Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як вибрати ліхтарик для походу: 3 види + 3 важливі характеристики

Дата публікації: 07.06.2021 12:55
Дата оновлення: 20.02.2023 12:11

Розбити табір або знайти потрібну стежку у темряві — завдання з розряду «очевидне-неймовірне». Прийде організовувати освітлення, що в похідних умовах можна зробити за допомогою ліхтаря.

 Выбор фонарика для похода

Залишається вирішити: який тип краще підійде і як вибрати ліхтарик для походу, щоб він витримав усі труднощі шляху, батарейка не сіла в невідповідний момент і світло було досить яскравим.

Що ще потрібно в подорожі: Гаджети в похід: Топ 10 найнеобхідніших

Основні принципи вибору

Кращий ліхтарик для походу повинен відповідати ряду критеріїв, серед яких особливо важливі :

1. Корпус
Хлипка оболонка при найменшому ударі дасть тріщину або ще гірше – розламається повністю і приведе ліхтар у непридатність. Тому протиударність та міцність корпусу – must have для особистого «світила».

2. Акумулятор
Похід може зайняти кілька днів, і щоб убезпечити себе від темряви в лісі або горах, краще заздалегідь дізнатися все про автономність освітлювального девайсу.

3. Компактність
Тягати із собою великої ваги ліхтар не надто зручно, адже доведеться не просто стояти на місці, а долати різні перепони в дорозі. Тому оцінюємо також габарити девайсу.

Не забуваємо, що головне призначення такого приладу – організувати гідне освітлення місцевості. Так що при виборі не упускаємо з уваги показник потужності світлового потоку.

Для повсякденного життя: Як вибрати міський рюкзак: 6 лайфхаків з розряду «Як же я раніше не здогадався?»

Види похідних ліхтариків

Для початку потрібно визначити, який саме освітлювальний прилад взяти з собою в подорож лісами та горами. Всього є 3 основних типи ліхтариків, призначених для любителів хайкінгу та трекінгу. Розбираємось з їхніми особливостями.

Кемпінгові

Відрізняються вертикальним світінням і найчастіше мають циліндричну форму з розташованими по колу світлодіодами. Плюс таких моделей, як R18ALU-0 можливість освітлювати простір на 360° навколо. Подібні варіанти можна поставити на землю, дно намету або підвісити.

 Кемпинговые фонари

Основне призначення таких ліхтарів, як зрозуміло з назви, — освітлення кемпінгу. Звичайно, їх можна вільно переносити, але краще це робити на коротких дистанціях, наприклад, щоб пересуватися табором. Під час тривалого походу зручніше використовувати модель компактніше.

Перед тим як вибрати кемпінговий ліхтар, зверніть увагу на його додатковий функціонал:

Функції
Призначення
Нічне освітлення Червоні світлодіоди дозволяють добре орієнтуватися в темряві, не сліпити очі яскравим світлом
Вибір рівня освітленості Не зайвими будуть кілька режимів свічення , щоб використовувати пристрій для освітлення всього табору, а в менш потужному діапазоні – в якості особистого нічника
USB-порт Дозволить зарядити від ліхтарика телефон або інший гаджет

{{33}Ручные} }Невеликі, довгасті, поміщаються в ДОЛОНІ – такі ліхтарики популярні в поході, на дачі та Вдома. Їх завжди тримають під РУКОЮ.Ручні моделікоштують відносно недорого, при цьому забезпечують цілком пристойний рівень освітленості. Можна переглянути перешкоду чи знайти потрібну стежку під час походу. Єдине – одна рука буде зайнята цим девайсом.

 Ручные фонарики

Такі ручні похідні варіанти, як PERFORMANCE (1-95-152), мають:

  • як мінімум, 2 рівня світіння;
  • ручне фокусування, що дозволяє зафіксувати промінь в одній точці;
  • ремінець на задній частині корпусу або ручку, гачок, що дозволяє швидко підвісити приладчик на рюкзак, деревний сучок під час зупинки.

Виготовляються в алюмінієвому або пластиковому корпусі, які можуть мати пило- та вологозахищеність.

Для смачної та корисної їжі: ТОП-5 електрогрилів: огляди, перевірені на смак, або які краще

Налобні

Залишають вільними обидві руки і кріпляться на голову або на захисний шолом. Налобник стане відмінним вибором, коли під час пішого туризму чи скелелазіння доводиться щось дертися, відсувати гілки, загалом, щосили допомагати собі руками.

Налобные фонарики

Чим хороші налобники:

  • можна регулювати розмір ременя, підлаштовуючи ліхтарик під свій об'єм голови і попереджаючи можливість його зісковзування;
  • світловий промінь спрямований у той бік, куди дивиться турист;
  • корпус суперлегкий, найчастіше пластиковий.

При виборі налобного ліхтаря для туризму варто акцентувати увагу на його управлінні. Оптимальний варіант – 1-2 кнопки, тому що під час руху клацати клавішами на лобі не дуже зручно. Додатковий плюс, якщо в приладі можливий нахил корпусу під певними градусами, як у Topex 94W390, щоб направити світло куди завгодно.

Може стати в нагоді поході:Фітнес-браслет OnePlus Band: 5 вражаючих характеристик гаджета

На які характеристики звернути увагу?

Вивчаючи параметри освітлювального пристосування, важливо вичленувати тільки найголовніше, від чого залежатиме зручність, тривалість та ефективність використання ліхтарика.

Габарити і вага

Стандартний ручний ліхтарик важить близько двохсот грамів, а довжина – в середньому, сантиметрів 15. Його не важко носити в руках і можна запросто прилаштувати в кишеню рюкзака або куртки при непотрібності.

Налобники важать у межах 50-100 грамів, відрізняються вельми скромними габаритами. Що не дивно, адже носити на голові об'ємну і важку штуковину навряд чи сподобається Комусь. Тому цінителі компактності не проходьте повз такі варіанти, ЯКNEO 250 люменів.

Найважчі і габаритні – кемпінгові лампи. Їх вага – 500-700 р. Для стаціонарного розміщення цілком зручно, навпаки, буде більш стійким, а ось для подорожі легко явно не підходить.

Яскравість і довжина променя

Дальність свічення залежить від світлової потужності, фокусування променя та особливостей конструкції ліхтарика. Чим ширший пучок – тим більшу територію він може висвітлити. Вузький промінь світитиме далі, охоплюючи при цьому менше предметів на всі боки.

Кількість люменів і дальність променя виробник зазвичай вказує на технічні характеристики приладів. Допустимо, в Pro LED 350 lm і до 140 м відповідно.

Майте на увазі, що дуже яскравий ліхтарик потрібен не завжди. Наприклад, він може втомлювати очі, якщо потрібно світити неподалік себе, або зліпити оточуючих. Тому цей параметр варто підбирати з урахуванням реальних умов застосування ліхтарика. Ідеальний варіант, якщо у приладі передбачена можливість змінити інтенсивність свічення.

Тип живлення

В освітлювальних пристроях можуть бути встановлені:

  • Батарейки типу АА або ААА від 1-2 до 6 шт.

Залежно від їх якості та інтенсивності використання приладу, ліхтарик цілком може пропрацювати кілька днів поспіль. Після того, як батареї вичерпають свої запаси енергії, знадобиться змінити їх на інший комплект. Тому в рюкзак краще одразу закинути змінні розхідники для ліхтарика.

  • Акумулятор, який без підзарядки тримається ≈16 годин

Як ONE. Але потім також потребує поповнення запасів енергії. Для підзаряду знадобиться від 1 до кількох годин. Тому потрібно не забувати заряджати його при світлі або мати запасну батарею, що підходить до типу ліхтарика, що використовується. Також подбати про те, щоб було десь і від чого його зарядити. До речі, є ліхтарики з мікро-ЮСБ зарядкою, які зручні тим, що підживитись енергією можуть від звичайного повербанка.

Фонарики с аккумуляторами и батарейками

Якщо немає можливості запитати пристрій від батарейки, акумулятора, в хід йдуть бензинові або газові лампи. Світло буде, доки не вигорить паливо. Подібний вид живлення все менше користується попитом, тому що в піший похід простіше взяти пару батарейок, ніж каністру з бензином.

Похідне екіпірування включає багато елементів. Щоб не обтяжувати, і так нелегку поклажу, краще озброїтися компактним, легким і «живучим» ліхтариком, а краще — двома-трьома, якщо якийсь вийде з ладу. До того ж, кожен із описаних видів має своє призначення, а отже, може стати у нагоді в дорозі та під час стоянки. З додаткових режимів варто відзначити стробоскоп, який використовується для подачі умовного сигналу, наприклад, SOS.

Що взяти з собою на відпочинок: Екшн-камера або фотоапарат: 8 відмінностей, порівнянь і порад

Коментарі
Залиште коментар