Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Xbox Series S: огляд 10 особливостей приставки

Дата публікації: 24.10.2022 12:07
Дата оновлення: 24.10.2022 12:54

Консоль Xbox Series S дуже продуктивна, хоч і малеча. Її ціна не перевищує $500. 

Xbox Series S

У цій статті розповімо, кому підходить, з якими пристроями поєднується, які ігри підтримує. А головне — розглянемо характеристики та фішки приставки.

Коротко про головне: Xbox Series S Lockhart: Microsoft анонсує нову ігрову консоль – 2 модифікації

Xbox Series S: розміри та зовнішній вигляд

Розміри Xbox Series S — жирний плюс, який помітний відразу після розпакування. Ця консоль — найменша з усієї лінійки Microsoft: висота 27,5 см, ширина — 15,1 см і товщина — 6,5 см. Важить 2 кг. 

Пристрій у мінімалістичному стилі. Білий матовий корпус це чудово підкреслює. Увагу привертає кругла чорна решітка вентиляції, що нагадує колонку. Ліворуч, на передній бічній панелі, USB-порт та кнопка сполучення з Bluetooth. Праворуч розміщена тактова кнопка включення з синім підсвічуванням. На задній панелі порт для підключення HTML-кабелю, Gigabit Ethernet, 2 входи USB-А, слот для розширення пам'яті та вхід для живлення.

Задня панель Xbox Series S з портами для підключення

Виробник пропонує встановлювати консоль вертикально або горизонтально. По обидва боки девайса прогумовані ніжки. Але стоячки приставка менш стійка, а нижня панель із вентиляцією повністю перекривається. Тому увімкнену консоль краще ставити горизонтально. Коли приставка вимкнена, її можна помістити вертикально у книжкову шафку або до іншої техніки.

Цікава стаття: Що краще: PS4 або Nintendo Switch — 10 критеріїв для порівняння

Огляд Xbox Series S: основні характеристики

Консоль Xbox Series S не настільки потужна і дорога, як її флагманська сестра Series X. Але своїми технічними показниками доводить, що здатна багато на що. 
У порівняльних параметрах це добре видно:

 
Xbox Series S Xbox Series X
Процесор AMD Zen 2 на 3,6 ГГц  AMD Zen 2 на 3,8 ГГц 
ОЗУ 10 Гб 16 Гб
Внутрішня пам'ять 512 Гб 1 ТБ
Відеокарта, TFLOPS AMD RDNA 2, 4 TF AMD RDNA 2, 12 TFLOPS
Роздільна здатність, пікселі 2560x1440 4096х2160
Дротові та бездротові можливості USB, LAN, HDMI USB, LAN, HDMI, Wi-Fi

Хоча приставка серії S поступається Xbox Series X, багато її недоліків можна виправити. 

Корисна стаття: 6 параметрів, на які варто звернути увагу під час покупки ігрової консолі

Продуктивність приставки

У консолі встановлено процесор AMD Zen 2 на 3,6 ГГц. Загальна продуктивність GPU — 4 TFLOPS. Завдяки таким показникам приставка справляється з іграми нового покоління: Gears 5, Destiny 2 та іншими. 

Відеокарта RDNA підтримує трасування променів. Внаслідок цього картинка у грі рухається плавно, чітко промальовуються тіні та зображення. Тому вони як реалістичні. Для запуску вистачає 20 секунд. Таке швидке завантаження здійснюється шляхом технології Velocity architecture, що також встановлена ​​в консолі Xbox Series X. 

Velocity допомагає оптимізувати й обробляти дані. Тут навіть ігри Triple-А класу, що займають понад 50 Гб, запускаються за лічені секунди. Ще одна технологія, яка оптимізує продуктивність, — Quick resume, тобто швидке повернення. Вона дозволяє тримати запущеними одразу 5 ігор і миттєво перемикатися між ними. 

Гра запускається точно з місця, де її покинули. Це особливо зручно для онлайн-ігор, у яких іноді потрібно почекати на інших учасників. Щоб не гаяти часу, можна перемикнутися на іншу включену гру.

Короткий посібник: Підключення Nintendo Switch до телевізора в 3 кроки

Xbox Series S: огляд геймпада

У геймпада Xbox Series S ряд переваг:

  1. Джойстик, як і сама консоль, з білого матового пластику. Завдяки такому покриттю на поверхні не залишається відбитків.
  2. Геймпад не вислизає з рук. Його нижня частина покрита тактильними точками, які дозволяють міцніше тримати джойстик та зменшують ковзання.
  3. Бампери та тригери, багатьом відомі як RB, LB, RT, LT, також покриті тактильними точками. Під ними розташована система вібровідгуку, яка реагує на різні моменти гри. Наприклад, буксирування машини чи стрілянину. 
  4. Кругла хрестовина багатьом може здатися проблемою, адже в попередніх версіях Xbox натискання були неточними, а хрестовина з часом розхитувалася. Це було особливо незручно під час створення комбінацій ударів у Mortal Kombat чи інших файтингах.
    Але у старих моделях джойстика під хрестовиною були гумові кнопки. У Xbox Series S виробники замінили їх на тактові мікроперемикачі. Тепер кожне натискання чітко супроводжується клацанням, а можливість неточних дій знизилася. 

Фірмовий джойстик консолі Xbox Series S

На джойстику крім хрестовини, лівого та правого стиків та кнопок Y, X, A, B, розташовано ще ряд додаткових клавіш:

  • «Xbox» — для включення джойстика, відкриття гіда та інших допоміжних функцій.
  • «Меню» — з панелями «Налаштування», «Довідка».
  • «Поділитися» — щоб надіслати знімок з екрана або відеозаписи.
  • «Перегляд» — налаштовується під особливості гри.

Геймпад працює на пальчикових батарейках. Їх можна замінити акумулятором, який продається окремо та заряджається за допомогою mini-USB.

Цікава добірка: ТОП-10 ігор, схожих на GTA: найкраща заміна екшн-пісочниці в 2022 році

Xbox Series S: пам'ять

У консолі 10 Гб ОЗУ та 512 Гб внутрішньої пам'яті. Але через SSD-диск внутрішня пам'ять сильно зменшується, по факту користувач отримує близько 360 Гб. Внаслідок SSD працюють технології Quick resume та Velocity architecture. Таким чином, консоль вийшла швидкою, але не місткою. 

Внутрішньої пам'яті вистачає для встановлення до 5 важких ігор. Якщо цього замало, пам'ять можна розширити, докупивши флешку на 1 ТБ. Або використовувати нефірмовий жорсткий диск або SSD, які можна підключати через USB. Ексклюзивні ігри для Xbox встановлюються лише на вбудований фірмовий SSD. Старі можна розмістити на інших накопичувачах. 

Актуально як ніколи: Кращі добрі ігри: 14 ТОПчиків для будь-якого віку

Якість графіки

Xbox Series S оптимізована під 4К. Такі монітори чи телевізори все ще дорогі та рідко зустрічаються на ринку. Тому Xbox Series S розрахована також на Full HD та QHD.

Навіть якщо запустити гру в розширенні 4К, FPS не буде вищим за 60 кадрів в секунду. А динамічне розгрішення таких ігор, як Cyberpunk 2077 може зменшитися до 720 pix, щоб підтримувати не менше 30 кадрів в секунду. Що стосується QHD (1440 ріх), багато ігор зберігають 120 кадрів, не втрачаючи розгрішення. Таку чіткість і плавність картинки можна побачити у Fortnite, Call of Duty та подібних іграх.

Графіка Xbox Series S

Виробники консолі, крім трасування променів, доповнили приставку високим динамічним діапазоном. Завдяки цьому якісно передаються промальовані деталі, світлі та темні тони у грі. Картинка виходить насиченою та контрастною. 

Корисна стаття: Як підвищити ФПС в іграх — 6 порад та 5 програм

Сумісність з іншими пристроями

У комплектацію Xbox Series S входять сама консоль, провід HDMI, кабель живлення, джойстик і пара батарей до нього. Якщо раніше користувалися приставкою іншої моделі від Microsoft, старі аксесуари підійдуть до нової Xbox Series S.

У джойстику роз'єм 3,5 мм для навушників. Щоб увімкнути бездротову гарнітуру, достатньо натиснути кнопку «Прив'язка», що підключає Bluetooth. Також на геймпаді розміщено вікно інфрачервоного зв'язку, яке дозволяє використовувати старі мультимедійні пульти керування Xbox.

Комплектація приставки  Xbox Series S

Також можна керувати за допомогою клавіатури та миші. Вони чудово замінюють джойстик, коли потрібно вводити пошукові запити, заходити в обліковий запис, купувати ігри. Такі, як GTA, Fortnite, Call of Duty: Warzone, The Medium та багато інших можна проходити з контролером та на клавіатурі. У консолі немає оптичного приводу, ігри можна встановлювати лише через Інтернет. До мережі приставка підключається через LAN. Використовувати Wi-Fi можна через USB-приймач або патчкорд. 

Шум і нагрівання Xbox Series S

Навіть при запуску найвибагливіших ігор консоль залишається абсолютно безшумною. Проте тиха техніка має властивість нагріватись. У вертикальному положенні вона нагрівається значно швидше. З боків девайса розташовані решітки вентиляції, які втягують холодне повітря та охолоджують їм радіатор. Нагрітий виходить через круглі ґрати, розташовані спереду.

Якщо консоль стоїть вертикально, доступ холодного повітря до прикритого вентилятора обмежується. Крім цього, тепло з круглої решітки підіймається і затягується назад другим бічним вентилятором. Через це техніка сильно перегрівається. Навіть у горизонтальному положенні, коли всі вентилятори відкриті, консоль випускає гарячий потік, нагрітий до 55 ℃. Розв'язувати цю проблему можна покупкою додаткового стаціонарного вентилятора. Він особливо знадобиться у спеку.

Приставка  Xbox Series S у вертикальному положенні

Якщо вимкнути консоль, але залишити штекер живлення в розетці, продовжить працювати чергове живлення і корпус консолі буде трохи грітися. Це ні до чого. Тому вимикаючи пристрій, бажано висмикувати його з розетки. Так він точно буде відключеним. 

Цікаве порівняння: ПК чи консоль: 7 аргументів на користь кожного з варіантів

Позиціювання і вартість

В консолі Xbox Series S компанія Microsoft запропонувала користувачам недорогу, але якісну приставку з технологіями нового покоління. За нижчу ціну, ніж Xbox Series X або Sony PlayStation 5, можна отримати:

  • деталізовану і контрастну картинку коштом ретрейсингу,
  • швидке завантаження завдяки місткому SSD з технологіями Velocity і Quick resume,
  • безшумну роботу,
  • 4К і QHD роздільну здатність,
  • підтримку 120 FPS при QHD та Full HD роздільній здатності.

Xbox Game Pass

Така приставка підходить вимогливим геймерам і людям, які не готові переплачувати за гру. Користувачі Xbox можуть оформити передплату Game Pass і отримати доступ до більш ніж 300 різних ігор. Коли передплата закінчується, весь прогрес в іграх зберігається. Одна підписка Game Pass дозволяє запускати онлайн і офлайн-ігри. 

Головні фішки консолі

Консоль нового покоління підтримує всі ігри, випущені для старших моделей Xbox. Навіть якщо гра довго не оновлювалася, приставка запускає її в найкращій якості. Інтерфейс Xbox — головна фішка консолі нового покоління. Він залишився таким самим, як у попередніх версіях. 

Стиль нагадує плитки Windows. Найбільша з них у лівому кутку — це іконка з вашими останніми діями. Менші плитки показують раніше відкриті ігри або програми.

Інтерфейс  Xbox Series S

В інтерфейсі розташовані інші іконки:

  • ігри, які встановив користувач;
  • акції, новинки та реклама;
  • обліковий запис користувача в Game Pass;
  • магазин, де можна встановити безплатні та платні ігри;
  • подієвий блок з івентами та новинками в іграх;
  • новини друзів;
  • рекомендовані програми.

Для перемикання між розділами використовують кнопки «вгору-вниз». Клавіші «вправо-вліво» дозволяють переміщатися між елементами розділу. Приставку можна використовувати у двох режимах: користувальницькому та для розробника. Увімкнувши друге, можна створювати свої відеоігри або інші програми прямо на консолі.

Геймпад Xbox Series S

У режимі розробника не можна грати у встановлені ігри — потрібно повернутися до звичайного користувача. Крім відеоігор, приставка підходить для перегляду фільмів або серфінгу в Інтернеті. Через неї можна заходити в облікові записи на YouTube, Netflix та інші сервіси. 

Розглянемо всі «за» і «проти» Xbox Series S від Microsoft:

Плюси
Мінуси
Компактний дизайн Нестійка у вертикальному положенні
Безшумна Корпус швидко гріється
Швидке завантаження ігор і програм Мало внутрішньої пам'яті
Добре реагує на натискання кнопок джойстика Пальчикові батарейки в геймпаді
Підтримує 4К FPS просідає при високому розгрішенні
Вхід для бездротових навушників Відсутність оптичного приводу

Більшість цих мінусів можна вирішити:

  1. Надати стійкості консолі допоможе підставка. 
  2. Внутрішня пам'ять розширюється за допомогою флешки, SSD або жорсткого диска. 
  3. Пальчикові батареї можна замінити на акумулятори або на постійну батарею

Консоль підтримує Кіберпанк, Медіум, Ghostrunner та інші ігри. Крім того, купівля Xbox Series S — це інвестиція. Адже ігри, що у розробці будуть оптимізовані під цю модель. Тому можливість пограти у довгоочікувані Resident Evil 4, STALKER 2 або Hogwarts Legacy від вас не втече.  

Огляд у тему: Кращі ігри для Xbox One 2022: 17 топових ігор

Коментарі
Залиште коментар
Категорії