Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як підвищити ФПС в іграх – 6 порад та 5 програм

Дата публікації: 11.06.2020 11:16
Дата оновлення: 11.06.2020 11:16

Онлайн-іграшки, барвисті 3D гри, стратегії і шутери – жанр не важливий. Головне, щоб вистачало потужності комп'ютера. А то ж техніка не завжди «тягне» необхідні параметри. Викидати старе «залізо» і купувати новий комп – дуже накладно. Тому в статті є покрокові інструкції того, як підвищити fps, не витрачаючи багато часу і грошей на комплектуючі.

Как повысить ФПС в играх

Який оптимальний FPS

FPS (перекладається як «кадри в секунду») – це частота відображення сцен на екрані.

Лічильник ФПС є показник, який вказує на те, як гра буде «йти» на компі. Природно, що на «калькуляторі» з 95-м Віндоус новітні гри не запустяться. Але якщо гейм злегка пригальмовує, проблема вирішувана.

Змоделюймо ситуацію:

World of Tanks → 10 Windows → старенький ноут, завантажений програмами.

 World of Tanks тормозит

Сама по собі іграшка складна при завантаженні і в подальшому розвитку сюжету. Вона навантажена модами, володіє розгорнутими текстурами. Чи можна зробити так, щоб запускалася і не гальмувала? Так, цілком.

Необхідно зробити проект стабільним, а картинку – «плавної». Для цього:

  • звільняється місце на комп'ютері;
  • проводиться його чистка – фізична і віртуальна;
  • оптимізується і налаштовується відеокарта.

Зручним для гри вважається 60 ФПС або близько цього. Плаваюча на +/- 5 цифра практично ніяк не впливає. Але якщо нижче – текстури будуть лага і зависати.

Стабілізується робота гри декількома способами, про які розповідаємо нижче.

Цікава стаття: Комп'ютер не бачить жорсткий диск: у чому «корінь зла»

Оптимізація і настройка відеокарти

Спочатку необхідно дізнатися, ким виготовлена відеокарта на своєму комп'ютері. Адже за кількість ФПС відповідає саме відеокарта – її об'єм, потужність, виробник.

Найпопулярніші – AMD і Nvidia. Для кожної з них існує свій спосіб налаштування та оптимізації графічних елементів. Також важлива специфіка програмного забезпечення, різні комплектуючі, елементи, присутні в складі пристрою.

Видеокарта

Дізнатися виробника відеокарти можна одним із способів, представлених в таблиці:

Наліпка на корпусі
Якщо ноут або комп куплений років 5 назад, кольорова напис буде на стікерах
Програма CPU-Z Працює тільки в англійській версії, але інтерфейс інтуїтивно зрозумілий. В меню знаходите пункт Graphics і переходите до підпункту Name. Завантажуєте сайту-виробника
затиснутою клавішею Win + R (тільки для що працюють наПО Віндоус, для Apple - НЕ підходить)
  • Відкривається поле. У нього вводять або копіюють текст msinfo32.exe.
  • Далі заходять в «Відомості системи» → «Компоненти».
  • Після – Дисплей (Екран) → Ім'я.
Диспетчер пристроїв Відкрийте через панель керування (меню розташування залежить від версії Віндоус) або в кореневій папці.
  • Для вісімки: права кнопка на поле поруч з Пуск) → Параметри → Відомості → Диспетчер завдань → Відеоадаптери.
  • Для десятки: правою кнопкою на Пуск → диспетчер задач → Детальніше → вкладка Служби.
AIDA Це платна програма. Але вона може дуже навіть стати в нагоді в майбутньому через свою функціональності (визначає параметри роботи компа, оптимізує відеокарту, чистить девайс). Можна також завантажити піратські версії з трекерів

Для Nvidia

Оптимізувати і переналаштувати цей різновид відеокарти для оптимізації ФПС можна так:

  1. На робочому столі натиснути правою кнопкою мишки.
  2. Вибрати підміню «Панель керування Nvidia».
  3. Відкрити «Управління параметром 3D».
  4. Вимкнути потрійну буферизацію, зсунувши свайп вліво.
  5. Поставити параметр «найвища продуктивність», яка знаходиться в закладці «фільтрація текстур».
  6. Знайти рядок «масштабовані текстури». У ній вибрати пункт «Немає» і вимкнути згладжування, обмеження розширень.
  7. Активувати негативне ухилення УД і фільтрацію текстур.
  8. Відключити анізотропну фільтрацію, трилинейную оптимізацію і V-Sync.

 Увеличение ФПС для Nvidia

Більше не варто кликати ні на які пункти. Інакше відеокарту можна привести в непридатність. А виправити ситуацію можна лише звернувшись до сервісного центру або заміною.

На замітку: іноді «Фільтрацію текстур» називають «АНІЗОТРОПНОГО оптимізацією», а V-Sync – вертикальної синхронізацією.

Корисна стаття: Збірка системного блоку своїми руками в 10 етапів: повне керівництво

Для AMD

Оптимізація виконується практично так само, як і в минулому різновиди відеокарти. Але є кілька відмінностей. Наприклад:

  • З робочого столу (клік правою кнопкою) входять не в меню відеокарти, а в Catalyst Control Center. Також доступ є в панелі керування.
  • Рівень анізотропної фільтрації і згладжування знижують до мінімуму.
  • Потрібно вимкнути штучний інтелект.
  • І прибрати до мінімуму адаптивне згладжування разом з деталізацією і вертикальною розгорткою.
  • Відкрити закладку «OpenGL Settings» і вимкнути налаштування.

 Увеличение ФПС для AMD

Це все дії для того, щоб підвищити ФПС за допомогою відеокарти. Якщо не допомогло, необхідно налаштовувати програмне забезпечення.

TurboBoost для Intel

Технологія Intel® Turbo Boost дозволить підвищити продуктивність процесора, графіки, згладити пікові навантаження. Вона працює автоматично. З її допомогою можна збільшити роботу процесора, стимулюючи ядра. Але тільки в тому випадку, коли потужність, споживана енергія температура нагрівання не буде перевищувати максимальних налаштувань. Коректність роботи технології залежить від навантаження на неї, а також операційної середовища.

Якщо завантажити версію 2.0, можна в рази поліпшити систему. Вона пропонує максимальну частоту і режим максимального прискорення. Залежить робота програми від ПО і апаратного забезпечення, конфігурацій і налаштувань системи.

Фактори, що впливають на роботу програми:

Фактор
Як визначити
Тип робочої навантаження Виглядає в диспетчері завдань (фонові, запущені програми)
Число активних ядер Написано в паспорті пристрою, в його описі в мережі або в налаштуваннях комп'ютера
Оцінка струму споживання Залежить від якості зарядного пристрою (оригінально/неоригінальні), продуктивності батареї
Оцінка споживаної потужності Для визначення значення є спеціальні онлайн-калькулятори (введіть пошуковий запит в Гуглі, і відкриється безліч сайтів)
Температура процесора Якщо робота відбувається в ОС Windows, температура впізнається в BIOS або за допомогою спеціальних програм (SpeedFan, AIDA64, CAM, Speccy). Для низького навантаження оптимальне значення становить 30-50° C, для високої – до 95° C. Максимальна критична температура – 100° C

Якщо робота відбувається в ОС Windows, температура впізнається в BIOS або за допомогою спеціальних програм (SpeedFan, AIDA64, CAM, Speccy). Для низького навантаження оптимальне значення становить 30-50° C, для високої – до 95° C. Максимальна критична температура – 100° C

Якщо показники занадто високі або, навпаки, дуже низькі, система може працювати некоректно. І це стосується не тільки збільшення ФПС, а й інших чинників. Наприклад, при максимальній робочій навантаженні, ОС шукає додаткові ресурси. Intel Turbo Boost автоматично (у фоновому режимі) динамічно збільшує частоту процесора, поки не досягне максимально можливих показників.

Це ж стосується керування споживанням струму, температури і потужності. Програма паралельно використовує кілька алгоритмів, створюючи максимальну енергоефективність і тактову частоту. Якщо потужність перевищує граничну, комп'ютер може працювати, зберігаючи вихідні параметри, але короткочасно.

Оптимізація налаштувань графіки гри

Для того, щоб гра працювала стабільно, необхідно оптимізувати налаштування графіки. Якщо «побродити» по форумам, можна знайти безліч скарг на гальмування гейми і тут же поради з налагодження картинки.

 До и после оптимизации настроек

Оптимізація використовується для того, щоб поліпшити графіком. Тобто, користувач для досягнення оптимального результату підлаштовує гру «Під Себе». Показник Правильної оптимізації – ЧІТКА картинка, яка працює з однаковою частотою кадрів на будь-які зміни (навіть на нізкопроїзводітельних).

  1. Переходячи в налаштування будь-якого гейми, можна побачити кілька варіантів оптимізації. Наприклад, роздільна здатність екрана. Змінюючи дане значення, користувач змінює і кількість виведених пікселів.
  2. Далі є згладжування. Тут все залежить від типу гри. Деякі працюють з екранним простором (FXAA), інші – з уже готовим зображенням. Також можна включити тимчасове згладжування або постійне, надлишкову вибірку, комбінацію з даних способів. Загалом, тут доведеться поекспериментувати.
  3. Освітлення, тіні також можна змінювати, впливаючи на ФПС. Якщо гра з 3Д ефектом, сучасне якість зображення досягається саме завдяки даним поняттям і величезного збитку продуктивності. У плані висвітлення – воно практично завжди виправдано. Тіні грунтуються на двох джерелах – розсіяному і прямому затенении. Прибирати можна і той, і інший параметр. Але все ж, на продуктивність дані поняття впливають мінімально (забирати краще динаміку).

Корисна стаття: можна підключити системний блок до Wi-Fi: інструкція в 5 розділах

Дефрагментація жорсткого диска

Як би це банально не звучало, але оновлення драйверів до актуальної версії здатне вирішити масу проблем. В тому числі, поліпшити продуктивність вашого комп'ютера. Свіжі налаштування містять в собі файли, що покращують взаємодію «заліза» ПК з грою.

Обновление драйверов

Щоб виконати оновлення драйверів, Ви повинні зайти наступної інструкції.

  1. Відкриваємо панель керування → Вибираємо «Диспетчер пристроїв» → Переходимо в закладку «Відеоадаптери».
  2. Навпаки всіх пунктів, що знаходяться в даній закладці, натисніть правою кнопкою і виберіть «Оновити драйвера». Далі ваш ПК виконає автоматичний пошук нових драйверів і встановить їх.
  3. Потім варто перезавантажити комп'ютер і перевірити, чи підвищиться лічильник ФПС в грі.

Очищення системи

Якщо ноутбук або комп'ютер почав лага там, де раніше працював нормально, даний спосіб повинен допомогти. ФПС може почати «присідати» навіть на оптимізованих налаштуваннях. Це означає, що в системі є багато «сміття». Є кілька умовно безкоштовних програм, які відмінно підійдуть для очищення. У кожної свої переваги і недоліки. Тому користувачеві доведеться вибирати самостійно, і поради сторонніх тут не допоможуть.

  • CCleaner

Це цілий набір інструментів, що дозволяє очистити комп. Він аналізує диски, браузери, викачані файли.

  • Auslogics BoostSpeed 10

Комплекс заходів, що дозволяє очистити систему і підвищити її швидкодію. Програму доведеться налаштовувати «під себе», вибираючи необхідні дії і знімаючи галочки з непотрібних. Спочатку проводиться тестування системи, далі йде її оптимізація.

  • Revo U

Деінсталятор, що дозволяє видалити невикористовувані Програми. Безкоштовна версія Сильно «урізана». Але для поверхневої чистки її ВИСТАЧАЄ.

  • Стандартні засоби Windows

Вони можуть очистити тільки видимий «сміття». Але різні залишкові «хвости» після його видалення прибрати не в змозі.

Очистка системы

Якщо не почистити систему, комп'ютер буде витрачати на обробку інформації більше часу і сил. Він буде моніторити не тільки працюючі програми, але і биті посилання, неіснуючі файли, неправильний реєстр. Наявність таких непотрібних утиліт може досягти критичної точки, і комп просто відмовиться працювати. До речі, деякі вважають за краще не чистити систему, а відразу переставляти її.

Щоб зрозуміти, чи дійсно в Віндоус накопичилося багато битих програм, можна самостійно продіагностувати систему. Користувач їх не бачить візуально, але вони забирають великий пласт пам'яті системи вже при завантаженні.

Зазначені нижче дії дозволяти визначити, які утиліти працюють у фоновому режимі, заважаючи завантаженні гри.

  1. В Auslogics BoostSpeed пункт «Додаткове ПО» і Менеджер автозавантаження;
  2. В Revo Uninstaller відкриваються Інструменти та Диспетчер автозавантаження;
  3. В засобах Windows комбінацією клавіш Win + R. У пошукове поле вводять команду msconfig і вибирають Автозавантаження.

З непотрібних програм знімаються галочки. Напевно, в списку буде uTorrent, Skype, Вайбер, Телеграм. Якщо на комп завантажені Daemon Tools, Dropbox і іже з ними, їх автоматичне завантаження закривається виключно в їх налаштування.

Також можуть відкритися записи, в назві яких буде присутній toolbar і update. Вони також знімаються з автоматичного завантаження. Java Update Scheduler постійно використовує Інтернет-з'єднання, перевіряючи наявність нової версії і хитаючи її. Цей процес дуже завантажує систему. Потрібно по-максимуму видаляти подібні програми. Але варто бути уважним, щоб не відключити антивірус або драйвер відеокарти.

Перевірка антивіруса

Якщо на комп'ютері є віруси, він буде гальмувати не тільки в іграх. Тому перш, ніж збільшувати ФПС, варто перевірити антивирусник. Для тестування захисту, можна скачати кілька простих програм. Практично всі вони пропонують завантаження додатків, в яких є шкідливе ПЗ. Воно, звичайно, безпечне, і просто імітує вірус, але це не дає повної картини.

  1. Stackhackr: користувач створює для тесту свій варіант вірусу.
  2. RanSim: проводить тестування системи на захист від шкідливих атак шифрувальників;
  3. Інструменти від Microsoft – це ціла колекція програм, які підійдуть тільки для Захисника Windows і знаходяться у відкритому доступі на офіційному сайті;
  4. Test Your Metal перевіряє захищеність в Інтернеті.

Программы для проверки антивируса

Деякі програми обмеженням на випробування. Коректність тестів і правильність імітації перевірити не вийде. Тому краще всього використовувати софт з декількох джерел.

Фізична чистка ПК + перегрів

Від перегріву системного блоку може частково пащу ФПС. Нагрівається комп з різних причин, і головною з них є звичайний пил. Нею забивається вентилятор, прямим обов'язком якого є кондиціювання «Нутрощів» техніки.

Перегрев ПК

Циркуляція повітря порушується, і процесор, відеокарта, жорсткий диск можуть працювати нормально. Система висне, і навіть може повністю відключитися. Допоможе у вирішенні даної проблеми тільки фізична чистка.

Необхідно взяти:

  • щіточки;
  • термопасту в шприці або тюбику;
  • маленьку фігурну отверточку;
  • ганчірочку або губку;
  • спеціальний засіб для чищення.

Оптимально – придбати спеціальні набори для чистки. Наприклад, «Colorway». У його наборі ганчірочка для екрану з мікрофібри, два різновиди рідин – для дисплея і для внутрішнього очищення, щіточка зі змінними насадками, губка. Термопасту і викрутку необхідно купувати окремо.

Набор для чистки компьютера «Color Way»

Комп'ютери розбирають по-різному. Для ноутбуків є гайди в Інтернеті. Тому необхідно не полінуватися, і знайти опис під конкретну модель. Щоб не вийшло так, що при кінцевій збірці залишаються зайві деталі. Адже навіть один маленький гвинтик «тримає Всесвіт»: може фіксувати потрібну запчастину. Наприклад, шлейфи або відеокарту.

Комп'ютер розбирають, кожну деталь ретельно протирають, на плату наносять термопасту. Особлива увага приділяється вентилятору. У ньому накопичується безліч пилу, яка скочується в грудочки. Можна навіть продути цю запчастину. В ідеалі, чистка проводиться раз на півроку, навіть якщо комп не гальмує.

До речі, висохла термопаста також є причиною перегріву. І, навіть якщо повітря циркулює по системі безперешкодно, комп може сильно грітися. Заміна термопасти – це дуже складне заняття, особливо, якщо у користувача немає досвіду. Знову ж – необхідно подивитися різні гайди по конкретної моделі і марки комп'ютера або звернутися в сервісний центр (послуга обійдеться від 400 грн).

В будь-якому випадку, пасту наносять мінімальним шаром. Не повинно бути бульбашок повітря або грудочок. Попередньо, пласти старої, засохлої пасти акуратно перуть. Вона дуже мазка і погано відпирається. Тому необхідно бути акуратним.

Температурні показники роботи системи можна перевірити за допомогою спеціальних програм. Наприклад, за допомогою HWMonitor. Це утиліта з безкоштовним функціоналом. Вона скачується через Гугл архів. Важить трохи, ставиться швидко. Допустимі значення для роботи:

  • процесор – 45-65°;
  • жорсткий диск – 30-45°;
  • відеокарта – до 90° (в залежності від типу, так як для деяких така температура вже критична).

Переглянути інформацію про оптимальних параметрах для конкретної техніки можна в Інтернеті або в технічному паспорті. Якщо гріється тільки один компонент, а не вся система, його доведеться міняти.

Цікава стаття: Що краще, ноутбук або комп'ютер (ПК): 5 порад, як вибрати техніку для своїх потреб

Спеціальний софт для поліпшення продуктивності

Нижче згадані кілька програм, за допомогою яких можна збільшити ФПС. Вибрати необхідно тільки одну. Установка і запуск навіть двох не подвоїться показники, а, навпаки, знизить їх за рахунок зниження продуктивності системи.

Программа Razer Cortex: Game Booster

1. Razer Cortex: Game Booster
Спеціально розроблений софт, що оптимізує налаштування гри. Чи не є фоновим – запускається під час увімкнення гейми. Володіє декількома функціями (можливістю запису, збереження алгоритму проходження). Зберігається інформація в хмарному сервері.

2. Wise Game Booster
Програма легка і функціональна. Працює безкоштовно, управляється російською мовою. Вимагає додаткової налаштування перед запуском.

3. GameGain
Прискорює навіть найслабші комп'ютери. Досить нова програма з обмеженою функціональністю (демо + платна версія).

4. Process Lasso
Не тільки прискорює систему, а й чистить її. Направлена навіть на самі «важкі» ігри.

5. Driver Booster
Розроблено для поновлення і налаштування наявних на компі драйверів. Покращує гри і систему загалом.

Программа Driver Booster

Качаючи будь-яку з програм, користувач отримує бажаний результат.

Якщо підвести риску, щоб збільшити ФПС, варто:

  • встановити керування живленням на максимальні налаштування;
  • для тих, хто грає на ноутбуці – обов'язково зробити або купити підставку. Якщо робити самостійно, підійде шматок тесаного дерева або пластику. У продажу є підстави з автоматичним охолоджуванням (створюють ефект кондиціонера). Коштують від 200 грн. Кожна забезпечує постійний приплив повітря, тому система менше нагрівається;
  • комп'ютер завжди варто перезавантажувати перед запуском гри. Якщо автозавантаження почищена, гейм буде «йти» більш швидко і гладко. Адже навіть закриті програми продовжують «фонить», залишаючи залишкові файли;
  • диск періодично перевіряється на наявність помилок. Робиться це за допомогою стандартних систем правою кнопкою на диску С: відкривається меню → знаходяться властивості → сервіс → вибирається «перевірка на помилки» і, власне, «повірити». Цей функціонал є і у програми Auslogics BoostSpeed 10. Вибирається Auslogics Disk Doctor;
  • відключається розрахунок звуків. Якщо процесор одноядерний, таке рішення дозволяє збільшити ФПС до 30%;
  • встановлюються стислі текстури. У стандартних іграх є стиснення на 6%, 12%, 25% і 50%. Даний пункт необхідно налаштовувати «під себе», він не автоматичний. При виході кожного нового патча в онлайн-іграшках, доведеться перенастроювати;
  • грі може не вистачати оперативки. І, якщо гейм запускається на гаджет з додатковим слотом, можна купити планку і доставити. В іншому випадку з геймом краще попрощатися. Також можна спробувати збільшити кількість віртуальної пам'яті.

- Для системи Windows 10: відкривається вікно пошуку → вводиться «продуктивність» → вибирається «настройка продуктивності». В меню «Додатково» знайти «Віртуальна пам'ять » і пункт« Змінити ».

- Для систем Windows 7 і 8, через Win + R вводиться sysdm.cpl. У вікні вибирають Додатково → Швидкодія → Параметри. Знову шукають Додатково → клавішу Змінити → виставляють розмір від 2 до 6 Гб.

Корисно прочитати: ПК або консоль: 7 аргументів на користь кожного з варіантів

Деякі фахівці відзначають, що якщо на комп'ютері більше 16 Гб оперативки, додаткова «підкачка» системи буде не покращувати її продуктивність, а гальмувати. Загалом, кожен сам повинен спробувати збільшити ФПС обраним способом, а далі зробити висновки.

Коментарі
Залиште коментар
Категорії