Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Google припиняє підтримку Android для смартфонів Huawei: 5 відповідей на «Що тепер робити?»

Дата публікації: 28.11.2020 09:42
Дата оновлення: 28.11.2020 09:42

Відносини між Китаєм та США досі сильно розжарені. Взаємні претензії та жорсткі санкції помітно позначаються на економіках обох країн. Але сильніша ситуація торкнулася технологічної сфери. Конкуренція американських виробників із компаніями з Китаю на світових ринках розгортається з новою силою.

Google прекращает поддержку Android для смартфонов Huawei

Щоб витіснити небажаних конкурентів зі свого ринку, США вжили низку радикальних заходів. Під тиском уряду навіть Гугл вирішив обмежити співпрацю з виробником «Хуавей» із КНР.

Основні причини конфлікту Google і Huawei, а також його розвиток розкриємо в статті.

Huawei: кілька фактів про історію розвитку компанії

У 1987 р. «Хуавей» заснував Жень Чженфей – один з колишніх інженерів Народно-визвольної армії КНР.

заводские мощности Huawei

Для старту підприємства Жень мав у своєму розпорядженні всього 21 тис. юанів (близько 6 тис. доларів США). Розвиток телекомунікаційних технологій у Китаї 80-х всіляко віталося урядом республіки. На той момент КНР не мала на внутрішньому ринку технологій сильного гравця, здатного потягатися з іноземними корпораціями.

Huawei на перших етапах становлення вела торговельну діяльність, активно вкладаючи кошти в R&D відділ (розробки та дослідження). Пріоритетною галуззю стало виготовлення мережного обладнання. Перші комутаториКОМПАНІЄЮ були випущені в 1990 Р. Незважаючи На високі кредитні ставки і конкуренцію, що посилюється, «Хуавей» продовжував створювати власну технологію у виробництві мережевих комутаторів, відмовившись від зарубіжних аналогів.

У результаті випуск моделі C&C08, з можливістю підключення до 10 тис. пристроїв, приніс Huawei контракт з армією КНР та авторитет." Хуавей" міцно закріпилися на китайському ринку комунікацій завдяки агресивній та продуманій політиці керівництва. Замість суперництва у містах, де ніша була зайнята іноземними виробниками, Huawei пішов шляхом розвитку ринку провінцій.

У Пекіні та Шанхаї були відкриті нові центри для досліджень вже в 1995 р. Виробник зосередився на виготовленні роутерів та розвитку мобільних технологій. До Huawei прихильно ставилися в уряді, що дозволило компанії отримати як клієнта залізницю і кредитуватися в державних банках Китаю.

ДО кінця 1996 р. «Хуавей» зумів відвоювати близько 20% внутрішнього ринку країни у сфері комунікаційного обладнання. На міжнародну арену підприємство початок хода з Гонконгу. Наступним кроком (1997 р.) стало відкриття спільного цеху зі збирання обладнання в Росії. Партнером Huawei стала корпорація Beto Corporation із Тайваню.

З початком 2000-х виробник зайняв лідируючі позиції на ринках Південної Африки, Бразилії та Таїланду. Допомогла ціна: бренд постачав у ці країни продукти на 30% дешевше, ніж конкуренти. У той же час" Хуавей" почав продаж обладнання в Німеччині, Португалії, Британії та Нідерландах. В Еміратах бренд брав участь у запуску першої мережі 3G. Також компанія зробила спробу виходу на американський ринок.

Вливання величезних бюджетів у дослідження та прихильність уряду Китаю дозволило Huawei увійти до трійки світових лідерів виробництва мобільної техніки, обігнавши Apple і посівши другий рядок у рейтингу успішності відразу за Samsung.

Читайте: Огляд Huawei P40 Lite: 5 новин про флагман Huawei P40 Pro і порівняння з iPhone 11 Pro Max

Хронологія подій, що передують конфлікту

Суперництво двох наддержав – США та Китаю — у гонці технологій розпочалося задовго до відкритих конфліктів на міжнародній арені." Хуавей" вийшов на ринок США в 2001 році, відкривши перший офіс у Техасі. Американський бізнес не надто привітно зустрів нового конкурента.

Вже 2003 р. Cisco Systems, Inc. у каліфорнійському судовому порядку звинуватила «Хуавей» у крадіжці інтелектуальної власності. Претензії Cisco стосувалися присвоєння коду операційної системи з подальшою її експлуатацією та порушенням ряду патентів. Американський виробник вимагав заборони на використання версії комутаторів та маршрутизаторів серії Quidway в комерційних цілях.

І в червні того ж року Cisco відстояли свої права. В результаті такого рішення Huawei припинив продаж спірного обладнання з обіцянкою випустити оновлення, що виключають програмний код, захищений авторським правом.

2004 ознаменувався гучним конфліктом з Fujitsu Network Communications. Тоді співробітника" Хуавей" спіймали на промисловому шпигунстві під час презентації нового продукту Fujitsu. У березні 2009 року ситуація повторилася з компанією Excelcomindo з Індонезії. В обох випадках «Хуавей» відбувся «легким переляком», заперечуючи свою причетність до інцидентів.

Але не все так просто виявилося в США. У 2008 відразу два бренди з КНР — «Хуавей» та ZTE — потрапили в немилість уряду. Підозрювалися виробники телекомунікаційної апаратури у передачі КНР засекречених даних урядових, наукових і навіть військових організацій Сполучених Штатів. Обидва бренди втратили право купувати стартапи США. Державним службовцям заборонили придбати обладнання, випущене брендами ZTE або Huawei.

Незважаючи на серйозний тиск з боку держави та відмова операторів співпрацювати, мобільні телефони «Хуавей» великою популярністю в США. У 2015 році Гугл і Хуавей спільно випустили модель смартфона Nexus 6P. Але очікуваного зростання продажів не вийшло: американські оператори не виявили зацікавлення гаджетом китайського виробництва.

смартфон Nexus 6P

З приходом адміністрації Трампа риторика Сполучених Штатів на міжнародній арені, зокрема на Близькому Сході, сильно змінилася. Відновилися та посилилися всі санкції проти Іранської держави. Новий уряд серйозно взявся за захист національних інтересів. Поряд з фінансовими втратами конкурентів, багато компаній опинилися в Entity List. До цього списку потрапляють підприємства, яким обмежують доступ до американських технологій та товарів.

Конфронтація між владою Сполучених Штатів та Huawei загострилася у березні 2018 року. Відмова Китаю співпрацювати з рітейлерською мережею Best Buy призвела до низки наслідків.

  1. Huawei знову звинуватили у загрозі національній безпеці Сполучених Штатів.
  2. Відновили заборону купівлю військовими США мобільних телефонів «Хуавей».
  3. З Huawei відмовилися працювати у Японії, Великобританії та Австралії.
  4. Конгрес США настійно рекомендував Google обмежити" Хуавей" у використанні своїх продуктів.

ДО кінця року в Канаді стався арешт фінансового директора Huawei, ініційований урядом США. Високопоставленого керівника звинуватили у передачі неправдивих даних про співпрацю з Іраном.

За версією слідства, американські банки використовувалися для обробки незаконних у США транзакцій. Дочірні компанії Huawei Device USA та Skycom Tech підозрювалися у надмірно тісній співпраці з іранськими підприємствами. Дані про транзакції надавала особисто Мен Ваньчжоу (фінансовий директор Huawei, дочка Жень Чженфема).

За гучним міжнародним скандалом було 23 офіційні звинувачення. Список порушень очолили:

  • шпигунство,
  • перешкода правосуддю,
  • крадіжка інтелектуальної власності,
  • банківське шахрайство.

НА цей раз виробник звинувачувався в крадіжці технології тестування надійності смартфонів T Mobile.

У лютому 2019 р. арешт співробітника Huawei на території Польщі за підозру у шпигунстві підлив олії у вогонь конфлікту. Згодом польські спецслужби стверджували, що затримання провадилося на підставі індивідуальних дій і не мало прямого відношення до китайського гіганта. Але ланцюгова реакція вже була запущена.

продукты ZTE и Huawei запретили в США

За даними ЦРУ, оприлюдненими у квітні 2019 р., знайдено докази, що «Хуавей» фінансували розвідувальні служби, комісія з безпеки та армія Китайської Народної Республіки. Вже 15 травня в мережах Сполучених Штатів Дональдом Трампом було оголошено надзвичайний стан. Це наклало заборону на експлуатацію обладнання, здатного завдати шкоди національній безпеці країни.

Представники IT-сфери США почали масово відмовлятися від співпраці. Роботу з «Хуавей» призупинив такі провідні підприємства як:

  • Intel,
  • Broadcom Inc.,
  • Xilinx Inc.,
  • Nikkei,
  • Qualcomm Inc .

Про припинення спільної роботи 20 травня 2019 заявила і компанія Google. Для китайського гіганта це означає заборону використання Google Mobile Services з доступом до виключно відкритої версії ОС Андроїд.

На замітку: Як скинути налаштування на планшеті – інструкція в 3 пункти для 6 популярних брендів

Реакція у відповідь Huawei

Внесення в Entity List передбачає, що купувати технології Хуавей» тепер може тільки у компаній, які володіють ліцензією, виданою Відділом Департаменту ТОРГІВЛІ США. Оскільки більшість запитів відхиляється, аналітики прогнозують Huawei істотну втрату частки ринку.

Заперечення на міжнародній арені звинувачень та рішення цивільного суду Сполучених Штатів про відсутність будь-яких загроз з боку Huawei не зупинило урядові органи. Торгова війна з Китаєм продовжилася накладенням санкцій і мит на ввезення китайської продукції. У відповідь КНР також запровадила низку мит.

Якщо розглядати програмний компонент, заборона використання продуктів Google Mobile Services (GMS) та обмежений доступ до Android поки що вплинули на компанію не надто сильний. Лінійка смартфонів Mate 30 хоч і працює на Андроїді, але вже випущена без використання GMS. Представники Huawei оголосили про вихід восени 2020 року власних сервісів для здійснення оплат, перегляду відео та прослуховування музичних треків.

Для деяких моделей смартфонів доступні версії операційної системи LineageOS. Розглядався варіант випуску ряду гаджетів під керування операційною системою російської розробки. Користувачі можуть також встановлювати програми, доступні в AppGallery, сумісних з Huawei Mobile Services (HMS).

Більше відчутні втрати «Хуавей» зазнає через зупинку випуску процесора Kirin з 15 вересня 2020 р. Накладені обмеження вплинули на можливість компанії HiSilicon постачати ключові компоненти для мікросхем. ДО того ж підприємство Taiwan Semiconductor Manufacturing Co з Тайваню, на базі якого відбувався випуск чіпсетів, у своїй роботі також використовує програмне забезпечення американської розробки.

Виробнику процесорів Qualcomm також заборонено постачати свою продукцію для гаджетів Huawei. Але китайський гігант не має наміру опускати руки. Незабаром компанія може приємно здивувати користувачів нестандартним вирішенням цієї проблеми.

Цікава стаття: Як зробити роутер з комп'ютера – 2 способи створення WI-FI маршрутизатора на базі ПК

Битва за першість, або Світове панування при допомоги 5G

Технологія у побудові мереж мобільного зв'язку 5G стала каменем спотикання найбільших гравців ринку. Все необхідне для запуску швидкісного стандарту передачі даних поки що мають саме китайські компанії, зокрема — Huawei. Такий стан речей здатний суттєво вплинути на, здавалося б, споконвічно американську прерогативу встановлювати свою технологічну волю у світовому масштабі.

Американські розробники теж активно займаються розвитком мережі, але поки що з куди скромнішими успіхами. Ще в грудні 2018 р. AT&T оголосило про запуск 5G-мережі у 12 американських містах. Але масове поширення 5G неможливе без використання споживачами сумісних із технологією пристроїв.

Розробок американських виробників для повномасштабного запуску та використання мережі 5G у США недостатньо. Але і віддавати Китаю першість у технологічному розвитку, Америка не хоче. Тому запущений процес витіснення китайського виробника Huawei з американського, новозеландського та австралійського ринків має суттєво загальмувати КНР у лідируючій позиції.

США звернулося і до Європи з вимогою відмовитися від створення 5G-мережі китайськими руками. Далеко не всі країни цього сліпо наслідували. Але звинувачення у загрозі національній безпеці з урахуванням минулого китайського інженера Жень Чженфея не здаються зовсім безпідставними. Його служба в армії та тісні зв'язки з правлячою верхівкою Китаю змушує багато країн задуматися про реальність цієї загрози.

Пізнавальна стаття: Як вибрати хороший роутер – 8 головних критеріїв

Як бути власникам смартфонів і планшетів" Хуавей"?

Компанія Гугл, всупереч своєму рішенню, все ж таки не готова до радикальних дій. Сервіси Google Play та пакет безпеки на активованих мобільних гаджетах Huawei продовжать свою роботу.

У свою чергу, Huawei заявила, що надання оновлень та післяпродажне обслуговування отримають усі смартфони та планшети" Хуавей" або Honor, які вже були продані або залишилися в наявності на складах магазинів всього світу. Компанія підкреслює, що як основна система для своїх гаджетів буде і надалі використовувати Android.

Власникам смартів із системами без GMS доведеться куди складніше. Просто завантажити APK-файл в Інтернеті та поставити на свій гаджет, тепер не вийде. Мало того, що цей спосіб не дозволяє програмам оновлюватися, але ще й в операційній системі відсутні програмні модулі, необхідні для коректного функціонування додатків.

Фірмова оболонка EMUI 10 від Huawei, адаптована з урахуванням санкцій, оснащена повним набором стандартних програм. Доступні:

  • браузер та пошта;
  • повідомлення;
  • клавіатура SwiftKey (розробки Microsoft);
  • камера та галерея;
  • календар, будильник і калькулятор;
  • блокнот і диктофон;
  • файловий менеджер.

Так що користувачам телефонів такого функціоналу цілком вистачить реалізації лінійних завдань.

На розробку альтернативи GMS та Google Play виробник планує витратити понад 1 млн. доларів. Але любителі Gmail, YouTube та інших програм, пов'язаних із сервісом Google, ще довго відчуватимуть брак улюблених програм і широких можливостей їх вибору. До того ж, Google став ретельніше стежити за випуском додатків, що дозволяють обходити заборону на використання своєї продукції.

Але все не так критично, як здається на перший погляд. Не прив'язані до Google програми для Андроїда будуть продовжувати безперебійно працювати і без встановлення GMS. Наприклад, Facebook, WhatsApp і програми Microsoft будуть доступні користувачам, як і раніше. Багатьом розробникам не важко надати своє ПЗ в AppGallery, адаптувавши його під HMS.

Нова ОС від Huawei: міф чи реальність?

Презентація операційної системи від «Хуавей» під назвою HarmonyOS відбулася ще у серпні 2019 р. Унікальність створеного ПЗ полягає у можливості кросплатформового використання. За задумом розробників, користувач зможе масштабувати зручну ОС на всі гаджети.

Створена на основі мікроядра, HarmonyOS є розподіленою ОС для різних гаджетів, функціональні можливості якої розширюються за рахунок використання окремих модулів. Такий принцип побудови ядра дозволяє значно знизити споживання системних ресурсів, причому без обмежень у функціональності.

Користувачеві достатньо один раз підібрати та налаштувати необхідний пакет інструментів. А потім інтегрувати і використовувати його на будь-якому гаджеті. Саме ця властивість системи від «Хуавей» є принциповою відмінністю від iOS або Android.

Huawei планував випустити серію перших гаджетів на базі унікальної операційної системи вже восени 2020 р. – смартфони лінійки Mate 40. Але головна заковика в даній ситуації полягає в процесорі. Апарати повинні були одержати новий 5-нанометровий процесор Kirin 1000.

Спричинений конфлікт з владою США, значно загальмував гіганта в реалізації далекосяжного плану по випуску чіпсету. У результаті передбачуваний революційний випуск Mate 40 був також оснащений 5nm процесором, але попередньої версії. Смартфони отримали Android 10 як операційну систему та оновлений інтерфейс EMUI 11.0.

Що саме завадило Huawei реалізувати задумане – проблеми з чіпсетом або самою операційною – залишається лише здогадуватися. До того ж компанія неодноразово заявляла, що не планує відмовлятися від встановлення Android на гаджетах «Хонор» або «Хуавей».

Тому фанатам китайського виробника залишається тільки чекати і сподіватися, що далекосяжні плани компанії незабаром втіляться в життя. І світ все-таки зможе оцінити всі переваги перспективної HarmonyOS, яка поки що залишається для користувачів таємницею, вкритою мороком.

НА тему: Huawei Honor 9X І 9X Pro: розгорнутий огляд і 10 достовірних характеристик

Спробу США зберегти свої лідируючі позиції у світі та захистити національні інтереси ще довго згадуватимуть фахівці сфери IT та всілякі аналітики.

Крім колосальних матеріальних втрат у різних сферах бізнесу, між Китаєм та США відносини сильно загострилися. Світова громадськість продовжує стежити за перегонами гігантів, але ставати її активним учасником ризикне не кожен.

Порівняння можливостей користувача для роботи на різних варіантах ОС Android.

Додатки
Без GMS Звичайний Андроїд
Google Play відсутній встановлений
YouTube недоступний доступний
Gmail недоступний доступний
Додатки, залежні від GMS недоступні без адаптації під HMS доступні
Незалежні від GMS програми доступні доступні

Фанати смарт-гаджетів «Хуавей» можуть без особливих збитків перенести відсутність деяких благостей, пропонованих Гуглом. Але як насправді нападки з боку США відобразяться на споживанні товарів виробництва «Хуавей» у світі і як це вплине на розвиток бренду, поки рано прогнозувати.

Стаття-інструкція: Видалення Google облікового запису: 3 шляхи розпрощатися з Google

Коментарі
Залиште коментар
Категорії