Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Що вибрати – електричний або газовий котел? Порівняння по 4-м параметрам

Дата публікації: 04.10.2017 14:33
Дата оновлення: 15.12.2023 09:38

Природне бажання заощадити на опаленні посилюється з настанням холодів і посилюється очікуванням новин: як зміниться вартість ресурсів цього разу? Ось чому дебати щодо вибору котла не те що не згасають, а стають гарячішими рік у рік. Прихильники газового опалення аргументують свій вибір тим, що він очевидно дешевше, на що їхні опоненти лише посміхаються і наводять розрахунки, що електричні котли куди зручніше та оптимальніше за ціною. У статті ми постараємося розібратися, який пристрій економніший, порівнявши "апетити" обох. Також розберемо такі поняття, як зручність користування та термін служби газового, електричного агрегату.

Что выбрать – электрический или газовый котел

Особливості та відмінності газових та електрокотлів


Назви цих пристроїв знаходяться на слуху – і виходячи з нього, навіть далека від техніки людина зрозуміє відмінності у роботі котлів. Перший (газовий) працює від газу, а другий (електричний), відповідно, від мережі. Однак для вибору пристрою цього показника мало. Враховуємо інші споживчі характеристики. Для полегшення сприйняття звернемо дані в таблицю і зробимо порівняння за 4-ма параметрами.

Параметр

Котел на газі

Котел від мережі (електричний)

Рівень безпеки

- Підвищений ризик: вибухає від мінімальної іскри.

+ Небезпека мінімальна: не виділяє тепла та продуктів горіння.

Простота експлуатації

- Автоматизовані тільки найдорожчі котли, такі як ITALTHERM TIME 35 K.

- Простота експлуатації залежить від ціни виробу.

+ Усі моделі оснащені автоматикою.

+ Здійснює підігрів води.

Легкість монтажу

- Не обійтися без витяжки.

- Необхідний додатковий простір, пристосований під пристрій.

+ Не потрібно робити виведення продуктів горіння.

+ Не потрібний додатковий простір.

Доцільність

– Ціна палива постійно зростає.

-/+ Ціна електроенергії зростає, але вона менша від вартості газу.

Читайте також: ТОП-6 дров`яних казанів для приватного будинку до 200 кв.м.

газовые и электрические котлы – различие

Окремий параметр, який неможливо ігнорувати – ціна обладнання. Його слід винести окремо.

Ціна навіть самих автоматизованих електронних котлів значно нижча за вартість газового Аналога. Це стає очевидним порівнюючи два типи обігрівачів: газові котли, що обігрівають 101-200 метрів, як мінімум вдвічі дорожче електричних котлів на 100-200 метрів. Робимо висновки з огляду на, знову ж таки, вартість газового палива.

Отже, який пристрій є Вигіднішим? Проведемо експеримент: нагрійте електрочайник та звичайний чайник рівної місткості, наповнивши їх Однаково. Засічіть час і кількість витраченої Енергії. Полегшимо вам завдання та поділимося результатом експерименту: За 60 хвилин електрочайник нагріє майже вдвічі більше рідини, ніж газ.

Не пропустіть: Вибираємо електрочайник

Ці розрахунки ясно свідчать, що електричні казани вигідніші. Але що ж, у такому разі, змушує сотні сімей встановлювати газові обігрівачі? Просто ми не завжди враховуємо один параметр: теплоту згоряння газу. Судячи за ДСТУ, крайня планка показника становить трохи вище 30 МДж/м³. А це, в еквіваленті кіловат-годин, дорівнює 8,75 кВт/год. Висновок: від 1 м³ газу стільки ж користі, як і від 8,75 кВт/год електроенергії.

Звичайно, тут треба враховувати "розбавленість" палива, яка знижує його горючість. Падіння ККД можна віднести та щодо недоробок під час монтажу.

Тепер, на підставі значень теплоти, приступимо до детальнішого розрахунку, який назавжди поставить крапки над "i".

Какие выгоднее котлы – газовые и электрические

Цікаво почитати: Як вибрати газову колонку

Розрахунок енергоефективності газового казана


Для обчислення параметра множимо ККД із показником теплоти згоряння газу. Вам не потрібно розраховувати коефіцієнт – все вже пораховано. Так, параметр для недорогих котлів, не оснащених конденсаційним механізмом (як варіант, Leberg Flamme 18), не становить понад 80%. А з огляду на неправильний монтаж, і зовсім буде 70%. Помножуємо його на 8,75 кВт/год та виходить 6,125 кВт/год. Саме стільки знадобиться газу, щоб недорогий казан обігрів приміщення. Більш дорогі моделі з конденсаційним механізмом, варіант Victrix 12 X з теплотою згоряння палива, видають понад 7,83 кВт/год – це майже на 20 відсотків більше!

Врахуйте: Згідно з українськими нормативами, на прогрівання ділянки 1м² потрібно виробити 0,1 кВт потужності, або 7 кВт для квартири 70 м². Дешевий котел для цього спалює 1,14 м3 газу (ділимо 7 кВт на 6,125), а дорогий, з конденсаційним механізмом – 0,89 м3 газу (ділимо 7 кВт на 7,83).

Враховуючи, що на повну потужність котел працює лише у сильні морози (до мінус 25 градусів), та у денний час, а за гарної погоди пристрій використовує 50% своєї потужності, спробуємо обчислити добову та місячну витрату на опалення 70 м². Помножуємо часовий показник на 24 години та, відповідно, 30 днів, потім ділимо на 2 (з огляду на усереднене навантаження), отримуємо, виходячи з ККД, приблизно 400 м³/міс. Не переводимо цей показник у грошовий еквівалент з огляду на те, що вартість палива неодноразово змінюється.

Расчет энергоэффективности газового котла

Читайте також: Топ-10 газових колонок 2017 року

Розрахунок енергоефективності електричного котла


Розрахувати параметри електрокотла значно простіше: ви платите за тарифом, скільки "спалили", за стільки та заплатили.

У питанні з такими котлами є ще один "плюс" – їхній ККД майже ніколи не знаходиться нижче 95 відсотків, а то й взагалі досягає 99%. Що це значить для споживача? Ви отримуєте з 1 кВт енергії не менше 950, а то й усі 990 Вт тепла, а якщо оберіть якісну модель, (Protherm 6K), отримаєте нікчемне, майже непомітне падіння ККД. Втрати настільки несуттєві, що їх нехтують при розрахунках.

Знову ж таки, не враховуючи актуальний тариф на електроенергію, оскільки він змінюватиметься, умовно робимо розрахунок. Беремо за приклад ту саму площу в 70 м², потужність 100 Вт/м², усереднене навантаження 50%, норму витрати 0,1 кВтг і множимо параметри на 24 і 30, отримуючи спочатку середньодобовий показник, а потім і середньомісячний. У результаті на місяць у нас виходить 2520 кВт год/місяць.

Расчет энергоэффективности электрического котла

Порівняння пристроїв


Уникаючи параметрів енергоефективності, потрібно згадати переваги та недоліки того й іншого пристрою. Серед плюсів електричного обладнання – такі особливості:

  • Широкий діапазон потужностей (2-60 кВт). З них можна вибрати моделі до 20 кВт, що підходять для індивідуального Опалення. Так, мініатюрний Tenko економ КЕ 6_220 потужністю 6 кВт обігріє середньостатистичну квартиру до 68м². Є й потужніші варіанти на 30 кВт, такі як Vaillant eloBlock 28кВт площею обігріву близько 200 квадратних метрів. Такі агрегати задовольняють потреби промислових, комерційних об`єктів.
  • Екологічність – ще одна перевага техніки – вона не виробляє викиди продуктів згоряння.
  • Варіативність: електрокотли опалюють, нагрівають воду. Такі пристрої прості в експлуатації, безшумні, надійні, довговічні.

Які мінуси не можна замовчати про:

  • Високі суми платежів за енергію.
  • Залежно від розетки.
  • Необхідність електропроводки.

Якщо ж говорити про газові аналоги, то їм властиві свої особливості. Отже, Переваги котлів, що працюють від газу:

  • Потужності газового обладнання вистачить обігрів об`єктів колосальних розмірів. Модель NOVA FLORIDA CATU32MF99 обігріє 1000 м2!
  • Газ в автоматичних котлах подається безперервно, вони відключаться, щойно подача палива припинитися (що трапляється нечасто, на відміну від подачі електроенергії).
  • Простота експлуатації. Обладнання розраховане на тривалу експлуатацію.

достоинства и недостатки газового котла 

Не обійшлося і без мінусів:

  • Складне встановлення, яке супроводжує безліч нюансів. Вам доведеться торкнутися технічної сторони питання і бюрократичну, оформивши відповідну документацію, дозволи, погодження.
  • Необхідність облаштувати димар, що виводить відпрацьовані речовини.
  • Необхідність у хорошій вентиляції, окремому виході надвір.
  • Відсутність вигоди встановлення таких котлів у приміщенні до 100 м².

Читайте: Як вибрати економний бойлер?

Підбиваємо підсумки сказаного. Наші розрахунки остаточно ухвалили: економічність електричного котла не викликає сумнівів, хоч із нею суперничає за енергоефективністю газовий аналог із конденсаційним механізмом.

Не варто забувати та про збільшений ККД електрокотла – він на 25% більший за коефіцієнт відносно дешевого газового пристрою, наприклад Ferroli DivaProject. Все це говорить про одне: сміливо обирайте електродний казан, якщо вам треба обігріти звичайну квартиру до 100 квадратних метрів, і не пошкодуєте!

Відео на тему: Опалення будинку в чотири рази дешевше газового котла

Коментарі
Залиште коментар
А
21.02.2019 21:19

1. В старом житловом фонде мощьность на квартиру 3-5киловат, в старом частном секторе, как правило одна фаза 5квт, если повезёт можно протянуть трехфазную сеть, но скорее всего в местном РЭС откажут и предложат за свой счёт поставить подстанцию, а это по-деньгам космос. 2. Сети часто просевшие с напряжение меньше 200 вольт. Мощьность котла при низком напряжении падает, можно в мороз замёрзнуть. 3. Тариф на электроенергию тоже будет расти, это вопрос времени. Вывод: если строить дом, смысла протягивать газ нету, если есть трезфазная сеть. В уже построеном доме, где есть газ, можно расмотреть електрический котел, как дополнительный(по ночному тарифу) или резервный, обратно же, если позволяеть мощьность сети.

Д
01.02.2019 10:25

лучше поставить газовый и электрический паралельно, и переключатся в зависимости от тарифов на данный момент))

Д
01.02.2019 10:00

Статья многа букаф! Но по ценам 2019 года согласно статьи, за газ выйдет 3000грн а за електричество 4000. вывод делайте сами

Ю
05.10.2018 10:30

2520*0,9=2268 грн я использую в самый холодный месяц,200кубов газа, 200*7=1400... учитывая что у меня котёл ещё советских времён,без автоматики и прочей лабуды,КПД го,вряд ли больше 70%...представляете,насколько я буду платить меньше,когда поставлю современный котёл,который уже купил? вдобавок ко всему,напряжение в электросетях Украины такое,что просто ужас...в большинстве случаях,меньше нужного на 15-20%...это хорошо для счётчика,но не для нагревательного прибора!

К
11.05.2019 22:45

Интересно какие результаты после установки нового ?? Напишмте пожалуйста

В
31.10.2017 12:47

Имеющиеся у котлов плюсы и минусы лишь подталкивают к приобретению универсального, многотопливного устройства, если бы еще и адаптированного под твердое топливо, то это было бы то что надо, а в соревновании -электро и -газо котлов предпочел бы электро.

К
31.10.2017 12:47

Зачастую выбор котла может зависеть от местных условий - возможности подключения и качества газа, бесперебойности подачи электроэнергии, но в основном для отопления квартиры или небольшого дома более оправданной выглядит покупка электрокотла.

В
31.10.2017 12:47

Электрокотел я установил в доме в прошлом году и теперь только убедился в правильности такого выбора. На мой взгляд преимущества очевидны и с электричеством страна ни от кого не зависит. Тем более с 1 октября льготный тариф 90 копеек установлен у кого электроотопление.

Е
31.10.2017 12:47

Расчеты показывают, что эффективность электрического котла выше, покупка и установка дешевле, плюс он безопасней. Но, все дело в том, что этот котел мне никто не разрешит установить в квартире. Значит в моем случае он бесполезен.

Н
31.10.2017 11:35

Использование электрического котла по умолчанию подразумевает качественную проводку в квартире или доме, которая сможет выдержать постоянную высокую нагрузку на сеть. К сожалению, в большинстве квартир установлена алюминиевая проводка советского образца, которая электрочайник с трудом тянет. Поэтому этот фактор нужно учитывать, приобретая электрокотел.

В
31.10.2017 11:35

Меня очень заинтересовали электрические котлы, тем более КПД у них гораздо выше газовых, а стоимость существенно ниже. Хотелось бы узнать, насколько электрокотлы долговечны, какое обслуживание им требуется и кто его производит?

Ф
31.10.2017 10:09

Для меня решающим фактором в пользу электрического котла стало то, что сейчас газ поступает явно не качественный (разбавленный или какой-то еще). Электричество, к счастью, пока "разбавлять" не додумались.

Категорії