Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як вибрати бур для перфоратора: 5 порад

Дата публікації: 27.02.2019 17:01
Дата оновлення: 27.02.2019 17:01

Бури на перфоратор офіційно виробляють не так вже й багато компаній. Але в будь-якому будівельному супермаркеті можна знайти десятки брендів, що пропонують комплектуючі для перфораторів. Купувати перший-ліпший комплект, орієнтуючись на поради продавця, не варто. Він цілком може бути неякісним, а то і зовсім – підробкою.

Щоб не витратити даремно гроші, краще попередньо ознайомитися з ключовими параметрами і функціональними характеристиками бурів, почитати думки користувачів і підібрати інструмент, який заслужив довіру фахівців. Отже, як вибрати бур для перфоратора?

Може стати нагоді:ТОП-10 кращих виробників перфораторів

Які бувають бури для перфоратора

Перед покупкою слід скласти для себе короткий перелік параметрів, які дійсно важливі для розуміння, який бур для перфоратора потрібно вибрати:

  1. Розміри бурів/діаметр. Цей показник залежить від виду робіт і оброблюваного матеріалу;

  2. Хвостовик. Розрізняють декілька типорозмірів. Важливо, щоб він був сумісний з наявним інструментом;

  3. Виробники. Є першокласні бури, що випускаються іменитими виробниками. Вони недешеві, але надійні і довговічні. Купувати їх варто для відповідальної і професійної роботи. Якщо має бути просвердлити кілька дірок, то краще знайти комплектуючі подешевше – є компанії, які пропонують недорогі матеріали дляелектроінструменту;

  4. Напайку. На самому вістрі бура є напайку з твердого спецсплаву. Такий наконечник збільшує швидкість буріння і довше зберігає інструмент;

  5. Типи канавок. Спіралеподібні борозенки на бурі можуть бути різних типів. Для професійного агрегату вони виконуються з виступом на дні або під скіс. У побутових ж канавки напівкруглі.

Важливо знати: 6 основних складових перфоратора: як все влаштовано?

Основним параметром, за яким треба підбирати насадку – це хвостовик. Їм називається нижня частина стрижня, затиснута в патроні інструмента. Випускають їх за декількома стандартами:

  • SDS-plus. Цей типорозмір з діаметром 10 мм і заглибленням у гніздо на 4 мм, наприклад, Bosch SDS-Plus 12x165. Застосовується для побутових агрегатів невеликої потужності;

  • SDS-max. Застосовується в професійних високопродуктивних інструментах, ∅18 мм, а глибина затиску в патрон – 9 мм, на ЗРАЗОКBosch SDS-Max 16x400/540 мм;

  • SDS-top. Практично не використовується (крім деяких старих моделей Бош) формат з діаметром 14 мм;

  • SDS-quick. Застосовується виключно для агрегатів Uneo і UneoMax від Бош, має конфігурацію шестикутника.

Якщо раптом виявилося, що у перфоратора роз'єм SDS-max, а у бура – SDS-plus, не варто переживати – є спеціальні перехідники, які дозволять використовувати інший типорозмір.

Цікаво прочитати: Bosch, Makita, DeWalt: порівняння 3 популярних виробників перфораторів

Буры для перфоратора

Важлива інформація: Який з 2 типів перфораторів краще – вертикальний або горизонтальний?

Які бувають насадки

Багато майстрів цінують перфоратор за універсальність – він запросто може замінити собою дриль або відбійник. Потрібно всього лише вставити відповідну насадку. У наборі пропонується кілька видів наконечників:

Бури. Можуть бути центрирующими і традиційними. Перші пристосовані для точності пробою, без руйнування отвори. Традиційні, з хрестоподібної напайкою, підходять для всіх матеріалів і більше підходять для довбання.

Коронки. Ідеальний інструмент для штроблення стін. Якщо потрібно приховати проводку або видовбати місце для розетки, то краще скористатися коронками. Різновиди коронок:

Крайка колонки

побідитові

алмазна

Механізм дії

з ударом

ненаголошений

Хвостовик

SDS-max

SDS-plus

Спосіб різу

сухий рез

охолодження водою

Зубила. Таким, як Bosch SDS-Max 280мм, зручно збивати плитку, міцну штукатурку, руйнувати рівні канавки, вирівнювати отвори. Ширина інструменту – від 20 до 250 мм.

Піки і лопатки. Найчастіше використовуються для пробивання великих дірок для труб або електричних каналів. Мінусом вважаються неакуратні краю, які потребують подальшої закладенні.

Всі витратні матеріали мають різні розміри і діаметри.

Насадки для перфоратора

Цікаво: Чим відрізняється ударна дриль від перфоратора: 7 основних критеріїв

Як доглядати за буром

Найчастіша причина поломки інструменту – пил. Вона проникає всередину патрона, провокує зайве тертя деталей, перегрів механізму або його нестабільну роботу. Звичайно, кожен агрегат має свій ресурс, але правильним доглядом його цілком можна продовжити. Важливо знати, чи потрібно і як часто змащувати і охолоджувати бур перфоратора, яке допустимий час буріння та ін.

Є ряд правил, які дозволять експлуатувати пристрій довгий час:

  • Не варто налягати на інструмент своєю вагою при бурінні – це не збільшує його продуктивність;

  • Залишити агрегат працювати вхолосту – значить змусити його поглинати енергію власним корпусом, що веде до швидкого зносу;

  • Особливо тверді поверхні краще бурити зі спеціальним мастилом і рідинним охолодженням;

  • Якщо потрібно пробурити глибокі діри, то почати краще короткими бурами, поступово замінюючи їх на більш довгі;

  • Хвостовик варто змащувати через кожні 1000 отворів. Часто власники цікавляться: Як і чим змащувати бур перфоратора? У будь-якому випадку необхідно спочатку прибрати налиплу пил і витерти насухо. Краще застосовувати фірмову змазку, але можна взяти і більш бюджетний солідол або літол;

  • Якщо працювати з інструментом весь день, слід робити регулярні перерви для охолодження бурів в машинному маслі або у воді. Та й апарат потребує охолодження;

  • Обов'язково зупинити буріння, якщо нагрівся корпус. Майстри радять: 30 хвилин бурити, 10 хвилин охолоджувати інструмент.

Смазка перфоратора

Перш, ніж почати роботу: Як працювати перфоратором: 7 нюансів, які важливо знати

Що ми радимо

Перфоратор- АГРЕГАТ, який працює з великим навантаженням на всі вузли і механізми. Тому краще прислухатися до професіоналів і слідувати їх повчанням:

  1. Перед покупкою огляньте нутрощі приладу – рухомі частини повинні бути покриті мастильним складом.

  2. Правильніше користуватися фірмовою мастилом, наприклад, Metabo регулярно протирати нею хвостовик і обертові деталі.

  3. Добре б періодично відносити апарат на профілактику, майстер може побачити несправності, які візуально непомітні.

  4. Не варто запускати інструмент на всю потужність. Краще витратити на пробій дірок часу трохи більше, що не заганяючи при цьому свій перфоратор.

  5. Завжди давати інструменту відпочинок, не допускаючи його надмірного розігріву.

Коментарі
Залиште коментар