується сімейна подорож. 

Пластикова та тканинна валіза

Внаслідок відсутності жорсткого каркаса в сумку можна «під зав'язку» утрамбувати речі, не переживаючи, що вона не закриється. При наявності зовнішніх відділень частину речей можна покласти також туди. 

Щоб зняти відео, що запам'ятовуються: ТОП-10 кращих телефонів з можливістю запису відео 4К 

Мета поїздки: де краще сумка, а де — валізу?

Вирушаючи на сімейний відпочинок, простіше і зручніше взяти з собою одну велику валізу, куди безпроблемно помістяться речі всіх домівників, ніж кожному брати по сумці та платити за багаж в автобусі. 

Водночас в шопінг-турі возити за собою досить громіздку валізу навряд чи буде зручно. А ось закинути сумку на плече і відправитися за покупками — саме те. 

У відрядження часто доводиться везти з собою, крім змінних речей, ще й діловий костюм, туфлі, ноутбук, документи. Все це відмінно збережеться, а одяг не помнеться в валізі з жорсткими стінками. 

Якщо належить відправитися кудись на пару днів, зручніше буде з невеликою сумкою, куди поміститься базовий набір речей. Її не доведеться здавати в багаж. 

Вирішуючи, що зручніше: сумка на колесах або валіза, врахуйте не тільки вказати мету і тривалість поїздки, але і кількість і габарити необхідних речей, вид транспорту, на якому будете подорожувати. Наприклад, в пасажирських вагонах поїзда дозволяється перевозити багаж вагою до 50 кг. Без доплати в літаках — до 5-10 кг, в залежності від авіакомпанії.

Пропонуємо дізнатися: Як вибрати ідеальну сумку для ноутбука  

Сумка чи валіза: що краще взяти в літак

Тут головне — відповідність розмірів виробів нормам, встановленим авіакомпанією, інакше поклажу доведеться здавати в багаж. З собою в літак можна пронести тільки ручну поклажу. 

З огляду на жорсткість корпусу валіз, навіть при відповідності з характеристиками carry on, він може просто не влізти в стійку для ручного багажу. Зате м'яка тканинна сумка безпроблемно прослизне в відведене місце. 

Сумка або валіза в літак

Під сидінням або на полиці вгорі може бути недостатньо вільного місця для розміщення валізи, тоді як в повному обсязі заповнена сумка легко мнеться з боків або зверху, дозволяючи втиснути її навіть в обмежений простір. 

З іншого боку, якщо раптом поклажа впаде з полиці або під час польоту попадеться зона турбулентності, надійніше захистить речі від м'яття і пошкодження виробу з щільним жорстким корпусом.  

Який би варіант ви не вирішили вибрати в поїздку, потрібно обов'язково звернути увагу на матеріал виготовлення моделі, якість фурнітури, наявність коліщаток для перевезення важкого багажу. Додатковий функціонал, типу ЮСБ-штекера в валізі або плечового ремінця в сумці, буде плюсом до зручності користування.  

Пригадується в дорозі: ТОП-10 кращих портативних акумуляторів 

Коментарі
Залиште коментар
Категорії