Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Іграшки для кішок — як вибрати серед 4 поширених типів

Дата публікації: 20.12.2023 11:37
Дата оновлення: 20.12.2023 13:41

Котячі іграшки стимулюють активність та задовольняють природні інстинкти наших вихованців. Вибираючи щось вартісне, враховують безпеку та відповідність віку. Одним подобається те, що імітує діяльність полювання (миші, пір'я на мотузочках), іншим — те, що рухається, гримить чи пищить.

 кіт полює на іграшку

Щоб була зацікавленість у грі, потрібна різноманітність, тому розберемося, як вибрати іграшку для кота, враховуючи його потяг до нового.

Чому важливо вибирати правильні іграшки для котів

Граючи з іграшкою, котик активно проводить час, а значить, здоров'я серця і м'язів у нього в нормі, ожиріння не загрожує. Іграшки не дають занудьгувати, що важливо для домашніх хвостатиків, які знають вулицю лише за спостереженнями із вікна.

Дражнилки, що імітують полювання, дозволяють кішкам виплескувати свої природні інстинкти у безпечному середовищі. Інтерактивні зміцнюють зв'язок із власником. Якщо дати вусатому те, з чим йому цікаво, він не гризтиме і не дряпатиме меблі. Іграшки з гострими краями або дрібними деталями часто ковтають, тому слід унеможливити ризики для здоров'я свого непосиди.

На замітку: Як вибрати корм для кота: 5 нюансів, про які варто знати

Психологічні та фізіологічні переваги гри для котів

Ігри важливі. Вони допомагають тваринам зберігати хорошу фізичну форму.

Серед психологічних переваг:

  • Зменшення стресу та тривожності: граючись, котик розслабляється.
  • Запобігання нудьзі: регулярні пустощі породжують інтерес кішок до їхнього середовища.
  • Соціальна взаємодія: дуріючи з господарем або з іншими тваринами, зміцнюється симпатія один до одного.

Серед фізіологічних переваг:

  1. Підтримка здорової ваги: витівки стимулюють фізичну активність, що допомагає підтримувати організм у тонусі.
  2. Поліпшення координації та гнучкості: стрибки та лазіння надають верткості.
  3. Профілактика захворювань: при регулярній активності рідше з'являються проблеми із суглобами та хронічні болячки.
  4. Стимуляція сенсорних здібностей: пискалки, вироби з різними текстурами та ті, що рухаються, стимулюють зір, слух та дотик кішок.

Пізнавальна стаття: Як вибрати шлейку для кота: 4 ділові поради

Вплив іграшок на здоров'я та поведінку кішок

Іграшки, що спонукають до бігу, стрибків або лазіння зміцнюють м'язи, стають сильнішими кістки й гнучкіші суглоби, що особливо важливо для старих кішок. Розваги з іграшками знижують тривожність, а на неї страждають більшість пухнастиків, які проводять багато часу в приміщенні. Головоломки або приблуди з їжею всередині допомагають тримати розум кота зайнятим, запобігаючи нудьзі.

Особливо важливі іграшки для кошенят. Коли муркотуни добре розважаться, вони стають спокійнішими, розслабляються і більше довіряють господареві. Відсутність іграшок має протилежний ефект.

Читайте: Як вибрати кігтеточку для кота — 5 важливих характеристик «ганчірки»

Основні типи іграшок для котів

Вироби поділяють за характеристиками та призначенням. Якщо цікавлять іграшки для кішок, як вибрати, допоможе розібратися нижченаведена класифікація.

Іграшки для самостійної гри

Пристосування розроблені таким чином, щоб стимулювати інтерес та розважати коли власник зайнятий чи відсутній.

кіт грає м'ячем

Серед популярних:

  • М'ячики й котячі ролики з дзвіночками або ліхтариками, що світяться — кіт може штовхати лапами.
  • Іграшки-головоломки з їжею змушують вусатого долати складнощі, щоби отримати їжу.
  • Пір'яні трясуни та вудки на пружині або гнучкому стрижні можна ловити, бити лапами або кусати.
  • Тунелі дають простір для пересування, ховання та засідок, що подобається багатьом кішкам.
  • Іграшки, що самостійно рухаються, імітують полювання, залучаючи до гри.
  • Котячі кігтедерки — це не іграшки у традиційному розумінні, зате забезпечують котам можливість лазити, точити пазурі та спостерігати за навколишнім середовищем.
  • Котячі «Лазерні указки» створюють світлові крапки, що рухаються, і надовго захоплюють увагу вихованця.
  • М'які іграшки: деякі кішки люблять їх обіймати та кусати, особливо якщо вироби з котячою м'ятою.

Іграшки для взаємодії з власником

Кішки люблять грати зі своїми господарями. Щоб підбурити, беруть дражнилку — вудку, до якої прикріплена мотузочка і м'який хвостик на кінці. Він може бути з пір'я, тканини або матеріалу, що шарудить. Такі забавки імітують рухи маленьких тварин чи птахів, стимулюючи кота до активності.

кіт грає з господарем

Також котика підбурює лазерна указка, адже тварини люблять бігати за червоною крапкою. Така розвага стимулює природний інстинкт полювати, пропонуючи здобич, яку можна переслідувати. Бажано завершувати гру, даючи в лапи іграшку, щоб кіт міг відчути задоволення від «полювання».

Великі м'які іграшки зручно атакувати, обіймати, кусати та дряпати. Власник може маніпулювати іграшкою, імітуючи живу здобич.

Стаття-підказка: Як вибрати переноску для кішки — 8 найкращих моделей

Навчальні та розвивальні іграшки

Стимулюють котячий інтелект і задовольняють потреби у полюванні та дослідженні. Ось кілька популярних іграшок:

  1. Іграшки-головоломки вимагають від котика розумових зусиль для отримання ласощів. Це можуть бути кульки з отворами, через які випадають ласощі, коли вусатик котить іграшку.
  2. Інтерактивні — автоматично рухаються, стукають, пищать, спонукаючи грати.
  3. Іграшки для лову на пружинах або гнучких стрижнях кішка може ловити, бити лапою або кусати. Вони допомагають розвивати реакцію та координацію.
  4. Лабіринти для корму у вигляді ускладнених конструкцій (підвішені кульки з шарудливими деталями або м'ячиками) продумані таким чином, щоб залучити лапи та інтелект, тільки так вийде дістати корм чи ласощі.
  5. Іграшки для імітації полювання — ті ж мишки на пульті управління або рухливі рибки — задовольняють природний інстинкт кішок, спонукаючи полювати.
  6. Тунелі, якими вихованець може проходити чи ховатися, стимулюють дослідницьку поведінку. Вони дають відчуття безпеки, це гарне місце для відпочинку.

Інтерактивні та електронні іграшки

Можуть автоматично рухатися, змінювати напрямок, вібрувати чи пищати, щоб залучити кота. Вони мають різні рівні складності, а завдання одне — змусити кота ворушити мізками.

кіт грає з інтерактивною іграшкою

Варто придивитися до іграшок, що працюють від зарядки. Зокрема до моделей, які працюють, коли тварина торкається них, і завмирають через кілька хвилин після того, як пухнастик втрачає інтерес.

Як вибирати іграшки з урахуванням індивідуальності кішки

Одні кішки люблять полювати, інші вважають за краще спостерігати. Варто вибирати іграшки, які відповідають темпераменту свого вихованця та його інстинкту. Активні віддають перевагу розвагам, що стимулюють до руху, — лазерні указки, те, що бігає, стрибає, котиться. Спокійні грають із тими предметами, які спонукають думати.

Кішки швидко втрачають інтерес до одних й тих самих іграшок, тому їх потрібно регулярно міняти, купуючи різні, але саме такі, що подобаються вашому хвостатику. Потрібно спостерігати за реакцією тварини на нову іграшку. Якщо виявляє інтерес, це добрий знак.

Врахування віку, розміру та темпераменту кішки

Вік
Етап життя
0 – 12 місяців Дитинство
17 років Молодість
7 – 10 років Зрілість
10 – 14 років Літній вік
Понад 15 років Старість

Кошенятам та молодим котам підійдуть іграшки для активної гри. Тваринам у поважному віці слід обирати спокійніші розваги.

При виборі іграшки необхідно враховувати розмір і характер кішки. Річ, яка не підходить за розміром, може зашкодити здоров'ю кота. За характером тварини теж слід стежити. Якщо придбати спокійному коту бігове колесо, воно стоятиме без діла.

Визначення рівня активності кішки

Якщо домашній улюбленець проводить багато часу на лежанці та не любить бігати, це спокійний котик. Активні пухнастики більшу частину свого дня проводять на лапах.

будинок для кішки

Рухливим тваринам підійдуть лазери, бігові колеса, м'ячики. Для нерозважливих купують ігрові комплекси з дряпкою та будиночком, іграшки на пружинах.

Як привернути увагу кішки до нової іграшки

Більшість котиків допитливі, вони виявляють інтерес до всього, що їх оточує. Головне — не давати домашньому улюбленцю відразу багато іграшок (варто взяти це за правило). Інакше розсіюється концентрація уваги, а розфокусування породжує байдужість. Варто пропонувати вихованцю одну-дві дрібниці або чергувати їх у різні дні. Так у кота завжди буде щось новеньке.

В скарбничку знань: Як вибрати наповнювач для котячого туалету: 7 порад

Коментарі
Залиште коментар