Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Вибираємо твердопаливний котел – на що звернути увагу? 7 критеріїв вдалої покупки

Дата публікації: 13.10.2017 09:18
Дата оновлення: 13.10.2017 09:18
Як вибрати твердопаливні котли, якщо ринок пропонує безліч варіацій? Навіть незважаючи на громіздкість, пристрої не втрачають своєї популярності серед споживачів. Ціна – перше, що зумовлює їхню славу. Асортименти конструкцій цієї групи опалювальних приладів ділиться на окремі категорії. Виходячи з цього, складно зрозуміти, як вибрати котел на дровах або іншому паливі, який підійде за всіма параметрами. Тому про це ми написали докладніше у статті.
Твердотопливные котлы

Типи котлів, їх відмінності та особливості, плюси та мінуси




Така категорія котлів поділяється на підвиди. Як влаштований газогенераторний котел, установки тривалого горіння та інші моделі про це далі. Дані установки бувають:
1. Піролізними. У таких варіаціях паливо та газ, що виділяється в процесі, витрачаються окремо. Ці установки отримали ще назву газогенераторних. Перед тим, як вибрати піролізні котли, потрібно вивчити і плюси, і мінуси. Перші полягають у економному витраті ресурсів, а недолік – вологість сировини. Як влаштований піролізний казан? У таких конструкціях топка поділяється на 2 частини. Перша служить завантаження палива, а друга – для згоряння сировини.
Пиролизные котлы
2. Пелетні. Це відносно новий вид установок, що набирає популярності. Як вибрати пеллетні котли? Купівля визначається безпосередньо необхідними параметрами (ККД, ефективністю, екологічністю). Плюси – економічність та автоматизація. Мінус – найвища ціна.
Пеллетные котлы
3. Тривале горіння. Повітря у такому разі подається так, що використання піддається тільки верхніх пласт. Це сприяє більш тривалому процесу функціонування. Як працюють казани тривалого горіння? Паливо витрачається зверху донизу. Перевагою вважається висока продуктивність та екологічність. Недолік полягає у дорожнечі та відсутності можливості завантажувати сировину у функціонуючий котел.
Котлы длительного горения
4. Твердопаливними. У таких моделях паливо згоряє традиційним чином. Від того, наскільки ефективно працюють твердопаливні котли, залежить комфорт у будинку. Раціонально для таких установок використовувати звичайні дрова.
Твердотопливные котлы
5. Класичними. Такий варіант підходить практично для будь-якого приміщення. Перевага цих моделей полягає в універсальності, прийнятній ціні, екологічності та енергоефективності.
Классические котлы
Які переваги твердопаливних котлів потрібно враховувати при виборі? Це екологічність, ефективність та ККД. Плюси полягають у можливості функціонувати на різних видах палива, економічності та доступності. Мінусом вважається інерційність у процесі, тобто неможливість зупинити роботу. Також завжди потрібно готувати паливо наперед. Які твердопаливні казани краще вибирати для будинку, залежить від умов приміщення.

Класифікація палива




Під час придбання паливної установки потрібно визначитися і з видом використовуваних ресурсів. Отже, чим топити піролізний казан? Наприклад, для Calgoni SOLARO-05 A/C підійдуть:
  • звичайні дрова;
  • різні види вугілля;
  • торф.
Можуть застосовуватися різні види дров, але головною характеристикою при виборі сировини залишається тепловіддача, тривалість горіння та комфорт при експлуатації. Найкраще вибирати варіант з листяних та м'яколистяних порід. Зберігатися Дерево в приміщенні, що провітрюється. Кімната повинна бути закритою, щоб уникнути попадання опадів.
Дерево для топки котлов
Деякі важко піддаються розпалюванню, але перевага полягає в тому, що більшість горить і не висушеними. Потрібно брати до уваги, що дерево різних порід відрізняється показником теплотворної здатності. Це водночас і відповідь на запитання «чим топити твердопаливні котли?». НАПРИКЛАД, для Максітерм LUX 15П МОЖУТЬ використовуватися ще брикети, що являють собою альтернативу звичайним видам сировини.
Таке паливо виходить за допомогою пресування відходів обробки деревини, а також сільського господарства та торфу. Ці ресурси відрізняються екологічністю, широким застосуванням, відсутністю іскри в процесі згоряння. Для зберігання брикетів допустима вологість у приміщенні не може перевищувати 75%. До того ж потрібний захист від впливу факторів довкілля.
Брекеты для топки котлов
Паливо для пелетного котла, наприклад, Ferroli SF L4 – пелети. Перевагами такого виду сировини вважається:
  1. екологічність;
  2. відсутність відходів;
  3. доступна вартість;
  4. зручний процес спалювання;
  5. висока теплопровідна здатність.
Це універсальний варіант, який виходить за допомогою пресування матеріалу рослинного походження. За характеристиками пелети однакові з кам'яним вугіллям.
Пеллеты для топки котлов
Що ж до останнього, цей вид використовується рідше з виділення опадів і сірки. До того ж зберігатися вугілля має у приміщенні, захищеному від зовнішніх опадів. При тривалому заощадженні грає роль і пожежна безпека. Пелети зберігаються в захищеному від впливу опадів або інших рідин приміщенні з вологістю не вище 75%. Незалежно від пори року, потрібне провітрювання кімнати.
Тому перед тим, як топити твердопаливні котли, потрібно визначитися з відповідним видом сировини, об'ємом споживання. Так, в останньому випадку 1 кубічний метр газу для дров дорівнює 2.57 кг, для пелетів або брикетів – 2-1.8 кг, для вугілля – 1.8-1.6 кг. Найбільш економічний варіант – пелети.

Чавун чи сталь?




Матеріал теплообмінника котла виконується з двох сплавів. Це безпосередньо чавун та сталь. У першому випадку для роботи як паливні ресурси використовуються:
  • вугілля;
  • дрова;
  • брикети.
Чавунні котли славляться надійністю і довговічністю, але недолік полягає в занадто великій вазі, через яку виникають труднощі з транспортуванням та монтажем. При облаштуванні передбачається, що підлога виконується з бетону або попередньо встановлюється спеціальний фундамент. Також є ймовірність, що корпус буде зруйнований через швидку зміну температури.
Чугунные твердотопливные котлы
Дані установки відрізняються секційною конструкцією, де кожна з них віддаляється одна від одної. Це зручно при розбиранні та збиранні, якщо техніка зламається або розгерметизуються.
Для сталевих котлів застосовується жароміцний матеріал, товщина якого дозволяє функціонувати, навіть коли тиск теплоносія досягає 3-х атмосфер. На відміну від першого варіанта такі установки представлені цілісною моноблочною конструкцією. Сталь менше піддається руйнації перепадів температури, але у разі виникає ризик утворення тріщин. Матеріал також відрізняється більшою еластичністю порівняно з чавуном. У разі корозії такої установки ремонт буде практично неможливий.
Стальные твердотопливные котлы
У будь-якому випадку, вибираючи твердопаливний котел із чавуну або сталі, потрібно орієнтуватися на умови експлуатації техніки та кліматичні особливості регіону. Від цього залежить тривалість роботи комунікації. Якщо температура в регіоні не сильно стрибає, то актуально вибрати чавунний котел, інакше – сталевий.

Типи паливної камери обладнання




Виділяють два види установок: це котли з відкритою та закритою камерою згоряння. Перший варіант відрізняється тим, що повітря для роботи надходить прямо з приміщення, де встановлена сама оснастка, а процес здійснюється за рахунок природної тяги. Слід вибирати такі котли, наприклад, Hi-Therm Pegas 3, якщо приміщення для цього спеціально обладнане та враховуються норми та вимоги безпеки.
Котлы с открытой камерой сгорания
Це безпосередньо моделі, які передбачають використання дров, торфу та вугілля. Переваги у цьому випадку – незалежність від мережі чи газу, простий процес встановлення.
Котел із закритою камерою згоряння, наприклад MaxiTerm PROFI AUTO 17 КВт, передбачає забір повітря з вулиці. Таке обладнання відрізняється наявністю вентилятора. Оснащення цим елементом сприяє надходженню додаткового повітря до опалювальної камери. При цьому забезпечується регулювання потужності вентилятора. У цьому випадку переваги полягають у можливості установки техніки в будь-якому місці.
Ми також писали про9 питань вибору газової колонки».
Котлы с закрытой камерой сгорания

Подача палива




Зі зростанням популярності твердопаливних котлів виникає питання про витрату сировини. Об'єм завантажувальної камери вказаний у паспорті установки, також там прописується час роботи на одній закладці. Поруч із важливий параметр – подача палива. В цілому, така конструкція є системою, що складається з насоса, шнека, голови для згоряння з насадками. Подача поділяється на автоматичну та ручну.
У першому випадку сировина надходить від приймального пристрою безпосередньо до установки. Конструктивні покращення та доповнення разом з використанням міцних матеріалів сприяють суттєвому підвищенню продуктивності та якості роботи опалювальної комунікації. Автоматична система подачі з увімкненням дутьового повітря відрізняється підвищеною інтенсивністю згоряння сировини. Отже, з допомогою цього знижується виділення опадів. Паливо дрібної фракції розсіюється по колосникових гратах, а, відповідно, сильніше і довше, що призводить до підвищення теплотворної здатності.
Подача топлива в камеру сгорания
Ручна подача – коли людина сама закидає сировину в камеру згоряння. Вартість таких установок дешевша порівняно з першим варіантом. Але при цьому потрібно періодичне чищення системи.

Витяжка котлів




Незалежно від вибраного котла, для кожного типу потрібна установка витяжки. Це потрібно, щоб продукти згоряння залишалися всередині кімнати. Витяжки виключають появу кіптяви та диму у приміщенні. Завдання такої системи полягає у забезпеченні тяги. Для коректного функціонування комунікації потрібно чітко визначитися з моделлю такої установки.
Тяга – головний параметр роботи витяжки. Вона поділяється на природну та примусову. Найчастіше зустрічається перший варіант. Наприклад, у моделі VIADRUS U22 C 2.
VIADRUS U22 C 2
Робота в такому разі заснована на різниці температур, що формується на різних ділянках системи. Потрібно зауважити, що чим більше буде показник, тим якісніший димар справляється з виведенням продуктів згоряння.
Якщо витяжка відрізняється наявністю вигинів у конструкції, то функціонування не може. Має значення та форма труби. Прямокутний димар гірше справляється з виведенням, у такому разі сажа сильніше осідає на стінках. Отже, чищення круглого димаря потрібно проводити рідше.
Витяжка буває:
  1. металічної;
  2. цегляну;
  3. керамічної.
Вытяжка для твердотопливного котла
Перша – проста, працює, коли температура вбирається у 800°С. У другому випадку потрібне застосування жароміцного матеріалу. Третій варіант раціонально вибирати, якщо температура вища за 800°С, але не перевищує 1100°С.

Вартість установки та обслуговування




При виборі грає роль і ціна оснастки. Скільки коштують твердопаливні котли, залежить від типу та функціональних можливостей моделі. Монтаж установок виконується відповідно до нормативних документів. Роботи включають кілька стадій:
  • підготовка приміщення;
  • встановлення системи, безпосередньо монтаж агрегату на місце функціонування;
  • виконання обв'язки;
  • монтування витяжки;
  • запуск комунікації.
Установка твердотопливных котлов
Ціна на монтаж твердопаливних котлів варіюється в залежності від типу оснастки та виду димоходу. Якщо техніка дорога (наприклад, якщо це РЕТРА-3M РЕТРА 4М), то роботи оцінюються вище. Тому потрібно брати до уваги ці критерії при придбанні. Обслуговування твердопаливного котла здійснюється згідно з інструкцією.

Виробники техніки




Перед вибором котла також складно визначитися з виробником. Популярні:
1. Atmos. Бренд виготовляє піролізні котли, які підходять для опалення промислових, побутових та житлових приміщень. Такі установки працюють лише на дровах.
2. Viadrus. Компанія існує на ринку тривалий час і випускає казани з чавунним теплообмінником, чим і завоювала популярність.
3. Roda. Установки цього бренду відрізняються сучасними функціями та інноваційними технологіями.
4. Термодінамік. Фірма славиться якістю, зносостійкістю та довговічністю котлів. Єдиний недолік техніки цього виробника полягає в дорожнечі.
5. Гальгоні. Це установки, вартість яких варіюється у середньому ціновому діапазоні. Але котли бренду не поступаються якістю конкурентам.
6. Донтерм. Славиться оснащення цієї компанії функціональними можливостями, підходить для обігріву будь-яких приміщень. Якість продукції бренду максимальна.
Котлы известных брендов
Якщо потрібний бюджетний варіант, то підійдуть модифікації Roda, з дорогих – Termodinamik. Інші бренди випускають обладнання у середньому ціновому діапазоні.
Дивіться відео" Як вибрати твердопаливний котел для опалення будинку"

Коментарі
Залиште коментар
И
31.10.2017 10:02

Высокие цены на газ вынуждают меня приобрести твердотопливный котел. Склоняюсь к покупке пеллетного котла, так как существует возможность самостоятельно изготавливать пиллеты из опилок и стружки от деревообрабатывающего производства. С производителем отопительного устройства определяюсь.

С
31.10.2017 10:02

Современные твердотопливные котлы обладают по характеристикам КПД до 95 процентов, но это при условии идеального соотношения многих факторов. На деле КПД в лучшем случае составляет 65-70 процентов. Поэтому я бы предпочел электрический котел вместо твердотопливного.

А
31.10.2017 10:02

Да, котелчик себе подобрать не так уж и просто. Нужно учитывать много факторов, которые будут влиять. Особенно материал для топки, который нужно будет доставать. В селах и пгт с этим проще будет (дрова), ну а в городах придется прессовым топливом пользоваться.

И
31.10.2017 10:00

Выбор твердотопливного котла зависит от многих факторов: от финансовых возможностей до типа топлива. Так, меня привлек котел Макситерм LUX 15П тем, что в нем можно использовать топливные брикеты. В нашем городе такое топливо сейчас наиболее доступно.

И
31.10.2017 10:00

Выбрать такую вещь, как котел, действительно непросто - марок на рынке немало, у всех есть какие-то особенности. Все же, изучив отзывы и материалы статей, купил котел Термодинамик со стальным теплообменником и максимальной автоматизацией - оно того стоит. 

О
31.10.2017 10:00

Остановилась на пеллентном. Хотя изменить мнение помог консультант. Да, я переплатила достаточно много, но результатом не могу нарадоваться. Хорошо, когда есть опытные менеджеры, которые и с размерами помогут расчитать, и не обманут в итоге!

Г
30.10.2017 15:49

В прошлом году я заменил старый еще советский твердотопливный котел на современную модель EKY/S-D от производителя Termodinamik. Топливо подается автоматически, что значительно упрощает обслуживание и эффективность такого котла несравнимо выше со старым.

Категорії